Upoznajte zemlju u kojoj su Vatreni prije tri godine ispisali najljepšu stranicu hrvatske nogometne povijesti

08.06.2021.

U ljeto 2018. uživali smo u igrama Vatrenih na putu do svjetskog srebra na ruskom Mundijalu. Premda je naša reprezentacija na prvenstvo ispraćena sa prilično skromnim očekivanjima, izabranici Zlatka Dalića pokazali su da se mogu nositi s najboljima, a epilog svega bila je srebrna medalja. Hrvatska je igrala najljepši nogomet, zbog čega je postala miljenica nogometnih fanova diljem svijeta. Svjetsko prvenstvo u Rusiji bilo je fantastično organizirano, a sada, tri godine kasnije, jedan ruski grad ponovno će ugostiti nogometnu elitu. Riječ je o St. Peterburgu, u kojem će se igrati tri dvoboja grupe B, u kojoj su uz Rusiju još i Belgija, Finska i Danska.

Rusija je površinom najveća zemlja na svijetu, a prostire se na dva kontinenta, Europu i Aziju, u kojoj se nalazi čak 2/3 ove zemlje. Granicu između dva kontinenta čini gorje Ural, koje je ujedno i jedno od najstarijih na svijetu. Također, Rusija izlazi na čak 12 mora, po čemu je apsolutni rekorder! Čak 77% Rusije čini regija Sibir. U nastavku teksta osvrnut ću se na nekoliko zanimljivosti o Rusiji.

Smatra se da se u Rusiji nalazi čak 40 tajnih gradova. Nema ih na geografskim kartama, do njih ne vode nikakvi putokazi, no njihovo postojanje nije upitno. Neki od njih su: Noriljsk, Železnogorsk, Znamensk, Sarov i Severomorsk. O svakome od njih reći ću po nekoliko rečenica, a prvi na redu je Noriljsk. Osnovan je 1920. godine, kada ga je sovjetska vlast odlučila istraživati i eksploatirati iznimno bogate mineralne resurse ove regije. Sve do 2011. Noriljsk je bio potpuno normalan i pristupačan grad, no tada su ga Rusi odlučili većinski zatvoriti za posjetitelje. U njemu tako borave samo njegovi stanovnici i radnici, dok je strancima za ulaz potrebna dozvola. No, čak i ako ste novinar, nema nikakve garancije da ćete je zaista i dobiti. Inače, u Noriljsku vlada hladna sibirska klima s ekstremno niskim temperaturama i trajno zaleđenim tlom. Ovaj grad danas je centar rudarske industrije, ali i jedan od najzagađenijih gradova na svijetu.

Železnogorsk je osnovan 1950. s ciljem proizvodnje plutonija za izradu nuklearnog oružja. Uz to, u gradu se istražuju i razvijaju svemirski sustavi. Jedan takav je i GLONASS, ruska alternativa američkom GPS-u. Pojedini izvori govore kako u gradu postoje nuklearna postrojenja smještena u planinskim špiljama, kao i to da su građena da izdrže eventualni nuklearni napad.

Jedan od zatvorenih gradova je i Znamensk, a takav je iz vrlo jednostavnog razloga – nalazi se u blizini Kapustin Jara, ruskog kozmodroma u Astrahanjskoj oblasti. Krajem 1940-ih ovdje je sagrađen poligon za testiranje sovjetskih balističkih raketa. Državna i vojna tajna testiranja stvaraju glasine o pojavljivanju NLO-a. Neki čak tvrde da se 1950-ih godina ovdje srušio jedan NLO.

