semper contra

utorak, 30.07.2019.

Probranice 50 (jubilarne)

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Povratak veslima

Čitam prije nekoliko dana kako je katamaran „Bišovo“, koji plovi na relaciji Zadar – Mali Lošinj – Pula, oko dva sata sa stotinjak putnika plutao pred Silbom. Prema informacijama u medijima uzrok je nevjerojatan – lijevi motor je usisao ribarsku mrežu nakon čega je došlo do pucanja hidraulike.

Kažu u vijestima da ovo nije prvi put, more je sve nečistije, a prošle godine su hidro potisnici koji usisavaju i ispuštaju more da bi se katamaran kretao (on nema propelere), usisali veliku krpu, pa se dogodila slična stvar.


Komentar cinika: Obzirom na evidentnu sve veću zagađenost mora, pa i našeg lijepog plavog Jadrana, preporučujem povratak brodovi na pogon veslima i jedrima pa im neće smetati ribarske mreže, krpe i ine trice i kučine što plove površinom mora.

Ćaća


Jučer je g. Narcic Anemični navratio na Korčulu da, u okviru priprema za nove izbore za hrvatski Sabor, podijeli velika obećanja i koju kunu ondašnjoj građevinskoj mafiji. I onda se tu nađe neki dalmatinski redikul i držeći visoko u ruci komad papira na kojem piše ĆAĆA, pozdravlja na sav glas milog nam Premijera: „Živio Ćaća!“ No, policija se nije dala zavarati, znaju oni da je to kršenje javnog reda i mira i odmah su ga dohvatili i odveli, dok je on vikao: „“Pustite me! Došao sam pozdraviti našeg Ćaću. Živio Ćaća!”

Komentar cinika: cinika: Jadni redikul, ne zna on da je pozdrav „Živio Čaća“ kršenja javnog reda i mira. Da ga je pozdravio starim hrvatskim pozdravom „ZDS“ možda bi Čaća još i otpozdravio nečim sličnim.

Tuk na utuk
na utuk

Nije prošlo ni sat vremena od objave te vijesti na portalima, kad evo, javio se naš, trenutačno treći na rang listi kandidata za Predsjednika RH, Miroslav Škoro, oštro osuđujući, a gdje bi on nego na svom Facebbok profilu, postupak policije riječima: „Čime je čovjek koji drži natpis ugrozio bilo čiju sigurnost ili javni red i mir? Čak nije bio ni preglasan niti je ikoga vrijeđaoeđao.“
Odgovor Vlade je također uslijedio promptno:
„Čekamo i dalje kandidata koji poziva na doticaj sa stvarnošću i s narodom da se udostoji pojaviti i odgovoriti na pokoje novinarsko pitanje, umjesto da kontinuirano od toga bježi.“

Komentar cinika: e kad bi naši političari jednako tako promptno reagirali na vijest da nam je industrijska proizvodnja u petom mjesecu u odnosu na isti mjesec prošle godine pala za 8,6% gdje bi nam bio kraj.

Pripravnički staž


Naša Vlada na čelu s Ministrom za novac dala je genijalni prijedlog u rangu „Teorije relativnosti“ čuvenog A.E. U javnu raspravu će biti upućen prijedlog da se za mlade do 25 godina obveza poreza na dohodak smanji za 100 posto, a za one od 26 do 30 godina za 50 posto. Temelj za tu mjeru je godina, a ne datum rođenja.

Komentar cinika: Do sada smo školovali stručnjake za rad u inozemstvo, a sad ćemo im omogućiti da, kao početnici, dobiju veću plaću od iskusnih stručnjaka, pa da onda, kad navrše te granične godine, odu s nekoliko godina prakse u inozemstvu. Posljedično, time će porasti njihova vrijednost na stranom tržištu rada. O ravnopravnosti svih pred Zakonom, ovaj puta neću.

