semper contra

nedjelja, 23.02.2020.

Obećanja KGK

Upamtio sam tri obećanja koje je bivša Predsjednica uputila narodu okupljenom na veličanstvenoj inauguraciji (za razliku od Milanovićeve, 'puj, puj').

-Izbacivanje iz Pantovčaka biste Josipa Broza Tita iz poznatih razloga.
-Kako će za njezina mandata Hrvatska postati Švicarska.
-Svoj će ured preseliti u objekt u Visokoj 22 zbog, kako je rekla, uštede. Cinik bi rekao da je bila posrijedi ipak njena želja da ne stoluje u objektu gdje se osjeća duh onijeh 'mračnih vremena' kad smo živjeli iza 'željezne zavjese' i nije bilo jogurta.

Prvo obećanje je ispunila promptno čim je ušla u 'omraženu' rezidenciju i u foaje postavila svoju figuru od kartona sa pratnjom. Cinik bi rekao: jeden vun drugi nutri.


Drugo obećanje nije ispunila. Cinik bi rekao: bila je previše okupirana 'zujanjem' po svijetu pa nije imala vremena poraditi na obećanju.

Treće obećanje nije ispunila već je ostala na Pantovčaku. Istine radi, u tome su je, tako kažu, spriječila institucije koje su utvrdile da objekt u Visokoj 22 nije prikladan za ured. Sjećajući se koliko je ona ukupno vremena provela u uredu na Pantovčaku, cinik bi rekao: mogla je mirne duše premjestiti ured u taj objekt, kad ga je i onako premještala po cijeloj Lijepoj našoj.

Prema neki dan objavljenoj vijesti u kojoj se kaže da joj je odobrena uporaba dijela prostorija objekta u Visokoj 22 kao njena 'postpredsjednička' rezidencija, ispunjeno je treće njezino obećanje. Doduše samo kao 'bivša Predsjednica', ali nije bitno, ostvarila joj se želja da barem slijedećih nekoliko godina provede svoj život na 'miloj i dragoj' joj lokaciji.


Cinik zaključuje: bit će još 'štofa' za emisiju „News Bar Prime Teim“, jer on ne vjeruje da bivša Predsjednica neće pokušati nastaviti igrati ulogu kao da je još uvijek ona Predsjednica. Tako bi Hrvatska imala 'protupredsjednicu', kao što je Vatikan u svojoj dugoj povijesti imao mnogo 'protupapa', primjerice rimskog i avinjonskog.

23.02.2020. u 17:20 • 16 KomentaraPrint#

četvrtak, 20.02.2020.

Igra

Neki dan poslao mi mlađi sin fotku koja prikazuje kako se mlađi unuk i njegov prijatelj igraju modelima ratnih brodova. To me podsjetilo na davne vremena, početak pedesetih godina prošlog stoljeća, kad smo moj prijatelj i ja, kao 10, 12-godišnjaci ludovali za knjigama Borisa Prikrila o ratovima na moru u 1. i 2. svjetskom ratu. Meni je tu ljubav prema toj temi posebno razbuktala knjiga „Mornari i brodovi“ koju sam pročitao barem dvadesetak puta. Čak sam maštao da ću postati inženjer brodogradnje.

Nakon čitanja takvih knjiga normalno se javila ideja da počnemo izrađivati modele bodova i onda prikazivati pomorske bitke. Za izradu su nam poslužili: šper ploča, rezbarska pilica, pripadače iliti gumbušnice, kao glavni topovi postolarski čavli a kao torpeda za torpiljarke postolarski drveni klinci.

Posljednje modele koje sam izradio prije nego što nas je prošla euforija izrade spremio sam u kutiju od cipela...
…u kojoj su godinama stajali najprije u stanu a kasnije u podrumu stana, pa u vikendici da bi je s vremenom na vrijeme mlađi sin izvukao na svjetlo dana i poigrao se s njima kao što danas čini njegov sin, moj unuk.
Kad smo prodali vikendicu sin je kutiju odnio sobom u Zagreb i eto, ponovo su ratni brodovi izronili iz tmine kutije.

Zamolio sam sina da mi pošalje nekoliko fotki brodova jer mi je na um pao ovaj post. On nije bio lijen pa je na stol poredao cijelu flotu iz kutije…

…i fotke nekoliko karakterističnih modela.