Sarov je u carskoj Rusiji bio poznat kao sveto mjesto, jer se ovdje nalazi drevni samostan u koji su ljudi odlazili moliti. Inače, Sarov leži na rijeci Sarovki, po kojoj je i dobio ime. Nakon boljševičke revolucije 1917. svetište je zatvoreno, a Sarov pretvoren u jednu od najbolje čuvanih i strateški najvažnijih lokacija u čitavom Sovjetskom savezu. Upravo ovdje je ruski fizičar Igor Kurčatov projektirao prvu sovjetsku atomsku bombu znanu i kao RDS-1 ili „proizvod 501“. Nakon toga Sarov je stekao status zatvorenog grada. Nitko nije mogao izaći iz njega bez posebne dozvole, koju su ionako mogli dobiti jedino članovi ovog tajnog projekta. Sarov je i dalje zatvoreni grad, no u njega se možete „uvući“ ponajviše zahvaljujući hodočašću. Ipak, na ulazu ćete morati ostaviti dokumente, telefone i fotoaparate.

Jedan od gradova ovakvog tipa je i Severomorsk. Smješten je iznad polarnog kruga, a u njemu se nalazi baza Sjeverne flote ruske Ratne mornarice, te se tretira kao strateški istureni obrambeni položaj ove zemlje. Premda je ovdašnja vojno-pomorska baza bila funkcionalna od samih početaka Sovjetskog Saveza, Severomorsk je status zatvorenog grada dobio tek 1996. U samom gradu ima puno muzeja posvećenih povijesti ruske flote. Ovdje prevladava prilično surova klima: vlažnost zraka vrlo je visoka, dok polarna noć traje od početka prosinca do sredine siječnja. Strancima je dolazak ovamo zabranjen.

Jedna od prvih asocijacija na Rusiju je i Transsibirska željeznica. Riječ je o mreži željezničkih pruga kroz Euroaziju, a spaja europski dio Rusije s njenim centralnim i istočnim krajevima, kao i s Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Transsibirska željeznica ima tri pravca. Prvi i najvažniji je onaj od Moskve do Vladivostoka. Na tom putu prolazi kroz Nižnji Novgorod, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk. Ovom trasom prolazi oko 30% kompletnog ruskog izvoza. Duljina ovog pravca je oko 9288, 2 km, čime je najduža željeznička pruga na svijetu. Zanimljivo, na ovoj prugi (u blizini Irkutska) rođen je Rudolf Nurejev, slavni baletan iz Labuđeg jezera!Također, prolazi kroz čak 8 vremenskih zona! Drugi pravac zove se Transmadžurska linija, a s glavnim smjerom podudara se sve do Tarskaya, grada smještenog oko 1000 kilometara istočno od Bajkalskog jezera. Putovanje se potom nastavlja prema Kini, a završava u Pekingu. Treći pravac nosi ime Transmongolska linija, a podudara se sa glavnim pravcem sve do Ulan Ude na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Putovanje se nastavlja prema mongolskoj metropoli Ulan Batoru, a baš kao i Transmandžurska i Transmongolska željeznica svoj put završava u Pekingu.

U tekstovima o Italiji i Španjolskoj pisala sam o njihovim kultnim slikarima, a u ovom tekstu posebnu pozornost stavit ću na drugu vrstu umjetnosti-književnost. Ruski pisci dali su veliki obol svjetskoj književnosti, a neki od najpoznatijih su Dostojevski, Tolstoj i Gogolj. Svi su oni autori književnih klasika, djela koja se čitaju generacijama. U najpoznatija djela ubrajamo Zločin i kaznu, Braću Karamazove (Dostojevski), Rat i mir, Anu Karenjinu (Tolstoj), Lolitu (Nabokov), Junak našeg doba (Ljermontov). Te knjige su i dan-danas hitovi, a dobar dio njih postao je i obvezni dio srednjoškolske lektire. Također, neki od njih su i ekranizirani.

Ranije spomenuto Bajkalsko jezero najdublje je jezero na svijetu. Njegova najveća dubina iznosi 1642 metara. U jezeru i njegovoj okolici nalazi se mnoštvo jedinstvenih biljnih i životinjskih vrsta, zbog čega ga zovu i Ruski Galapagos.

