Jedna je majka

29 travanj 2012

Pitaju me dobri ljudi zakaj Sanjaizsvihpostova ne piše svoj blog.

To se nemre prepričati. Makar me nagovara nek pišem na svoj blog, veli ono - boli ju batak, i tak tajni nema; velim joj lepo da je to jednostavno neprepričljivo!

Majka (a jedna je majka!) završila na Jordanovcu s nekom upalom pluća. Ima dana kad je normalna i samo vređa i prigovara (normalno stanje) a ima dana kad pita – kak se ja zovem i di sam ja to???

Navodno imala šećer i niski tlak, kad su ju zaprimili - doktorica si kosu čupa, da koji idiot joj je prepisal 4 lijeka za sniženje tlaka a fala bogu kaj nije i na inzulinu, šećer je idealan, pa još za te godine!
Napravili joj emboliju pluća i gastroskopiju (to je njena verzija, napravili su joj u dva navrata bronhoskopiju, stara se ponaša ko da su ju škakljali, to žilavo boktenemarad!).
Pa se čudi majka (a jedna je majka!) Glorija - kaj joj ne daju pušiti. Da to tu u bolnici sve kurve!!!

Pa je htela pobeći iz bolnice (inače nemre hodati i fort jauče i jamra, drhti joj ruka dok pije vodu za ljekovima, a kad niko ne gleda, sukne pol litre ko da je gemišt a ne voda iz pipe). Vlovil ju portir na izlazu.

Pa zove Sanju svakih 20 minuta: 1.Da je đubre pokvareno i da joj godinama nije dolazila (Sanja joj ide prije posla i nakon posla, često i izlazi s posla zbog nje); 2. Da ona neće više biti tu kod svekrve (koja je umrla prije 15 godina) i da di je taj fikus (ukraden 1982. iz stana di je prije stanovala).
Nakon 20 minuta javlja da je ovo neki kupleraj, da tu ima neka soba di leži neki muškarac i da stalno dolaziju sestre i da sve pršti od seksa.

Za 20 minuta javlja da se i svekrva negdi troši i da ona oće van iz tog doma (u međuvremenu je “shvatila” da je u domu) i nek je fura natrag u stan u Draškovićevoj (inače stanuje u Dubravi).
Za 20 minuta (Glorija ipak ima neki osjećaj za vreme): da kad je umro njen muž (Sanjin tata, prije 22 godine). I kak se on ono zval??? Ivo, koji Ivo, Sanja, a kaj je on meni bil?

Onda je konačno završila doma, nakon Jordanovca, i kad ju je ova smjestila i dala ljekove (o čemu priču može samo Sanja pisati) onda ju pita: Čuj Sanja, a kaj si ti zapravo meni, ti si tak dobra.

Veli Sanjaizsvihpostova – Gle Seka, sve, al sve bi prošlo, sve bih ja podnesla, al da mi SAD prvi put u životu veli da sam dobra, a kaj je izvodila to ne bi stalo ni u knjigu debljine knjige Ana Karenjina.

Tak do jučer.

Zove Sanja maloprije i smije se, reko čuj na čemu si, Sanja, pak je neko izvanredno stanjeeeeee!!!! Sanja!!!???!! SANJAAAA!!!???!!!

Sanjaizsvihpostova: Na normabelima i ketonalu forte, hahahahah, e stara je opala i noga joj je u nekom neprirodnom položaju, plava, natečena... hahaha.

Ja: Pa si zvala hitnu? Čuj Sanja da nisi ti opala na glavu?

Sanja: Ko da i jesam, je zvala sam hitnu, jasno: pitali su jel stara u nesvesti, a nije, dobro, bumo došli, evo prošlo sat vremena nema ih. Stara kad je opala zvala me, ja alarmirala susede nek ju podignu dok ja stignem. To ti je ona namjerno pala, ima tu jedan mladi zgodni sused pa je stara zato opala, da ju on diže. Stara ima 45 kila al troje ju je dizalo, samo kaj nisu zvali dizalicu iz kak ono 5. maja??? Velog Jožu... Hahahah

Ja: Sančo kak se to zajebavaš, pa nisi normalna. Pa jel ju boli?

Sanja: Pa boli ju, joj Seka ti ko da si iz Diznilenda! Je, dala sam joj ketonal forte, a ona je već splanirala kak ću ja, dok je ona u bolnici, ono kužiš ja - u časovima dokolice, za vreme pauze na poslu doći tu u stan, promijeniti parket i oprat sve tepihiće (zbog čije količine je i pala, ima ih više nego najzagriženija muslimanska kuća). A u međuvremenu bih mogla promijeniti drvenariju, presložiti i zakucati namještaj, a mogla bi i pofarbati stan. Mogla bi i balkon proširiti. Kak je kupaona vriti, mogla bih ja i instalacije promijeniti (hahahaha – priča Sanja).