Nosač aviona, slobodna forma. Kad se podigne ploča u sredini sletne palube u otvor se mogu smjestiti ovi manji avioni kao u hangar.

Eskortni nosač aviona, slobodna forma.

Dva najjača bojna broda u 'floti': King Georg V i Richellieu izrađeni u osnovnim crtama prema stvarnim brodovima.

Na zbirnoj slici možete vidjeti i ostale brodove iz flote: desantni brod, torpiljarke, razarači, krstarice, manji bojni brodovi etc.

Tako smo se mi početkom pedesetih godina igrali kad nije bilo kompjutorski igara s tim da smo najčešće igračke pravili sami. Nisam tada ni u snu pomislio da će se istim modelima igrati i moj unuk. Znači li to da se vraćaju stare vrijednosti? Sumnjam, možda je ovo jedan od rijetkih primjera da su se igračkama koje je izradio djed kad je bio 'mići' igrali i djed i sin i unuk.

20.02.2020. u 17:26 • 16 KomentaraPrint#

srijeda, 19.02.2020.

Leti, leti…

Priča se da će glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić, odletjeti s funkcije koju 'uspješno' obavlja, a kao glavni razlog nije pitanje kvaliteta njegovog rada, već činjenice da je – mason.

Čudi se ko pile glisti da kao GDO ne može biti i mason

Moram priznati da me ova vijest iznenadila. Mislio sam do sada kako se visoke funkcije mogu gubiti samo zbog specifičnog kriminala, krivo ispunjene imovinske kartice. No sad se pokazalo da je moguće da se 'odleti' ako pripadaš nekoj (tajnoj) organizaciji, recimo masonima. A ja sam bio uvjerenja da možeš obnašati vlast makar si zločinac, kriminalac, utajivač poreza, zadrti šovinist etc, samo je važno da nisi (istinski) komunist i antifašist. Ako takvih u Hrvatskoj uopće još ima.

19.02.2020. u 13:53 • 11 KomentaraPrint#

utorak, 11.02.2020.

KGK našla novi posao

Na posljednjem putovanju (cca 100. u njezinom mandatu) Predsjednica na odlasku posjetila je Frankfurtsku burzu i tu starim zvonom u ponedjeljak najavila početak rada burzovnih mogula.

Iz pouzdanih se izvora doznaje da je dobila radno mjesto „Zvonar Crkve 'Zlatnog teleta'“ i tako je, na dulje vrijeme, riješila pitanje svoje egzistencije nakon što preda funkciju Predsjednika novoizabranom Predsjedniku.

P.S. Mislio sam da je put u "Danke Deutschland" posljednji u mandatu "muhe zunzare" no ustanovilo se da sam se prevario. "Odzujala" je u Deželu. Pitam se kamo će još "odzujati" do 18. veljače.

11.02.2020. u 02:49 • 14 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 03.02.2020.

Rijeka EPK 2020.

Ne odoljeh, a da ne komentiram jedan događaj vezan uz projekt EPK Rijeka 2020.

Rijeka je jučer na godinu dana postala Europska prijestolnica kulture.
No to Plenkoviću, KGK i njihovoj kamarili nije bio dovoljan razlog da svojom nazočnošću uveličaju taj događaj. I dok su veleposlanici i visoki međunarodni gosti čestitali organizatorima, izvođačima i autorima Vlada, Sabor i Predsjednica su Rijeku 2020 maestralno odšutjeli. Čak i na svojim vrlo aktivnim internetskim stranicama.

Svoj nedolazak Narcis Anemični obrazložio je ovim riječima: „Fizički je neizvedivo biti i u Portugalu i Rijeci, nisam ja taj koji je određivao termin sastanka u Portugalu, to su smiješne stvari. Vidim da to i neki drugi lijevi aktivisti spominju, bilo bi bolje da to ne komentiraju, rekao je Plenković.“

Pod „nekim drugim lijevim aktivistima“, N.A. misli na Milanovića koji je izjavio da je Premijer mogao doći u Rijeku a u Portugal poslati šefa kabineta.

Naravno, cijela ta HDZ-ova kamarila nije imala nikakvih problema da danas sudjeluje, u povodu Dana grada i blagdana sv. Vlahe, na misi u Katedrali Velike Gospe…,

…a vjerojatno će naći vremena da nakon mise sudjeluje u procesiji ulicama grada Dubrovnika.

