Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Idem šorom i pičim Canonom


GRANIČARSKO SELO MALO – SVIJETSKI POZNATE ZNANSTVENIKE DALO

Svako je selo prema nečemu poznato, a Gradište kod Županje po mnogo stvari. U pučkoj, zavičajnoj čitanci „Bečki perivoj“, tiskanoj u Osijeku 2000.g., Miro Marinčić piše: „Gradište je metropolis hrvatske tamburaške glazbe, riznica narodnih rukotvorina i tradicijskog graditeljstva, ognjište vatrenih preporodih davorija i budnica, kolijevka hrvatske pučke naivne književnosti, bećarska akademija. U njemu se nalazi najsuvremeniji radarsko računalni centar hrvatske meteorologije i transkontinentalne zračne navigacije.“

SELO ZNAMENITIH

No, to ipak nije sve. Otkrili smo da je Gradište i selo znamenitih ljudi s doktorskim diplomama kojih je ovdje s obzirom na broj stanovnika više nego u drugim mjestima. Otkrili smo sedam imena Gradištanaca koji nose titulu doktora znanosti. Među njima ima i medicinara, veterinara, književnika, profesora visokoškolskih ustanova, teologa, političara i drugih. Osim toga, iz ovoga sela su i tri doktora specijalista. Posjetili smo Gradište da saznamo više o tim znamenitim ljudima koji u svom rodnom listu imaju upisano Gradište kao mjesto rođenja.

gradiste.com prenosi Glas Slavonije

Nisam doktor znanosti. Ne liječim od raka. Ne zovu me ocem sve seoske teladi... Al' moji su u tom šokačkom Macondu skoro 300 godina, pa je red da mu posvetim koju slikopizdicu.

Spomen kuća "Zadruge Oršić" čeka da načelnik općine Srećko Papac za Svetog Franju ugosti Milana Bandića. Moguće da nakon sinije prasetine iz krušne peći koja zagrebačka kuna kapne za obnovu spomeničke baštine u Lisičaku. Šteta što se Tuna Gotovina ni rodio vode.

Komša Ivša Filakov (livo, a desno je Stipa kovač Tome) zaminjio je sidenje na klupčici ispod oraja, motrenjem prometa Bečom iz tvrde al' pokretne, plastične sidalice



Post je objavljen 16.08.2006. u 01:45 sati.