online

nulla dies sine XVL lineae




31.08.2006., četvrtak

Zagrebačke slikopizdice

Djelatnik Čistoće znalački prati ulični duet violončela i gitare


Njega je cjelivao Kairos. U lice mu utisnuo brazde sretno sjedinjenih Baze i Nadgradnje. Rad bih ga poklonio bablu za screen saver.

- 21:53 - Komentari (2) Isprintaj #

30.08.2006., srijeda

HKC = SPC


Branimir Glavaš i biskup Marin Srakić, sasvim desno


Heroji postaju kriminalci, branitelji agresori

BISKUP MARIN SRAKIĆ: Heroji postaju kriminalci, branitelji agresori

Govoreći o potrebi da sačuvamo pouzdanje, biskup dr. Marin Srakić je poručio da ako doista želimo bolju budućnost svojoj domovini, da joj vratimo radost. "Nekima kao da je cilj sijući nepovjerenje, prekrajajući prošlost, izmišljajući slučajeve širiti žalost i gorčinu. Prema njima heroji postaju kriminalci, branitelji agresori, kleveta se zakonski proglašava dopuštenom i nekažnjivom. Ne zna se više što je istina, a što laž,što pravda, a što nepravda. Narodna prošlost i sadašnjost postaju nepregledna crna kronika, koja u mnogima izaziva žalost, nepovjerenje, tjeskobu, mučninu, nesigurnost, time se ruši nada. Zato nemojmo tome nasjedati", istaknuo je biskup đakovački i srijemski.

Preneseno: Glas Slavonije, Velika Gospa 2005.

branimirglavas.com, Utorak, 29 Kolovoz 2006


Biskup đakovački i srijemski stavio se u zadnju liniju obrane ratnih zločina. Najveća sramota koju je Katoička crkva u Hrvata (HKC) mogla prirediti svojoj Domovini.
To je protuisusovski govor kakvog se ne bi poramio glasnogovornik SPC-a Amfilohije Radović. Takva proturazumska i nehumanistička logika odraz je feudalne sjete koja je ovladala vrhom KC-e. Jesmo li čuli biskupa Srakića da je kritizirao svog kolegu požeškog biskupa Antuna Škvorčevića zbog lustera vrijednog 100.000 DM u radnoj sobi? Nismo.

- 00:50 - Komentari (4) Isprintaj #

29.08.2006., utorak

Skuterom protiv besposličara

Najprije riješite test:

a) Kako to u ovom društvu, gdje službeno tajne informacije procure brže do medija nego se osuši žig tajnosti na njima, vijest o Munibovoj smrti nije nitko provalio?
b) Zar je moguće da ni obitelj, koja je navodno Pukiju dostavila slike i prvotnu informaciju o Suljićevoj bolesti i predaji, nije ništa dojavila medijima? Kako to da obitelj želi diskretan pogreb i da Puki, a i svi dugi poštuju tu diskreciju, a u svim ostalim slučajevima rade suprotno?
c) Hoće li Munib Suljić biti kremiran, i je li to njegova posljednja želja?


Ako smatrate da ova pitanja služe izgradnji teorije zavjere, 45 Lines vas nagrađuje fotografijom snimljenom u ponedjeljak popodne u Jurišićevoj ulici u Zagrebu.

Hrvatska policija je postala efikasnija u legitimiranju besposličara od kada koristi skutere


- 13:38 - Komentari (6) Isprintaj #

28.08.2006., ponedjeljak

Pokojnik neće biti pokajnik




Teško da će nakon Suljićeve smrti biti moguće rasvijetliti ubojstvo Marine Nuić. Pitanje je i kako će teći istraga protiv Tomislava Merčepa, obzirom da je pokojnik trebao biti glavni pokajnik u toj priči.

Die Situation wird fuer den Parlamentspraesidenten noch komplizierter, wenn die Untersuchung im Falle Tomislav Mercep, der vom Haager Tribunal an die kroatischen Gerichte ueberwiesen wurde, eroeffnet wird. In diesem Fall wird dem Vertreter der Regierung im Aufsichtsrat der T-HT, Tomislav Mercep, das Verschwinden von 29 Zivilisten aus Vukovar vor der Agression auf Kroatien seitens der Jugoslawischen Volksarmee und der Serben (Fruehling, Sommer 1991), sowie das Verschwinden von um die Hundert Zivilisten vom Zagreber Gebiet und Westslawonien auf das Gebiet der Pakracka Poljana im Herbst und Winter 1991, zur Last gelegt. Diese Tage wurde in Den Haag einer der Exekutor aus Mercep’s Einheit, Munib Suljic, festgenommen, der angeblich sich gemeldet hatte, gegen seinen Vorgesetzten auszusagen.
Vladimir Seks hat als Oberstaatsanwalt in Kroatien, im Jahre 1992, als ein Teil von Mercep’s Einheit sich in Untersuchungshaft befand und fuer Kriegsverbrechen verdaechtigt wurde, befohlen, dass die Untersuchung gegen diese Leute aus prozeduralen Gruenden abgebrochen werden sein muss. Vor diesem Ereignis hat Seks, als einer der Gruender der HDZ, Tomislav Mercep zum Chef der Partei in Vukovar ernannt und war auch sein Vorgesetzter im Fruehling/Sommer 1991, als Praesident des Krisenstabs fuer Slawonien und Baranja. Tomislav Mercep hat schon frueher ausgesagt, wuerde er unter Umstaenden beschuldigt, wuerde er seinerseits auf Seks zurueckgreifen.

