Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Trijumvirati kroz povijest

Trijumvirat je savez ili sporazum trojice ljudi, koji imaju zajednički cilj i međusobno se pomažu da bi ga ostvarili. Do sada su u povijesti bila poznata dva trijumvirata: Prvi i Drugi.


Prvi trijumvirat sklopili su Gaj Julije Cezar, Gnej Pompej i Marko Licinije Kras. Njihov cilj je bio da zauzmu najviše položaje u Rimu. Osnovan je 60. p.n.e. i trajao do Krasove pogibije 53. godine p.n.e. Nije imao nikakav službeni status, a neko vrijeme je bio tajni savez kao dio političkih makinacija samog Trijumvirata


Drugi trijumvirat sklopljen je 43. i trajao do 33. godine p.n.e, a sklopili su ga Marko Antonije, Emilije Lepid i Oktavijan u gradu Bononiji na sjeveru Italije. Trijumviri su dobili ovlasti da donose zakone i urede državu. Oni su uveli proskripcije to su bile „čistke“ u kojima je stradalo puno građana. Trijumviri su sastavljali liste nepoželjnih građana, a ljude sa liste mogao je svatko ubiti i uz to još biti i nagrađen. Trijumviri su imali vrhovnu vlast u državi, ograničenu jedino vremenskim rokom od pet godina.


Od 2016. godine n.e. povijest će bilježiti i Treći trijumvirat sklopljen početkom te godine, a sklopili su ga Tomislav Karamarko, Tihomir Tim Orešković i Božo Petrov u gradu Zagrebu podno brda Medvednice.

Želite li znati zašto je sklopljen pročitajte ponovno natuknice o prva dva trijumvirata.

Komentar cinika: Kako se nakon uspostavljanja Trećeg trijumvirata stvari odvijaju vrlo je vjerojatno da će trajati najkraće od sva tri.



Post je objavljen 27.01.2016. u 17:06 sati.