Lacrosse, atraktivni momčadski sport aktivno se igra i u Hrvatskoj

20.07.2020.

Ovaj zanimljivi sport prvi su počeli igrati Indijanci nastanjeni na sjevernoameričkom kontinentu, samo u grubljoj verziji od ove današnje. Danas se ovaj sport profesionalno igra tek u nekolicini zemalja svijeta. Uz SAD i Kanadu, igra se i na europskom kontinentu, točnije u Engleskoj i Francuskoj. Amaterska razina lacrossea raširila se diljem našeg kontinenta, pa je tako stigla i u Hrvatsku. Ovu ideju pokrenuli su 2011. veliki i entuzijasti i zaljubljenici u ovaj sport, Karlo i Josip Štrkalj.

Lacrosse je momčadski sport , u kojem je cilj postići pogodak teškom gumenom lopticom, a to se mora izvesti pomoću štapa sa mrežom vrlo sličnog „špurteli“. Uglavnom se igra na otvorenoj travnatoj površini, ali postoji i dvoranska verzija ovog sporta. Ono što je zanimljivo, jedno pravilo razlikuje kada je riječ o muškim i ženskim lacrosse utakmicama. Naime, kada su na terenu dečki, igra se devet protiv devet plus golman, a kod djevojaka se igra 11 protiv 11 plus golman. U Hrvatskoj postoje 4 lacrosse kluba: Split Legion, Zagreb Bulldogs, Zagreb Patriots i Varaždin Royals. Također, aktivno se igra hrvatsko prvenstvo, ali i kup. Sve dosadašnje titule u oba natjecanja osvojili su zagrebački klubovi. Aktualni prvaci su igrači Zagreb Bulldogsa, dok je naslov u kupu pripao drugom klubu iz metropole, Zagreb Patriotsima. Oni su na turniru u Splitu najprije pobijedili domaćine, da bi se u finalu bez problema obračunali sa Varaždin Royalsima, koji su u polufinalu iznenađujuće eliminirali Zagreb Bulldogse. Treće mjesto pripalo je Splićanima. Također, formirana je i nacionalna selekcija Hrvatske u lacrosseu, te ćemo nastupiti na europskom prvenstvu u Poljskoj, koje je trebalo trebalo započeti 23.07. , ali je odgođeno . To će Hrvatskoj biti drugi nastup na velikim natjecanjima( prvi nastup je bio na SP- u 2018. u Izraelu, gdje smo u skupini s Novim Zelandom i Španjolskom zauzeli posljednje mjesto). Hrvatska je smještena u skupinu s Belgijom i Norveškom, a svaki bod bio bi veliki uspjeh. Vrijedi istaknuti da svi hrvatski reprezentativci nastupaju za naše klubove, što je dobar zalog za budućnost.

Lacrosse je u Hrvatskoj tek na početku svog puta, te je potrebno još puno truda da bi došli do optimalne razine. Bitno je da se nastavi kvalitetno i kontinuirano raditi, pa će onda s vremenom i rezultati doći. Također, izuzetno je važan rad s mladima, jer oni su budućnost. Bilo bi dobro i da se oformi još poneki klub, čime bi i liga postala respektabilnija. Važno je i to da Hrvatska učestalo sudjeluje na velikim natjecanjima, jer je to najbolja potvrda kvalitetnog rada, te vjerujem da ćemo za nekoliko godina početi postizati rezultate koji će nas zadovoljiti.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.