Kriegsvergangenheit, 45 Lines, July 2nd, 2006



Više na: Croatian Forgotten Heroes

Razglednica Muniba Suljića iz Stuttgarta - hračak u lice hrvatskom sudstvu

Munib Suljić u "Istrazi" Roberta Valdeca i Andreja Rore

Multimedija o Munibu

Munib Suljić from Tag Cloud

- 17:49 - Komentari (2) Isprintaj #

Ubijen Milan Levar

Na današnji dan prije sedam godina u dvorištu obiteljske kuće ubijen je Milan Levar


Predsjednik Republike Stjepan Mesić smatra da su oni kojima je itekako bilo stalo da Levar ne svjedoči izvršili to ubojstvo, prenijela je Predsjednikov komentar njegova glasnogovornica Vjera Šuman.

O tragičnom događaju u Gospiću oglasio se i Ured za odnose s javnošću hrvatske Vlade. Vlada će tražiti od nadležnih organa, stoji u priopćenju, da energično poduzmu sve potrebne mjere kako bi se što prije pronašli počinitelji tog zločina. Hrvatska Vlada oštro osuđuje taj zločin, kojemu posebnu težinu daje činjenica da se radi o čovjeku koji je javno govorio o ratnim zločinima. Očito je da oni koji su izravno upleteni u ratne zločine, ne prezaju ni od ovakvih zločina, što govori da Hrvatska, kao demokratska i pravna država, mora odlučno i dosljedno ustrajati na rješavanju ratnih zločina i kažnjavanju njihovih počinitelja i pravnoj sigurnosti u zemlji.


Istraga Levarova ubojstva opstruirana je od strane Državnog odvjetništva. Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića Dragan Novosel otkrio je identitete svjedoka ispitanih početkom ove godine i načelni sadržaj njihovih svjedočenja bez da je za to očevidno kršenje zakona odgovarao.

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je početkom lipnja od Mladena Bajića da ispita odgovornost Dragana Novosela


Video: Pogreb Milana Levara

- 09:50 - Komentari (3) Isprintaj #

27.08.2006., nedjelja

Uhvaćen na djelu

Mio Vesović i djelatnica PBZ-a na terasi Ban Caffea


- 20:25 - Komentari (0) Isprintaj #

26.08.2006., subota

Billov čardaš za Mladena Bajića

Ljubitelj dobre lulice


Drago Hedl nas izvješćuje, a prenosi i Radio 101 da su Vjenceslav Bill i Ladislav Bognar zatražili od ministarstva pravosuđa obustavu procesa na osječkom sudu gdje su ih Branimir Glavaš i Darko Tolić tužili za klevetu jer da se protiv Glavaša u Zagrebu vodi istražni postupak o stvarima koje su tužitelji ocijenili klevetom.

Da podsjetimo, Glavaš i Tolić su Billa i Bognara tužili za u kojima su ih ocijenili odgovornima za smrti hrvatskih branitelja Mate Šabića Šabana i Tihomira Međugorca Kjota.

Temeljem kaznene prijave Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u Zagrebu se protiv Glavaša vodi postupak za ratni zločin ubojstva nekolicine srpskih civila, a ne Kjota i Šabića.

Sam je Vjenceslav Bill nakon svjedočenja pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem kazao da nema saznanja o temi istražnog postupka.

Temeljem koje se pravne osnove onda traži ukidanje procesa za klevetu ostat će poznato samo Billu, Bognaru i Hedlu.

Vjenceslav Bill je do sada izbjegavao otići na osječki sud jer da navodno nije sposoban doći u Osijek obzirom da je kako tvrdi 1991. tamo doživo traumu (kako je pričao svakom tko ga je bio spreman slušati, po glavi ga je tresnuo osječki istražni sudac Radoslav Arambašić).

Na mp3-ici koju prilažem Vjenceslav Bill kaže da je prošle godine u veljači bio u Osijeku, i to u policiji gdje je, između ostalog, uvjerio i Krunoslava Fehira da će Glavaš past, pa se mali javio da svjedoči. A gdje je tad bio alibi strah? Ovaj podcast otrkiva i što je Bill savjetovao Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prije pokretanja slučaja Glavaš.

Ne mogu podržavati sumnjive svjedoke koji su gnjusno prijetili mojoj porodici i meni. Zato poslušajte:

Billov čardaš


- 20:05 - Komentari (0) Isprintaj #

24.08.2006., četvrtak

CIA i OTC u zagrljaju

Direktor CIA-e general Michael Hayden i šef OTC-a Ivan Baketa u Dubrovniku 2001.


Tajne službe po novom zakonu ne moraju više ići u T-HT ili VIP ako vas žele nadzirati. Taj će posao od sada samostalno raditi u okviru Operativno-tehničkog centra (OTC-a) na čijem će se čelu, po preporuci ravnatelja SOA-e Tomislava Karamarka, nalaziti njegov poslovni partner Ivan Baketa.

