semper contra

srijeda, 28.02.2018.

Razglednica

Izgleda da će moj boravak na Bolu trajati kratko i da u Nicu neću ni stići. Danas je obavljen glavni tretman, direktor već priprema 'račun' i prijeti me deložirati već u petak. A ja se mučio da pripremim neke razglednice, pa evo jedne.

Država i Domovina

Mnogi naši veliki domoljubi ne uočavaju, neki ni ne prihvaćaju, razliku između Domovine i Države. Uvijek sam razlikovao ta dva pojma. Domovina je dio planeta Zemlje gdje imaš svoj dom, gdje si se rodio i odakle potječu tvoji preci. Domovinu ti nitko ne može oduzeti osim ako se je ne odrekneš sam, a i tada je to samo pravni oblik. Država je društvena zajednica uređena određenim pravnim načelima.

Za moju Domovinu Hrvatsku, najbolji je primjer nekadašnja K&K monarhija. Hrvatska je tada bila manje-više samo Domovina onih koji su se u njoj rodili, a Država, dakle političko i pravno uređena zajednica, bila je K&K monarhija.

Jednako vrijedi i za odnos Domovine i Države u bivšoj SFRJ.

Znao sam, u vrijeme kad mi je stalo do toga da nekog uvjerim u različitost ta dva pojma, voditi žučne rasprave, uglavnom bezuspješno. Sugovornici su uporno zagovarali tezu da je Domovina i Država jedno te isto.

U posljednje vrijeme mi se ukazala prilika da potvrdu za svoju tezu dobijem i putem masmedija.

Opće je poznata stvar da se dr. Ante Starčević smatra Ocem Domovine. Da li je, ili nije, to za ovaj slučaj i nije važno.

No, nedavno je 'Večernji list' objavio SPECIJAL u obliku časopisa u kojoj tvrdi da je dr. Franjo Tuđman Otac hrvatske države.

Ako znamo da netko ne može istovremeno imati dva oca (osim prema vjerovanju katolika Isus) onda slijedi logički zaključak da Domovina i Država nije jedno te isto.

Uvažimo li tvrdnju povjesničara da je jedan od spomenutih Otac Domovine, a drugo Otac hrvatske države onda je bjelodano da ta dva pojma nisu istoznačna.
Ili pak smatrate da uz Isusa i Hrvatska ima dva oca?

28.02.2018. u 14:35 • 10 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.02.2018.

Odlazak na zimovanje

Posljednjih sam dana imao gužvu oko intenzivnih radnji za rezervaciju mjesta u hotel na Bolu. Uspio sam relativno brzo (za naše uvijete) sakupiti sve potrebne dokumente. Poslao sam ih e-poštom na recepciju hotela u Bolu (rečeno mi je da je trenutačno ljepše vrijeme nego u Nici).

Ubrzo sam dobio odgovor: „Počašćeni smo da ste izrazili želju ove hladne dane provesti u našem hotelu. Za kratko vrijeme poslat ćemo Vam termin.“

Dok sam čekao odgovor na moj upit, napravio sam u svom notesu, kojeg uvijek imam pri ruci (slabo pamtim brzo zaboravljam, pa zapisujem), popis provijanta kojeg trebam ponijeti na zimovanje.
I taman kad sam upisao posljednju stavku, stigao je odgovor iz hotela i to osobno od direktora:
„Poštovani Semper Contra, šaljemo Vam termin za boravak u našem hotelu. Dođite 27. veljače, a tretman ćemo započeti 28. Vjerujem da Vam je sadržaj tretmana poznat“, pisao je direktor.
Odmah sam odgovorio e-poštom:
„Da, poznat mi je. Nisam kod Vas prvi put. Znači 27. dolazak, 28. tretman, a 1. ožujka odlazak sretan.“
Nisam očekivao odgovor, ali je ipak stigao:
„Možda će tako i biti wink.“
Vidim da je direktor dobro raspoložen pa da mu ne ostanem dužan, odgovorih:
„E, ne dam se ja tako lako iz Vašeg hotela, možda produžim boravak u Nici ako kod Vas neće biti mjesta za boravak od nekoliko dana“, iskopirah potvrdu o terminu i krenuh se spremati za putovanje.

Svakako odlučih da, ako se u Nici vrijeme tijekom mog boravka u Bolu popravi, dio odmora provedem i u tom poznatom odmaralištu pa da na taj način povežem ta dva mjesta u, meni već dobro poznato mjesto, Bol-Nica.

