Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Igra

Neki dan poslao mi mlađi sin fotku koja prikazuje kako se mlađi unuk i njegov prijatelj igraju modelima ratnih brodova. To me podsjetilo na davne vremena, početak pedesetih godina prošlog stoljeća, kad smo moj prijatelj i ja, kao 10, 12-godišnjaci ludovali za knjigama Borisa Prikrila o ratovima na moru u 1. i 2. svjetskom ratu. Meni je tu ljubav prema toj temi posebno razbuktala knjiga „Mornari i brodovi“ koju sam pročitao barem dvadesetak puta. Čak sam maštao da ću postati inženjer brodogradnje.

Nakon čitanja takvih knjiga normalno se javila ideja da počnemo izrađivati modele bodova i onda prikazivati pomorske bitke. Za izradu su nam poslužili: šper ploča, rezbarska pilica, pripadače iliti gumbušnice, kao glavni topovi postolarski čavli a kao torpeda za torpiljarke postolarski drveni klinci.

Posljednje modele koje sam izradio prije nego što nas je prošla euforija izrade spremio sam u kutiju od cipela...
…u kojoj su godinama stajali najprije u stanu a kasnije u podrumu stana, pa u vikendici da bi je s vremenom na vrijeme mlađi sin izvukao na svjetlo dana i poigrao se s njima kao što danas čini njegov sin, moj unuk.
Kad smo prodali vikendicu sin je kutiju odnio sobom u Zagreb i eto, ponovo su ratni brodovi izronili iz tmine kutije.

Zamolio sam sina da mi pošalje nekoliko fotki brodova jer mi je na um pao ovaj post. On nije bio lijen pa je na stol poredao cijelu flotu iz kutije…

…i fotke nekoliko karakterističnih modela.

Nosač aviona, slobodna forma. Kad se podigne ploča u sredini sletne palube u otvor se mogu smjestiti ovi manji avioni kao u hangar.

Eskortni nosač aviona, slobodna forma.

Dva najjača bojna broda u 'floti': King Georg V i Richellieu izrađeni u osnovnim crtama prema stvarnim brodovima.

Na zbirnoj slici možete vidjeti i ostale brodove iz flote: desantni brod, torpiljarke, razarači, krstarice, manji bojni brodovi etc.

Tako smo se mi početkom pedesetih godina igrali kad nije bilo kompjutorski igara s tim da smo najčešće igračke pravili sami. Nisam tada ni u snu pomislio da će se istim modelima igrati i moj unuk. Znači li to da se vraćaju stare vrijednosti? Sumnjam, možda je ovo jedan od rijetkih primjera da su se igračkama koje je izradio djed kad je bio 'mići' igrali i djed i sin i unuk.


Post je objavljen 20.02.2020. u 17:26 sati.