Zeleno-žuti samuraj

09.03.2021.

Zimski prijelazni rok među hrvatskim je prvoligašima bio izuzetno zanimljiv. Dapače, možda i najinteresantniji u posljednjih deset-ak godina. Unatoč pandemijskoj krizi, bilo je iznimno prometno, a uz to su se na domaće travnjake vratila i neka renomirana imena, poput Ivana Santinija ( stigao u Osijek) i Marka Livaje (novi-stari igrač Hajduka). No, u Hrvatsku su ove zime „sletjela“ i neka jaka inozemna imena, poput Josipa Drmića i Aleksandra Vukčevića, koji su pojačali Rijeku. Premda je u ovom mercatu očekivano, prednjačila velika četvorka našeg nogometa, još je jedan klub uspio realizirati neke zanimljive transfere. Riječ je o pulskoj Istri, koja je u svoje redove dovela nekoliko mladih igrača. Oni su: Ivan Lučić (bivši igrač Bayerna), Danny Levitt (bivši igrač Manchester Uniteda), Hasssan Bande( bivši igrač Ajaxa) i Taichi Hara (stigao iz Tokija).

Upravo potonji se pokazao kao najveće pojačanje. U ovo kratko vrijeme od dolaska na Aldo Drosinu, Hara je postigao dva pogotka, jedan u prvenstvu i jedan u kupu, a tome je pridodao i tri asistencije. Uz to, na svakoj utakmici je bio ponajbolji pojedinac zeleno-žutih. Ovaj japanski napadač pokazao se u odličnom svijetlu, te se u klubu nadaju da bi im mogao pomoći da izbore ostanak u elitnom društvu i naredne sezone. Odlično se uklopio u Istrin sustav igre, te u tandemu sa Gržanom i Bandeom radi velike probleme protivnicima. U Istru je stigao iz Tokija, u kojem je proveo posljednje četiri godine. No, u njihovoj prvoj momčadi nije se uspio nametnuti, te je ubrzo preselio u U-23 ekipu Tokija. Tu je „eksplodirao“, te je u 71 utakmici postigao čak 28 pogodaka! Dobar glas daleko se čuje, pa je tako ovaj 21-godišnjak japansku prijestolnicu zamijenio Pulom. Dodijeljen mu je dres s brojem 9, što dovoljno govori o tome koliko se od njega očekuje. Puljani se nalaze u teškoj situaciji, posljednji su sa tri boda manje od pretposljednje Lokomotive i četiri manje od osmoplasiranog Varaždina i sedmoplasiranog Slaven Belupa. Izgleda da će se nakon dugom vremenu za ostanak u HNL-u ravnopravno boriti čak četiri kluba, što je zaista rijedak slučaj, da ne kažem fenomen. U sljedećem kolu Istra ide u goste Lokomotivi, s kojom bi u slučaju da pobijede bili bodovno poravnati. Da Vas je netko na polusezoni pitao što mislite, koji će klub ispasti iz prve hrvatske nogometne lige, vjerujem da bi Vas većina odgovorila da će u niži rang preseliti upravo Istra. Tako je i izgledalo, sve do prije tri tjedna. Zapravo je nevjerojatno koliko samo dva ili tri pogođena ulazna transfera mogu podići razinu igre i samopouzdanja cijele momčadi. Puljani su, nakon dugo vremena, pogodili s pojačanjima, te Istra sada izgleda znatno bolje nego prethodnih sezona, a za to je najzaslužniji upravo Hara.

Ovaj dojučerašnji anonimus polako ali sigurno postaji Istrin tajni „joker“ u nikad težoj i napetijoj borbi za očuvanje prvoligaškog statusa. Istri sada slijede dvije uzastopne prventsvene utakmice protiv Lokomotive, direktnog konkurenta u borbi za ostanak. Nakon tih dvoboja imat ćemo nešto jasniju sliku o tome tko je bliže ispadanju. No, jedno je sigurno. Bude li Hara na nivou na kakvom smo ga do sada gledali, Istra se ne treba bojati nikoga i s punim pravom može vjerovati da će u konačnici uspjeti zadržati prvoligaški status.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.