Braća i sestre u hrvatskom veslanju

23.10.2020.

Tijekom svoje povijesti, Hrvatska je osvojila čitav niz medalja na velikim natjecanjima u veslanju. Neke od ikona ovog sporta kod nas su: Igor Boraska, Siniša i Nikša Skelin, Valent i Martin Sinković, Zlatko Celent i Mate Trojanović. Ono po čemu je Hrvatska jedinstvena u svijetu, svakako je činjenica da je za nju nastupalo i još uvijek nastupa mnoštvo braće i sestara. Neki od njih ispisali su najsjajnije stranice hrvatske veslačke povijesti, poput braće Skelin( olimpijsko srebro 2004.), te braće Sinković( srebro na OI 2012. i zlato na OI 2016.)

Nikša i Siniša Skelin – splitska braća, su nastupajući zajedno, osvojila ukupno tri medalje, jednu olimpijsku i dvije sa svjetskih prvenstava. Olimpijsko odličje osvojili su prije 16 godina u Ateni(2004.) a one sa svjetskih smotri osvojili su 2002. u Sevilli, te godinu dana kasnije u Mlianu. Uz to, odnijeli su ukupnu pobjedu u svjetskom kupu 2007.

Martin i Valent Sinković – i ovi momci su uvelike zadužili hrvatski sport. Prvotno su nastupali kao dio četverca na pariće, koji je osvojio brojne medalje na velikim natjecanjima. Na svjetskim prvenstvima osvojili su dva zlata i jednu broncu, a vrhunac četverca na pariće dogodio se na olimpijskim igrama u Londonu kada su se „okitili“ srebrom. Nakon toga mijenjaju disciplinu, te nastupaju skupa u dvojcu na pariće. Ni tu nije izostao uspjeh. Vrlo brzo vratili su starim navikama, te su uslijedili novi trofeji. Osvojili su svjetsko zlato 2014., dok su na europskim prvenstvima uzeli srebro i zlato. Na olimpijadi u Rio de Janeiru 2016., suvereno su osvojili zlatnu medalju. Poslije uspjeha u gradu sambe i karnevala, odlučili su se okušati i u dvojcu bez kormilara. Naravno, i tu su nezaustavljivi, aktualni su svjetski, te europski viceprvaci, a šlag na tortu njihove čudesne priče bila bi treća olimpijska medalja u trećoj različitoj disciplini.

Ivana i Josipa Jurković – njihovo vrijeme tek dolazi, a one već sada imaju impozantan broj medalja u svojim vitrinama. Osvojile su naslov svjetskih i europskih juniorskih prvakinja 2017., a uz to su petnaesterostruke prvakinje Hrvatske. Ove dvije talentirane sestre dolaze sa Korčule, te su najavile da su spremne za velike stvari.

Anton i Patrik Lončarić – i oni su , baš kao i sestre Jurković, perspektivni veslači koji mnogo obećavaju. Osječka braća europski su i svjetski juniorski prvaci , te europski U 23 prvaci, a prije malo više od mjesec dana na U-23 europskom prvenstvu u Duisburgu osvojili su novo odličje, no ovaj put srebrno. Uz njih se veže i jedna zanimljivost. Naima, na svjetskoj smotri u češkim Račicama, osvojili su brončanu medalju, ali su u polufinalu odveslali najbolje juniorsko vrijeme u svijetu.

Ova nevjerojatna priča pokazatelj je i da Hrvatska ima slavnu prošlost, sjajnu sadašnjost, i svjetlu budućnost. Znate onu izreku „jedna zvijezda na nebu se gasi, a druga pali“? Upravo to je slučaj u našem veslanju. Braća Sinković trenutno vladaju u disciplini dvojac bez kormilara, a jednom kad se umirove, imat će dostojne nasljednike u braći Lončarić. Također, vrlo je izgledno da će i naše žensko veslanje imati jake adute. Kao što je prije petnaest godina Split bio veslački velegrad, a danas je to Zagreb, a za nekoliko godina to bi trebali biti Osijek i Korčula. Ako je netko i mislio da će hrvatsko veslanje „nestat“ kad Sinkovići odluče reći dosta, taj se gadno prevario. Ovaj sport Hrvatima je „u genima“, i još ćemo dugo biti velesila na svjetskoj veslačkoj mapi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.