Sastojci
500 g mahuna
1 žlica maslaca
sol, papar
Umak
200 ml kiselog vrhnja
75 g tvrdog sira s plijesni, npr. gorgonzole
papar
Mahune operite, odrežite im vrhove.
Rastopite maslac, dodajte mahune, posolite ih i kratko popržite. Zatim ih zalijte s toliko vode koliko je potrebno da ih voda prekrije. Kuhajte 20ak minuta da omekšaju (po potrebi podlijevajte vodom). Začinite ih solju i paprom.
U drugi lonac stavite vrhnje i narezanu gorgonzolu, miješajte na niskoj temperaturi da se sir rastopi.
Poslužite uz mahune.
Po želji, poslužite s kuhanim krumpirom.
Jela s mahunama…
Curry od krumpira i mahuna
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Mahune s prosom
Mahune s umakom od slanutka
Povrće na mileramu
Savijača s mahunama
Schnüsch – varivo iz sjeverne Njemačke
Složenac od mahuna i kruha
Tjestenina s mahunama
Vijenac od riže, mrkve i mahuna
Zapečene mahune s krumpirom na umaku
Zapečene mahune s mozzarellom
Grašak šećerac (mahune) kao prilog
|
700 ml čokoladnog mlijeka
šećer u prahu
200 g jagoda
80 g čokolade
20 g bijele želatine u prahu
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Jagode operite, očistite, osušite papirnatim ubrusom.
Čokoladno mlijeko zagrijte, maknite ga sa vatre i u njemu rastopite nabubrenu želatinu.
Po potrebi dodajte šećer u prahu (ja ga dodajem jer mi je inače to kiselo).
Smjesu stavite u hladnjak da se ohladi i počne stvrdnjavati.
Čokoladu sitno nasjeckajte.
U posudu zapremnine oko 1 l (ili više malih posudica za puding ili šalica, čaša…) stavite jagode i nasjeckanu čokoladu i zalijte hladnom smjesom.
Stavite u hladnjak na nekoliko sati da se smjesa stvrdne.
Ako «žele» želite izvaditi iz posude, oštricom noža pri vrhu odvojite žele od ruba posude i posudu sa želeom uronite u vruću vodu na 10ak sekundi (pazite da se žele odozgo ne zalije). Nakon toga na posudu sa želeom stavite tanjur i sve zajedno okrenite i protresite da žele sklizne na tanjur. Ako žele ne izlazi van, posudu ponovno uronite u vruću vodu na par sekundi.
Vrijeme «močenja» u vodi ovisi o tome od kojeg je materijala posuda, metalne posude brže provode toplinu, keramičkim posudama treba više vremena.
Ako se žele previše otopi zbog uranjanja u vodu, vratite ga u hladnjak da se ponovno stvrdne.
Slični recepti
Žele od crnog vina i višanja
Žele od mlačenice i bobičastog voća
Žele s voćem
Žele od mlačenice s voćem
|
Podloga
piškote
4 žlice mlijeka
Nadjev
375 ml mlačenice
300 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
100 ml jogurta od vanilije (ili običnog jogurta)
3 paketića Galetta praška puding od vanilije
2 kremfixa
sok pola limuna (ili limete)
šećer u prahu
+
400 g jagoda
Ukrašavanje
200 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
100 ml kiselog vrhnja
1 kremfix
Kalup za tortu (22-24 cm) obložite papirom za pečenje i na dno složite piškote, prelijte ih s 4 žlice mlijeka.
Jagode operite i očistite pa ih osušite papirnatim ubrusom.
U posudu stavite mlačenicu, jogurt, neizmiksano slatko vrhnje, kremfix i prašak za Galetta puding pa miksajte na najvećoj brzini da dobijete čvrstu kremu. Onda umiksajte i limunov sok te, po potrebi, šećer u prahu.
Po piškotama rasporedite polovicu kreme, u nju utisnite dio jagoda pa premažite ostatkom kreme i u kremu utisnite ostatak jagoda (ostavite 10ak jagoda za ukras).
Tortu stavite u hladnjak na 3 sata.
Nakon toga skinite kalup s torte i odlijepite papir za pečenje.
Izmiksajte slatko vrhnje ili biljni šlag s kremfixom pa dodajte i kiselo vrhnje. Po potrebi dodajte šećer u prahu.
Pomoću slastičarske šprice na torti napravite puslice od šlaga i ukrasite preostalim jagodama.
Galetta puding (od Dr. Oetkera) je prašak za «puding» koji se izmiksa s mlijekom, stavi u hladnjak da se malo stvrdne i gotovo, tj. ne treba ga kuhati. Iako, mene to baš i ne podsjeća na puding, meni je to više kao neka krema, ali sviđa mi se, obično taj puding pripremam ljeti, kad mi se neda kuhati pravi puding: )))
Galetta puding može se pripremiti i kao krema za kolač, ali onda se miksa s manje tekućine (da bude čvršća). I u takve svrhe Galetta prašak za puding ne miksa s mlijekom, nego sa slatkim vrhnjem jer je onda krema kremastija.
U ovoj varijanti prašak za puding kombinira se s mlačenicom i slatkim vrhnjem.
*Recept se temelji na receptu iz kuharice Tajna je u imenu 2, Dr. Oetker Verlag KG, Bielefeld, 2007.
|