Podloga
piškote
4 žlice mlijeka
Nadjev
375 ml mlačenice
300 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
100 ml jogurta od vanilije (ili običnog jogurta)
3 paketića Galetta praška puding od vanilije
2 kremfixa
sok pola limuna (ili limete)
šećer u prahu
+
400 g jagoda
Ukrašavanje
200 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
100 ml kiselog vrhnja
1 kremfix
Kalup za tortu (22-24 cm) obložite papirom za pečenje i na dno složite piškote, prelijte ih s 4 žlice mlijeka.
Jagode operite i očistite pa ih osušite papirnatim ubrusom.
U posudu stavite mlačenicu, jogurt, neizmiksano slatko vrhnje, kremfix i prašak za Galetta puding pa miksajte na najvećoj brzini da dobijete čvrstu kremu. Onda umiksajte i limunov sok te, po potrebi, šećer u prahu.
Po piškotama rasporedite polovicu kreme, u nju utisnite dio jagoda pa premažite ostatkom kreme i u kremu utisnite ostatak jagoda (ostavite 10ak jagoda za ukras).
Tortu stavite u hladnjak na 3 sata.
Nakon toga skinite kalup s torte i odlijepite papir za pečenje.
Izmiksajte slatko vrhnje ili biljni šlag s kremfixom pa dodajte i kiselo vrhnje. Po potrebi dodajte šećer u prahu.
Pomoću slastičarske šprice na torti napravite puslice od šlaga i ukrasite preostalim jagodama.
Galetta puding (od Dr. Oetkera) je prašak za «puding» koji se izmiksa s mlijekom, stavi u hladnjak da se malo stvrdne i gotovo, tj. ne treba ga kuhati. Iako, mene to baš i ne podsjeća na puding, meni je to više kao neka krema, ali sviđa mi se, obično taj puding pripremam ljeti, kad mi se neda kuhati pravi puding: )))
Galetta puding može se pripremiti i kao krema za kolač, ali onda se miksa s manje tekućine (da bude čvršća). I u takve svrhe Galetta prašak za puding ne miksa s mlijekom, nego sa slatkim vrhnjem jer je onda krema kremastija.
U ovoj varijanti prašak za puding kombinira se s mlačenicom i slatkim vrhnjem.
*Recept se temelji na receptu iz kuharice Tajna je u imenu 2, Dr. Oetker Verlag KG, Bielefeld, 2007.
|