* * *

I eto, stigao je dan odlaska. Vas ostavljam u ovim negativnim celzijusićima i 'sibirskoj hladnoći', a ja odoh u 'toplije krajeve'.
Do povratka u svoj Brlog, nadam se potpuno rekuperiran, zdravi i veseli bili. Ako ću imati vremena, a tretman neće biti previše intenzivan javit ću se kojom razglednicom.

26.02.2018. u 14:46 • 20 KomentaraPrint#

petak, 23.02.2018.

I poslije Borasa…

Čitam: Aktualni rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ponovno je izabran na tu dužnost te će najveće hrvatsko sveučilište na kojemu danas studira 75 tisuća studenata voditi u četverogodišnjemu mandatnom razdoblju od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022.Ne znam zašto se oko njegovog reizbora uopće dizala takva fertutma. Obzirom na one koji mu čuvaju leđa to je bilo za očekivati.

23.02.2018. u 14:03 • 16 KomentaraPrint#

četvrtak, 22.02.2018.

Hrvatski TITANIC

Počelo je velikom idejom o 200 kapetana koji će upravljati Hrvatskim TITANICOM.

Onda se jedan od njih malo preračunao…


…pa je brod morala spašavati Vlada…

…a, ako se puk ne probudi iz sna koji im prodaju političari slijedi…22.02.2018. u 11:00 • 12 KomentaraPrint#

srijeda, 14.02.2018.

Old Valentine's Day

Bila neka vremena kad sam tijekom tjedna ustajao u šest sati i prije odlaska na posao svako jutro za nas dvoje odlazio po svježi kruh. Djeca su već otišla svojim putem.

Samo jednom godišnje taj je ritual bio drugačiji. Za Valentinovo!

Tada sam, nakon što kupih kruh, navratio u obližnju cvjećarnicu i kupio supruzi tri ruže. Za svakog njezinog muškog po jednu.

Vrativši se u stan, predao sam joj buket uz 'vruć' poljubac. Potom bi sjeli, ona ozarenog lica, ja sretan da nisam zaboravio na taj dan, pa smo doručkovali.

Po doručku, oblačim se i krećem u Varaždin, gdje sam odrađivao posljednjih 21 godinu radnog staža. Ona, prosvjetni radnik, uvijek je iz stana odlazila nakon mene.

I tako su prolazile godine…

A onda je došla mirovina, i stvari su se promijenile. Supruga više voli jutro nego večer, ja sam noćna ptica – sova kaže @Lastavica, i sad je ona preuzela obvezu da nas svako jutro opskrbi svježim kruhom. Ležim u krevetu slušam kako uzima ključeve od stana i kad čujem da je zatvorila vrata ustajem. I tako svakog dana.

Osim na Valentinovo.

Kad čujem da postavlja šalice za čaj, ako nije izašla po kruh kupivši ga dan ranije, ustajem i onako u pidžami, još mamuran od sna, izlazim iz sobe. Ona, s osmjehom na licu izlazi iz kuhinje gdje je već pripremila stol za doručak, 'udijelim' joj dvije puse u njeno pomalo naborano ali još uvijek drago lice (inače može dobiti samo jednu sretan), zaželim sretno Valentinovo i odvučem se u kupaonicu.

Tako izgleda Old Valentine's Day.

14.02.2018. u 10:23 • 28 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.02.2018.

Slikar

Uživam u glazbi s kazetofona, Goldbergove varijacije J.S. Bacha BWV 988 u izvedbi Glenn Gouda, klavir.
Prije izvjesnog vremena kazetofon Hi-Fi linije bi 'kaput'. Uspio sam nabaviti polovni iste firme, isti tip NAD 614. Posrednik u kupoprodaji je bila mlađa snaha. Danas su odlučili da nas posjete i da ga donesu.

Stigli su. No, čekalo me mnogo veće iznenađenje od tog polovnog kazetofona. Prvi u stan ušao je stariji unuk Teo ozarenog lica s modernom frizurom koju kreira po njegovim uputama njegova osobna frizerka iz kvarta. U ruci drži veliku mapu u kojoj se nalaze reprodukcije slika poznatih slikara. Malo sam se začudio što ju je donio kad smo mu je poklonili povodom Štefanja, kad su došli na tradicionalni ručak.

Ulazi u sobu, otvara mapu, kad u njoj slike koje je on nacrtao. Nisam mogao sakriti oduševljenje crtežima devetogodišnjeg dječaka.