Prva riba

19. ovog mjeseca nakon inauguracije nove 'šarže' ministara u Vladi Narcisa Anemičnog, objavih post pod nazivom „Lov može početi“, misleći pri tome na medije koji će krenuti u otkrivanje marifetluka novih ministara.
I nisam morao dugo čekati.
Prošlo je tek desetak dana, a najnoviji broj 'Nacionala' piše o malverzacijama novog ministra Josipa Aladrovića, sina nekadašnjeg požeško-slavonskog župana Marijana Aladrovića. Obzirom da je to tek početak 'lova', a da ne bih pravio konkurenciju tom tjedniku, za sada ću se suzdržati od bilo kakvog komentiranja eventualnih marifetluka.

Komentar cinika: Kao što pisah u postu od 17. ovog mjeseca, vuk dlaku mijenja ali ćud nikada.

30.07.2019. u 13:59 • 7 KomentaraPrint#

subota, 27.07.2019.

Balada o Heroju

Posljednji ispraćaj skupnika Josipa Briškog, poginulog u terorističkom napadu samoubojice u Afganistanu obavljen je danas u krugu obitelji i najbližih prijatelja na groblju u Sesvetama. Čitajući tu vijest, sjetih se pjesme Fabricia De Andrea „La ballata dell'eore“ u prepjevu A. Dedića koja je objavljena po prvi put na dvostrukom Arsenovom albumu 'Kantautor' davne 1985. godine. Iza Josipa ostala je mlada žena i malodobni sin.U rat je pošao i gord je bio,
jer svojoj zemlji pomoći je htio.
Dali su mu pušku i oznake voda
i savjet da kožu čim skuplje proda.

A kad su mu rekli,
neka pođe naprijed,
bio je spreman
da istinu traži,ma bilo gdje.

A sada kada je mrtav,
domovina slavi,
još jednog heroja
sa zvijezdom u glavi.

A ona što ga voli,
povratak je htjela živog vojnika,
jer s mrtvim herojem,
što može sad.

I kamo da krene ta mlada žena,
sa tužnom slavom i šakom ordena.
Počivao u miru.

27.07.2019. u 13:44 • 21 KomentaraPrint#

četvrtak, 25.07.2019.

Probranice 49

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Evo, nakon poduljeg vremena, da se ponovo vratim malo Probranicama.

Spalionice otpada

Spalionica smeća u Beču (Spittelau)


Spalionica smeća u Zagrebu (Jakuševec)
Cinik u meni se pita: koja od ovih dviju spalionica više i jače zagađuje okoliš?

Tko je veći boss?

Čitam informacije na N1: Sud blokirao Trumpovu administraciju u provođenju mjera protiv imigranata.

A prije nekoliko dana masmediji su obavijestili svekoliki hrvatski puk da je vukovarski gradonačelnik, izvjesni Ivan Peneva (uz podršku vrle nam Predsjednice KGK), otklonio odluku Ustavnog suda RH da se u Vukovaru postave na javnim ustanovama ploče ispisane ćirilicom.

Cinik u meni se pita: tko je veći boss, Predsjednik najveće svjetske sile ili gradonačelnik jednog, po veličini, srednjeg grada u Hrvatskoj?

Licemjerje
Nakon pogibije skupnika Josipa Briškog koji poslan u daleki Afganistan da tamo brani hrvatski suverenitet i hrvatske granice, odjednom su svi redom, od najmanjeg čovjeka koji do sada nije ni znao da je on u sastavu tzv 'mirovnih snaga' u Afganistanu (a možda da uopće nešto takvo postoji), do onih koji su ga tamo poslali kao sluge američkog NATO-a, 'čuvara' svjetskog mira i provoditelja demokracije ala 'Pax Americana', počeli liti krokodilske suze nad njegovom sudbinom.
Cinik u meni se pita: Zar ste, gospodo na vlasti (i oni iz oporbe), toliko glupi ili naivni da niste mogli znati/pretpostaviti, šaljući naše vojnike (NATO-vo topovsko meso) na ratišta izvan Hrvatske kako je vrlo vjerojatno da će kad-tad netko od njih poginuti.

25.07.2019. u 11:09 • 11 KomentaraPrint#

petak, 19.07.2019.

Lov može početi

Naslov na 'net.hr':
SABOR POTVRDIO SVE MINISTRE:
Završena je Plenkovićeva rekonstrukcija Vlade, oporba napustila sabornicu


Nagradno pitanje: čija će faca sa ove fotke prva dobiti 'andrijin križ' preko lica?

