Rukometašice u lovu na čudo

10.12.2021.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija danas igra najvažniju utakmicu dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva. Izabranice Nenada Šoštarića večeras u 20:30 očekuje dvoboj drugog kola drugog kruga protiv domaćina Španjolske. Hrvatska je prvi dio natjecanja završila na trećem mjestu skupine (iza Brazila i Japana) te u sljedeću fazu nije prenijela nijedan bod. Jedinu pobjedu u grupi ostvarila je protiv reperezentacije Paragvaja, no s obzirom da one nisu prošle dalje, bodovi osvojeni protiv njih se brišu.

Druga faza SP-a započela je prije četiri dana. Odmah po završetku prvog kruga formirale su se četiri skupine, a u svakoj od njih je šest reprezentacija. Prvu skupinu čine: Francuska, Rusija, Srbija, Slovenija, Crna Gora i Poljska, dok su u drugoj: Norveška, Švedska, Nizozemska, Rumunjska, Kazahstan i Puerto Rico. U trećoj skupini su: Danska, Njemačka, Kongo, Južna Koreja, Češka i Mađarska. Kraljice šoka nalaze se u posljednjoj, četvrtoj skupini, a tu su još i Španjolska, Brazil, Argentina, Japan i Austrija. Četvrtfinale će izboriti po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine. Hrvatska je u prvom kolu bila bolja od Argentine (28:22), no i dalje je u teškoj situaciji. Naime, kako u drugi krug nije prenijela nijedan bod, za prolazak dalje mora dobiti sve tri utakmice te se nadati da će joj se poklopiti i još neki rezultati. Tako npr. da bi Hrvatska prošla u četvrtfinale, Brazil mora pobijediti Španjolsku, a Španjolska Japana (to je već ostvareno). Dakle, pred Hrvatskom je još puno posla. Naša reprezentacija je na ovo prvenstvo došla kompletna, n unatoč tome prvi dio natjecanja odigrala na razočaravajućoj razini.

Prva utakmica na prvenstvu bila je ona protiv Brazila, a Hrvatska je doživjela neugodan poraz. Očekivala se napeta i izjednačena utakmica, no naše cure su od samog starta djelovalo potpuno nepovezano te je Brazil bez većih problema održavao rano stečenu prednost. Pravu Hrvatsku vidjeli smo tek u zadnjih 10 minuta, no bilo je prekasno. Hrvatska je tako već na samom startu doživjela bolan poraz koji je uvelike usmjerio daljnji razvoj situacije u našoj grupi. Naime, znali smo da je tako izgubljena šansa za osvajanje prvog mjesta. U drugom kolu čekao nas je slabašni Paragvaj te je upisana uvjerljiva pobjeda. Posljednje kolo donijelo je dvoboj s Japanom, koji nam je ujedno bio i direktan protivnik za drugo mjesto (koje osigurava prijenos jednog ili dva boda u sljedeću fazu). No nismo ni slutili da ćemo uoči utakmice primiti užasne vijesti. Naime, Ćamila Mičijević, Dora Krsnik i Ivana Dežić uoči susreta bile su pozitivne na Covid-19. To je bio ogroman udarac na ambicije Hrvatske u daljnjem natjecanju. Unatoč svemu, Hrvatska je veći dio utakmice protiv Japana izgledala dobro te je na ulasku u posljednjih 10 minuta imala tri pogotka prednosti. Međutim, u samoj završnici došlo je do pada u našoj igri te smo na koncu poraženi s 26:28. Samim time postalo je jasno da u drugi krug idemo bez bodova i da je četvrtfinale skoro pa nemoguća misija. Ipak, pobjeda nad Argentinom vratila je dobru atmosferu ekipu, te cure polako počinju vjerovati da je i četvrtfinale itekako dohvatljivo. No, kao što sam ranije istaknula, za to će se našim curama morati dosta toga poklopiti. Ali, idemo redom. Za produljenje nade u prolazak Hrvatska prije svega mora pobijediti Španjolsku. A to će biti jako težak zadatak.

Španjolska je odličan reprezentacija prepuna sjajnih igračica, a uz to su i domaćini. Uz to, kada pogledamo međusobni omjer Hrvatske i Španjolske vidjet ćemo da je statistika na strani Španjolki (7 utakmica, 5 pobjeda Španjolske i dvije pobjede Hrvatske). Ipak, statistika je samo broj i njome se treba odviše zamarati. Sve što se očekuje od naših cura je da odigraju odličnu utakmicu u kojoj će trebati iskoristiti svaku i najmanju priliku. Jedino tako možemo doći do pobjede. Također, obrana će morati biti jako čvrsta svih 60 minuta, dok napad obilovati raznovrsnim i kreativnim rješenjima. Ono što ćemo također morati podići na višu razinu su udarci s krila. Taj segment igre nam jako pati, poglavito u realizacijskom dijelu. Paula Posavec, Ana Turk, Anrdrea Šimara i Josipa Mamić jednostavno moraju dati puno više.

Hrvatsku u četvrtfinale vode čak dvije kombinacije. Jedna od njih je pobjeda u sve tri utakmice drugog kruga, od čega Španjolsku moramo dobiti s tri pogotka razlike (ovo vrijedi isključivo pod uvjetom da Japan nakon tri kola također osvoji šest bodova. U tom bi se slučaju stvorio trokut reprezentacija s po šest bodova, a u njemu bi Hrvatska bila najbolja te bi kao druga prošla dalje.). Također, Brazil bi u međusobnom susretu morao biti bolji od Španjolske. Drugi scenarij također uključuje maksimalan učinka Hrvatske te slavlje Brazila protiv Španjolske, ali uz uvjet da Japan kiksa protiv Argentine ili Austrije. Teško, ali ne i nemoguće.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.