******************** Blog možete pretraživati pomoću tzv. Googleove tražilice (nemojte očekivati preglednost i točnost - ipak je to samo jedna najobičnija Googleova tražilica); ali uz to možete pregledavati Arhivu bloga po mjesecima i dolje navedeni Abecedni popis recepata.
Ako tražite recepte za zdravu prehranu, na pogrešnoj ste adresi: ovaj blog krcat je receptima za nezdravu prehranu. Osim toga, ovaj blog nije posvećen fotografiranju hrane (ja par puta okinem mobitelom, tek toliko, da imam kakvu takvu fotografiju), zato - nemojte očekivati "umjetničke fotografije".
* * *
Nadalje, na blogu se ne nalaze samo recepti za jela koja ja volim; ima tu puno toga što ja ne volim, ali «igrom slučaja» našlo se na blogu. Smatram da imam pravo napisati da se meni nešto ne sviđa, pa neka Vas ne šokira kad se negativno očitujem o nekom receptu.
* * *
Što se tematike tiče, ovaj blog spada među hrvatske food-blogove. Po toj logici očito i ja spadam među food-blogere, no, prema vlastitoj želji ne sudjelujem u «akcijama» koje pokreću neki hrvatski food-blogeri. Dakle, svojevoljno nisam sudjelovala u «pritužbama» na HRT-ovu emisiju, nemam nikakve veze s novinskim člankom u Vjesniku, itd.
Šampinjoni: zapečeni s krušnim mrvicama i punjeni u pivskom tijestu
Zapečeni šampinjoni s krušnim mrvicama
Sastojci
oko 500 g šampinjona
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2-3 žlice svježeg začinskog bilja po želji, sitno nasjeckanog
5 žlica krušnih mrvica + ulje
sol, papar
Šampinjone posipajte brašnom i pažljivo ih isperite u hladnoj vodi (šampinjoni se posipavaju brašnom da ne upiju vodu). Posušite ih krpom pa ih narežite na ploške.
Stavite ih u namaštenu posudu za pečenje.
U tavi zagrijte malo ulja i na njemu svijetlo popržite krušne mrvice (količina ulja ovisi o tome koliko «suhonjavu» smjesu želite). Dodajte im začinsko bilje, češnjak, sol i papar pa dobro promiješajte.
Krušne mrvice rasporedite po šampinjonima u posudi za pečenje. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite 15ak min.
Poslužite odmah.
Punjeni šampinjoni u pivskom tijestu
Šampinjoni i nadjev
oko 20 velikih šampinjona
1 mali crveni luk, oljušten, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 žlica svježeg začinskog bilja po želji, sitno nasjeckanog
40 g tvrdog naribanog sira
20 g naribanog parmezana
sol, papar
Pivsko tijesto
70 g brašna
1 jaje
sol
(po želji: mljevena slatka crvena paprika, kurkuma ili curry u prahu – zbog boje)
pivo po potrebi
+
brašno
masnoća za prženje
Šampinjone posipajte brašnom i pažljivo ih isperite u hladnoj vodi (šampinjoni se posipavaju brašnom da ne upiju vodu). Posušite ih krpom pa odvojite klobuke od stručaka. Stručke sitno nasjeckajte.
U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu kratko popržite luk i češnjak, zatim dodajte nasjeckane stručke gljiva i kratko ih popržite. Ostavite smjesu da se malo ohladi.
Mlakoj smjesi dodajte obje vrste sira, začinsko bilje te sol i papar pa dobro promiješajte.
Dobivenom smjesom napunite klobuke.
Za pivsko tijesto, u posudu stavite brašno pa dodajte jaje i sol (po želji i papriku/kurkumu/curry) te stalno miješajući pjenjačom polako dolijevajte pivo da dobijete gustu smjesu (ne rijetku kao za palačinke). Potrebna količina piva ovisi o tome koliko brašno «pije» tekućinu i koliko je veliko jaje.