Kao što je i bilo za očekivati, unatoč i usprkos 'žestoke' borbe opozicije na čelu s neučinkovitim SDP-om, uvaženi zastupnici su s 82 glasova za i po koji glas protiv potvrdili novih sedam ministara u 'novoj vladi' Premijera Plenkovića. Na kraju su 'uvaženi' zastupnici oporbe kako je to uobičajeno, podvijenog repa izašla iz sabornice.

Od ovog trenutka, 'istraživačko' novinarstvo može krenuti u lov na 'nepodopštine' novoizabranih ministara. Neke 'sitne' već su otkrivene, no pustimo 'istraživače' da odrade posao koji bi inače trebale raditi institucije sustava. Nama, običnim smrtnicima, ostaje jedino da čekamo rezultate tog 'lova' iako je teško, obzirom na kratkoću vremena koje je preostalo do kraja 'lovne sezone', očekivati da će otkriti 'nepodopštine' novih ministara kakve su otkrili kod starih HDZ-ovih kadrova.

19.07.2019. u 20:23 • 16 KomentaraPrint#

srijeda, 17.07.2019.

Promjene u Vladi

Nakon nečuvenog pressinga na Vladu Andreja Plenkovića od strane (jugokomunističkih) masmedija i internetskih portala, Njegova Preuzvišenost Narcis, konačno se odlučila da, kao, izvrši korjenite promjene u Vladi.

Smijenio je pet ministara (što dobrovoljno, što pod moraš), ministricu od 'niškoristi' i potpredsjednicu Vlade poslao u Vijeće Europe (to je odmah proglasio najvećim uspjehom hrvatske vanjske politike) i na njihova mjesta doveo 'nove mlade snage' (bez repova iz prošlosti, barem za sada dok ih se ne dohvate mediji i portali) s kojima će nastaviti započete 'radikalne' reforme svega i svačega, tvrdo uvjeren da će s njima nastaviti borbu da Hrvatska postane Švicarska i nakon novih parlamentarnih izbora, uz svesrdnu podršku KGK koja će, u što je On apsolutno uvjeren, izboriti novi petogodišnji mandat kako bi mogla tijekom novog mandata obići preostale države u kojima još nije bila. Sve sa namjerom da vidi u kojoj od njih bi bilo najbolje da se zaposli kad joj istekne drugi mandat, s 'domoljubnom' mišlju kako će u Lijepoj našoj, kad ona postane Švicarska, provoditi svoje umirovljeničke dane.

Čitajući o tim 'grandioznim' potezima Njegove Preuzvišenosti Narcisa, ne znam zašto mi je odjednom napamet pala ona narodna:VUK DLAKU MIJENJA, ALI ĆUD NIKADA.

Znate li možda vi zašto?

17.07.2019. u 22:25 • 5 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.< srpanj, 2019 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Srpanj 2020 (1)
Travanj 2020 (10)
Ožujak 2020 (12)
Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (3)
Studeni 2019 (3)
Listopad 2019 (1)
Kolovoz 2019 (3)
Srpanj 2019 (5)
Lipanj 2019 (3)
Svibanj 2019 (5)
Travanj 2019 (8)
Ožujak 2019 (3)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (2)
Prosinac 2018 (2)
Studeni 2018 (4)
Listopad 2018 (2)
Rujan 2018 (3)
Kolovoz 2018 (8)
Srpanj 2018 (14)
Lipanj 2018 (6)
Svibanj 2018 (10)
Travanj 2018 (5)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (12)
Listopad 2017 (5)
Rujan 2017 (15)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (7)
Svibanj 2017 (13)
Travanj 2017 (12)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (6)
Prosinac 2016 (12)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (6)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (11)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

opće teme protiv ljudske gluposti i još ponešto

prvi post objavljen 11.12.2007.

e-mail: semper_contra@net.hr

Ceterum censeo EU esse delendam!