Sudjelovali su i na večeri od Kandelore.
Bili su tu i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ovogodišnji laureati, festanjuli te mnoga poznata lica iz političkog i javnog života Grada Dubrovnika.
Prisutne je prigodnim govorom pozdravio domaćin, gradonačelnik Mato Franković.

Cinik bi rekao: Premijer i njegova svita vole dvije stvari, atmosferu ranog srednjeg vijeka i dobru večeru, a mrsko im je bilo što vezano uz 21. stoljeće.

03.02.2020. u 18:23 • 16 KomentaraPrint#

subota, 01.02.2020.

Svemu dođe kraj…

…pa tako i mom 'mandatu' 'blogera tjedna'.

Kad mi je @Lastavica 27. prošlog mjeseca poslala e-mali „Blog tjedna, semper contra, Kao nebo i zemlja“ uhvatila me mala panika, kako ću, ovakav kilav, održati dano povjerenje Admina i slijedećih sedam dana uspjeti 'nadrviti' po jedan post dnevno. Nisam takvog kapaciteta. Požalio sam se @Lastavici, a ona mi je odgovorila: „Imaš svoje stare fotografije, samo dodaj mudroslove“.

Na trenutak sam odahnuo i pomislio da bi zaista mogao učiniti nešto takvog. Pogotovo što na 'lageru' imam još dosta neobjavljenih 'mudroslova'. No onda mi se to učinilo prejednostavnim za jednog tako 'poznatog blogera' kao što je moja malenkost, pa sam 'dumao', 'dumao' kao prof Baltazar i dosjetio se.

Moja najčešće preokupacije su komentari političkih događaja koje uvijek na kraju pokušavam 'začiniti' nekim ciničnim komentarom i, u nešto manjem obimu, pisanje priča. Koliko sam uspješan u tome, to je druga stvar, ali te mi teme nekako idu najbolje od ruke.

S takvim mislima, prihvatih se posla. Nakon drugog posta, na inicijativu moje bolje polovice, krenuo sam u potragu za temom za priču. I kako do nje doći, nego listajući Dnevnike koje sam vodio od 1956. do 1967. godine. Rezultat te potrage imali ste vidjeti. Nadam se da su vam se priče sviđale, i onima koji su ih komentirali i oni koji su je pročitali ali nisu ostavili komentar. Iako mi je drago da ih dobijem, već sam dovoljno star da prihvaćam kako ne mogu udovoljiti svim ljudima, pa se ne uzbuđujem previše ako ih nema.

Koliko se sjećam, ovo je moj drugi po redu 'mandat'. Mislim da sam prvi puta dobio obavijest od Admina da će me staviti na listu, pa sam se mogao bolje pripremiti i napisati koji post unaprijed. Sad me uvrštenje iznenadilo, pa sam se našao pomalo u 'nebranom grožđu', pogotovo na situaciju u kojoj se nalazim. Nadam se da je ipak na kraju prošlo sve OK.

A sad, dragi moji štioci, odoh jedno vrijeme na zasluženi odmor. Vraćam se Krleži kojeg sam ovih sedam dana stavio u 'mirovanje'. Ako bude neka vruća tema (imovinske kartice su dosadile već i Bogu i vragu) ili mi na um padne neka zgodna pričica, evo mene opet.

01.02.2020. u 17:48 • 9 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.< veljača, 2020 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Srpanj 2020 (1)
Travanj 2020 (10)
Ožujak 2020 (12)
Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (3)
Studeni 2019 (3)
Listopad 2019 (1)
Kolovoz 2019 (3)
Srpanj 2019 (5)
Lipanj 2019 (3)
Svibanj 2019 (5)
Travanj 2019 (8)
Ožujak 2019 (3)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (2)
Prosinac 2018 (2)
Studeni 2018 (4)
Listopad 2018 (2)
Rujan 2018 (3)
Kolovoz 2018 (8)
Srpanj 2018 (14)
Lipanj 2018 (6)
Svibanj 2018 (10)
Travanj 2018 (5)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (12)
Listopad 2017 (5)
Rujan 2017 (15)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (7)
Svibanj 2017 (13)
Travanj 2017 (12)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (6)
Prosinac 2016 (12)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (6)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (11)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

opće teme protiv ljudske gluposti i još ponešto

prvi post objavljen 11.12.2007.

e-mail: semper_contra@net.hr

Ceterum censeo EU esse delendam!

