semper contra

nedjelja, 31.01.2016.

Smijeh liječi 19

Evo mene jope umjesto Eura sretan! I, zamislite, nisam jedini koji 'popunjava' rupu!


Dalmatinski nadzor granice

Sigurno je sigurno
-Štef, si čul da je on veliki američki nosač aeroplana pobegel v Italiju?
-A zakaj?
-Kapetan je v luki videl Horvatinčića v gliseru!Nije, nego
Dolazi žena kod doktora:
-Doktore, koliko bih ja trebala biti visoka za svoju težinu?
-Četiri metra, gospođo.
-Eto, ja svima govorim da sam niska, a oni navalili debela, pa debela!


Važnost faksa

Genije
Kažu da se u meni krije genije. E pa svaka mu čast, dobro se sakrio!Red
Momak pita djevojku u koju je nesretno zaljubljen već dulje vrijeme:
-Reci mi iskreno, kakve su moje šanse kod tebe?
-Pa, eto, drugi si po redu.
-A tko je prvi?
-Bilo tko!Kako se riješiti Fate
-Haso, rado bih se riješio Fate, ali ne znam kako?!
-Uh, pa to je bar lako: 40 dana, 3 puta dnevno seks i Fata ima da rikne!
Trideset deveti dan.
Mujo jedva hoda, podupire se štapom, noge drhte, pita ga Haso:
-Iii? Kako je Fata?
-Pa, eno kući, prostire veš i sve pjevuši, a ne zna, jadna, da će sutra umrijeti!Kandidati za premijera
-Frane, čuo sam da strani turisti masovno otkazuju aranžmane za Hrvatsku!
-A ča, Jure?
-Nepoznati su javnosti i ne znaju jezik, pa se boje da bi ih mogli postaviti za premijera.

Punica – slikarski model
Kaže zet punici:
-Vi tako dobro izgledate. Bili bi idealan model za nekog kineskog slikara.
Punica, sva ushićena, upita:
-A zašto baš kineskog?
-Pa, oni vole slikati zmajeve!Preventiva protiv gripe
Primijetio sam da je svijest građana o cijepljenju porasla.Sinoć sam vidio jednog u haustoru, sam se cijepi.

31.01.2016. u 11:46 • 11 KomentaraPrint#

četvrtak, 28.01.2016.

Štićene osobe

Prenosim sa net.hr

NOVE ŠTIĆENE OSOBE

ČEGA SE BOJE?
Karamarko, Petrov i njihove obitelji pod zaštitom


Na današnjoj, prvoj sjednici Vlade RH pod predsjedanjem Tihomira Oreškovića, prihvaćen je prijedlog izmjena i dopuna Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja kojima su štićene osobe postali i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Njih dvojica su, slijedom svojih funkcija, postali štićene osobe II. kategorije, dok će štićenim osobama III. kategorije od sada biti i članovi njihovih najužih obitelji – supružnici, roditelji i djeca.

Komentar cinika: Sve je više štićenih osoba iz vlasti u demokratskoj Hrvatskoj. Bivših i sadašnjih. Od koga ih treba štititi? Od onih koji su za njih glasovali ili pak onih koji za njih nisu glasovali?

Oznake: U strahu su velike oči

28.01.2016. u 20:13 • 19 KomentaraPrint#

srijeda, 27.01.2016.

Trijumvirati kroz povijest

Trijumvirat je savez ili sporazum trojice ljudi, koji imaju zajednički cilj i međusobno se pomažu da bi ga ostvarili. Do sada su u povijesti bila poznata dva trijumvirata: Prvi i Drugi.


Prvi trijumvirat sklopili su Gaj Julije Cezar, Gnej Pompej i Marko Licinije Kras. Njihov cilj je bio da zauzmu najviše položaje u Rimu. Osnovan je 60. p.n.e. i trajao do Krasove pogibije 53. godine p.n.e. Nije imao nikakav službeni status, a neko vrijeme je bio tajni savez kao dio političkih makinacija samog Trijumvirata


Drugi trijumvirat sklopljen je 43. i trajao do 33. godine p.n.e, a sklopili su ga Marko Antonije, Emilije Lepid i Oktavijan u gradu Bononiji na sjeveru Italije. Trijumviri su dobili ovlasti da donose zakone i urede državu. Oni su uveli proskripcije to su bile „čistke“ u kojima je stradalo puno građana. Trijumviri su sastavljali liste nepoželjnih građana, a ljude sa liste mogao je svatko ubiti i uz to još biti i nagrađen. Trijumviri su imali vrhovnu vlast u državi, ograničenu jedino vremenskim rokom od pet godina.


