22

četvrtak

listopad

2015

U (preferencijalnom) glasovanju o 10 izbornih jedinica



13 apostola (apokalipse)


Socijalistički Sabor je bio trodomni (Društveno-političko vijeće, Vijeće Općina i Vijeće udruženog rada). Po usvajanju novog (demokratskog Ustava) Sabor RH je postao dvodoman (Zastupnički dom i Županijski dom). Promjenama 2001.g. ukida se Županijski dom (pribrajanjem brojem zastupnika Zastupničkom domu) i (nekad državni) Sabor postaje Hrvatski sabor (jednodomni parlament).

Od socijalističkog trodomnog do jednodomnog (s deset izbornih jedinica koje ne osiguravaju teritorijalnu zastupljenost zastupnika). U režiji (omražene) partije. Tko bi glasao na izborima (u teritorijalno razdjeljenim izbornim jedinicama) za partijske (reciklažne) poslušnike? SDP-ovi kandidati su na svim listama (tri mjeseca po stupanju u partiju). Kotarske, gradske, općinske, županijske, državne liste satkane su od istih ljudi (13 sdpovaca je na svim izbornim listama, kao apostoli (apokalipse) ...)).

Preferencijalno glasovanje je još jedan (modni) dodatak zamagljivanju preglednosti izbora. Iako se preferencijalno glasovanje prakticira u nekoliko država na Svijetu (i nitko ne spominje spektakularne pomake)(radi se o eksperimentalnom istraživanju političkih dosega takvog glasovanja), Hrvatskoj (polupismenoj) nije bio potreban iskorak u (bespotrebnost) preferencijlnosti glasovanja. Važnije je bilo ustrajavanje na ispravnoj teritorijalnoj podjeli izbornih jedinica u kojima bi bar polovica (izabranih) kandidata bila s tog područja. Time bi se opravdalo ujedinjavanje Županijskog i Zastupničkog doma u jedan. Ovako ću morati predložiti povratak na dvodomni (državni) Sabor.
I uskratiti pravo (preferencijalnim glasovanjem) dokidanja stranačkih (koalicijskih) i nezavisnih lista jer je pravo političke opcije ustrajavati na vlastitoj listi. Podjednako zastupam pravo pojedinca da se bez liste može kandidirati na parlamentarnim izborima. Zastupam povratak dvodomnog Sabora.
Za Dom i Hrvati (Za dom spremni, Bog i Hrvati; ironija je u posljednje vrijeme učinkovita - razotkriva partijaške intelektualce).


Tko sada zabrlja, neće se oprati do kraja života