Baketa je do 2002. bio na čelu NSEI-a, službe koja je u okviru UNS-a nadzirala međunarodne telekomunikacije, pa tako i famozne razgovore Slobodana Miloševića, dijelom objavljene u Globusu. NSEI je opremu dobio od američke NSA dok joj je na čelu bio današnji direktor CIA-e general Michael Hayden.

Tako se Baketa u Globusu od 02. lipnja o.g. pohvalio zajedničkom fotografijom snimljenom u dubrovačkom restoranu Nautica.

Tomislav Karamarko je uspio uvjeriti premijera Ivu Sanadera i predsjednika Stjepana Mesića da njega i njegov projekt preustroja tajnih službi koji uključuje samostalno nadziranje telekomunikacija, snažno podržavaju Amerikanci, a objavljivanje slike Haydena i Bakete, tek je javna demonstracija tog uvjeravanja.

Pa da vidimo hoće li se itko usuditi pitati koga i zašto OTC nadzire kada su Tomislav Karamarko i Ivan Baketa odlučili da će Hrvatska dati nemjerljiv doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma.

A to što ja kao ni neki moji čitatelji koji mi dojavljuju informacije o zloupotrebama tajnih službi, nemamo veze s međunarodnim terorizmom, a domaći nas špijuni nadziru, priča je od koje u strahu od borbe protiv terorizma zazire i Sabor.

Ivica Marijačić, glavni urednik Hrvatskog lista koji se drznuo objaviti podatke o Karamarkovu sukobu interesa, požalio se da je pod nadzorom SOA-e, vjerojatno i OTC-a.

U tekstu koji ga je stajao obrade navedeno je da je Ivan Baketa bio član uprave Karamarkovih firmi Doron net d.o.o. i Soboli d.o.o.

Više na: TOMISLAV KARAMARKO ravnatelj POA-e, preko svojih četiriju tvrtki okrenuo pet milijuna eura u tri godine, a ne daje na uvid imovinsku karticu! (HRVATSKI LIST, 27. srpnja 2006., pdf)

Upućeni kažu da se nitko u Saboru neće usuditi pitati Tomislava Karamarka kad ga kao kandidata za ravnatelja SOA-e bude saslušavao saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jesu li njegove firme prodale opremu za tajni nadzor OTC-u jer da koji bi inače bio razlog da on i Baketa napuštaju unosan privatni biznis i traže posla od države.

- 14:34 - Komentari (7) Isprintaj #

23.08.2006., srijeda

Glavaš nastavlja uvaljivati Šeksa


Branimir Glavaš je na svojoj web stranici objavio optužnicu Vojnog tužilaštva iz Beograda (kolovoz 1992.) u kojoj su Vladimir Šeks, Ivan Vekić, Tomislav Merčep, on i desetak Vukovaraca, optuženi za oružanu pobunu, ratni zločin i genocid. Optužnica se dijelom temelji na izjavama nekih od zarobljenih vukovarskih branitelja nakon okupacije grada, primjerice kasnijeg predsjednika vukovarskog HDZ-a Mirka Nikolaševića.

Šeks, Vekić, Glavaš i Merčep su optuženi kao podsticatelji, a detaljno se navodi kada, gdje i kako su nagovarali druge da "etnički očiste Srbe na području Vukovara" - primjer sastanka HDZ-a u Bogdanovcima (usput, tamo je prema neslužbenim izvorima Branimir Glavaš upoznao i svoju buduću suprugu).

Obzirom na najavljivanu istragu protiv Tomislava Merčepa za ratne zločine u Vukovaru, te glasine da je Sanader zamolio Šeksa da se makne s mjesta predsjednika Sabora, čini se vjerojatnim da objavljivanjem spomenute beogradske optužnice Branimir Glavaš želi zagorčati život donedavnom prijatelju, te njega i Ivana Vekića dublje uvući u svoj i Merčepov slučaj.


- 11:10 - Komentari (0) Isprintaj #

22.08.2006., utorak

Preko 150 000 posjeta


Brojku ću obilježiti današnjim crnobijelim foto zapisom s Trešnjevačkog placa.

Di mi je kifla?


- 14:05 - Komentari (4) Isprintaj #

Je li se Petač nagodio s državom?


Hrvoje Petrač od danas je u Hrvatskoj. Nacional koji ga je medijski zastupao šuti. Je li postignut deal Petrač - država?

Nacional je prošle godine objavio da je aktualn šef SOA-e Tomislav Karamarko devedesetih bio podstanar kod Hrvoja Petrača

- 10:11 - Komentari (0) Isprintaj #

21.08.2006., ponedjeljak

SOA - Karamarkova štikla


U multimedijalnoj kuhinji 45 Linesa upravo je zgotovljen najfriškiji audio-slideshow na defaultnu temu bloga. Na blog.hr-u objavljujem wmv-a verziju. MP4 izdanje biti će dostupno na subdomeni, a AVI na mojblogu. Ne zamjerite što testiram razna rješenja! Isprobajte ih! Vjerujem da ćete zamjetiti napredak. :)



UPDATE

Potaknut upitima preko tražilica za SOA-om, Karamarkom i njegovom Štiklom te hrabrim i bezobraznim komentarima na webu Jutarnjeg.hr na tekst o SOA-i, donosim i transkript sve popularnijeg videa.

