Odbojkaši u lovu na četvrtfinale

13.09.2021.

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija bori se za plasman u prvo, povijesno četvrtfinale Europskog prvenstva, a na tom putu stoji joj Slovenija. Sam prolazak u drugi krug ujedno je i najbolji rezultat hrvatskih odbojkaša na kontinentalnim smotrama, a eventualno četvrtfinale bilo bi nagrada za sve što su naši dečki pokazali na ovom prvenstvu.

Uoči početka Europskog prvenstva Hrvatska se smatrala za jednog od autsajdera skupine D, na kojeg nitko nije ozbiljno računao. Prvi favoriti naše skupine, kao u ostalom i cijelog prvenstva bili su Francuzi, aktualni olimpijski pobjednici. Uz njih, gotovo siguran kandidat za prolazak dalje bila je i Njemačka. Ukratko, nije bilo dileme koje će reprezentacije zauzeti prve dvije pozicije uoči nokaut-faze. Ta teorija ubrzo je dobila i službenu potvrdu. Obje reprezentacije suvereno su odradili svoj posao u grupnoj fazi, te su se u miru mogle posvetiti pripremi za najvažniji dio natjecanja. Što se tiče trećeg i četvrtog mjesta u skupini, bilo je svakakvih prognoza, no malo koja je u one koji će proći uključivala našu reprezentaciju. Hrvatske na EP-ima nije bilo od 2015., a nikada prije nije prošla grupnu fazu. Unatoč svemu navedenome, izabranici Emanuelea Zaninija bili su fantastični, te su s tri pobjede (protiv Slovačke, Latvije i Estonije) osigurali treće mjesto i osminu finala! Posebno impresivna bila je pobjeda protiv domaćina Estonije, koju je Hrvatska pred vrlo dobro ispunjenom dvoranom u Tallinnu svladala 3-2, i to nakon što su Estonci poveli s 2-0 u setovima! Naši dečki u tom su meču pokazali veliku mentalnu snagu, što nam daje zalog za optimizam. Među najistaknutijima u igri Hrvatske bili su Leo Andrić, Filip Šestan, Marko Sedlaček, Sandro Dukić, Timofej Žukovski i Tino Hanžić. Danas nas očekuje novi veliki izazov. Slovenija je odlična reprezentacija koja je već godinama redoviti sudionik europskih smotri, po čemu je znatno iskusnija od Hrvatske. Uz to, imaju i kvalitetniji igrački kadar, no sve to ne mora ništa značiti. Kada utakmica počne, sve to postaje nebitno, jedino važno su zbivanja na terenu. Želi li Hrvatska u četvrtfinale, morat će biti u vrhunskom izdanju.

Tijekom vikenda odigrano je 6 dvoboja osmine finala, u kojima nije bilo većih iznenađenja. Njemačka je s 3-1 bila bolja od Bugarske, dok je Srbija s 3-2 nadigrala Tursku. Italija je s 3-0 svladala Latviju, a Nizozemska je s 3-2 nadjačala Portugal. Poljska je s 3-0 pobijedila Finsku, dok je Rusija s 3-1 svladala Ukrajinu. Danas ćemo dobiti preostala dva četvrtfinalista. Osim ogleda Hrvatske i Slovenije, kasnije večeras na rasporedu je i dvoboj Češke i Francuske. Kao što sam već ranije spomenula, pobjednik tog susreta igrat će protiv boljeg iz meča Hrvatske i Slovenije. Sve što možemo je poželjeti sreću našim momcima, uz nadu da će prirediti još jedno iznenađenje i ući među 8 najboljih u Europi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.