Hrvatski bejzbolaši u četvrtfinalu EP-a!

14.09.2021.

Prekjučer je u Torinu počelo Europsko prvenstvo u bejzbolu. Na njemu se po prvi put natječe 16 reprezentacija koje su podijeljene u 4 skupine (do sada je sudjelovalo 12 reprezentacija). Na prvenstvu sudjeluju i hrvatski bejzbolaši, a ždrijeb ih je svrstao u skupinu B, zajedno sa Španjolskom, Njemačkom i Ukrajinom. U skupini A nalaze se Italija, Austrija, Belgija i Grčka. Grupu C čine Velika Britanija, Izrael, Rusija i Francuska, dok se u skupini D nalaze Nizozemska, Češka, Švedska i Slovačka.

Prvi ispit hrvatskih bejzbolaša bila je Njemačka, koja je u toj utakmici slovila kao favorit. No, naši dečki odigrali su fenomenalno, te su slavili s uvjerljivih 8:2! Vremena za veselje nije bilo, jer nas je već sutradan čekala utakmica protiv Ukrajine. Premda je riječ o nominalno najlošijoj reprezentaciji skupine B, da bi upisala novu pobjedu, Hrvatska je taj dvoboj morala shvatiti maksimalno ozbiljno. Tako je i bilo. Hrvatska je slavila s 9:3 i izborila prvo, povijesno četvrtfinale Europskog prvenstva! Posljednja utakmica skupine donosi nam sudar sa Španjolskom, najvećim favoritom skupine B, kao i jednim od kandidata za medalju. Taj će dvoboj biti pravi test mogućnosti naših momaka, nakon kojega ćemo imati puno jasniju viziju realnih mogućnosti hrvatskih reprezentativaca na ovom prvenstvu. Što se tiče ostalih reprezentacija, glavni kandidat za zlato je Nizozemska, koja je na s kontinentalnog trona ne silazi još od 2014.! Najveći konkurenti su im domaćini Talijani, a tu su i vrlo dobri Španjolci. Nakon grupne faze na rasporedu je četvrtfinale, koje će izboriti po dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine.

Hrvatski bejzbolašima ovo je 11. uzastopni nastup na europskim smotru, što je rezultat vrijedan respekta. Imajući u vidu da većini pratitelja sporta taj podatak uopće nije poznat, kao i to da u ligi imamo tek nekoliko klubova (a najveće bitke vode se između karlovačke Olimpije i splitske Nade), ovakvi uspjesi naše reprezentacije uistinu su čudesni. Teško je davati bilo kakve prognoze oko toga koliko bi daleko bi Hrvatska mogla doći na ovom prvenstvu. Povijesni uspjeh već je ostvaren, a sve više od toga bila bi senzacija. Iako još uvijek ne znamo s kojeg mjesta idemo u četvrtzavršnicu, kao ni tko će nam biti protivnik u istoj, jedno je sigurno. Tko god to bio, bit će to veliki izazov za naše dečke. Sve što se očekuje od naših mladića u nastavku prvenstva je da u svakoj sljedećoj utakmici daju svoj maksimum. Bude li to zaista tako, bit ćemo zadovoljni, ma kakav god konačan rasplet bio. Jer, bejzbol u Hrvatskoj gotovo da ima status rekreativnog sporta, pa je i samo pojavljivanje na velikim natjecanju naš veliki uspjeh.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.