Transkript Karamarkove štikle

45 Lines: Predsjednik Stjepan Mesić i njegova špijunska sjena Josip Perković popustili su s pritiscima na Tomislava Karamarka i za očekivati je da će kroz dva tjedna vlasnik više tvrtki za buessines inteligence postati šef friško ozakonjene SOA-e. Ivica Marijačić koji je objavio iscrpnu priču o Karamarkovu sukobu interesa, na svojoj će koži osjetit što je to biti špijunska kolateralna šteta.

Stjepan Mesić: On je prihvatljiv stoga što on pozna čitav sustav. Nije bio umiješan ni u jednu, da tako kažemo, aferu. Profesionalno je obavljao svoj dio posla.

45 Lines: Karamarko će biti na čelu ujedinjene OA i POA-e iako ničim nije doprinio da špijunske službe ne maltretiraju građane. Groteskno je da se Karamarkova POA ove godine bavila familijom kolumnistice Jutarnjeg lista Sanje Modrić, a istu novinarku svojedobno je hvalio predsjednik Mesić.

Stjepan Mesić: Na kraju tu moramo biti sasvim svjesni da moramo izvršiti ono što je obećano u parlamentarnoj kampanji, i u kampanji za izbor predsjednika, a to je da se te službe moraju djelomično reducirati i smanjiti na razumnu mjeru. Moram priznati, a vjerojatno je to našim građanima jasno, da se veliki dio obavještajne zajednice pretvorio u političku policiju koja je sebi uzela za pravo da kontrolira novinare, da kontrolira javne osobe, da kontrolira svoje građane, a za to njih građani ne plaćaju niti će plaćati.

45 Lines: Prvi važni posao kojim se ravnatelj SOA-e išao baviti kao šef UNS-a 2000-e bilo je odstranjivanje profesora Ozrena Žuneca iz obavještajne zajednice. Profesor je ponižen napustio HIS. Policijski specijalci pregledali su ga do gole kože. Na njegovo mjesto Karamarko je ustoličio Damira Lončarića, kojeg je na koncu potjerao Ivo Sanader jer su i vrapci na grani već znali za njegove veze sa Hrvojem Petračem, te da je umočen u opstrukciju potrage za Antom Gotovinom.

Tomislav Karamarko: Gospodin Žunec će do svog razrješenja obavljati tu dužnost. To je nesporazum koji nije ni postojao, pogotovu ne na onoj ljudskoj razini, koja je u zadnje vrijeme eksploatirana u medijima. Taj nesporazum je bio u jednom dijelu na toj razini principa oko uređenja budućeg ustroja obavještajne zajednice i to rekao bih u jednom manjem dijelu iako je taj manji dio vrlo bitan.

45 Lines: Od početka se nije volio sa Šimom Lučinom. Bivši ministar policije izbjegao se pojaviti na sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost na kojoj se davalo mišljenje o Karamarkovu imenovanju za šefa POA-e. Lučin je bio i najglasniji kritičar prijedloga zakona kojim je ustanovljena POA-a tvrdeći da će zaštita ljudskih prava biti na nižoj razini od dosegnute.

Tomislav Karamarko: Kolega ministar Lučin i ja imamo, ako to mogu slobodno reći, jednu sasvim korektnu, ljudsku komunuikaciju. A treći najvažniji, po meni je taj, a to smo se danas u telefonskom razgovoru kolega Lučin i ja složili, da i jedan i drugi obnašamo previše odgovorne dužnosti u momentu koji je vrlo ozbiljan u našoj zemlji, da bismo razgovor o perifernim problemima vodili preko medija. Osim toga, sutra je novi dan i mi moramo raditi. Puno problema, puno poslova... Moramo raditi i surađivati.

45 Lines: Ivica Račan ga nije volio znajući za njegove veze s tzv. desnim podzemljem, a nije mu mogao oprostiti ni sječu Žunecove glave. Kao premijer Račan se kasnije odricao i Franje Tureka odbijajući ga supotpisati za ravnatelja POA-e, ali je na kocu popustio Mesićevu pritisku.

Ivica Račan: Dobar odabir utoliko što se s njime slažu Predsjednik Republike i premijer. Trebati će i sam gospodin Karamarko to da dokaže onime što će činiti kao ravnatelj. Problem deformacije tajne službe, problem politizacije tajne službe, kršenja zakona i ljudskih prava ne može biti riješen pukim imenovanjem novog ravnatelja.

45 Lines: Latentni sukob, kojeg ima s Franjom Turekom i Željkom Bagićem, moguće izraste u ozbiljan fajt.

Tomislav Karamarko: Što se tiče ostalih kvalifikacije mislim da se šef jedne takve službe kao što je SZUP ne bi htio, ne bi se smio baviti politikom na način koji to gospodin Turek radi - politizira čitavu situaciju. I bavi se političkim kvalifikacijama kojima ovdje uopće nije mjesto. Što se tiče starih kadrova, pa neka gospodin Turek kaže od kada radi u Službi.

