Viška kriket "štorija"

22.10.2020.

Sve je počelo davne 1809. godine. Sir Viliam Hoste bio je časnik britanske kraljevske mornarice, a najpoznatiji je bio po tome što je on bio posljednji pobjednik bitke jedrenjaka koja je zaustavila brojniju u nadmoćniju Napoleonovu flotu. Zbog toga je „nosio“ nadimak „mladi Nelson, po uzoru na Horatia Nelsona koji je također pobjedio Napoleona u bitci kod Trafalgara. Hoste je tako stvorio uporište na Visu, te se usput bavio gusarstvom , a ujedno je i pustošio francuske brodove. Plijen koji je pronašao spremio je na dno Jadrana, pa je tako hrvatsko podmorje prepuno fregata i korveta. Kako bi prekratio vrijeme u vrućim ljetnim danima na otoku dok čeka novu bitku, zaigrao je kriket. To je sport sličan baseballu, također se igra s palicama, a svaka momčad na terenu ima 11 igrača.

Početkom dvadesetog stoljeća, Franjo Bučar je pokušao ponovo pokrenuti kriket na ovom dalmatinskom otoku, ali to nažalost nije uspjelo. Ipak, ovaj sport ponovo je zaživio početkom 21. stoljeća, a najzaslužniji za to je otočki vinar i ugostitelj Oliver Roki. On je , čitajući knjigu Remembaring Nelson, došao do saznanja o povijesti viškog kriketa. Ponukan time, odlučio je opet pokrenuti ovaj atraktivni sport, iako je o njemu znao vrlo malo. Osim nastavka davne tradicije, nadao se da će kriket biti pravi mamac za turiste, čime će otok biti na dobitku. Osnovan je kriket klub Sir Oliver, te je Vis dobio svog sportskog aduta. Okupio je skupinu zainteresiranih mladića, te im unajmio profesionalnog trenera , da ih upozna s pravilima kriketa. Na prostoru pokraj Rokijeve konobe „niknuo“ je kriket teren i to između vinograda i maslinika, što stvara poseban ugođaj. Viški momci brzo su pohvatali konce igre, a šlag na tortu ove prekrasne otočke priče bio je osvajanje naslova prvaka Hrvatske 2008. godine. Da im je krajem dvadesetog stoljeća netko rekao da će igrati u novoosnovanom kriket klubu, u srcu Dalmacije i još k tome da će biti prvaci Hrvatske, vjerojatno bi mu rekli da je skroz lud. Život je zaista nepredvidiv i često nas iznenadi kad se najmanje nadamo, a ovo je najbolji dokaz toga.

Danas se hrvatski kriket nalazi u velikim problemima, naš kriket savez je suspendiran , pa je samim time stavljen upitna budućnost ovog sporta u Hrvatskoj. Bez obzira na to, Vis je pokazao da se sve može kad se hoće, te su ovom divnom pričom dokazali da uz trud, volju i angažman, svako malo misto može „pokazat zube“ onim većim i poznatijim, da broj stanovnika i veličina grada nije nikakva garancija uspjeha, već naporan rad te glad i želja za pobjedama i trofejima.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.