Upoznajte Universitas, omiljeni malonogometni klub splitskih studenata

29.03.2021.

Hrvatska futsal scena iz godine u godinu sve je zanimljivija. Sve do prije nekoliko godina domaćim su malim nogometom suvereno vladali Split i Nacional, a prekid njihove dominacije u prvi plan je izbacio neka nova imena, poput Novog Vremena i Olmissuma. Upravo oni su obilježili posljednje tri godine hrvatskog futsala, a osim naslova prvaka, zabilježili su i odlične role u Ligi prvaka. Makarani i ove godine vode veliku bitku za titulu, no i ostatak lige je itekako zanimljiv. Jedan od klubova koji je sklizak teren za favorite je i splitski AFCU, jedan od dva studentska kluba u 1.HMNL (drugi je Alumnus).

Osnovan je 2008. pod nazivom Diplomus, te mu je prvotna namjena bila pripremanje hrvatske sveučilišne reprezentacije za nastupe na nacionalnom i europskom nivou. U takvom statusu zadržao se punih devet godina, nakon čega se ipak odlučuje na konkretniji iskorak. U sezoni 2016./2017. Universitas je započeo s natjecanjem u županijskoj ligi, a već u prvoj sezoni pokazao se u odličnom svijetlu, te je dobio poziv da se sljedeće sezone priključi drugoligašima. Premda je konkurencija na drugoligaškim parketima znatno jača od one na županijskim, splitski „studenti“ nisu se dali obeshrabriti. Dapače, ponovno su briljirali na terenu, a svoju dominaciju okrunili su naslovom prvaka. Malonogometaši AFCU-a tako su nakon samo dvije godine natjecanja dobili priliku zaigrati u najelitnijem rangu hrvatskog futsala. U svojoj debitantskoj sezoni bili su jedno od najugodnijih iznenađenja 1.HMNL, te su odmah dohvatili doigravanje. Iako su zapeli već na prvoj prepreci, to nije pokvarilo njihov cjelokupni dojam u premijernoj prvoligaškoj sezoni. No, već sljedeće sezone, našli su se u velikim problemima. Naime, AFCU se serijom loših igara doveo na rub ispadanja, te je na koncu morao u dodatne kvalifikacije. Njih je pak apsolvirao bez većih problema, te je osigurao prvoligaški status i naredne sezone. U ljetnom mercatu klub su zahvatile velike promjene. Naime, „studenti“ nipošto nisu htjeli da im se ponovi još jedna turobna sezona, pa su u klub dovedeni Filip Kosor i Ivo Jukić, bivša hrvatska reprezentativna „jedinica“. Zanimljivo, obojica su pristigla iz Splita, koji je prošle sezone po drugi put u povijesti ispao iz prve lige. Filip Kosor je zanimljiv mladi igrač s velikim potencijalom, a o Jukiću ne treba trošiti riječi. Ivo je dugo godina bio prvi izbor na vratima hrvatske reprezentacije, na kojima je bio fenomenalan. Zapravo, njegov transfer iz Splita u Universitas bio je jedna od najzvučnijih priča ljetnog mercata u Hrvatskoj. Osim njih, AFCU u svojim redovima ima još neke zanimljive igrače, poput srebrnog U-19 reprezentativca Bože Sučića i sve boljeg Ivana Gotovca.

AFCU je u aktualnu sezonu startao prilično loše, te se činilo da ih i ove godine očekuje grčevita borba za ostanak. Ipak, u drugoj polovici jesenskog dijela sezone, Universitas se trgnuo i počeo nizati pobjede. U istom ritmu nastavili su i ovoga proljeća, te se trenutno nalaze na petom mjestu. Do početka play-offa preostalo je tek jedno kolo, a pred malonogometašima AFCU-a je teško gostovanje u Makarskoj. No, ni njihovi konkurenti za petu poziciju (Alumnus i Vrgorac), nemaju ništa lakši zadatak (Vrgorac gostuje kod Olmissuma, dok Alumnus dočekuje Futsal Dinamo), pa bi se vrlo lako moglo dogoditi da Universitas ostane peti. Međutim, ono što posebno fascinira je način na koji Universitas prolazi kroz sve što mu se događa na terenu. Naime, svaki rezultat poprate objavama na svojoj Facebook stranici, u kojima je velika dozom humora i simpatičnih činjenica. Da postoji nagrada za najsimpatičniji klub u ligi, to bi definitivno bio AFCU. Evo i primjera jedne takve objave.

[PLAYOFF JE TU]
3:1 za AFCU protiv Uspinjače na zeznutom gostovanju u Sutinskim Vrelima u Zagrebu. Domaćinima je to bila utakmica hvatanja priključka za playoff, a gostima je to bila utakmica potvrđivanja playoffa. Na sreću gledali smo ovaj drugi scenarij. Zapravo lažem! Nisam ništa gledao pošto nije bilo streama, već sam rezultat pratio na aplikaciji poput nervoznog kladioničara koji čeka ishod derbija treće finske lige za prolazak tiketa i mir u kući do idućeg vikenda. Pošto nisam gledao, neću ni komentirati igru, ali ću spomenut da je ovo bila prva pobjeda AFCU-a u gostima ove sezone. Uspinjaču smo pobijedili identičnim rezultatom kao i u studenom na Gripama. Bila je to pobjeda koja nas je popela na šesto mjesto, na samo bod od petoplasiranog Alumnusa koji nam je idući protivnik na Gripama. Zabili su Hrstić jednom i Tusta dvaput. Iskupio se za one pusto izgubljene balune protiv Uspinjače u prvoj utakmici na Gripama. Tko bi rekao da će AFCU nakon katastrofalna prva 4 kola i nula bodova na kontu dvije utakmice prije kraja sezone osigurati playoff? Tko bi rekao da ćemo biti jedna od 4 momčadi u ligi koje jedine imaju pozitivnu gol razliku? Odgovor na oba pitanja je: “AFCU bi rekao”. U svakom trenutku smo znali da su i ta četri uvodna poraza skala gore prema uspjehu. Da ne razmišljamo na takav samoviruj način, ne bismo igrali ni ovaj sport ni ovu ligu. Dokazali smo da svima možemo parirati i plasmanom u četvrtfinale ne mislimo stati. Bolje plasirane momčadi već neko vrijeme uživaju u sigurnoj i ugodnoj plovidbi cruiserom po bespućima playoff mora, ali AFCU pita: “Zašto ići cruiserom kad u garaži imaš jetski?” Jetski nije toliko siguran, nema sedam paluba, bazene, restorane i luksuzne kabine, nije otporan na velike valove i nevere, na njemu te lako udre sunce, probije vitar ili opere kiša, ali zato se iza jetskija dobro praši i kad padneš u more lako se na njega popneš jer si naučio padati u velikim brzinama i bez problema opet zavrneš gas i prašiš dalje sve dok ima goriva. S druge strane, jako je nezgodno popeti se na cruiser kad padneš s njega u more. Nisam probao, ali mi se tako čini. Pogotovo ako padneš na prsa.
Idući valovi nas čekaju ovog vikenda protiv ove sezone odličnog Alumnusa. Direktan okršaj za peto mjesto na tablici. Iza nas se praši, a uz to i puno virujemo. Pratite nas na streamu. Gas će, kao i obično, bit do daske!

Eto, to je AFCU, omiljeni klub mnogobrojnih splitskih studenata, koji ga zdušno bodre na svakoj utakmici, kako na Gripama, tako i na gostovanjima. Ovaj simpatični studentski klub pravo je osvježenje za hrvatski futsal i želim mu još puno pobjeda i uspjeha u budućnosti.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.