45 Lines: Zatraži li iz međunarodne zajednice od Hrvatske da nastavi procesuiranje Gotovinih pomagača, ravnatelj SOA-e morat će se opet pozabaviti Franjom Turekom. A budu li se Nijemci raspitivali o nastavku suradnje po pitanju Udbinih zločina, veoma je vjerojatno da će Josip Perković po Tomislavu Karamarku raspaliti iz teškog oružja. Opaska da je na poslu slaganja dosjea Udbinih zločina zaposlio Joška Draganju, Tomislava Milčića i Božu Vukušića, objavljena u tjedniku koji podržava Mesića, spram Perkovićeve pričuvne artiljerije, tek je pucanj iz lufterice.



- 20:28 - Komentari (1) Isprintaj #

Na tjeralicama MUP-a ratni zločinci neopasni

Igor Mikola s tjeralice MUP-a


Merčepovac Igor Mikola, osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na 5 godina zatvora za pomaganje u ubojstvu u Pakračkoj Poljani, a kojeg je nakon neodazivanja na izdržavanje presude glavna urednica Feral Tribunea Heni Erceg vidjela kako se šeće Zagrebom, na policijskoj tjeralici nije označen kao opasan i naoružan.

Prema MUP-ovim tjeralicama najopasniji hrvatski bjegunac je korčulanski diler Jakša Cvitanović Cvik.

Još u Lučin-Ostojićevo vrijeme na MUP-ovoj tjeralici jedno vrijeme nije bilo uopće slike Ante Gotovine. Politički kriteriji kojima se MUP rukovodi pri ispunjavanju sadržaja web tjeralica očiti su na primjerima Gorana Hadžića i Ratka Mladića, koje ovdašnji sudovi traže zbog ratnih zločina, a policija ne navodi podatke o njihovoj možebitnoj opasnosti po okolinu.

No, nije policija usamljena u neprofesionalnosti.
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić radeći predstavu za domaću desnicu u Locarnu napominje Carli Del Ponte kako je lažirana putovnica Ante Gotovine dokaza da se on nije skrivao u Hrvatskoj već šetao po svijetu. Glavna haaška tužiteljica je mudro odšutjela tu glupost jer joj Bajić još treba kao uzor Srbima u njihovom Akcijskom planu lova na Ratka Mladića.

Točno je da je USKOK odustao od optužbe protiv Franje Katavića, autora Gotovinine putovnice, za dilanje marihuane. No to ne znači da će svi koji su pomagali Gotovini u bijegu, u ovom slučaju muljažama oko putovnice, biti procesuirani. Državno odvjetništvo ne želi pojesti tu kiselu jabuku jer bi Mladen Bajić demantirao sam sebe. Pokazalo bi se da Ante Gotovina nije putovao s tom putovnicom po svijetu već mu je ona dostavljena neposredno prije uhićenja da posluži kao dokaz kako nije boravio u Hrvatskoj.

I tu treba skinuti kapu ravnatelju polcije Marijanu Benku koji se početkom godine usudio primjetiti da MUP još nije dobio putovnicu na vještačenje od Mladena Bajića. Da je točno to čime se Bajić hvali u Locarnu već bi on preko svojih novinara demantirao Benka, a sva izdanja EPH i Dnevnik HTV-a bili bi krcati hvalospjevima o još jednom podvigu "sposobnog i nesutrašivog" Glavnog državnog odvjetnika.


- 11:48 - Komentari (1) Isprintaj #

20.08.2006., nedjelja

Tone Mapping


Pogled s gradištanskog groblja


S Velikog na Malo brdo


Srednjaci u božjim rukama

- 14:32 - Komentari (1) Isprintaj #

Meni ćevap, tebi somun

Dolački gladuši


Pojesti ćevape na Dolcu kod "Rubelja", a da vam u tanjur ne uleti vrabac ili golub, stvar je sreće i dobrih refleksa.

- 02:48 - Komentari (1) Isprintaj #

16.08.2006., srijeda

Idem šorom i pičim Canonom


GRANIČARSKO SELO MALO – SVIJETSKI POZNATE ZNANSTVENIKE DALO

Svako je selo prema nečemu poznato, a Gradište kod Županje po mnogo stvari. U pučkoj, zavičajnoj čitanci „Bečki perivoj“, tiskanoj u Osijeku 2000.g., Miro Marinčić piše: „Gradište je metropolis hrvatske tamburaške glazbe, riznica narodnih rukotvorina i tradicijskog graditeljstva, ognjište vatrenih preporodih davorija i budnica, kolijevka hrvatske pučke naivne književnosti, bećarska akademija. U njemu se nalazi najsuvremeniji radarsko računalni centar hrvatske meteorologije i transkontinentalne zračne navigacije.“

SELO ZNAMENITIH

No, to ipak nije sve. Otkrili smo da je Gradište i selo znamenitih ljudi s doktorskim diplomama kojih je ovdje s obzirom na broj stanovnika više nego u drugim mjestima. Otkrili smo sedam imena Gradištanaca koji nose titulu doktora znanosti. Među njima ima i medicinara, veterinara, književnika, profesora visokoškolskih ustanova, teologa, političara i drugih. Osim toga, iz ovoga sela su i tri doktora specijalista. Posjetili smo Gradište da saznamo više o tim znamenitim ljudima koji u svom rodnom listu imaju upisano Gradište kao mjesto rođenja.

gradiste.com prenosi Glas Slavonije

Nisam doktor znanosti. Ne liječim od raka. Ne zovu me ocem sve seoske teladi... Al' moji su u tom šokačkom Macondu skoro 300 godina, pa je red da mu posvetim koju slikopizdicu.