Punjene klobuke uvaljajte u brašno, a onda ih umočite u tijesto. Spuštajte ih u veću količinu zagrijane masnoće (da mogu slobodno plivati) i pržite ih na laganoj vatri da dobiju boju sa svih strana (po potrebi ih okrenite).
Recept je s Coolinarike, a meni se jako sviđa jer volim takva tijesta.
Sastojci
1 kg glatkog brašna
2 paketića suhog kvasca (ukupno 14 g)
pola praška za pecivo
sol
2 jaja
100 g otopljenog, malo ohlađeni margarina/maslaca
100 ml mlakog mlijeka
100 ml mlake vode
2 krumpira (ukupno oko 200 g)
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
U posudu stavite brašno, kvasac, prašak, sol, jaja, maslac i mlijeko pa postupno dodavajte vodu da zamijesite glatko tijesto (ovisno o tome koliko brašno «pije» tekućinu, ne morate dodati svu vodu; a ako je potrebno, možete upotrijebiti i više vode, nego što se u receptu navodi). Dobro ga premijesite rukama.
Stavite ga u zdjelu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Krumpir ogulite pa ga skuhajte u posoljenoj vodi. Zdrobite ga u pire i ostavite da se ohladi (može biti mlak).
Uzašlom tijestu dodajte zdrobljeni krumpir i sve dobro premijesite.
Stavite ga u posudu za pečenje obloženu papirom i ostavite ga još 20ak min. na sobnoj temperaturi.
Zatim ga stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 1 sat.
Pečenu pogaču lagano poškropite toplom vodom i omotajte krpom. Ostavite da se ohladi.
Nadjev
300 g svježeg kravljeg sira
100 g tvrdog naribanog sira
oko 300 g blitve
2 češnja češnjaka
sol, papar
Preljev
oko 120 g kiselog vrhnja
2 žlice mlijeka
pola žlice brašna
1-2 žlice parmezana
Blitvu operite, odrežite središnji bijeli dio sa stabljikom. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte, a zeleni dio listova narežite na rezance.
Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte malo ulja i na njemu popržite češnjak. Zatim dodajte nasjeckani bijeli dio blitve i pržite oko 3 min.
Zatim dodajte zeleni narezani dio blitve i kratko ga popržite, da povene i da tekućina ispari. Začinite solju i paprom.
Ostavite da se ohladi.
Svježi sir zdrobite, dodajte tvrdi sir i blitvu, začinite prema ukusu i sve dobro promiješajte.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte žlicu ulja. U kipuću vodu stavite 3-4 lista lazanja. Kuhajte ih 5-7 min. (ovisno o vrsti, nemojte ih raskuhati). Kuhane listove vadite rupičastom žlicom. Možete ih isplahnuti hladnom vodom.
Ocijedite ih.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim mrvicama.
Na svaki list stavite oko 1 žlicu nadjeva i zarolajte. Rolicu prerežite okomito na pola.
Prerezane rolice stavljajte u posudu, da stoje jedna do druge.
Kiselo vrhnje pomiješajte s brašnom i mlijekom pa time odozgo nakapajte rolice. Posipajte ih i naribanim parmezanom.
Posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, pecite oko 15 min. Zatim skinite foliju i pecite još 15ak min., tj. da se odozgo jače zapeče, porumeni.
Po želji, posipajte nasjeckanim mladim lukom ili nekim drugim začinskim biljem.
Rijetko radim slatke buhtle jer ja volim samo slane . Ali eto, u ovom postu su sve slatke…
Ako želite slane , napravite slano tijesto i po želji, nadjenite ga sirom ili nekim pikantnim nadjevom.
Nemam omiljeni recept za buhtle, od ova tri ni jedan ne mogu izdvojiti kao «bolji», zato je redoslijed recepata nasumičan.