LINKOVI

srebrozlato

demetra
zvijezda
NF
donabellina
vjetar
mecabg

smijehotvorine
umjetnost biti sam
tomajuda
tok misli
bellarte

japanka 3
grunf
pozitivka
geomir
dinaja
dinaja 2

huc
astro
ET
k.u.p.
sewen

skrpun
fra gavun
crna svjetlost
jedna žena
zvonka
k.moljac

vadičep
alexxl
in patria sua
gorkić
marvivall
Ross
inžinjer

Još uvijek se nadam da ću ih čitati na blogu

brod u boci
pametnizub
borgman
h_cenzuru
žena gaza
proglasi
iva
smisao života
modesti
salome
gosponprofesor
gosponprofesor 2
ET2

Nekad bili sad se spominju


lion
10. Ars
nema garancije
memoari
taradi
dona
zagreb
odmak
bromberg
neverin
effata
Pax et Discordia
kreativka
malo ti malo ja
alkion
ribafiš
cat
novapol
svijet u b
gordy
marchelina"MUDROSLOVI" SEMPER CONTRE

(nađu li se slični to samo znači da nisam jedini "semper contra" na svijetu)
* * *
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga nitko silom nema pravo nametati drugom!

Sve je dobro kad se pomiriš da ništa nije dobro.

Glupo je biti živ a ne moći živjeti.

S osobama kojima je Religija iznad Razuma ne raspravljam o religiji. Jednako tako s osobama kojima je Nacija iznad Čovjeka ne raspravljam o Naciji.

Čovjek je nekad živio među ljudima, danas živi među strojevima, sutra će među robotima.

Narod koji sustavno briše prošlost pišući novu povijest, nikada neće imati budućnost.

Hrvatska je lijepa zemlja, ali ružna država.

Socijalizam/komunizam me naučio da ne vjerujem u ništa kao apsolutnu Istinu.

Najvrednije što je čovjek kao živo biće stvorio su: Umjetnost i Matematika. Bez njega njih ne bi bilo.

Smisao postojanja je stvaranje života. Svrha je naučiti potomke da prežive i naprave isto. I to je sve!

Hrvatska je mala zemlja velikog kriminala.

Zdravog ljudi posjećuju rijetko, bolesnog često, a na pogrebu se skupe svi znani i neznani.

Bolje je biti mrtav nego živ a ne moći živjeti.

Bethoven je svoju glazbu slušao, ali je nije mogao čuti.

Spomenici čovjeku lako se ruše, ali njegova djela ostaju.

Kapitalizam je savršen poredak za nesavršen ljudski rod.

Ateist/agnostik treba biti bolji čovjek od vjernika. Njemu nema tko oprostiti grijehove, dok će vjerniku oprostiti Bog.

Misliti je za mnoge ljude najteža aktivnost.

Kakav je ispao, možda je Bog čovjeka stvorio samo na svoju sliku.

Lako je djecu praviti ali ih je teško odgajati.

Među glupanima i pametan postane glup. Obrat ne vrijedi.

Vlast daje manje prava dajući veće obaveze. Puk traži veća prava tražeći manje obaveza.

Apsurd čovjekovog života: ako mu nije lijep ne želi živjeti, ako mu je lijep ne želi umrijeti.

Svi naši političari mora da su izučili molerski zanat. Farbaju nas već četvrt stoljeća.

Ratovi su dokaz da svijetom vladaju budale.

I u mraku totalitarizma kao i u bljesku demokracije narod ne vidi što radi vlast.

Svaki rat protiv budala je unaprijed izgubljen!

Pravi domoljub živi u inozemstvu, Hrvatsku nosi u srcu a euro ili dolare u džepu.

Ljudski rod evolucijski je vrhunac s kojeg će se survati u ponor kojeg je sam stvorio.

Pravi borci za ideale spremni su dati svoje živote. Je su li današnji borci za očuvanje okoliša spremni učiniti isto?

Da li je dilema tanjur - tanjir važnija od dileme je li on pun ili prazan?

Princip djelovanja političkih garnitura: „Prije njih nije bilo ničega, poslije njih neće ostati ništa."

Da ne proizvodimo komunjare i ustaše proizvodili bi automobile.

Na ono što je važno mali čovjek ne može utjecati, na ono što može nije važno.

Štuje Boga, al ga psuje, jer ga ne poštuje!

