Marko Livaja, mangup koji je današnjem Hajduku nasušno potreban

15.03.2021.

Zimski prijelazni rok u HNL-u bio je jedan od najzanimljivijih i „najprometnijih“ u povijesti hrvatskog prvenstva. Tijekom njega su na naše nogometne travnjake „sletjela“ neka zvučna imena europskog nogometa, koja traže „oživljavanje“ karijere uoči ovoljetnog europskog prvenstva. Jedan takav je i povremeni hrvatski reprezentativac Marko Livaja, koji se nakon dugih 11 godina vratio u splitski Hajduk.

Svi se sjećamo proljeća 2010., kada se, tada 16-godišnji Livaja, našao na meti milanskog Intera. S nevjericom smo čitali natpise kako je talijanski gigant ozbiljno zagrizao, te ga u svoje redove želi dovesti odmah. Pozornost na sebe Marko je skrenuo postigavši nevjerojatnih 45 golova u kadetskom prvenstvu Hrvatske! Dobar glas daleko se čuje, pa njegove igre nisu prošle nezapaženo na „čizmi“. Ubrzo je transfer finaliziran, te je dogovoreno da će se Livaja priključiti Nerazzurima nakon što odigra kadetski Kup sv. Duje. To je bio vjerojatno prvi i jedini put da fokus gledatelja nije bio na samom turniru, već isključivo na Marku Livaji. Nekolicina Torcidaša razvila je veliki transparent na kojem je pisalo: „Marko Livaja ostani, tu ti je tvoja mati“. No, to je bio „potez očajnika“, koji apsolutno ništa nije promijenio. Nekoliko dana kasnije Marko je napustio Hajduk i pridružio se Interu. Iako su mu svi predviđali veliku karijeru, Livaja nije uspio do kraja ostvariti potencijal. Tijekom dosadašnje seniorske karijere nastupao je za brojne europske klubove poput Intera, Atalante, Lugana, Cesene, Rubina, Empolija, Las Palmasa i AEKA, a upravo je u potonjem ostavio najveći trag. U Grčkoj je proveo četiri godine, tijekom kojih je bio atenskih žuto-crnih. No, u posljednje vrijeme nije bio u planovima trenera Manuela Jimeneza, te je s klubom dogovorio sporazumni raskid ugovora. Prije nešto više od tjedan dana, kao grom iz vedra neba stigla je vijest da je Marko Livaja potpisao za Hajduk!

Ugovor je potpisan do kraja ove sezone, a hoće li biti produžen, saznat ćemo kroz iduća dva mjeseca. Ovaj transfer je šlag na tortu odličnog Hajdukovog zimskog mercata, koji je Nikoličius odradio fenomenalno. Osim Livaje, klub su pojačali Marco Fossati, Alexandar Kačaniklić i Lovre Kalinić, koji je tu već više od mjesec dana. Svi navedeni su igrači sa zapaženim karijerama i velikim inozemnim iskustvom, a uz Kalinića, najveće ime upravo je Marko Livaja. To je igrač koji je pravi majstor „baluna“ i trebao bi biti veliko pojačanje Hajduku. On je karakter kakav je ovakvom Hajduku nasušno potreban. Marko je igrač koji može biti "motor„ ove momčadi, kako u dobrim, tako i u kriznim trenucima. Kada ekipi ne ide, on je taj koji može dignuti glas i prodrmati rastrojenu ekipu. Ono što je još važnije, posjeduje veliko nogometno znanje i od njega Hajdukovi mladići mogu puno naučiti.

Od svog povratka u bijeli dres odigrao je ukupno četiri utakmice, te odmah pokazao o kakvom se znalcu radi i potvrdio da će biti veliko pojačanje za Hajduk. U ta četiri nastupa upisao je jedan pogodak i dvije asistencije, a od njegovog dolaska u klub, Majstor s mora je neporažen. U svakom njegovom potezu vidi se veliko znanje i iskustvo, a upravo to je ono što je Hajduku sada najpotrebnije. Premda je još njegova budućnost na Poljudu još uvijek neizvjesna, nadam se da će na koncu ipak ostati i pomoći Hajduku da ponovno bude konkurentan u borbi za vrh HNL-a.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.