Od 2016. godine n.e. povijest će bilježiti i Treći trijumvirat sklopljen početkom te godine, a sklopili su ga Tomislav Karamarko, Tihomir Tim Orešković i Božo Petrov u gradu Zagrebu podno brda Medvednice.

Želite li znati zašto je sklopljen pročitajte ponovno natuknice o prva dva trijumvirata.

Komentar cinika: Kako se nakon uspostavljanja Trećeg trijumvirata stvari odvijaju vrlo je vjerojatno da će trajati najkraće od sva tri.

27.01.2016. u 17:06 • 14 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 25.01.2016.

Registri-nekad i sad


Registar 1938. godine
Registar 2016. godine

25.01.2016. u 14:47 • 27 KomentaraPrint#

nedjelja, 24.01.2016.

Smijeh liječi 18

Euro smijeh nas je počastio za ovotjedni rastanak pivskim šalama. Kako sam se i ja dokopao nekih na tu temu, nastavit ću tamo gdje je on stao, začinjeno uobičajenim šalama.Razgovaraju dvojica muškarca o ženama:
-Kakvu bi ti ženu najradije imao?
-Ženu poput Mjeseca.
-Da je tako lijepa i mistična?
-Ne, da dođe navečer i nestane ujutro!-Jednostavno nemam sreće u ljubavi, kaže susjed susjedu.
-Kako to?
-Žena me uvijek uhvati na djelu.Oglas: „Uigrani bend traži pjevačicu, gitaristu, basistu i bubnjara!“-Huso, šta ti je reko doktor na pregledu?
-Pomjerili mi se unutrašnji organi.
-Kako pomjerili?
-Pa reko mi je da su mi jetra otišla u kurac.Mujo će Fati:
-Čujem ženo da me varaš sa cijelim selom.
-A jaka mi sela, tridesetak kuća, odvrati FataŽena: Da nismo muž i žena, da li bi me opet zaprosio?
Muž: De matere ti ne započinji svađu!Brak: Udruživanje dvoje ljudi radi rješavanja zajedničkih problema, koje inače ne bi imali da se nisu udružili.Zaustavi policajac vozača:
-Psa ne smijete voziti na prednjem sjedištu!
-Ali to je plišani pas, smjerno će vozač.
-Pasmina nije važna, odreže policajac.

24.01.2016. u 15:14 • 18 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 18.01.2016.

Probranice 26

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Vuk dlaku mijenja…

Prema najnovijim vijestima, Sjedinjene Američke Države u nedjelju su najavile nove sankcije povezane s programom iranskih balističkih raketa, i to samo dan nakon ukidanja niza mjera proglašenih zbog iranskog nuklearnog programa.

Komentar cinika:
Vuk (SAD) dlaku mijenja, ali ćud (u dogovoru s Izraelom) nikada.


Kuharice manje zbori…

Prema informacijama koje nam podastiru naši masmediji 'limun boje', naša Pridsjednica se preobratila u kuharicu slavonskih specijaliteta. Njezini bi joj domaćini mogli za njezin trud pokloniti pregaču/kecelju/fortuf s izvezenom narodnom: „Kuharice manje zbori da ti ručak ne zagori“.

Komentar cinika: I tako naša KGK kuha po Slavoniji dok muž kuha doma sve po narodnoj:

Žena išla u gosti,
sobom muža ne pusti.
Moj muž, doma(j) buš,
kuhal, čuval decu buš.

Gljive poslije kiše…

Kad je HDZ krenuo u osvajanje vlasti, jedna od glavnih parola je bila: smanjit ćemo broj ministarstava s dvadeset na trinaest. Prema najnovijim 'oker' informacijama po svemu sudeći će Domoljubna koalicija u savezu s MOST-om imati ipak 20 ministarstava. Rastu ministarstva kao gljive poslije kiše.

Komentar cinika:
A možebitno su članovi HDZ-a praznovjerni pa su odlučili da im broj ministarstava ipak ne bude nesretni broj 13. Bolje spriječiti nego liječiti!


U boj u boj…

Nova vlast je, kako piše tisak, čvrsto odlučila da krene „u boj, u boj za naraštaj svoj…“, pa su smislili Ministarstvo za jebačinu, pardon demografsku obnovu. Prema informacijama masmedija za sada se još točno ne zna što bi to Ministarstvo trebalo raditi, ali glavno da je ono tu.

Komentar cinika: Obzirom da su sredstva za proizvodnju u privatnim rukama i vlasnici tih sredstava sami odlučuju kako će ih upotrebljavati, bojim se da će to Ministarstvo u praksi polučiti slabe rezultate. Eventualni uspjeh bi mogao uslijediti ako g. Ministar, koristeći svoj šarm, sam krene u propagiranje ideja i ciljeva od kuće do kuće.