„Mogu li objaviti na svom blogu Teove slike?“, pitam sina.
„Ako Teo dozvoli, možeš“, odgovori sin.
Teo odobri, i evo neke od onih koje je donio. Kasnije smo saznali da je to samo mali dio slika koje je do sada nacrtao, za koje misle da su mu najbolje. Bez obzora što je to djelo mog unuka pa ja mogu biti subjektivan, vjerujem da ćete se i vi složiti da su lijepe.

Masline

Na Bundeku (crtano u prirodi)

Park pjesnika

Čempres

Planine i čempresi


11.02.2018. u 21:19 • 19 KomentaraPrint#

srijeda, 07.02.2018.

Izvješće iz Bol - Nice

Na vijest da se g. Semper Contri možebitno, zapravo, ponovo vratio g. Rakić, saznali smo, zapravo, da je, dakle, naš, zapravo, dragi građanin Blogosfere ponovo otišao na odmor u njemu, zapravo, dragu destinaciju.Odmah smo, dakle, na lice mjesta poslali, zapravo, našeg reportera g. Zapravo, pa imamo, dakle, ovu priču.

Dragi čitatelji Blogosfere. Nalazimo se, zapravo, u sobi u kojoj, dakle, s još dvojicom, kranken-cimera, boravi naš vrli, zapravo, dragi bloger Semper Contra. Izmijenivši, dakle, pozdrave upitali smo ga, zapravo:
„Gospodine Semper Contra, recite nam, dakle, o čemu se radi?“
„Pa gledajte, prije neki dan počeo sam proizvoditi sirovinu koja je neophodna u izradi krvavica?“
„Kako to, zapravo, mislite, sirovinu za, ovaj, krvavice?“, upitasmo ga, međutim, znatiželjno.
„Pojavila mi se krv u mokraći!“ odgovori naš poznati Cinik.
„I?“
„Pomislio sam da se vratio g. Rakić u mjehur i da opet tamo radi dar-mar, pa sam odlučio da dođem u Bol – Nicu.“
Upitali smo g. Cinika, zapravo, što je poduzeto da bi se, dakle, ustanovilo koji je, zapravo, uzrok. Gospodin Semper Contra nam je, dakle, odgovorio da je to, zapravo, rutinski postupak; cistoskopija, CT, nekoliko boca infuzije, ovaj, pojačana ishrana u obliku povećane količine suhe hrane (tableta). Ništa, zapravo, naročito; njemu, dakle, već dobro poznat, međutim, tretman oporavljanja.

Zaželjevši mu, zapravo, da se što prije oporavi, napustili smo, dakle, sobu „Tri mušketira“ koji su ostali da se dalje bore, zapravo, sa, dakle, svojim boljkama.

P.S.
Upravo smo saznali, zapravo, najnoviju vijest, da se g. Semper Contra vratio, dakle, u svoj Brlog, pa smo ga, zapravo, nazvali telefonom i upitali što, upravo, ima novog.

„Sve je OK!“ odgovorio je i, dodao, zapravo, kako će pod kraj mjeseca ponovo, zapravo, znači, na odmor da mu, dakle, odstrane polip u mjehuru koji je, zapravo, nađen prilikom cistoskopije. Obećali smo mu, dakle, zapravo, da ćemo ga, međutim, svakako posjetiti i, zapravo, s pažnjom pratiti, njegov, dakle, slučaj.

* * *
Napomena Cinika: svaka sličnost s načinom izražavanjem reportera i voditelja na našim TV postajama (ni)je slučajna.

07.02.2018. u 17:26 • 24 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.< veljača, 2018 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Srpanj 2020 (1)
Travanj 2020 (10)
Ožujak 2020 (12)
Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (3)
Studeni 2019 (3)
Listopad 2019 (1)
Kolovoz 2019 (3)
Srpanj 2019 (5)
Lipanj 2019 (3)
Svibanj 2019 (5)
Travanj 2019 (8)
Ožujak 2019 (3)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (2)
Prosinac 2018 (2)
Studeni 2018 (4)
Listopad 2018 (2)
Rujan 2018 (3)
Kolovoz 2018 (8)
Srpanj 2018 (14)
Lipanj 2018 (6)
Svibanj 2018 (10)
Travanj 2018 (5)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (12)
Listopad 2017 (5)
Rujan 2017 (15)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (7)
Svibanj 2017 (13)
Travanj 2017 (12)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (6)
Prosinac 2016 (12)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (6)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (11)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

opće teme protiv ljudske gluposti i još ponešto

prvi post objavljen 11.12.2007.

e-mail: semper_contra@net.hr

Ceterum censeo EU esse delendam!