Spomen kuća "Zadruge Oršić" čeka da načelnik općine Srećko Papac za Svetog Franju ugosti Milana Bandića. Moguće da nakon sinije prasetine iz krušne peći koja zagrebačka kuna kapne za obnovu spomeničke baštine u Lisičaku. Šteta što se Tuna Gotovina ni rodio vode.

Komša Ivša Filakov (livo, a desno je Stipa kovač Tome) zaminjio je sidenje na klupčici ispod oraja, motrenjem prometa Bečom iz tvrde al' pokretne, plastične sidalice


- 01:45 - Komentari (3) Isprintaj #

14.08.2006., ponedjeljak

Betonizacija Trešnjevke


Dečki samo rade svoj posao. Betoniziraju na Trešnjevki.


Što je višak na ovoj slici?

- 15:22 - Komentari (7) Isprintaj #

Slikopizdice iz Slavonije (2)


Jedan od rijetkih gradištanskih kravara uz pomoć odanog hrvatskog ovčara izvodi svoje blago na popodnevni objed


Orijentalna porodica na putu za Njemačku popit će čaj i natočit si vode u županjskom motelu Rastovica


Sili je popustio veći dio hrvatske porodice. Mama je ostala u automobilu čitat Graziu



- 01:00 - Komentari (6) Isprintaj #

10.08.2006., četvrtak

Ubojstvo Mate Šabića Šabana - audio slideshow


OSIJEK - Vjenceslav Bill, jedan od prvih svjedoka koji su saslušani u istražnom postupku protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira zbog ratnog zločina, podnio je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Glavaša kojom ga sumnjiči da je naredio ubojstva hrvatskih branitelja Tihomira Međugorca Kjota i Mate Šabića Šabana.

- On je mene sto puta tužio ni krivog ni dužnog, a sada ću ja njega, i to za ono za što je doista kriv. Mene u svemu tome najviše raduje što njemu psihijatrijsko liječenje nije potrebno - rekao je Bill.

- To je jedan bolesnik i bolje mu je da uzme uputnicu za psihijatriju i da s Hedlom (novinarom Feral Tribunea) ode na psihijatrijski pregled. Ako nemaju novca za liječenje, ja ću im pomoći, uzvratio je Glavaš i dodao da više ne zna na koji način reagirati na Billove optužbe.

Jutarnji.hr, 08.08.2006


Vjenceslav Bill je u pismu bivšem SDP-ovom županu Ladislavu Bognaru optužio Glavaša za Šabanovu smrt zbog čega ga je HDZ-ov otpadnik dao na sud. Bill je odbijao doći na raspravu u Osijek pravdajući se ispričnicom psihijatra dr. Radovančevića da ga boravak u Osijeku podsjeća na traumatične okolnosti ratnog stradavanja.

U audio-slideshowu (multimedijalni novitet 45 Linesa) podsjećam na Billove optužbe.



- 02:26 - Komentari (2) Isprintaj #

08.08.2006., utorak

Dobar jutar!


Ljubljana, željeznički kolodvor, 07. 08. 2006., 08:00


Kao što vidite vratio sam se.

- 03:22 - Komentari (3) Isprintaj #

05.08.2006., subota

Kad se reformatori pozivaju na katolike


Na zadnjem popisu stanovništva preko 80 posto građana Hrvatske izjasnilo se katolicima. S tim podatkom u razno razne svrhe manipuliraju pojedini biskupi, a sad ga se uhvatio i propovjednik Crkve cjelovitog evanđelja (reformisti) Vatroslav Župančić. Reagirajući na jednu izjavu Ženske mreže, propovjednik Župančić, ujedno i predsjednik udruge Reforma kaže:

Pozvali smo na konzervativniji pristup spolnom odgoju djece uzevši u obzir da većina građana Hrvatske podržava takve stavove jer više od 80 posto stanovništva podržava kršćanski svjetonazor, što Ministarstvo ne može zanemariti.

Vatroslav Župančić, Jutarnji list, 22.07.2006.


Iz podatka da se 80 posto stanovnika Hrvatske izjasnilo katolicima prije se može iščitati zaključak da ih se toliko ne smatra reformistima, nego da podržavaju "konzervativniji pristup spolnom odgoju".


- 17:48 - Komentari (0) Isprintaj #

04.08.2006., petak

AMAC Forum - okupljalište primitivaca pod akademskim znakom

Predsjednica Organizacijskog odbora Saveza AMAC/AMCA udruga Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Greta Pifat Mrzljak


Potaknuti postom u kojima sam prenio najnovije klevete s AMAC Foruma, nekoliko intelektualaca proslijedilo mi je mail kojim su pred skoro godinu dana tražili od prof. dr. sc. Grete Pifat Mrzljak, predsjednice koordinacije AMAC-a, prof. dr. sc. Helene Jasne Mencer, rektorice Sveučilišta u Zagrebu te Dragana Primorca, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, micanje znaka AMAC-a s web stranice na kojoj se na najprimitivniji način vrijeđa i kleveće. Pošiljatelji ovog zahtjeva, redom ugledni intelektualci iz dijaspore, kažu mi da im do danas, nitko od nadležnih nije odgovorio. To i ne treba čuditi primitivizma u hrvatskoj akademskoj zajednici, a posebno na stranicama Hrvati AMAC, nisu ostali pošteđeni ni znanstvenici svjetskog ranga poput Miroslava Radmana i Ivana Đikića.