Jedno od obilježja Rusije je i čuvena babuška ili matrjoška. Riječ je o igrački napravljenoj od lipovog drva, koja predstavlja djevojku obučenu u tradicionalnu rusku narodnu nošnju. Ima dva naziva, babuška i matrjoška, a pravilniji je ovaj potonji, jer igračka predstavlja majku, a ne bakicu. Prvu babušku napravili su Vasilij Zvojzdočkin i Sergej Maljuškin 1890. godine. Ova je igračka vrlo brzo postala popularna, te je danas jedan od najvažnijih ruskih suvenira. U nastavku teksta navest ću još nekoliko zanimljivosti o Rusiji.

Ruski programer Alxey Pazhintov kreirao je Tetris, jednu od najpopularnijih računalnih igrica.

Svaki vladar iz dinastije Romanov svom je nasljedniku ostavio veću državu nego li ju je on dobio.

Gradski park u Moskvi jedan je najvećih na svijetu. Površina Izmailovskog park a iznosi 15,35 kilometara kvadratnih, čime je šest puta veći od čuvenog Central parka u New Yorku!

Sankt Peterburg smješten je na obali Finskog zaljeva, a sa oko pet i pol milijuna stanovnika drugi je najveći ruski grad. Također, Sankt Petersburg je najsjeverniji višemilijunski grad na svijetu. Kroz njega protječe rijeka Neva. Sankt Peterburg osnovan je izrazito mlad grad, osnovan tek 1703. godine. Utemeljio ga je ruski car Petar Veliki, te ga je proglasio glavnim gradom ruskog carstva. Taj status zadržao je više od 200 godine, a nakon ruske revolucije, ta uloga je vraćena Moskvi. Drugi najveći ruski grad tri je puta mijenjao ime. Od 1914. do 1924. zvao se Petrograd, da bi od 194. do 1991. nosio ime Lenjingrad. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, grad je doživio svoje posljednje preimenovanje, te je od tada poznat kao Sankt Peterburg.

Sankt Peterburg ima mnogo znamenitosti, a ja ću navesti nekoliko najznačajnijih. Peterhof je kompleks palača i parkova Petra Velikog, nastala po uzoru na slavni pariški Versailles, zbog čega ga zovu i ruski Versailles. Njegovim vrtovima dominira više od 170 fontana, a cjelokupno zdanje najvjernije je svjedočanstvo ruske i internacionalne kulture jer su na njemu radili arhitekti iz cijelog svijeta. Još jedna od znamenitosti ovog grada je i crkva Kristova Uskrsnuća. Izgledom uvelike podsjeća na moskovsku katedralu sv. Vasilija Blaženog. Crkva Kristova Uskrsnuća pravi je odraz ruske arhitekture i jedna od najpoznatijih gradskih znamenitosti. Zanimljivo, sagrađena je na mjestu pogiblje Aleksandra II. Danas je u funkciji Nacionalnog povijesnog muzeja. Ako ste u prilici svakako posjetite Zimski dvorac, u čijem se sklopu nalazi muzej Ermitaž. S više od 3 milijuna primjeraka ruske i svjetske umjetnosti jedan je od najbogatijih muzeja na svijetu. Sankt Peterburg je grad mnogobrojnih kanala i mostova. Turističke ture nude vožnju brodom po njegovim kanalima, što Vam nudi priliku da ovaj grad doživite iz jedne potpuno drugačije perspektive.

Što se tiče sporta, najpopularniji je nogometni klub Zenit. Uz njega, visoku popularnosti uživaju i hokejaši SKA. Zenit je osnovan 1925., a zanimljivo, jedini je nogometni klub iz drugog najvećeg ruskog grada. S obzirom na to da je Sankt Peterburg višemilijunski grad, ovo je uistinu raritetan podatak. Svoje domaće utakmice igraju na stadionu Petrovski, koji je smješten na atraktivnoj lokaciji uz obalu Finskog zaljeva. Zenit gaji veliko rivalstvo s moskovskim klubovima. No, uz njih se veže i jedan nevjerojatan podatak. Naime, Zenit je jedini europski klub na čije je utakmice zabranjeno ići ženama! Nažalost, najgora moguća vrsta primitivizma i to u 21. stoljeću. Sramotno. Što se tiče Zenitovih uspjeha, definitivno najveći je osvajanje Kupa UEFA-e 2008.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.