Ja: Isuse. Pa Sanja kak je to tebi smešno. Isuse.

Sanja: Mama, sam ti rekla kaj bu Seka rekla – Isuseeee?? A niš ti ona ne veruje, ona je ko ti mama, samo ga fort zove, a nekad viče i – Tito dragi! Hahaha.

Ja: Pa kak se moš smijati (meni već naravno suze od smeha idu, moje dete zuji i odlazi, nemre to više slušati i još gledat moju facu)

Sanja: Pa moram se smijati, evo staru si zabavljam, jedna je majka (ak je to pojam majke, niko više ne treba rađati) nemrem se plakati jer bu se i ona plakala. Mamaaaa, nemreš ni sediti, kam se dižeš!?

Ja: Pa kam se diže, Isuse?

Sanja: Ha, ha, ha, ha, ide na balkon da vidi jel dolazi hitna.

Ja: Pa buš ju pustila?

Sanja: Kaj bi ju i držala, pa nemre se ni okrenut na krevetu!

Ja: A da se prošećete po kvartu dok dođe hitna?

Sanja: Pa je, mogli bi ih dočekati dole u Pizzeriji, hahahah.

Ja: Sanja, ja bum proljev dobila od tebe, kaj si popila, zbiljam te pitam.

Sanja: Daj nemoj batje, stara me gleda, evo sad i ona pita kaj sam popila, zamisli da dođe hitna i nađe mene pod normabelima, ketonalom i rakijom pa da imaju odma dva pacijenta.

Ja: Gle pa kaj su ti rekli još?

Sanja: Rekli su da nema za mene mesta u njihovom prevozu al nek svakako dođem za njima, hahah, kak oni to misliju, da bum trčala iz Dubrave do Traume za kolima hitne pomoći, pa je, mogla bi se rolati, jebate, a ja nemam ni romobil (na scenu “Sanja na romobilu” stvaram nemoguću sliku u glavi i žalim kaj nemam talenta za crtanje).

Ja: Sanja, imam ti ja vezu u Vrapču..... (možda je veza već umrla, al nekaj moram reći)

Sanja: Znam, znam, tam stanuje Božo Konj, al on je tak lud da se zbog njega ne želim ni napiti. Mamaaa, nemreš nikam, mama opala si pogleč si nogu sva si natečena i plava. Ne, nedemo frizeru, jučer te unuka vodila. E, ne da se majka (a jedna je majka) šišati, da to nije ženstveno imat kratku kosu.

Ja: Sanja, ostavi ju u bolnici, možda se opet uda (Sanjina mama se do 27. godine udavala 4 put i zdržal ju je samo Sanjin tata, kog je dotukla maltretiranjem, veli Sanja, stari se spasil kaj je umro).

Sanja: Gle Seka jel ti ovo čuješ, hahaha, da treba promijeniti pločice u kuhinji, da nisu pasent s namještajem. Evo Seka, imaš izvješće, bum ti se javila. I da znaš, kad staru sredim tebe bum prijavila u starački dom, nebuš ti meni moju Kiki zajebavala, (ja - moju kćer) za onog mulca (mog sina) me ni briga, al Kiki nebuš zajebavala ko moja stara mene, hahah. Al jedna je majka! E, gle kak me gleda, pita me di je Vlado (šogor koji ima 8 banki i dolazi redovno doma pojesti sve kaj je Sanja ujutro skuhala staroj. Jedan dan - kak je čul da Sanja dolazi ranije zbrisal je da se ne sretnu da ona ne prokuži ko sve pojede, i 80-godišnjak zaboravil i štap i jaknu, hahahah, a tabakeru, crnog konja i sat, nije, nema).

Ali veli Sanja: Seka, nemoj batje, hahahah, aj pa ti se javim. hahah

Ja: E javi se, čuj kakve si sreće bu ti još cigla opala na glavu na izlazu. Doduše, s tolko mase frčkave kose na glavi bu ti se od bulje odbila i vratila na mesto otkud je pala! Hahahaha (prelazna histerija). Ajd pa se javi, hahahahahah

Sve manje vjerujem u bilo kojeg boga. One zadnje zadrške su se rasplinule. Od petka popodne sam spavala bez ikakvog stimulansa, samo sam deci skuhala jelo i obesila veš.
Kad to sve završi školu i konačno odem u penziju, pa kaj bum i ja takva? Kaj me briga! Jedna je majka!

Prijatelji stari gdje ste?! Poslala sam ludoj Sanji sms da javi ak kaj treba, da bum platila i ZET-ovu kartu do Dubrave i natrag, otkazala zakazanu kavu, kaj da joj radim, kak da joj pomognem? Prodaje stan da bi staroj plaćala dom, a stara sad, eto baš sad našla opasti! Oj živote, oj živote.... nešto kaj ono ljepote, šta!? (Isuse?)

