Već na samom startu ludnica u Flushing Meadowsu

02.09.2020.

U ponedjeljak je krenuo najčudniji US Open u povijesti. Pandemija Covida-19 i dalje traje, ali unatoč svemu tenis se vratio, i nema namjeru ponovo se zaustaviti. Iako se u New Yorku igra bez gledatelja, uzbuđenja, baš kao ni odličnih mečeva, ne nedostaje. No, prazne tribine nisu jedina promjena na ovogodišnjem US Openu. Naime, zbog cijele ove situacije, odlučeno je da se neće odigrati kvalifikacije, kako bi se smanjio broj mečeva. Tako je dosta tenisača i tenisačice na turnir došlo s pozivnicom organizatora, a neki od njih već su dokazali da su je itekako zaslužili.

Već prvog dana turnira svjedočili smo i prvim iznenađenjima. Neki igrači koji su vrlo lako mogli biti „dark horse“ ovogodišnjeg turnira, neočekivano su eliminirani već na prvoj stepenici. Taj trend se nastavio jučer, pa sada, kada je prvo kolo kompletirano, možemo zaključiti da bi i unastavku turnira moglo biti dosta iznenađenja. Najveće iznenađenje svakako je poraz Diega Shwartzmana od Camerona Norriea. Bio to fantastičan meč u pet setova, u kojem se bolje snašao Norrie, te je zasluženo eliminirao favoriziranog Argentinca. Shwartzman je relativno nizak, ali izuzetno pokretljiv tenisač, te je kao takav nerijetko znao pomrsiti račune čak i najboljim svjetskim igračima. Nažalost, Diego Shwartzman pokazao se kao „crna mačka“ za naše Čilića i Ćorića, koji su u dosadašnjim susretima teško pronalazili recept za pobjedu protiv omalenog „gauča“. Uz Shwartzmana, još jedan „krvnik“ hrvatskih tenisača je ranije od očekivanog završio svoj nastup u „velikoj jabuci“. Zanimljivo, riječ je o još jednom Argentincu, Guidu Pelli. Njega je, na putu do 2. kola zaustavio američki tenisač s pozivnicom, Jeffrey John Wolf. Iako je Pella godinama bio isključivo specijalist za zemljanu podlogu, u posljednjim godinama isprofilirao se u igrača koji je opasan na svim podlogama. Posebno ga pamti Marin Čilić, i to sa Wimbledona 2018., kada ga je Pella izbacio nakon što je Čilić vodio 2-0 u setovima u drugom kolu. Marin i Borna tako će na svoje prilike za revanš protiv njih morati još malo pričekati. Još jedno veliko iznenađenje kreirao je Steve Johnson koji je u dvoboju dvaju američkih igrača bio bolji od Johna Isnera. U okršaju dvojice sjajnih servera, pobjedu je odnio onaj lošije rangirani. Bio je to još jedan meč koji je riješen tek u petom setu. Tako je SAD ostao bez svoj najjačeg aduta već na startu, jer koliko dobar Johnson bio, teško da može stići toliko daleko koliko bi mogao Isner da je prošao. Da stvar po Amerikance bude gora, još jedan vrhunski server je napustio turnir već na startu. Riječ je o Sam Querreyu, koji je poražen od Andreya Kuznetsova, također u pet setova. I u ženskoj konkurenciji je bilo iznenađujućih rezultata. Jedno od većih svakako je ispadanje Darije Kasatkine od talentirane osamnaestogodišnje Ukrajinke Marte Kostyuk. Niz iznenađenja u prvom kolu zaključen je porazima Collins, Peterson i Viklyantseve. Što se tiče hrvatskih predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji, ni tu nije nedostajalo uzbuđenja. Čilić, Vekić i Martić priuštili su nam prave drame, a obe su završene sretno, i to nakon što su i Marin i Donna i Petra preokrenuli praktički izgubljene mečeve. Borna Ćorić je rutinski, u tri seta, svladao španjolskog tenisača Pabla Andujara, dok je Ivo Karlović jedini od hrvatskih predstavnika doživio poraz. Bolji od njega bio je Francuz Richard Gasquet.

Tek što je krenuo, ovogodišnji US Open već je ponudio čitav niz sjajnih mečeva, i možemo se samo nastaviti da će se taj trend nastaviti i u danima koji su pred nama. Danas počinje turnir u konkurenciji muških i ženskih parova, a u tim mečevima uzbuđenja nikad ne nedostaje. No, i tu je uvedena jedna promjena. Naime, na ovom turniru se neće natjecati 64 para, već samo 32. U parovima se natječe i petero hrvatskih predstavnika, Pavić, Mektić, Dodig i Škugor u muškim, te Darija Jurak u ženskim parovima. Hrvatska ima jake adute i u singlu i u parovima, te se nadam da će naši predstavnici biti sjajni na svim frontovima.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.