LINKOVI

srebrozlato

demetra
zvijezda
NF
donabellina
vjetar
mecabg

smijehotvorine
umjetnost biti sam
tomajuda
tok misli
bellarte

japanka 3
grunf
pozitivka
geomir
dinaja
dinaja 2

huc
astro
ET
k.u.p.
sewen

skrpun
fra gavun
crna svjetlost
jedna žena
zvonka
k.moljac

vadičep
alexxl
in patria sua
gorkić
marvivall
Ross
inžinjer

Još uvijek se nadam da ću ih čitati na blogu

brod u boci
pametnizub
borgman
h_cenzuru
žena gaza
proglasi
iva
smisao života
modesti
salome
gosponprofesor
gosponprofesor 2
ET2

Nekad bili sad se spominju


lion
10. Ars
nema garancije
memoari
taradi
dona
zagreb
odmak
bromberg
neverin
effata
Pax et Discordia
kreativka
malo ti malo ja
alkion
ribafiš
cat
novapol
svijet u b
gordy
marchelina"MUDROSLOVI" SEMPER CONTRE

(nađu li se slični to samo znači da nisam jedini "semper contra" na svijetu)
* * *
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga nitko silom nema pravo nametati drugom!

Sve je dobro kad se pomiriš da ništa nije dobro.

Glupo je biti živ a ne moći živjeti.

S osobama kojima je Religija iznad Razuma ne raspravljam o religiji. Jednako tako s osobama kojima je Nacija iznad Čovjeka ne raspravljam o Naciji.

Čovjek je nekad živio među ljudima, danas živi među strojevima, sutra će među robotima.

Narod koji sustavno briše prošlost pišući novu povijest, nikada neće imati budućnost.

Hrvatska je lijepa zemlja, ali ružna država.

Socijalizam/komunizam me naučio da ne vjerujem u ništa kao apsolutnu Istinu.

Najvrednije što je čovjek kao živo biće stvorio su: Umjetnost i Matematika. Bez njega njih ne bi bilo.

Smisao postojanja je stvaranje života. Svrha je naučiti potomke da prežive i naprave isto. I to je sve!

Hrvatska je mala zemlja velikog kriminala.

Zdravog ljudi posjećuju rijetko, bolesnog često, a na pogrebu se skupe svi znani i neznani.

Bolje je biti mrtav nego živ a ne moći živjeti.

Bethoven je svoju glazbu slušao, ali je nije mogao čuti.

Spomenici čovjeku lako se ruše, ali njegova djela ostaju.

Kapitalizam je savršen poredak za nesavršen ljudski rod.

Ateist/agnostik treba biti bolji čovjek od vjernika. Njemu nema tko oprostiti grijehove, dok će vjerniku oprostiti Bog.

Misliti je za mnoge ljude najteža aktivnost.

Kakav je ispao, možda je Bog čovjeka stvorio samo na svoju sliku.

Lako je djecu praviti ali ih je teško odgajati.

Među glupanima i pametan postane glup. Obrat ne vrijedi.

Vlast daje manje prava dajući veće obaveze. Puk traži veća prava tražeći manje obaveza.

Apsurd čovjekovog života: ako mu nije lijep ne želi živjeti, ako mu je lijep ne želi umrijeti.

Svi naši političari mora da su izučili molerski zanat. Farbaju nas već četvrt stoljeća.

Ratovi su dokaz da svijetom vladaju budale.

I u mraku totalitarizma kao i u bljesku demokracije narod ne vidi što radi vlast.

Svaki rat protiv budala je unaprijed izgubljen!

Pravi domoljub živi u inozemstvu, Hrvatsku nosi u srcu a euro ili dolare u džepu.

Ljudski rod evolucijski je vrhunac s kojeg će se survati u ponor kojeg je sam stvorio.

Pravi borci za ideale spremni su dati svoje živote. Je su li današnji borci za očuvanje okoliša spremni učiniti isto?

Da li je dilema tanjur - tanjir važnija od dileme je li on pun ili prazan?

Princip djelovanja političkih garnitura: „Prije njih nije bilo ničega, poslije njih neće ostati ništa."

Da ne proizvodimo komunjare i ustaše proizvodili bi automobile.

Na ono što je važno mali čovjek ne može utjecati, na ono što može nije važno.