Ovo ide pod humor, kad je već i Sanji smešno - od jada. Kaj mogu kad nema rubrike "Jedna je majka!?"

Moj sused Braco

13 travanj 2012

Teta Katarina je od prvih početaka useljivog Trnskog živjela tu, vrata do nas. Gospođa profesor, koja je organizirala naše odlične međususjedske odnose, praktične, s dozom nenametljive topline. Ono neko nekaj treba i tak, tu smo jedni za druge. Mama je na njen poziv sva oduševljena odlazila na kavu jednom mjesečno.

Povremeno sam viđala jednog jako finog mladog gospona koji ju je posjećival i koji je uvek pozdravil i dobila sam objašnjenje da je gospodin nećak tete Štampar, koji je u to vreme bil student. Kaj mi je bilo skroz elegantno i uzvišeno.
Jednom kasnije smo se kratko pospominjale, ne sjećam se razloga, na hodniku, a iz stana je dotrčal predivan, ali zbiljam predivan dečec svojih 4 godine koji me tak radoznalo gledal, ja njega još više (posle sam mu to stoput prepričala), a on je bil sinek tog istog jako finog gospona koji je – tu negdi blizu stanoval s jednom jako finom gospođom, svojom suprugom. Mama je tak s poštovanjem govorila o njima i kak je i cela šira familija strašno fina i kulturna, da mi se maltene strah uvlekel u kosti.

Izuzetno galantna a uvijek nekak svoja, čestitala je rođenje kćeri, s kojom je imenjakinja, a kulminacija je bila kad me oduševljena nazvala kad sam rodila drugo dete, bila je već bolesna i živjela je kod sestre, ovak: Fala vam Seka kaj ste pomladili ovaj naš grozni stari penzićki haustor. Čujte pa to je strašno, glečte, pa svi smo iznad 7 banki, pa ovo pomlađenje je zbiljam famozno! Gešenk dolazi, samo dok se malo oporavim.
Nažalost, nisu se nikad upoznali. Gospođi sestri koja nam je javila da je teta Štampar umrla sam rekla: Ovakve susedu / susede više sigurno nikad nebumo imali.

Tak mi je drago da sam se prevarila:

Nakon izvjesnog vremena doselila obitelj Barta. Decentna Vlasta i onaj medeni dečec koji je u međuvremenu zrasel u momka. Više mu ne govorim da je medeni jer veli – ma daj, suseda (kak smo skup rasli, tak smo na ti, normalno).
A tata Boris je celom Trnskom dal jedan poseban štih. Često su me pitali - kaaaj? Ti stanjuješ kraj Brace?? Dobivala sam na rejtingu. Kaj – kraj Brace - to me zbunjivalo, jer ja sam tak zvala svog brata koji je otišel iz Trnskog još '68. godine. A ovaj Braco, morala sam na kraju prihvatiti da je Braco, je bil toliko poseban da je moja kćer (u najgoroj fazi puberteta i revolta) samoinicijativno odlučila da od sveg susectva bude pozdravljala samo Barte jer su oni jedini normalni u haustoru, inače svi luđaci, ukljujući nas; i da kak oni nikad ne čuju kad se ja drečim na njih a ko zna kaj su sve čuli. I tak vreme ide i:

Boris ju je definitivno šarmiral jedne večeri kad je pušila pred haustorom, počela kiša pa baš ono otužno. Izašel je van i rekel: Dobra večer, kae, stara ne da doma pušiti, ha? Strpi se, bu već popustila, a sad bum si i ja jednu zapalil, ni meni baš nisu doma oduševljeni.

Pa smo si skup razvaljivali vrata kad je ko zalupil a ključ u stanu, jednom njihova, jednom naša, uglavnom naizmjenično. Njegovi duhoviti komentari a conto pameti sviju nas, su neponovljivi, uglavnom nisi razlikoval kompliment od sarkazma.
Ko sused – baš nikad niš nije čul, a dijelil nas je zid, moš mislit; nikad niš nije kompliciral niti se čemu čudil ili bi kaj pital osim - kak ste? Sreli smo se tak jednom, svako sa svojim vlasništvom: on s biciklom ja sa srdžbom do neba, (raznjupale me neke informacije u ranu zoru i tak) - i veli sused Braco: Je kakav bu to dan kad se tak počinje, pa suseda, imate dovoljno godina da znate da je ovo zemlja ljudi s posebnim potrebama, i kretenima koji ju vode.
Odma sam oraspoložena otišla na posel. Htela sam se ispričati za sinoćnje vrlo glasne odgojne metode, veli niš nije čul. Reko Boris nemojte muljati, čulo me se do Superandrije. Njegovi odgovori su uvijek bili diplomatski duhoviti ili duhovito diplomatski. U slastičarni Trnsko (kaj mi zovemo “Kod džezve” - kak je to prozval jedan Trnskaš koji je davno odselil), smo uvijek popričali, nije se moralo nuditi – sednite se, znalo se da se bu stolac dovlekel, tak jedan normalan kulturan dobrosusedski odnos, neponovljivo.