Sastojci
600 g glatkog brašna
50 g šećera
pola čajne žlice soli
1 suhi kvasac (7 g)
100 ml ulja
oko 250 ml mlake vode
Nadjev po želji (pekmez)
Ostalo
maslac/margarin narezan na listiće
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite dizano tijesto. Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Dignuto tijesto premijesite pa ga razvaljajte (oko 1 cm debljine) na pobrašnjenoj podlozi. Nožem ga narežite na kvadrate željene veličine. Na svaki kvadrat stavite malo nadjeva, skupite krajeve i oblikujte kuglu. Kugle stavljajte u posudu obloženu papirom za pečenje.
Na svaku kuglu stavite komadić maslaca/margarina i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite ih da porumene, tople posipajte šećerom u prahu.
Buhtle II
Ovaj recept potječe s bloga Recepti iz moje bilježnice.
Nemam običaj smanjivati količinu kvasca u receptima na koje nailazim. I nemam ništa protiv kvasca u «velikim količinama»; zato mi se kosa digne na glavi kad naiđem na neki, navodno fantastični, recept za kruh u kojem je količina kvasca svedena na najmanju moguću mjeru: na 1 kg brašna ide na vrhu noža kvasca(!) – tome treba cijeli dan da se digne! (kako rekoh, meni se prije digne kosa na glavi od takvih recepata, nego što se digne to tijesto).
Dakle, nemam običaj pretjerivati sa smanjivanjem količine kvasca, ali, isto tako, nemam običaj ni upotrebljavati neke ogromne količine kvasca.
Držim se one neke «mjere»: na 1 kg brašna – 1 kocka svježeg kvasca ili 2 paketića suhog (ukupno 14 g). Zato u ovom receptu ne stavljam 1 cijelu kocku ili 2 paketa suhog kvasca na 500 g brašna.
Sastojci
500 g brašna
50 g šećera
prstohvat soli
1 suhi kvasac (7 g)
1 jaje
2 žumanjka
sitno naribana kora 1 limuna
100 ml mlakog mlijeka
100 ml mlake vode
Nadjev po želji (pekmez)
Ostalo
50-100 g margarina/maslaca
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
50-100 g maslaca/margarina rastopite i ostavite da se malo ohladi, pazite da se ne stvrdne.
Dignuto tijesto premijesite pa ga razvaljajte (oko 1 cm debljine). na pobrašnjenoj podlozi. Nožem ga narežite na kvadrate željene veličine. Na svaki kvadrat stavite malo nadjeva, skupite krajeve i oblikujte kuglu.
Svaku kuglu sa svih strana umočite u rastopljeni maragrin/maslac i stavljajte ih u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
Pokrijte ih krpom i ostavite na toplom da se malo dignu.
Zatim ih stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite ih da porumene, tople posipajte šećerom u prahu.
Buhtle III
Za ovaj recept ne znam odakle mi, ali nek´ se nađe…
U prethodna dva recepta buhtle su nadjenute pekmezom, a u ovima je čokolada. Čokoladu za kuhanje rastopila sam s malo margarina i kad se ohladila/malo stvrdnula njome sam punila tijesto (nemam omjer sastojaka, ja to radim od oka. Umjesto rastapanja čokolade – možete jednostavno upotrijebiti neki kupovni namaz na bazi čokolade (Nutella).
Sastojci
500 g glatkog brašna
50 g šećera
pola čajne žlice soli
1 suhi kvasac (7 g)
3 žlice ulja
oko 250 ml mlake vode
Nadjev po želji (čokoladni nadjev)
Ostalo
50ak g rastopljenog maslaca/margarina
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite dizano tijesto. Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Dignuto tijesto premijesite pa ga razvaljajte (oko 1 cm debljine) na pobrašnjenoj podlozi. Nožem ga narežite na kvadrate željene veličine. Na svaki kvadrat stavite malo nadjeva, skupite krajeve i oblikujte kuglu. Kugle stavljajte u posudu obloženu papirom za pečenje.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite ih da porumene. Pečene buhtle premažite rastopljenim maslacem/margarinom.
Po želji, posipajte ih šećerom u prahu.