Nacionalizacija

Prema informacijama što kruže informatičkim nebom, potencijalni kandidat za neku od bezbroj funkcija u novoj vladi, profesor Lovrinović, predlaže za spas državnih financija odustajanje (zamrzavanje) od 2. mirovinskog stupnja i pripajanje love iz njega u državni proračun. Stvar malo komplicira što neki tvrde da je taj novac privatno vlasništvo i da ga shodno tome država ne može 'hapati', dok drugi imaju suprotno mišljenje. U Vladi se razmišlja kako razriješiti taj 'mirovinski čvor'.

Komentar cinika: Gospodo ekonomisti i financijski stručnjaci, predlažem vam da se ugledate na 'komunjare' i jednostavno nacionalizirajte tu lovu. Ako su vaši prethodnici mogli zakonom nacionalizirati (oduzeti) tvornice u vlasništvu mrskih kapitalista, zašto ne bi i vi zakonom nacionalizirali (oduzeli) lovu iz 2. stupnja (naivnim) građanima. Pa bila ona privatno vlasništvo ili ne. Važno je da je sve po zakonu.

Tri selidbe…

Narodna poslovica kaže: „Tri selidbe kak da si jemput pogorel“. Naša Pridsjednica izgleda da ne zna za nju, jer kako nas obavještavaju oni što sve znaju, Ona se nakon što je svoj Ured imala u Vukovaru, sprema Ured premještati po mnogim gradovima (a možebitno i selima) diljem Lijepe naše. Tako i treba, nek svaki zaseok barem dan-dva umišlja da je hrvatski glavni grad.

Komentar cinika: Ostvare li se želje/ideje drage nam Pridjesjednice, moglo bi se desiti da će na kraju turneje ona ubilježiti više predsjedničkih destinacija nego što ih je u Hrvatskoj imao mrski joj Je-Be-Te.

Kocka, kocka, kockica…

Izgleda da se u naših novih velikodostojnika političkog usmjerenja odjednom pojavio neki virus mijenjanja stanova.
Najprije je KGK najavljivala seobu u Visoku pa odustala zbog sigurnosnih razloga. Sad se nešto šuška o Opatičkoj 10 (kad već ne može u Downing Street 10).
A sad, evo nove vijesti: Vlada namjerava preseliti u tzv Kockicu, zgradu u kojoj su nekada, pa recimo prije 26 godina, sjedili šefovi omrznutog nam SKH. Zanimljivo je to obzirom da takvo nešto nije palo na pamet SDP-u za kojeg mnogi tvrde da je sljednik SKH, nego eto HDZ-u, ljutom protivniku 'komunjara'.

Komentar cinika: Možebitno je sve vrlo jednostavno. Gospodu iz HDZ-a uhvatila je nostalgija ili kako bi Nijemci rekli '“heimweh“ za starim gnijezdom, pa su se odlučili vratiti svojim korijenima, svom domu. Kao pravi domoljubi.

18.01.2016. u 19:01 • 16 KomentaraPrint#

subota, 16.01.2016.

Smijeh liječi 17

Odasvud po malo

Žena
-Jura, kak si kaj?
-Ma, Štefek, nikak, nesmem jesti, piti, muči me zdravlje, sa ženom ne spim, nekak smo na Vi…A ti?
-Čuj, za ve je se OK, a ni da se falim, ali svaku večer idem s drugom ženom v krevet.
-Pa kak ti to uspeva?
-Pa sem se po drugi put oženil!Daske što život znače
Lijepog, ali nimalo darovitog mladića pita direktor kazališta:
-Zašto ste vi postali glumac?
-Osjećao sam neodoljivu privlačnost prema daskama.
-Zašto, pobogu, onda niste postali stolar?Siromaštvo
Kaže majka sinu:
-Sine, ne bježi iz zatvora. Doma nemamo ništa za jelo.Sjetva
Plavuša ulazi u poljoprivrednu apoteku:
-Molim vas dajte mi sjeme za ptice.
-Koliko imate ptica?
-Pa nema ni jednu, ali hoću posijati nekoliko!Vračara
-Čuj, prijatel, gda buš mi vrnul peneze kaj sam ti ih posudil?
-Kaj ja znam, nisam ja baba vračara!Konzumerizam
Bračni par sjedi za stolom u nekom restoranu. Odjednom se jedna atraktivna plavuša sruči u muževljevo krilo i počne ga ljubiti.
-Tko je ta? upita zabezeknuto supruga
-Moja ljubavnica, odgovara muž.
Sva bijesna žena će na to:
-Odmah ću tražiti rastavu.
-Razmisli malo što sve gubiš ako se rastaneš od mene, spokojno će muž.
Supruga malo razmisli pa se smiri.

