Rijetko radim slatke buhtle jer ja volim samo slane . Ali eto, u ovom postu su sve slatke…
Ako želite slane , napravite slano tijesto i po želji, nadjenite ga sirom ili nekim pikantnim nadjevom.
Nemam omiljeni recept za buhtle, od ova tri ni jedan ne mogu izdvojiti kao «bolji», zato je redoslijed recepata nasumičan.
Buhtle I
Recept se temelji na receptu s bloga Gastro fusion.
Sastojci
600 g glatkog brašna
50 g šećera
pola čajne žlice soli
1 suhi kvasac (7 g)
100 ml ulja
oko 250 ml mlake vode
Nadjev po želji
(pekmez)
Ostalo
maslac/margarin narezan na listiće
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite dizano tijesto. Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Dignuto tijesto premijesite pa ga razvaljajte (oko 1 cm debljine) na pobrašnjenoj podlozi. Nožem ga narežite na kvadrate željene veličine. Na svaki kvadrat stavite malo nadjeva, skupite krajeve i oblikujte kuglu. Kugle stavljajte u posudu obloženu papirom za pečenje.
Na svaku kuglu stavite komadić maslaca/margarina i stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite ih da porumene, tople posipajte šećerom u prahu.
Buhtle II
Ovaj recept potječe s bloga Recepti iz moje bilježnice.
Nemam običaj smanjivati količinu kvasca u receptima na koje nailazim. I nemam ništa protiv kvasca u «velikim količinama»; zato mi se kosa digne na glavi kad naiđem na neki, navodno fantastični, recept za kruh u kojem je količina kvasca svedena na najmanju moguću mjeru: na 1 kg brašna ide na vrhu noža kvasca(!) – tome treba cijeli dan da se digne! (kako rekoh, meni se prije digne kosa na glavi od takvih recepata, nego što se digne to tijesto).
Dakle, nemam običaj pretjerivati sa smanjivanjem količine kvasca, ali, isto tako, nemam običaj ni upotrebljavati neke ogromne količine kvasca.
Držim se one neke «mjere»: na 1 kg brašna – 1 kocka svježeg kvasca ili 2 paketića suhog (ukupno 14 g). Zato u ovom receptu ne stavljam 1 cijelu kocku ili 2 paketa suhog kvasca na 500 g brašna.
Sastojci
500 g brašna
50 g šećera
prstohvat soli
1 suhi kvasac (7 g)
1 jaje
2 žumanjka
sitno naribana kora 1 limuna
100 ml mlakog mlijeka
100 ml mlake vode
Nadjev po želji
(pekmez)
Ostalo
50-100 g margarina/maslaca
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
50-100 g maslaca/margarina rastopite i ostavite da se malo ohladi, pazite da se ne stvrdne.
Dignuto tijesto premijesite pa ga razvaljajte (oko 1 cm debljine). na pobrašnjenoj podlozi. Nožem ga narežite na kvadrate željene veličine. Na svaki kvadrat stavite malo nadjeva, skupite krajeve i oblikujte kuglu.
Svaku kuglu sa svih strana umočite u rastopljeni maragrin/maslac i stavljajte ih u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
Pokrijte ih krpom i ostavite na toplom da se malo dignu.
Zatim ih stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite ih da porumene, tople posipajte šećerom u prahu.
Buhtle III
Za ovaj recept ne znam odakle mi, ali nek´ se nađe…
U prethodna dva recepta buhtle su nadjenute pekmezom, a u ovima je čokolada. Čokoladu za kuhanje rastopila sam s malo margarina i kad se ohladila/malo stvrdnula njome sam punila tijesto (nemam omjer sastojaka, ja to radim od oka. Umjesto rastapanja čokolade – možete jednostavno upotrijebiti neki kupovni namaz na bazi čokolade (Nutella).
Sastojci
500 g glatkog brašna
50 g šećera
pola čajne žlice soli
1 suhi kvasac (7 g)
3 žlice ulja
oko 250 ml mlake vode
Nadjev po želji
(čokoladni nadjev)
Ostalo
50ak g rastopljenog maslaca/margarina
Svi sastojci trebaju biti sobne temperature.
Za tijesto, u posudu stavite sve sastojke i zamijesite dizano tijesto. Pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne.
Dignuto tijesto premijesite pa ga razvaljajte (oko 1 cm debljine) na pobrašnjenoj podlozi. Nožem ga narežite na kvadrate željene veličine. Na svaki kvadrat stavite malo nadjeva, skupite krajeve i oblikujte kuglu. Kugle stavljajte u posudu obloženu papirom za pečenje.
Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite ih da porumene. Pečene buhtle premažite rastopljenim maslacem/margarinom.
Po želji, posipajte ih šećerom u prahu.
Post je objavljen 02.07.2011. u 08:09 sati.