Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Lacrosse, atraktivni momčadski sport aktivno se igra i u Hrvatskoj

Ovaj zanimljivi sport prvi su počeli igrati Indijanci nastanjeni na sjevernoameričkom kontinentu, samo u grubljoj verziji od ove današnje. Danas se ovaj sport profesionalno igra tek u nekolicini zemalja svijeta. Uz SAD i Kanadu, igra se i na europskom kontinentu, točnije u Engleskoj i Francuskoj. Amaterska razina lacrossea raširila se diljem našeg kontinenta, pa je tako stigla i u Hrvatsku. Ovu ideju pokrenuli su 2011. veliki i entuzijasti i zaljubljenici u ovaj sport, Karlo i Josip Štrkalj.

Lacrosse je momčadski sport , u kojem je cilj postići pogodak teškom gumenom lopticom, a to se mora izvesti pomoću štapa sa mrežom vrlo sličnog „špurteli“. Uglavnom se igra na otvorenoj travnatoj površini, ali postoji i dvoranska verzija ovog sporta. Ono što je zanimljivo, jedno pravilo razlikuje kada je riječ o muškim i ženskim lacrosse utakmicama. Naime, kada su na terenu dečki, igra se devet protiv devet plus golman, a kod djevojaka se igra 11 protiv 11 plus golman. U Hrvatskoj postoje 4 lacrosse kluba: Split Legion, Zagreb Bulldogs, Zagreb Patriots i Varaždin Royals. Također, aktivno se igra hrvatsko prvenstvo, ali i kup. Sve dosadašnje titule u oba natjecanja osvojili su zagrebački klubovi. Aktualni prvaci su igrači Zagreb Bulldogsa, dok je naslov u kupu pripao drugom klubu iz metropole, Zagreb Patriotsima. Oni su na turniru u Splitu najprije pobijedili domaćine, da bi se u finalu bez problema obračunali sa Varaždin Royalsima, koji su u polufinalu iznenađujuće eliminirali Zagreb Bulldogse. Treće mjesto pripalo je Splićanima. Također, formirana je i nacionalna selekcija Hrvatske u lacrosseu, te ćemo nastupiti na europskom prvenstvu u Poljskoj, koje je trebalo trebalo započeti 23.07. , ali je odgođeno . To će Hrvatskoj biti drugi nastup na velikim natjecanjima( prvi nastup je bio na SP- u 2018. u Izraelu, gdje smo u skupini s Novim Zelandom i Španjolskom zauzeli posljednje mjesto). Hrvatska je smještena u skupinu s Belgijom i Norveškom, a svaki bod bio bi veliki uspjeh. Vrijedi istaknuti da svi hrvatski reprezentativci nastupaju za naše klubove, što je dobar zalog za budućnost.

Lacrosse je u Hrvatskoj tek na početku svog puta, te je potrebno još puno truda da bi došli do optimalne razine. Bitno je da se nastavi kvalitetno i kontinuirano raditi, pa će onda s vremenom i rezultati doći. Također, izuzetno je važan rad s mladima, jer oni su budućnost. Bilo bi dobro i da se oformi još poneki klub, čime bi i liga postala respektabilnija. Važno je i to da Hrvatska učestalo sudjeluje na velikim natjecanjima, jer je to najbolja potvrda kvalitetnog rada, te vjerujem da ćemo za nekoliko godina početi postizati rezultate koji će nas zadovoljiti.

Post je objavljen 20.07.2020. u 19:06 sati.