Uto za susjedni stol sjedne također jedan par.
-Vidi, vidi, reče muž, moj šef ima novu ljubavnicu!
Žena se okrenu, pogleda i kaže:
-Naša je bolja.

16.01.2016. u 21:29 • 24 KomentaraPrint#

petak, 08.01.2016.

„Nestašna“ Poljska


U posljednje vrijeme i Poljska (uz Mađarsku, u skoroj budućnosti Veliku Britaniju) pokazuje da članice slobodno mogu biti neposlušne.

Dok se po političkom polju Hrvatske prostire gusta magla, točnije dimna zavjesa, u kojoj se teško može vidjeti što tko od političara misli i radi, dotle se na europskom političkom nebu pojavila (još jedna) sjajna zvijezda koja nepobitno ukazuje da sam s razlogom na prvo mjesto svojih 'mudroslova' stavio „Ceterum censeo EU delendam esse!“ (Uostalom smatram da EU treba razoriti).

Iako stidljivo, ipak se u masmedijima pojavljuju vijesti koje donose ovakve rečenice:
„Da je kojim slučajem u ovom trenutku Poljska sa statusom kandidata za ulaz u EU, vjerojatno bi pregovori bili u krizi.“
„No kad je jedna država već članica EU onda su instrumenti koji EU stoje na raspolaganju za njeno discipliniranje ograničeni, ili bolje rečeno nikakvi.“

Pogotovo ako je ta zemlja 'pozamašna' površinom i brojnog pučanstva.

Za one koji ne znaju o čemu se radi evo kratka informacija: poljska vlada želi čvrste katoličke vrijednosti pa je (zakonima; sve po zakonu, molim) ovladala televizijom i Ustavnim sudom.

Zna se kako se uvode čvrste vrijednosti. O tome nas uči povijest a i sami smo imali prilike to osjetiti, neki dosta bolno na vlastitoj koži tijekom „mračnih vremena“. O onima prije njih da ni ne govorimo.

To se, naravno, direktno kosi s lijevoliberalnim vrijednostima, tj. sa slobodom medija i neovisnosti sudske vlasti koje, kao jel', zastupa EU.

No kako to već ide u 'demokratskim' zajednicama država i naroda gdje nema 'diktatora' koji će provoditi 'totalitarnu' državnu politiku čvrstom rukom, onom koji se ne drži dogovorenog prije ulaska u zajednicu, možeš nakon ulaska lijepo staviti – soli na rep.

Naši političari, a nije ih malo, koji dijele slične sudove kao njihove poljske kolege trenutačno na vlasti, trebali bi zapamtiti i dobro proučiti ove metode čvrste ruke, kako bi i sami mogli donijeti slične čvrste odluke o stvarima koje im se ne sviđaju kod 'demokratskih' i 'lijevoliberalnih' europskih političara pa makar i ne bile katoličke vrijednosti.
Imamo mi i drugih, za EU spornih vrijednosti, zar ne?

Ako ovo (kao i slučaj Hungari) nije vađenje cigle iz 'monolitnog' zida zvanog EU, onda ja ne razumijem ni politiku ni što je to Europska unija.

08.01.2016. u 18:01 • 24 KomentaraPrint#

utorak, 05.01.2016.

Posljednji izborni post

Prošla je godina bila izrazito 'naporna' glede a u svezi obveza koje puku nameće tzv 'demokracija'.

Prvo smo birali između 'crvenog' Josipovića (od mene zvanog Sveta vodica) i 'plave' Grabar-Kitarović (od nekih zvane Barbika). Rezultati su bili iznenađujući, pogotovo za Svetu vodicu. Pobijedila je Barbika. Doduše vrlo, vrlo tijesno: 50,74%:49,26%. Tijesno, ali je pobijedila i postala Prva Predsjednica Hrvatske.

Slijede parlamentarni izbori. Za razliku od prošlih parlamentarnih izbora, ovi izbori su polučili tijesnu (a očekivano veliku) pobjedu tzv. Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om pred glavnim konkurentom tzv. koalicijom Hrvatska raste, predvođenom SDP-om.

I bilo bi sve OK, možda tek novi izbori, da se u cijelu igru 'niotkuda' nije pojavio MOST i zakomplicirao stvar svojim hoću-neću, lijevo-desno, stranački-nestranački, stručni-politički i tko zna što će još izmudrijati dok se ta žabokrečina ne smiri i talog opet ne padnu na dno.

