Sastojci
12 listova tijesta za lazanje
Nadjev
300 g svježeg kravljeg sira
100 g tvrdog naribanog sira
oko 300 g blitve
2 češnja češnjaka
sol, papar
Preljev
oko 120 g kiselog vrhnja
2 žlice mlijeka
pola žlice brašna
1-2 žlice parmezana
Blitvu operite, odrežite središnji bijeli dio sa stabljikom. Taj bijeli dio sitno nasjeckajte, a zeleni dio listova narežite na rezance.
Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte.
U loncu zagrijte malo ulja i na njemu popržite češnjak. Zatim dodajte nasjeckani bijeli dio blitve i pržite oko 3 min.
Zatim dodajte zeleni narezani dio blitve i kratko ga popržite, da povene i da tekućina ispari. Začinite solju i paprom.
Ostavite da se ohladi.
Svježi sir zdrobite, dodajte tvrdi sir i blitvu, začinite prema ukusu i sve dobro promiješajte.
U loncu zakuhajte vodu, posolite ju i dodajte žlicu ulja. U kipuću vodu stavite 3-4 lista lazanja. Kuhajte ih 5-7 min. (ovisno o vrsti, nemojte ih raskuhati). Kuhane listove vadite rupičastom žlicom. Možete ih isplahnuti hladnom vodom.
Ocijedite ih.
Posudu za pečenje namastite i posipajte krušnim mrvicama.
Na svaki list stavite oko 1 žlicu nadjeva i zarolajte. Rolicu prerežite okomito na pola.
Prerezane rolice stavljajte u posudu, da stoje jedna do druge.
Kiselo vrhnje pomiješajte s brašnom i mlijekom pa time odozgo nakapajte rolice. Posipajte ih i naribanim parmezanom.
Posudu pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, pecite oko 15 min. Zatim skinite foliju i pecite još 15ak min., tj. da se odozgo jače zapeče, porumeni.
Po želji, posipajte nasjeckanim mladim lukom ili nekim drugim začinskim biljem.
|