Žuti gomilaju odlaske, a povratnička sezona u ABA ligi je pred vratima

04.08.2020.

Košarkaši Splita ove će jeseni, nakon sedam godina ponovo zaigrati u prvom razredu regionalne lige. Velikan s Gripa vratio se u elitno društvo, ali veliko je pitanje u kakvom sastavu očekuju povratak u ABA ligu. Naime, nakon što je prethodna sezona prisilno prekinuta, momčad Ivice Skelina zabilježila je odlaske nekoliko važnih igrača, a adekvatne ( uglavnom) nisu pronašli. Da preciziram, pronašli su zamjene samo za Matu Kalajžića, ali ne i za Jamala Morrisa, Tomislava Gabrića i Ivana Vrgoča. Danas je redove „žutih“ napustio i slovenski šuter Maj Kovačević, pa ostaje za vidjeti hoće li i kako Split nadomjestiti njegov odlazak.

Žuti „brod“ prvi je napustio Mate Kalajžić, koji je otišao u Goricu, koja će u narednoj sezoni po prvi put zaigrati u ABA-i 2. U Splitu je igrao dugih sedam godina, tijekom kojih je bio jedan od najboljih igrača. Za ovog odličnog „playa“ dovedene su dvije zamjene, a riječ je o Saniju Čampari i Iliji Đokoviću. Radi se o dvojici vrlo zanimljivih igrača, Čampara je 21-godišnji BIH reprezentativac koji je na Gripe došao iz tuzlanske Slobode. Također, bio je i član zlatne generacije kadeta BIH koji su osvojili europsko zlato, a Sani je u toj ekipi igrao važnu ulogu. Drugi novopridošli razigravač je Ilija Đoković, koji je u Split stigao iz FMP-a. Iako su mu tek 24 godine, riječ je o iskusnom igraču koji ima iskustvo igranja ABA lige, što bi igračima Ivice Skelina trebalo biti od velike koristi. Veliki dobitak za Split je i ostanak talentiranog Darka Baje, koji je stavio potpis na novi ugovor. No, poprilično je neizvjesno hoće li najbolji igrač Splita, Pavle Marčinković, ostati u klubu i sljedeće sezone. Uprava ga želi zadržati, ali pregovori praktički stoje na „mrtvoj točki“, te se još uvijek ne zna kako će se rasplesti ova situacija. Ne moram ni reći koliki bi udarac za „žute“ bio Pavlov odlazak, to bi bio ogroman hendikep za momčad koja ima visoko ambicije u nadolazećoj sezoni. Svi koji prate košarku znaju koliki obol igri Splita daje ovaj momak, bez njega to ne bi bilo isto. Nadam se da će se čim prije dogovoriti s upravom, pa da ga i sljedeće sezone ponovo gledamo u žutom dresu.

Prijelazni rok u punom je jeku, Split ima još dosta vremena za posložiti svoje redove, i nadam se da će to čim prije učiniti. Poziciju playmakera pokrili su s dva kvalitetna igrača, ali žele li biti konkurentni na najjačoj regionalnoj sceni, trebat će im još igračkih pojačanja. Vremena ima dovoljno, nadam se da skauti Splita odraditi dobar posao na tržištu, pa da Split u povratničkoj sezoni svima jasno da do znanja da nipošto neće biti samo prolaznik u ABA ligi.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.