Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Razglednica

Izgleda da će moj boravak na Bolu trajati kratko i da u Nicu neću ni stići. Danas je obavljen glavni tretman, direktor već priprema 'račun' i prijeti me deložirati već u petak. A ja se mučio da pripremim neke razglednice, pa evo jedne.

Država i Domovina

Mnogi naši veliki domoljubi ne uočavaju, neki ni ne prihvaćaju, razliku između Domovine i Države. Uvijek sam razlikovao ta dva pojma. Domovina je dio planeta Zemlje gdje imaš svoj dom, gdje si se rodio i odakle potječu tvoji preci. Domovinu ti nitko ne može oduzeti osim ako se je ne odrekneš sam, a i tada je to samo pravni oblik. Država je društvena zajednica uređena određenim pravnim načelima.

Za moju Domovinu Hrvatsku, najbolji je primjer nekadašnja K&K monarhija. Hrvatska je tada bila manje-više samo Domovina onih koji su se u njoj rodili, a Država, dakle političko i pravno uređena zajednica, bila je K&K monarhija.

Jednako vrijedi i za odnos Domovine i Države u bivšoj SFRJ.

Znao sam, u vrijeme kad mi je stalo do toga da nekog uvjerim u različitost ta dva pojma, voditi žučne rasprave, uglavnom bezuspješno. Sugovornici su uporno zagovarali tezu da je Domovina i Država jedno te isto.

U posljednje vrijeme mi se ukazala prilika da potvrdu za svoju tezu dobijem i putem masmedija.

Opće je poznata stvar da se dr. Ante Starčević smatra Ocem Domovine. Da li je, ili nije, to za ovaj slučaj i nije važno.

No, nedavno je 'Večernji list' objavio SPECIJAL u obliku časopisa u kojoj tvrdi da je dr. Franjo Tuđman Otac hrvatske države.

Ako znamo da netko ne može istovremeno imati dva oca (osim prema vjerovanju katolika Isus) onda slijedi logički zaključak da Domovina i Država nije jedno te isto.

Uvažimo li tvrdnju povjesničara da je jedan od spomenutih Otac Domovine, a drugo Otac hrvatske države onda je bjelodano da ta dva pojma nisu istoznačna.
Ili pak smatrate da uz Isusa i Hrvatska ima dva oca?


Post je objavljen 28.02.2018. u 14:35 sati.