Zašto se MOST pojavio kao Deus ex machina za Domoljubnu koaliciju u presudnom trenutku i što se iza toga krije, postoje razne teorije o kojima smo čitali i slušali proteklih dva i kusur mjeseci. I još ćemo čitati i slušati. Pravu istinu će možda saznati naši unuci i praunuci, kao što su mnogi od nas za tajne nakon 1945. godine saznali pedeset godina kasnije.

Rezultat svega je da smo kao kandidata za Premijera dobili kanadskog državljana s hrvatskom putovnicom.

Naravno, takvo dugotrajno mutno ozračje bilo je pogodno tlo za prepucavanje u svim medijima pa i na ovom blogu, između tzv. 'plavih' i 'crvenih' iako su i jedni i drugi – 'žuti'. A zna se što ima žutu boju.

Mišljenja sam da sad slijedi neka vrsta zatišja u kojem će, zakulisnim igrama daleko od očiju glasača koji su ih na vlast doveli, svaka od manjih stranaka pobjedničke koalicije pokušati maksimalno naplatiti svoje usluge glavnom koalicijskom partneru HDZ-u. Od tih 'igara bez granica' običan puk će na svim masmedijima, a pogotovo na tzv. javnoj televiziji, čuti samo nemušta ponavljanja onog što je i do sada slušao: mi ćemo ovo, mi ćemo ono, mi ćemo ovoliko, mi ćemo onoliko. Jedino nećemo nikada saznati kako će to, sva ta bulumenta, učiniti. To nismo, međutim, mogli saznati ni od jednog pobjednika do sada pa zašto bi i od ovog.

Dijelit će se sinekure kako to kod nas već ide 'po babu i po stričevima'. Razlika u odnosu na dosadašnje 'podjele' bit će samo u tome što će mnoge 'babe' i stričevi' vjerojatno biti iz tzv. dijaspore.

Ali ni to nije neki novum kad su u pitanju Hrvati. Događalo se to mnogo puta nakon smrti posljednjeg hrvatskog kralja Petra Svačića, „od mađarskog Kolomana (1102.) do križevačkih sastanaka (1526.), kada pada prvi prijedlog za kandidaturu Habsburga, a papinski poslanik u Budimu to pravilno zove 'traženjem drugog gospodara' – 'trovarsio altro Signore', od borbe s Mađarima do naših dana, uvijek jedan te isti pravdaški motiv: hrvatstvo traži nekog da mu se podredi, da potpiše s njim politički ugovor i da se onda buni protiv tog političkog ugovora daljnjih četiristo godina.“ (M.K. 'Malograđanska historijska shema').

Pa, kako ne očekujem više ništa 'novo pod kapom hrvatskom', odlučih se na ovaj posljednji postizborni post (uvodim 'post' glede a u svezi ovih izbora).

Ipak, da preduhitrim one koji će iščitavanjem ovog teksta po ne znam koji put zaključiti da sam Milanovićev fan (ostale epitete neću spominjati), upućujem na svoja dva teksta: jedan odmah nakon izbora 2011. kad je pobijedila tzv. Kukuriku koalicija (na ovim Hrvatska raste) i drugog, neka vrsta rezimea, godinu dana po izborima. Onaj koji se potrudi pročitati tekstove moći će se i sam uvjeriti da nisu u pravu i zašto sam odabrao nik Semper contra.05.01.2016. u 22:13 • 7 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 04.01.2016.

Kud će suza nek' na oko.

Prenosim sa portala net.hr

Posjet SAD-u
PREDSJEDNICA U CHICAGU:
“Vidi se nova razina optimizma među hrvatskim građanima”


Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prvi je radni dan u 2016. godini provela s hrvatskom zajednicom u Chicagu kojoj je poručila kako još imao puno posla iako je u prvoj godini “puno toga napravljeno”.
U Hrvatskom kulturnom centru održana je donatorska večer na kojoj je oko 600 iseljenika predsjednici uručilo ček vrijedan 10 tisuća dolara za Udrugu osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca, javlja HRT.

Grabar Kitarović je istaknula kako su velika očekivanja od novog mandatara.

“Vidi se i nova razina optimizma koja se rađa među hrvatskim građanima i među hrvatskim narodom kako u domovini tako i ovdje u svijetu. Vjerujem da kroz to zajedništvo u ispunjavanju zajedničkih ciljeva, bolji život u boljoj Hrvatskoj, možemo doista učiniti puno”, naglasila je predsjednica.

Dodala je i kako je često dolazila u Chicago među ovu zajednicu.
“Došli smo ovdje kao među prijatelje, među obitelj. Ja držim ove ljude ovdje svojom obitelji, kao uostalom cijelu našu hrvatsku zajednicu. I svaki hrvatski kutak koji pohodim drago mi je da ljudi tako reagiraju”, izjavila je Grabar Kitarović, javlja HRT.