Revolucije pokreću idealisti, plodove beru karijeristi.

Nikako ne mogu shvatiti mentalni sklop mnogih religioznih ljudi: klanjaju se bogovima, poklanjaju mrtvima cvijeće i ubijaju žive. Sve u ime istih bogova.

U očekivanju da mu prođe ružan trenutak u životu prošao mu je neprimjetno cijeli život.

Vjera, religija i Crkva nisu jednoznačnice. Mnogi to ne znaju ili ne shvaćaju.

Vjenčanja sve glamuroznija, trajanje brakova sve kraće.

Nije sve u novcu, ali u svemu je novac.

U prošlosti ljudi su znali jesu li robovi ili slobodni. Danas ljudi misle da su slobodni iako su robovi.

Naporno je biti s ljudima, ružno je biti sam, ali najteže je među ljudima biti sam.

Čovjek treba biti ili Einstein ili čobanin na Vlašiću.

Hrvati gledaju u prošlost jer ne vide budućnost.

Lažući, lašci na kraju prevare samo sebe.

Teist u Kristu traži Čovjeka, ateist/agnostik u Čovjeku traži Krista.

Strah da će nuklearna bomba uništiti svijet je neopravdan. Svijet će uništiti – smeće.

I politika i religija obećavaju raj a donose pakao.

Mlade treba liječiti. Starima omogućiti da umru dostojanstveno.

Poznanstvo, prijateljstvo, ljubav, brak, dosada.

Čovjek je čovjeku – čovjek. Ono drugo je uvreda za vuka.

Nedostaju mi Ljudi. A tako ih je malo.

Čovjek ne dolazi svojom voljom na svijet niti mu je dozvoljeno da ga svojom voljom napusti.

Nikad nisam sâm. Uz mene je uvijek moje drugo ja. Ponekad mi je teško s njime.

Dok hrvatska se srca slože i pluto potonut može.

Nedostaje mi ljubavi jer je ne znam ni davati ni primati.

Lojalnost i poltronstvo dijeli tek tanka linija.

Glup čovjek nije opasan, ali postaje ako toga nije svjestan.

Umjetnost je dar Boga, politika Sotone.

Da bi čovjek gledao trebaju mu oči, a da bi vidio treba mu vizija.

Čovjek snuje, Bog određuje...a žena naređuje!

Nije li neobično da se oni koji vjeruju u vječni život boje smrti?

Da je zemlja od zlata ljudi bi se tukli za šaku blata.

Domoljubi Domovinu brane i izgrađuju a ne prodaju i potkradaju.

Domoljublje se čuva u srcu, a ne na srce položenom rukom.

Istina je da jabuka ne pada daleko od stabla ali se ipak može daleko otkotrljati.

Mnogi će lakše pokrenuti planinu nego usne i reći: oprosti!

Tražeći djetelinu s četiri lista izgubio je sreću.

Pravilo spokojnog življenja.
Prigušeno govoriti, prigušeno raditi, prigušeno slušati radio, prigušeno misliti, prigušeno živjeti!

Komunisti su zakonom oduzeli imovinu pojedincu, demokrati narodu.

Vrag nije crn kako se riše, crnji je.

Čovjek odlazi, samo njegova djela ostaju. Dobra ili loša.

Vojnici su školovani ljudi s diplomom za ubijanje.

Nuklearna bomba može uništiti čovjeka, komunikacijska bomba njegovu privatnost. Obje njegovu slobodu.

Pojedini roditelji svoju djecu doživljavaju kao kućne ljubimce. Kad im dosade prepuste ih ulici.

Država ne daje ništa. Samo uz proviziju prebacuje iz džepova jednih u džepove drugih.

Borac protiv tiranije istovremeno je i heroj i terorist.

Golemo materijalno bogatstvo može se steći samo pljačkom banke ili pljačkom naroda.

Samo ljubav može probuditi Čovjeka u čovjeku, ali ona je tako rijetka kao biser u školjci, dijamant u tamnim njedrima zemlje ili zrnce zlata u rijeci.

Ništa se ne mora osim umrijeti i sve se može osim izbjeći smrt!

Kao što jedno zrno tvori hrpu, tako i jedan čovjek tvori čovječanstvo!

Umjetnost je jedino što čovjeka razlikuje od životinje!

Ubiješ li čovjeka ubio si jedan od milijardi svjetova.