LINKOVI

srebrozlato

demetra
zvijezda
NF
donabellina
vjetar
mecabg

smijehotvorine
umjetnost biti sam
tomajuda
tok misli
bellarte

japanka 3
grunf
pozitivka
geomir
dinaja
dinaja 2

huc
astro
ET
k.u.p.
sewen

skrpun
fra gavun
crna svjetlost
jedna žena
zvonka
k.moljac

vadičep
alexxl
in patria sua
gorkić
marvivall
Ross
inžinjer

Još uvijek se nadam da ću ih čitati na blogu

brod u boci
pametnizub
borgman
h_cenzuru
žena gaza
proglasi
iva
smisao života
modesti
salome
gosponprofesor
gosponprofesor 2
ET2

Nekad bili sad se spominju


lion
10. Ars
nema garancije
memoari
taradi
dona
zagreb
odmak
bromberg
neverin
effata
Pax et Discordia
kreativka
malo ti malo ja
alkion
ribafiš
cat
novapol
svijet u b
gordy
marchelina"MUDROSLOVI" SEMPER CONTRE

(nađu li se slični to samo znači da nisam jedini "semper contra" na svijetu)
* * *
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga nitko silom nema pravo nametati drugom!

Sve je dobro kad se pomiriš da ništa nije dobro.

Glupo je biti živ a ne moći živjeti.

S osobama kojima je Religija iznad Razuma ne raspravljam o religiji. Jednako tako s osobama kojima je Nacija iznad Čovjeka ne raspravljam o Naciji.

Čovjek je nekad živio među ljudima, danas živi među strojevima, sutra će među robotima.

Narod koji sustavno briše prošlost pišući novu povijest, nikada neće imati budućnost.

Hrvatska je lijepa zemlja, ali ružna država.

Socijalizam/komunizam me naučio da ne vjerujem u ništa kao apsolutnu Istinu.

Najvrednije što je čovjek kao živo biće stvorio su: Umjetnost i Matematika. Bez njega njih ne bi bilo.

Smisao postojanja je stvaranje života. Svrha je naučiti potomke da prežive i naprave isto. I to je sve!

Hrvatska je mala zemlja velikog kriminala.

Zdravog ljudi posjećuju rijetko, bolesnog često, a na pogrebu se skupe svi znani i neznani.

Bolje je biti mrtav nego živ a ne moći živjeti.

Bethoven je svoju glazbu slušao, ali je nije mogao čuti.

Spomenici čovjeku lako se ruše, ali njegova djela ostaju.

Kapitalizam je savršen poredak za nesavršen ljudski rod.

Ateist/agnostik treba biti bolji čovjek od vjernika. Njemu nema tko oprostiti grijehove, dok će vjerniku oprostiti Bog.

Misliti je za mnoge ljude najteža aktivnost.

Kakav je ispao, možda je Bog čovjeka stvorio samo na svoju sliku.

Lako je djecu praviti ali ih je teško odgajati.

Među glupanima i pametan postane glup. Obrat ne vrijedi.

Vlast daje manje prava dajući veće obaveze. Puk traži veća prava tražeći manje obaveza.

Apsurd čovjekovog života: ako mu nije lijep ne želi živjeti, ako mu je lijep ne želi umrijeti.

Svi naši političari mora da su izučili molerski zanat. Farbaju nas već četvrt stoljeća.

Ratovi su dokaz da svijetom vladaju budale.

I u mraku totalitarizma kao i u bljesku demokracije narod ne vidi što radi vlast.

Svaki rat protiv budala je unaprijed izgubljen!

Pravi domoljub živi u inozemstvu, Hrvatsku nosi u srcu a euro ili dolare u džepu.

Ljudski rod evolucijski je vrhunac s kojeg će se survati u ponor kojeg je sam stvorio.

Pravi borci za ideale spremni su dati svoje živote. Je su li današnji borci za očuvanje okoliša spremni učiniti isto?

Da li je dilema tanjur - tanjir važnija od dileme je li on pun ili prazan?

Princip djelovanja političkih garnitura: „Prije njih nije bilo ničega, poslije njih neće ostati ništa."

Da ne proizvodimo komunjare i ustaše proizvodili bi automobile.

Na ono što je važno mali čovjek ne može utjecati, na ono što može nije važno.

Štuje Boga, al ga psuje, jer ga ne poštuje!

Revolucije pokreću idealisti, plodove beru karijeristi.