Svaka duhovno jaka društvena zajednica temelji se i na određenim pravilima čestitosti i uljudnosti. Čestitost i uljudnost su velike riječi koje bi ustvari trebale označavati idealno držanje u djelovanju kao i u međusobnom ophođenju. Danas su te riječi u našem društvu dobile upitan, prazan i površan prizvuk iz kojeg se osjeća prividan sjaj kao fasada koja se njeguje, a iza koje se nalazi blato. Da li bi te riječi nekom nedostajale kad bi ih izbrisali iz leksikona? Smatraju li se poštenje i pristojnost antikviranim slabostima ili čak glupostima? Zar nisu upravo neuljudni, bezobzirni i oni bez respekta oni koji novom naraštaju služe kao javni primjeri? Koji se svojim tankim intelektualnim namazom pretvaraju u verbalne sportske zvijezde pri čemu ranjavanje svojih sugrađana ne igra nikakvu ulogu? Koji neistomišljenike zloupotrebljavaju kao narcisoidnu projekciju? Kojima je važna samo samopotvrda, samospoznaja, samodopadljivost, samoopravdanje, samozadovoljenje?

Pijani od jednoumlja takvi ljudi i misle, i izražavaju se, i pišu o drugima loše koliko su sami loši. Potonje dolazi posebno do izražaja i na internet forumu koji djeluje pod imenom Hrvati AMAC. Forum, gdje nizak prag načina komunikacije razbija zid pristojnosti i gdje se upotrebom sablažnjivog, vulgarnog, agresivnog i rasističkog riječnika prelazi u otvoreno polje primitivizma. Zakukuljeni anonimnošću koju omogućava moderni medij sudionici foruma ignoriraju jedno od osnovnih pravila socio-kulturne zajednice, a to je, da sloboda zastupanja vlastitog mišljenja ne znači i slobodu iznošenja laži, kako kad, ovisnih o vlastitim potrebama i interesima. Beskrupuloznost postaje adutom, diskvalificirajućim i uvredljivim atributima obasiplju se osobe i institucije, dok se za potrebe općeg nepoštivanja prava na drugačije mišljenje obilato služi bogatim izvorom kršćanskih mesijanskih motiva.

Trajnim napuštanjem savjesti sudionici objelodanjuju i najnižu razinu osjećaja odgovornosti za vlastito ponašanje te lingvističku neuljudnost koja dodatnim, samodopadljivim monolozima izražava ništa drugo do politički autizam, okoštalost i nemoćno, duboko pomanjkanje duha. Ljudi bez duha ne ponašaju se uvijek dobro, jer drugačije jednostavno ne mogu. Zbog toga što se čestitost i uljudnost ne sadrže u odvrtavanju naučenih pravila i rituala, već zbog toga što su ta dva pojma sastavni dio osobne velićine, karaktera, integriteta. A za postupke lošeg ponašanja, laganja i neodgovornosti ne treba nikakva škola. Niti odgoj. I tako te jadne duše, u nedostatku iskričavosti duha, neomekšane kulturom, poistovjećujući balkanski primitivizam s domoljubljem, u potrazi za samopotvrdom sa spuštenom moralnom kočnicom, razbacuju svoje sirove snage, nameču isključivo svoje istine, služeći se pri tome se čak i prijetnjama.

Zastrašujuće za duhovno stanje hrvatskog društva je pak to što se predhodno opisani način konverzacije i osvrta na ljude i događaje odvija pod imenom AMAC i pod znakom zagrebačkog sveučilišta u kojem je utisnut tekst Universitas Studiorum Zagrebiensis MDCLXIX i gravura zgrade u kojoj se danas nalazi Rektorat zagrebačkog sveučilista i Pravni fakultet.
Znano je, da je Almae Matris Alumni Croaticae udruga bivših studenata koja na zagrebačkom sveučilištu obuhvaća AMAC domus i AMAC mundus društva, tj. domaće i inozemne ogranke. Prema statutima AMAC je udruga koja se stavila u službu svih vrijednosti općih kulturnih ideala, koja okuplja bivše sveučilištarce, kojoj je osnovni cilj promicanje hrvatske znanosti i kulture, stvaranje i njega veza sa sveučilistima u inozemstvu i sveučilištima u domovini.

U skoro svim sveučilišnim centrima u svijetu djeluju pod imenom AMA, ili sličnim imenom, udruge, čiji su ciljevi identični osnovnim ciljevima AMAC-a i na čijim internet stranicama ima mjesta znanju i duhovnosti, ali ne i neuljudnosti. Mnogim hrvatskim diplomantima moramo priznati stručno znanje, a poziciju pristojnih osoba moramo im uskratiti.