Komentar cinika:
Dobro je da se bar negdje među Hrvatima pojavila „nova razina optimizma pa makar „među hrvatskim građanima“(sic!) u Chicagu.

04.01.2016. u 10:55 • 19 KomentaraPrint#

nedjelja, 03.01.2016.

U osvit 2016. godine1879.


Kralj Franjo Josip, der Erste
Revolucionarni zahtjevi hrvatskog, ali i svih ostalih naroda u Monarhiji, dokinuti su 7. ožujka 1849. kada je car i kralj Franjo Josip proglasio oktroirani ustav za cijelu Monarhiju. Taj je ustav negirao gotovo sve demokratske tekovine revolucionarnih zbivanja iz 1848. Oktroirani ustav proglašen 10. rujna 1849. u Hrvatskoj, označio je kraj organiziranoga hrvatskog političkog i nacionalnog pokreta tijekom 1848. i 1849. godine.

1931.


Kralj Aleksandar Karađorđević, Prvi
Situacija u kraljevini Jugoslaviji primorala ga je na uvođenje novih političkih promjena, prije svega na proglašenje ustava. Kako skupština nije postojala, kralj Aleksandar je 3. rujna 1931. sam proglasio novi ustav, koji se zato naziva oktroiranim ili nametnutim ustavom. Novim je ustavom Jugoslavija postala ustavna, ali ne i parlamentarna monarhija. Kralj je i dalje mogao potpuno nadzirati rad skupštine, a vlada je bila odgovorna isključivo njemu. Nakon uvođenja diktature došlo je do osnivanja Jugoslavenske nacionalne stranke, cjelodržavne stranke koja je bila pod kraljevom kontrolom i jedina je imala utjecaj nad cijelim teritorijem kraljevine.

2015.


Tomislav Karamarko, Prvi
Situacija u (kraljevini) Hrvatskoj primorala ga je na uvođenje novih političkih pravila igre, prije svega u slučaju proglašenje Premijera. Kako Sabor nije postojao, (kralj) Tomislav Karamarko je 23. prosinca 2015. sam predložio novog mandatara, kojeg je (carica) KGK prihvatila i koji se zato naziva oktroiranim ili nametnutim Premijerom jer ga nije bilo ni na jednoj izbornoj listi. Novim je kandidatom za Premijera Hrvatska ostala parlamentarna (monarhija) ali ne i legalistička država. (Kralj) Karamarko i dalje može potpuno nadzirati rad skupštine preko svojih poslušnika, a Premijer je odgovoran isključivo njemu jer ga je On i predložio. Ako oktroirani Premijer bude prihvaćen od (kraljevih) poslušnika moguće je da HDZ postane cjelodržavna stranka koja će biti pod kraljevom kontrolom jedina imati utjecaj nad cijelim teritorijem (kraljevine) Hrvatske.

Epilog

Nekoliko dana nakon što sam ovaj tekst napisao i pripremio ga za objavu, na Internetu sam našao članak naslovljen s:

Pogled sa strane
OREŠKOVIĆ POD POVEĆALOM:
Kako Nijemci i Austrijanci vide našeg mandatara

Iz tog članka izdvajam odlomak:
U analizi austrijskog lista Der Standard se postavlja pitanje: “Hoće li Orešković zaista voditi zemlju ili će u pozadini sasvim druge osobe vući konce?” S tim u svezi list navodi da je HDZ već prije nekoliko mjeseci Oreškovića upitao bi li preuzeo dužnost premijera, kako je to hrvatskim medijima izjavio čelnik stranke Most Božo Petrov.“ Time su se potvrdile tri slutnje:

prvo, HDZ se već prethodno pripremao za moguću koaliciju s Mostom

drugo, interna hijerarhija u koaliciji HDZ-Most je već vidljiva;

treće, Orešković je u biti HDZ-ov čovjek i nije nestranački kandidat”, piše Der Standard, austrijski dnevni list.

Dodaju da će Oreškoviću biti ograničeno polje djelovanja jer ono ovisi o konsenzusu unutar koalicije, a ta koalicija se sastoji od deset stranaka i od dva predstavnika manjina.

SRETNA VAM NOVA (OKTROIRANA) 2016. GODINA.

