Sastojci
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 žlica maslaca ili ulja
400 g rajčica (ili 1 mala limenka rajčica, 400 g)
oko 400 ml mlijeka
180 g instant kukuruzne palente (krupice)
20 g maslaca
sol, papar, šećer, mljeveni čili…
2-3 žlice nasjeckanog začinskog bilja (bosiljak, peršinovo lišće…)
80 g naribanog parmezana
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
Svježe rajčice operite i narežite na kriške (možete ih prethodno prelijati kipućom vodom i oguliti).
Ako koristite rajčice iz limenke, malo ih zdrobite vilicom.
U loncu zagrijte žlicu maslaca ili ulja pa popržite luk. Zatim dodajte svježu rajčicu i kuhajte na laganoj vatri da se raskaši (do željene konzistencije).
Ako koristite rajčicu iz limenke, dodajte ju poprženom luku zajedno sa svom tekućinom iz limenke i sasvim kratko «prokuhajte» jer je ta rajčica već kuhana!
Zatim rajčice zalijte mlijekom, promiješajte i ostavite da zakuha.
Kad smjesa zakuha, umiješajte instant palentu i miješajte pjenjačom da se ne zgruda. Kuhajte stalno miješajući na sasvim laganoj vatri, oko 2 min. (ovisno o uputi na pakiranju).
Količina potrebnog mlijeka ovisi o vrsti palente (proizvođaču, «brandu»).
Maknite s vatre i dodajte 20 g maslaca pa začinite solju, paprom, šećerom, čilijem te umiješajte začinsko bilje.
U vruće umiješajte i naribani parmezan pa odmah poslužite.
*Recept se temelji na receptu sa stranice vox.de.
|