Zašto AMACroaticae pod svojim imenom i znakom dozvoljava istupanje koje nije u suglasnosti sa statutima udruge, s mentalnim sklopom inteligencije, uljudnosti, a koje za sobom ostavlja mučan trag oporosti, neukosti i razaranja?

Indiferentnošću naime, AMAC domus ne zaslužuje apsoluciju od odgovornosti za ono što se zbiva pod njenim imenom i znakom. Od odgovornosti se ne može amnestirati isto tako nijedan AMAC mundus u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Nema kolektivne nepristojnosti i nečestitosti, ali svima nam je znano da postoji kolektivna sramota. Individue koje Hi-Tech koriste za ispoljavanje svoje neuljudnosti i niskih strasti brinu se na Hrvati AMAC forumu iz dana u dan za to, da nam kolektivna sramota ostane održana. Treba li se nekome od njih čuditi? Ne. Oni su komponenta onog dijela hrvatskog društva koje brižno njeguje nasilničku kulturu, kako bi na pijedastal mogli staviti one koji su još primitivniji.



- 16:59 - Komentari (2) Isprintaj #

03.08.2006., četvrtak

Odrolali se policajci


Snimljeno Canon PowerShot S3 IS-om s pedesetak metara udaljenosti i izrezano u Photoshopu


Naletio sam danas na dva ciriška policajca na koturaljkama. U rukama mi je bio novi digitalac. U prvi tren sam mislio da se snima neki film. Kada su se približili na par metara, bilo je jasno da nije riječ o glumcima, ali ih nisam slikao dok mi nisu okrenuli leđa jer ne poznajem lokalne propise o fotografiranju na javnom mjestu. Samo je trebalo da mi zaplijene digitalac.


- 13:28 - Komentari (4) Isprintaj #

02.08.2006., srijeda

Proljeće u kolovozu

Gondola am Bellevue Zürich


Danas se moja familija, na Katarinino inzistiranje, provozala gondolom. Predivan pogled na ciriško jezero. Vrijeme je bilo proljetno. Isprobao sam novi Canon PowerShot S3 IS. Izvrstan je. Razmišljam da se prijavljujem za posao kao fotoreporter kad me već neće kao novinara.

E evo što o meni misle na AMAC - Forumu:

Peratovic je provokator, lazljivac, izdajica roda svoga a za takve ovdje nema mjesta!!

Hrvati AMAC je jedna od rijetkih internet stranica koja bez ogranicenja ustaje u obranu hrvatskih nacionalnih interesa. Kod nas mogu doci do rijeci svi oni kojima inace ostaju zatvorena sva druga vrata hrvatske medijske scene. Za one pak, koji blate nasu Domovinu, nase branitelje, generale, naseg pokojnog predsjednika Tudjmana, za takve su nasa vrata zatvorena.

Legenda, AMAC -Forum, 7/11/06 9:19 am


Cijenim njihovu iskrenost.

- 19:53 - Komentari (3) Isprintaj #

01.08.2006., utorak

Nema griliranja za Dan drzavnosti

Zakletva na livadi brda Rütli (izvor: www.croatia.ch)


Danas je svicarski Dan drzavnosti. Pred nesto vise od tjedan dana donesena je uredba da se u kantonu Zürich ne smije loziti vatra na otvorenom. To je strasno pogodilo ljubitelje rostiljanja. Do sada je vec bilo 60 prijava policiji da se nesavjesni susjedi nisu pridrzavali ove uredbe. U susjednom kantonu Aargauu (Baden) zabrana nije uvedene, pa se ocekuje da ce zagrizeni rostiljari iz Züricha pohrliti tamo.

Inace, Svicarska je nastala na otporu stanovnika "prakantona" Uri, Schwyz i Unterwalden Austrijancima, tocnije Habsburgovcima, koji potjecu upravo iz Aargaua, odakle su se nakon 1291. godine morali iseliti. Tako su se usrecili i Svicarci koji su dobili drzavu i mi koji smo dugi niz stoljeca bili habsburski podanici.

- 12:19 - Komentari (3) Isprintaj #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2012 (1)
Svibanj 2010 (1)
Svibanj 2008 (16)
Travanj 2008 (19)
Ožujak 2008 (11)
Veljača 2008 (22)
Siječanj 2008 (22)
Prosinac 2007 (15)
Studeni 2007 (16)
Listopad 2007 (19)
Rujan 2007 (14)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (14)
Lipanj 2007 (24)
Svibanj 2007 (17)
Travanj 2007 (33)
Ožujak 2007 (37)
Veljača 2007 (32)
Siječanj 2007 (29)
Prosinac 2006 (26)
Studeni 2006 (34)
Listopad 2006 (31)
Rujan 2006 (29)
Kolovoz 2006 (25)
Srpanj 2006 (17)
Lipanj 2006 (18)
Svibanj 2006 (24)
Travanj 2006 (28)
Ožujak 2006 (34)
Veljača 2006 (35)
Siječanj 2006 (42)
Prosinac 2005 (26)
Studeni 2005 (33)
Listopad 2005 (33)
Rujan 2005 (31)
Kolovoz 2005 (18)
Srpanj 2005 (24)
Lipanj 2005 (34)
Svibanj 2005 (32)
Travanj 2005 (45)
Ožujak 2005 (15)



45 lines © 2005, Zeljko Peratovic