03.01.2016. u 11:42 • 10 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.< siječanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Srpanj 2020 (1)
Travanj 2020 (10)
Ožujak 2020 (12)
Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (3)
Studeni 2019 (3)
Listopad 2019 (1)
Kolovoz 2019 (3)
Srpanj 2019 (5)
Lipanj 2019 (3)
Svibanj 2019 (5)
Travanj 2019 (8)
Ožujak 2019 (3)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (2)
Prosinac 2018 (2)
Studeni 2018 (4)
Listopad 2018 (2)
Rujan 2018 (3)
Kolovoz 2018 (8)
Srpanj 2018 (14)
Lipanj 2018 (6)
Svibanj 2018 (10)
Travanj 2018 (5)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (12)
Listopad 2017 (5)
Rujan 2017 (15)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (7)
Svibanj 2017 (13)
Travanj 2017 (12)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (6)
Prosinac 2016 (12)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (6)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (11)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

opće teme protiv ljudske gluposti i još ponešto

prvi post objavljen 11.12.2007.

e-mail: semper_contra@net.hr

Ceterum censeo EU esse delendam!

LINKOVI

srebrozlato

demetra
zvijezda
NF
donabellina
vjetar
mecabg

smijehotvorine
umjetnost biti sam
tomajuda
tok misli
bellarte

japanka 3
grunf
pozitivka
geomir
dinaja
dinaja 2

huc
astro
ET
k.u.p.
sewen

skrpun
fra gavun
crna svjetlost
jedna žena
zvonka
k.moljac

vadičep
alexxl
in patria sua
gorkić
marvivall
Ross
inžinjer

Još uvijek se nadam da ću ih čitati na blogu

brod u boci
pametnizub
borgman
h_cenzuru
žena gaza
proglasi
iva
smisao života
modesti
salome
gosponprofesor
gosponprofesor 2
ET2

Nekad bili sad se spominju


lion
10. Ars
nema garancije
memoari
taradi
dona
zagreb
odmak
bromberg
neverin
effata
Pax et Discordia
kreativka
malo ti malo ja
alkion
ribafiš
cat
novapol
svijet u b
gordy
marchelina"MUDROSLOVI" SEMPER CONTRE

(nađu li se slični to samo znači da nisam jedini "semper contra" na svijetu)
* * *
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga nitko silom nema pravo nametati drugom!

Sve je dobro kad se pomiriš da ništa nije dobro.

Glupo je biti živ a ne moći živjeti.

S osobama kojima je Religija iznad Razuma ne raspravljam o religiji. Jednako tako s osobama kojima je Nacija iznad Čovjeka ne raspravljam o Naciji.

Čovjek je nekad živio među ljudima, danas živi među strojevima, sutra će među robotima.

Narod koji sustavno briše prošlost pišući novu povijest, nikada neće imati budućnost.

Hrvatska je lijepa zemlja, ali ružna država.

Socijalizam/komunizam me naučio da ne vjerujem u ništa kao apsolutnu Istinu.

Najvrednije što je čovjek kao živo biće stvorio su: Umjetnost i Matematika. Bez njega njih ne bi bilo.

Smisao postojanja je stvaranje života. Svrha je naučiti potomke da prežive i naprave isto. I to je sve!

Hrvatska je mala zemlja velikog kriminala.

Zdravog ljudi posjećuju rijetko, bolesnog često, a na pogrebu se skupe svi znani i neznani.

Bolje je biti mrtav nego živ a ne moći živjeti.

Bethoven je svoju glazbu slušao, ali je nije mogao čuti.

Spomenici čovjeku lako se ruše, ali njegova djela ostaju.

Kapitalizam je savršen poredak za nesavršen ljudski rod.

Ateist/agnostik treba biti bolji čovjek od vjernika. Njemu nema tko oprostiti grijehove, dok će vjerniku oprostiti Bog.

Misliti je za mnoge ljude najteža aktivnost.

Kakav je ispao, možda je Bog čovjeka stvorio samo na svoju sliku.

Lako je djecu praviti ali ih je teško odgajati.

Među glupanima i pametan postane glup. Obrat ne vrijedi.

Vlast daje manje prava dajući veće obaveze. Puk traži veća prava tražeći manje obaveza.

Apsurd čovjekovog života: ako mu nije lijep ne želi živjeti, ako mu je lijep ne želi umrijeti.

Svi naši političari mora da su izučili molerski zanat. Farbaju nas već četvrt stoljeća.

Ratovi su dokaz da svijetom vladaju budale.

I u mraku totalitarizma kao i u bljesku demokracije narod ne vidi što radi vlast.

Svaki rat protiv budala je unaprijed izgubljen!

Pravi domoljub živi u inozemstvu, Hrvatsku nosi u srcu a euro ili dolare u džepu.

Ljudski rod evolucijski je vrhunac s kojeg će se survati u ponor kojeg je sam stvorio.

Pravi borci za ideale spremni su dati svoje živote. Je su li današnji borci za očuvanje okoliša spremni učiniti isto?

Da li je dilema tanjur - tanjir važnija od dileme je li on pun ili prazan?

