Odbojkaši s polovičnim uspjehom završili prvi kvalifikacijski turnir

11.05.2021.

Ovaj mjesec na rasporedu su kvalifikacijski turniri za plasman na EP. Ovogodišnja europska smotra održat će se u rujnu, a domaćini su Poljska, Češka, Estonija i Finska. U kvalifikacijama sudjeluje 26 reprezentacija, koje su podijeljene u 7 skupina. Hrvatska se nalazi u skupini s Nizozemskom i Švedskom, a prvi turnir odigrao se prošli vikend u Zadru.

Prvu utakmicu Hrvatska je odigrala u petak protiv Nizozemske, a unatoč odličnom otporu, na koncu smo ipak poraženi s 1-3. Izabranici Emanuelea Zaninija u prva tri seta bili su ravnopravan suparnik favoriziranim Nizozemcima, no u četvrtom su potpuno pali, što ih je u konačnici koštalo bodova. Sutradan su svoj susret odigrali Nizozemska i Švedska, a završilo je 3-0 pobjedom Nizozemske, koja je tako još malo učvrstila prvo mjesto u skupini. Nedjelja je bila dan odluke za hrvatske odbojkaše. Poraz od Nizozemske stavio nas je u nezgodan položaj, pa nam je u utakmici protiv Švedske igrala isključivo pobjeda. Iako Švedska nije toliko kvalitetna kao Nizozemska, Hrvatska je ovaj dvoboj morala shvatiti maksimalno ozbiljno. Rečeno, učinjeno. Hrvatska je odigrala vrlo dobru utakmicu te na kraju slavila s 3-1 u setovima. Nakon dva odigrana kola Hrvatska zauzima drugo mjesto na ljestvici, što joj još uvijek ne garantira plasman na EP. Naime, na prvenstvo će se plasirati svi pobjednici skupina, te pet drugoplasiranih reprezentacija. S obzirom da ima 7 skupina, evidentno je da dvoje drugoplasiranih neće izboriti odlazak na europsku smotru.

Ovaj tjedan igra se drugi, a ujedno i posljednji kvalifikacijski turnir, a ovoga puta domaćin je nizozemski Apeldoorn. Prvu utakmicu Hrvatska igra u subotu, a protivnik joj je Švedska. Dan kasnije na programu je ogled Hrvatske i Nizozemske. To bi po svemu sudeći mogla biti direktna borba za prvo mjesto i izravan plasman na rujanski EP. Nizozemska je favorit, dok će Hrvatska morati odigrati besprijekorno želi li se izravno plasirati na kontinentalno prvenstvo.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.