Nikako ne mogu shvatiti mentalni sklop mnogih religioznih ljudi: klanjaju se bogovima, poklanjaju mrtvima cvijeće i ubijaju žive. Sve u ime istih bogova.

U očekivanju da mu prođe ružan trenutak u životu prošao mu je neprimjetno cijeli život.

Vjera, religija i Crkva nisu jednoznačnice. Mnogi to ne znaju ili ne shvaćaju.

Vjenčanja sve glamuroznija, trajanje brakova sve kraće.

Nije sve u novcu, ali u svemu je novac.

U prošlosti ljudi su znali jesu li robovi ili slobodni. Danas ljudi misle da su slobodni iako su robovi.

Naporno je biti s ljudima, ružno je biti sam, ali najteže je među ljudima biti sam.

Čovjek treba biti ili Einstein ili čobanin na Vlašiću.

Hrvati gledaju u prošlost jer ne vide budućnost.

Lažući, lašci na kraju prevare samo sebe.

Teist u Kristu traži Čovjeka, ateist/agnostik u Čovjeku traži Krista.

Strah da će nuklearna bomba uništiti svijet je neopravdan. Svijet će uništiti – smeće.

I politika i religija obećavaju raj a donose pakao.

Mlade treba liječiti. Starima omogućiti da umru dostojanstveno.

Poznanstvo, prijateljstvo, ljubav, brak, dosada.

Čovjek je čovjeku – čovjek. Ono drugo je uvreda za vuka.

Nedostaju mi Ljudi. A tako ih je malo.

Čovjek ne dolazi svojom voljom na svijet niti mu je dozvoljeno da ga svojom voljom napusti.

Nikad nisam sâm. Uz mene je uvijek moje drugo ja. Ponekad mi je teško s njime.

Dok hrvatska se srca slože i pluto potonut može.

Nedostaje mi ljubavi jer je ne znam ni davati ni primati.

Lojalnost i poltronstvo dijeli tek tanka linija.

Glup čovjek nije opasan, ali postaje ako toga nije svjestan.

Umjetnost je dar Boga, politika Sotone.

Da bi čovjek gledao trebaju mu oči, a da bi vidio treba mu vizija.

Čovjek snuje, Bog određuje...a žena naređuje!

Nije li neobično da se oni koji vjeruju u vječni život boje smrti?

Da je zemlja od zlata ljudi bi se tukli za šaku blata.

Domoljubi Domovinu brane i izgrađuju a ne prodaju i potkradaju.

Domoljublje se čuva u srcu, a ne na srce položenom rukom.

Istina je da jabuka ne pada daleko od stabla ali se ipak može daleko otkotrljati.

Mnogi će lakše pokrenuti planinu nego usne i reći: oprosti!

Tražeći djetelinu s četiri lista izgubio je sreću.

Pravilo spokojnog življenja.
Prigušeno govoriti, prigušeno raditi, prigušeno slušati radio, prigušeno misliti, prigušeno živjeti!

Komunisti su zakonom oduzeli imovinu pojedincu, demokrati narodu.

Vrag nije crn kako se riše, crnji je.

Čovjek odlazi, samo njegova djela ostaju. Dobra ili loša.

Vojnici su školovani ljudi s diplomom za ubijanje.

Nuklearna bomba može uništiti čovjeka, komunikacijska bomba njegovu privatnost. Obje njegovu slobodu.

Pojedini roditelji svoju djecu doživljavaju kao kućne ljubimce. Kad im dosade prepuste ih ulici.

Država ne daje ništa. Samo uz proviziju prebacuje iz džepova jednih u džepove drugih.

Borac protiv tiranije istovremeno je i heroj i terorist.

Golemo materijalno bogatstvo može se steći samo pljačkom banke ili pljačkom naroda.

Samo ljubav može probuditi Čovjeka u čovjeku, ali ona je tako rijetka kao biser u školjci, dijamant u tamnim njedrima zemlje ili zrnce zlata u rijeci.

Ništa se ne mora osim umrijeti i sve se može osim izbjeći smrt!

Kao što jedno zrno tvori hrpu, tako i jedan čovjek tvori čovječanstvo!

Umjetnost je jedino što čovjeka razlikuje od životinje!

Ubiješ li čovjeka ubio si jedan od milijardi svjetova.