Zapečeni šampinjoni s krušnim mrvicama
Sastojci
oko 500 g šampinjona
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2-3 žlice svježeg začinskog bilja po želji, sitno nasjeckanog
5 žlica krušnih mrvica + ulje
sol, papar
Šampinjone posipajte brašnom i pažljivo ih isperite u hladnoj vodi (šampinjoni se posipavaju brašnom da ne upiju vodu). Posušite ih krpom pa ih narežite na ploške.
Stavite ih u namaštenu posudu za pečenje.
U tavi zagrijte malo ulja i na njemu svijetlo popržite krušne mrvice (količina ulja ovisi o tome koliko «suhonjavu» smjesu želite). Dodajte im začinsko bilje, češnjak, sol i papar pa dobro promiješajte.
Krušne mrvice rasporedite po šampinjonima u posudi za pečenje. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 160 stupnjeva i pecite 15ak min.
Poslužite odmah.
Punjeni šampinjoni u pivskom tijestu
Šampinjoni i nadjev
oko 20 velikih šampinjona
1 mali crveni luk, oljušten, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 žlica svježeg začinskog bilja po želji, sitno nasjeckanog
40 g tvrdog naribanog sira
20 g naribanog parmezana
sol, papar
Pivsko tijesto
70 g brašna
1 jaje
sol
(po želji: mljevena slatka crvena paprika, kurkuma ili curry u prahu – zbog boje)
pivo po potrebi
+
brašno
masnoća za prženje
Šampinjone posipajte brašnom i pažljivo ih isperite u hladnoj vodi (šampinjoni se posipavaju brašnom da ne upiju vodu). Posušite ih krpom pa odvojite klobuke od stručaka. Stručke sitno nasjeckajte.
U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu kratko popržite luk i češnjak, zatim dodajte nasjeckane stručke gljiva i kratko ih popržite. Ostavite smjesu da se malo ohladi.
Mlakoj smjesi dodajte obje vrste sira, začinsko bilje te sol i papar pa dobro promiješajte.
Dobivenom smjesom napunite klobuke.
Za pivsko tijesto, u posudu stavite brašno pa dodajte jaje i sol (po želji i papriku/kurkumu/curry) te stalno miješajući pjenjačom polako dolijevajte pivo da dobijete gustu smjesu (ne rijetku kao za palačinke).
Potrebna količina piva ovisi o tome koliko brašno «pije» tekućinu i koliko je veliko jaje.
Punjene klobuke uvaljajte u brašno, a onda ih umočite u tijesto. Spuštajte ih u veću količinu zagrijane masnoće (da mogu slobodno plivati) i pržite ih na laganoj vatri da dobiju boju sa svih strana (po potrebi ih okrenite).
Poslužite odmah.
|