Princip djelovanja političkih garnitura: „Prije njih nije bilo ničega, poslije njih neće ostati ništa."

Da ne proizvodimo komunjare i ustaše proizvodili bi automobile.

Na ono što je važno mali čovjek ne može utjecati, na ono što može nije važno.

Štuje Boga, al ga psuje, jer ga ne poštuje!

Revolucije pokreću idealisti, plodove beru karijeristi.

Nikako ne mogu shvatiti mentalni sklop mnogih religioznih ljudi: klanjaju se bogovima, poklanjaju mrtvima cvijeće i ubijaju žive. Sve u ime istih bogova.

U očekivanju da mu prođe ružan trenutak u životu prošao mu je neprimjetno cijeli život.

Vjera, religija i Crkva nisu jednoznačnice. Mnogi to ne znaju ili ne shvaćaju.

Vjenčanja sve glamuroznija, trajanje brakova sve kraće.

Nije sve u novcu, ali u svemu je novac.

U prošlosti ljudi su znali jesu li robovi ili slobodni. Danas ljudi misle da su slobodni iako su robovi.

Naporno je biti s ljudima, ružno je biti sam, ali najteže je među ljudima biti sam.

Čovjek treba biti ili Einstein ili čobanin na Vlašiću.

Hrvati gledaju u prošlost jer ne vide budućnost.

Lažući, lašci na kraju prevare samo sebe.

Teist u Kristu traži Čovjeka, ateist/agnostik u Čovjeku traži Krista.

Strah da će nuklearna bomba uništiti svijet je neopravdan. Svijet će uništiti – smeće.

I politika i religija obećavaju raj a donose pakao.

Mlade treba liječiti. Starima omogućiti da umru dostojanstveno.

Poznanstvo, prijateljstvo, ljubav, brak, dosada.

Čovjek je čovjeku – čovjek. Ono drugo je uvreda za vuka.

Nedostaju mi Ljudi. A tako ih je malo.

Čovjek ne dolazi svojom voljom na svijet niti mu je dozvoljeno da ga svojom voljom napusti.

Nikad nisam sâm. Uz mene je uvijek moje drugo ja. Ponekad mi je teško s njime.

Dok hrvatska se srca slože i pluto potonut može.

Nedostaje mi ljubavi jer je ne znam ni davati ni primati.

Lojalnost i poltronstvo dijeli tek tanka linija.

Glup čovjek nije opasan, ali postaje ako toga nije svjestan.

Umjetnost je dar Boga, politika Sotone.

Da bi čovjek gledao trebaju mu oči, a da bi vidio treba mu vizija.

Čovjek snuje, Bog određuje...a žena naređuje!

Nije li neobično da se oni koji vjeruju u vječni život boje smrti?

Da je zemlja od zlata ljudi bi se tukli za šaku blata.

Domoljubi Domovinu brane i izgrađuju a ne prodaju i potkradaju.

Domoljublje se čuva u srcu, a ne na srce položenom rukom.

Istina je da jabuka ne pada daleko od stabla ali se ipak može daleko otkotrljati.

Mnogi će lakše pokrenuti planinu nego usne i reći: oprosti!

Tražeći djetelinu s četiri lista izgubio je sreću.

Pravilo spokojnog življenja.
Prigušeno govoriti, prigušeno raditi, prigušeno slušati radio, prigušeno misliti, prigušeno živjeti!

Komunisti su zakonom oduzeli imovinu pojedincu, demokrati narodu.

Vrag nije crn kako se riše, crnji je.

Čovjek odlazi, samo njegova djela ostaju. Dobra ili loša.

Vojnici su školovani ljudi s diplomom za ubijanje.

Nuklearna bomba može uništiti čovjeka, komunikacijska bomba njegovu privatnost. Obje njegovu slobodu.

Pojedini roditelji svoju djecu doživljavaju kao kućne ljubimce. Kad im dosade prepuste ih ulici.

Država ne daje ništa. Samo uz proviziju prebacuje iz džepova jednih u džepove drugih.

Borac protiv tiranije istovremeno je i heroj i terorist.

Golemo materijalno bogatstvo može se steći samo pljačkom banke ili pljačkom naroda.

Samo ljubav može probuditi Čovjeka u čovjeku, ali ona je tako rijetka kao biser u školjci, dijamant u tamnim njedrima zemlje ili zrnce zlata u rijeci.

Ništa se ne mora osim umrijeti i sve se može osim izbjeći smrt!

Kao što jedno zrno tvori hrpu, tako i jedan čovjek tvori čovječanstvo!

Umjetnost je jedino što čovjeka razlikuje od životinje!

Ubiješ li čovjeka ubio si jedan od milijardi svjetova.