Danas počinje drugi krug SP-a u futsalu

22.09.2021.

Pandemija koronavirusa unijela je veliku pomutnju u svijet sporta. Zbog pojave Covida-19 odgođen je čitav niz sportskih manifestacija, a u tu skupinu spada i Svjetsko prvenstvo u futsalu. Prvotni termin bio je rujan 2020., no na kraju je sve prolongirano za godinu dana kasnije. Kako god bilo, najvažnije je da je napokon krenulo. Svjetsko prvenstvo održava se u Litvi, a na njemu se natječu 24 reprezentacije podijeljene u šest skupina. Nažalost, Hrvatska nije izborila plasman na litavski Mundijal (poraz od Češke u play-offu). No, što je, tu je. Vratimo se aktualnom prvenstvu. Prije dva dana okončano je natjecanje po skupinama, a plasman dalje izborilo je 16 reprezentacija (po dvije najbolje iz svake skupine, te četiri najbolja trećeplasirana). Danas počinje nokaut faza, koja će nam sigurna sam, ponuditi pregršt zanimljivih dvoboja.

Parovi osmine finala su : Venezuela- Maroko, Brazil-Japan, Rusija-Vijetnam, Argentina-Paragvaj, Španjolska-Češka, Portugal-Srbija, Uzbekistan-Iran i Kazahstan-Tajland. Danas su na rasporedu dva dvoboja: Rusija-Vijetnam i Venezuela-Maroko. U ogledu Rusije i Vijetnama ne bi trebalo biti velike napetosti. Rusija je ponajbolja europska reprezentacija, a to želi potvrditi i u ovom dvoboju. Vijetnam je pak napravio odličan rezultat plasmanom u nokaut fazu, dok bi sve više od toga bila senzacija. Drugi susret dana nudi puno više neizvjesnosti. Malonogometaši Venezuele završili su kao drugi u skupini A, baš kao i Maroko u skupini C. No, Venezuela je u konačnici imala identičan broj bodova kao i prvoplasirani Kazahstan, koji je već godinama u vrhu europskog futsala. Samim time, evidentno je da će Venecuelanci imati što za reći i u nastavku natjecanja. Maroko je na putu do osmine finala ostvario jednu pobjedu (protiv Salomonskih otoka) i dva remija (protiv Tajlanda i Portugala). S pet osvojenih bodova zauzeli su drugu poziciju, odmah iza Portugala koji ih je upisao sedam. Činjenica da su u ogledu s favoriziranim Portugalcima ostali neporaženi zasigurno će im dati krila za nastavak natjecanja, koje ne misle okončati već na prvoj „stepenici“ drugog kruga.

Četvrtak nam donosi još tri utakmice. U borbi za četvrtfinale sastat će se Argentina i Paragvaj, Brazil i Japan te Tajland i Kazahstan. Svima koji prate futsal jasno je da je Brazil izraziti favorit u ogledu s Japanom, kao i jedan od kandidata za zlatnu medalju. Velike neizvjesnosti ne bi trebalo biti ni u dvoboju Argentine i Paragvaja. Aktualni svjetski prvaci (Argentina) veliki su favoriti u južnoameričkom ogledu, te bi sve osim njihove pobjede bilo iznenađenje. Prilično jasna je i situacija u susretu Kazahstana i Tajlanda. Ranije sam spomenula da su Kazahstanci već godinama u vrhu kontinentalnog futsala i sigurno se ne misle zadovoljiti činjenicom da su izborili osminu finala. S druge strane, Tajland će dati sve od sebe da im pomrsi račune, no realno, sam prolazak grupe za njih je odličan uspjeh.

Osmina finala završava u petak, kada su na rasporedu posljednja tri susreta. Prvi je na redu azijski dvoboj između Irana i Uzbekistana. Nešto kasnije na parket će istrčati malonogometaši Srbije i Portugala te Španjolske i Češke. Malonogometaši Irana na posljednjem SP-u osvojili su brončanu medalju, a slične (ili još veće) planove imaju i sada. Na putu do tog cilja stoji im Uzbekistan, koji im istini za volju ne bi trebao stvarati previše problema. Obje reprezentacije grupnu fazu završili su kao drugoplasirani, no Iran je imao znatno zahtjevniji posao do Uzbekistana. Naime, u skupini F bili su Iran, Argentina, Srbija i SAD, dok su u grupi B bili Rusija, Uzbekistan, Gvatemala i Egipat. K tome, Iran je dobrano namučio branitelja naslova, doživjevši tek minimalni poraz. Dvoboj Portugala i Srbije mogao bi biti vrlo zanimljiv. Portugal već dugi niz godina spada u 3-4 najbolje europske reprezentacije, a u tom ritmu žele i nastaviti. Uz to, na posljednjem SP-u morali su se zadovoljiti s „drvenom medaljom“, što im je dodatni motiv. Srbija je ostvarila svoj primarni cilj, a pokušat će otići i korak dalje. To im neće biti nimalo lako, no ne treba ih unaprijed otpisati. Osminu finala zaključit će susret Španjolske i Češke, a sve osim pobjede Španjolske bilo bi veliko iznenađenje. Česima je i sam plasman na SP izniman uspjeh, a prolazak skupine dodatno ih je zadovoljio. Španjolci pak kao i uvijek pucaju na najveće domete. Višestruki europski prvaci sada žele i svjetsko zlato i dat će sve od sebe da ga napokon i osvoje.

Eto, to je moj komentar parova osmine finala. Naravno, sve navedeno je samo stanje „na papiru“. Teren je nešto sasvim drugo i kad lopta krene s centra, ništa nije nemoguće.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.