Vremenom sam ispala iz pokrenute spike jer je kćer na 4. godini faksa koji je i Boris završil, tak da u njihove spike oko jezika, oko Azije koju je prošel, običaji, građevine, književnost: sa svojim znanjem samo iz gimnazije i nekog drugog faksa, uglavnom debelo zaboravljenim ne/znanjem, nikak nisam mogla upasti. Ali: kad je videl da mi je muka, rekel je kćeri: Čuj, a da mi u spiku ubacimo i tvoju staru, gle već 20 minuta šuti, viš da žena pati. Pa bi mi se ispričal. Reko sad si sve pokvaril s tom isprikom!

Jedno stoput smo prelazili na Ti, jer je ovisno o raspoloženju, a u kom nije bilo nekih drastičnih odmaka od normale, bilo – ti, a i – vi. Uglavnom smo zaključili da smo užasno stari jer ako smo Barta junior i ja na Ti, da bi bilo vreme da to i mi učinimo. Kaj mi nismo na Ti, znal je pitat, veli kolko pamtim, pa, već nekih 40 godina. E jesmo stari, pardon, ja sam star, ne vi. Padale su priče o djetinjstvu, tu je pak zainteresirano gledala moja kćer koja se ne sjeća igara bez igračkih, da ne velim nateravanja, lovice i skrivača, halo, kaj je pak to. Al se znala nasmijati, pogotovo kad se sused Barta zacenil od smeha – u opisu vlastitih događaja od prije 100 godina - i moral obrisati očale jer su mu se zamaglile od smehovnih suza. Kad se upoznal, to mi je bilo posebno dobro, s mojim prijateljem Borisom, koji je podrijetlom Čeh, a on podrijetlom iz Moravske, opće nisam mogla ubaciti da je moj deda bil Slovak i da smo se zapravo našli tu skup, zahvaljujući sudbini.

Posle jedne teže operacije je tolko toga ispričal na svoj račun i na račun te bolesti te onih koji su “dopustili” da ih više nema, da se nisi mogel suzdržati od smeha. Je veli kaj, on najstariji a još je tu jer ima posla za boga miloga, je pa normalno! A oni si nisu zadali zadatak i pokrepali. Isuse, koji izraz, velim pa kak to tak? Je veli kaj kak, pa čuj, kaj kompliciraš, pa to je tak. A tema baš solidno morbidna. Reko pa kak možete s takvim podacima mahati ko s najboljim vicevima, je veli čuj suseda a kaj bi ti sad od mene. Da se plačem, pa gle još sam tu. Bila je prisutna i Biba koja je sasvim nesuzdržana kad treba smehom razglasiti da je šprehica za stolom sjajno komična, pogotovo kaj je on izvrsno znal opisivati osobne kontakte s mahom političkih faca koje nismo osobno poznavali ali smo dijelili isto mišljenje o njima; i kak im je na lepi način rekel stvari koje nisu tak lepe, ali oni to nisu nikad skužili. Zbiljam je točno sve rekel onog jutra pred haustorom.
I fakat je bio tu, sveprisutan i neopterećujući, koju god si temu povlekel, on je sve znal. Smijem reći da poznam puno ljudi ali jako malo takvih s kojima si mogel sasvim opušteno, i uz provaljenu pobeglu psovku čisto radi kolorita, pričati o svemu.

Ono njegovo bicikliranje kroz grad me “užasavalo” još kad mi je rekel – je vidli smo se na Zrinjcu, i ti bi mogla kupit bicikl i furat se do Zrinjca na posel, aha, ukrali su ti već tri bicikla, viš, dobra isprika, je, je. (Fakat je.)

Neki ljudi odu iz ove Doline suza pa prođu kao informacija. Boris je umro, žalosna sam i zatečena, kak se obično setiš zadnjeg kontakta, evo: Kćer i ja smo pile “posleplacnu” kavu u subotu tjedan prije Uskrsa i sel se k nama, naravno, Kod džezve. Nije htel piti limunadu, da se ne prehladi, ide na neku manju operaciju a veli kave mu je bilo dost. I na poziv prijatelja, sel se na bicikl i otišel negdi kod Velesajma. Prethodno je zračunal minutažu i veli, a ne, još 5 minuta bumo si posedili tu, nebum ja juril zbog nekog fakina. Pa ja sam gospon, a osim toga ovak me ko vas dve taj (pa neki izraz) ne bu slušal.

Imam puno godina i nebum se nikad odselila iz Trnskog. Al da bu mi Braco Barta falil dok me ima, bude.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.