Štuje Boga, al ga psuje, jer ga ne poštuje!

Revolucije pokreću idealisti, plodove beru karijeristi.

Nikako ne mogu shvatiti mentalni sklop mnogih religioznih ljudi: klanjaju se bogovima, poklanjaju mrtvima cvijeće i ubijaju žive. Sve u ime istih bogova.

U očekivanju da mu prođe ružan trenutak u životu prošao mu je neprimjetno cijeli život.

Vjera, religija i Crkva nisu jednoznačnice. Mnogi to ne znaju ili ne shvaćaju.

Vjenčanja sve glamuroznija, trajanje brakova sve kraće.

Nije sve u novcu, ali u svemu je novac.

U prošlosti ljudi su znali jesu li robovi ili slobodni. Danas ljudi misle da su slobodni iako su robovi.

Naporno je biti s ljudima, ružno je biti sam, ali najteže je među ljudima biti sam.

Čovjek treba biti ili Einstein ili čobanin na Vlašiću.

Hrvati gledaju u prošlost jer ne vide budućnost.

Lažući, lašci na kraju prevare samo sebe.

Teist u Kristu traži Čovjeka, ateist/agnostik u Čovjeku traži Krista.

Strah da će nuklearna bomba uništiti svijet je neopravdan. Svijet će uništiti – smeće.

I politika i religija obećavaju raj a donose pakao.

Mlade treba liječiti. Starima omogućiti da umru dostojanstveno.

Poznanstvo, prijateljstvo, ljubav, brak, dosada.

Čovjek je čovjeku – čovjek. Ono drugo je uvreda za vuka.

Nedostaju mi Ljudi. A tako ih je malo.

Čovjek ne dolazi svojom voljom na svijet niti mu je dozvoljeno da ga svojom voljom napusti.

Nikad nisam sâm. Uz mene je uvijek moje drugo ja. Ponekad mi je teško s njime.

Dok hrvatska se srca slože i pluto potonut može.

Nedostaje mi ljubavi jer je ne znam ni davati ni primati.

Lojalnost i poltronstvo dijeli tek tanka linija.

Glup čovjek nije opasan, ali postaje ako toga nije svjestan.

Umjetnost je dar Boga, politika Sotone.

Da bi čovjek gledao trebaju mu oči, a da bi vidio treba mu vizija.

Čovjek snuje, Bog određuje...a žena naređuje!

Nije li neobično da se oni koji vjeruju u vječni život boje smrti?

Da je zemlja od zlata ljudi bi se tukli za šaku blata.

Domoljubi Domovinu brane i izgrađuju a ne prodaju i potkradaju.

Domoljublje se čuva u srcu, a ne na srce položenom rukom.

Istina je da jabuka ne pada daleko od stabla ali se ipak može daleko otkotrljati.

Mnogi će lakše pokrenuti planinu nego usne i reći: oprosti!

Tražeći djetelinu s četiri lista izgubio je sreću.

Pravilo spokojnog življenja.
Prigušeno govoriti, prigušeno raditi, prigušeno slušati radio, prigušeno misliti, prigušeno živjeti!

Komunisti su zakonom oduzeli imovinu pojedincu, demokrati narodu.

Vrag nije crn kako se riše, crnji je.

Čovjek odlazi, samo njegova djela ostaju. Dobra ili loša.

Vojnici su školovani ljudi s diplomom za ubijanje.

Nuklearna bomba može uništiti čovjeka, komunikacijska bomba njegovu privatnost. Obje njegovu slobodu.

Pojedini roditelji svoju djecu doživljavaju kao kućne ljubimce. Kad im dosade prepuste ih ulici.

Država ne daje ništa. Samo uz proviziju prebacuje iz džepova jednih u džepove drugih.

Borac protiv tiranije istovremeno je i heroj i terorist.

Golemo materijalno bogatstvo može se steći samo pljačkom banke ili pljačkom naroda.

Samo ljubav može probuditi Čovjeka u čovjeku, ali ona je tako rijetka kao biser u školjci, dijamant u tamnim njedrima zemlje ili zrnce zlata u rijeci.

Ništa se ne mora osim umrijeti i sve se može osim izbjeći smrt!

Kao što jedno zrno tvori hrpu, tako i jedan čovjek tvori čovječanstvo!

Umjetnost je jedino što čovjeka razlikuje od životinje!

Ubiješ li čovjeka ubio si jedan od milijardi svjetova.