Zašto se teniska sezona nije nastavila kad i nogometna?

29.07.2020.

Nakon što je gotovo kompletan sport tri mjeseca bio „zamrznut“ zbog pandemije koronavirusa, krajem svibnja ponovo se počeo „buditi“. Jedina iznimka bila je Bjelorusija, čije se nogometno prvenstvo nije ni prekidalo unatoč svemu. Prvi se vratio nogomet, a među prvim događajima uopće u svijetu bili su polufinalni susreti hrvatskog nogometnog kupa. Tjedan dana kasnije počeo je i HNL, a vrlo brzo na travnjake su se vratili i gotovo svi iz „lige pet“, osim Francuza, koji su odlučili da se njihovo prvenstvo neće nastaviti. Zanimljivo, Italija, koja je bila među najpogođenijima virusom u Europi, odlučila je odigrati prvenstvo do kraja, a Francuska, čije brojke zaraženih nisu bile ni blizu Italije, odlučila je prekinuti prvenstvo i proglasiti PSG-a prvakom. Kada za nekoliko dana krene liga prvaka, Francuzi će tek onda shvatiti veličinu svoje pogreške, jer im za razliku od njihovih protivnika, fali natjecateljskih utakmica, pa im povratak na terene neće biti jednostavan. I košarka se vratila u pojedine dijelove svijeta, a za tri dana nastavlja se i NBA liga. Što se pak tiče vaterpola, u srpnju se odigrala završnica Jadranske lige , te hrvatsko prvenstvo. Rukomet je jedini sport čija se sezona nije nastavila, a velike su muke i po što bezbolnijem organiziranju sljedeće. Hokej na ledu također će se nastaviti( samo NHL), a tenis će to učiniti u ponedjeljak. Prve na teren izlaze djevojke, na WTA turniru u Palermu.

Postavlja se pitanje, zašto se tenis nije mogao nastaviti kad i nogomet? Tim više što je tenis beskontaktni sport, svaki igrač stoji s druge strane mreže i udara lopticu reketom, a uz to se loptice često mijenjaju, što dodatno ide u prilog tenisu. Nogomet je pak, kontaktni sport, igrači stoje jedan blizu drugoga, rade se prekršaji, stvaraju gužve nakon kornera, a kod slobodnih udaraca igrači stoje tik jedan do drugoga u živom zidu. Ista je stvar i kod košarke i vaterpola. U košarci igrači se bore za loptu u skoku, stoje vrlo blizu jedan drugome i fizički kontakt je često neizbježan. Tu je i vaterpolo, sport u kojem se ispod vode vodi pravi „rat“. Tu se dogodi mali milijun udaraca tijekom 32 minute igre, bilo je da riječ o podvodnom udaranju nogama ili o povlačenju igrača rukama( posebno centre, koji vode najtežu borbu za poziciju). I sada će meni netko reći da se tenis, u kojem je udaljenost između igrača i više nego pristojna, nije mogao odmah nastaviti? Zašto se nije moglo igrati, kome bi to smetalo? Ionako će se igrati pred praznim tribinama, a s obzirom na sve ranije iznesene argumente u prilog povratka tenisa, ovo mi zaista nije jasno. Nažalost, nikada nismo dobili nikakav konkretan odgovor zašto se sezona nije ranija nastavila, a zaslužili smo barem toliko. Tenis, koji se ubraja u najpopularnije sportove svijeta, očito nema isti tretman kakav imaju nogomet i košarka, što je apsolutno nezasluženo. Ali nažalost, sličan primjer imamo i Formuli 1, također iznimno popularnom sportu. Početak sezone se minimalno tri puta odgađao, da bi konačno prošli vikend sve krenulo. Tu je slična situacija kao u tenisu, čak još i povoljnija, jer svatko sjedi u svom bolidu, a glava mu je zaštićena kacigom. Jedino u boksu, kad mehaničari rade preinake na bolidima bude gužva, ali kao da i tu nisu mogli zatražiti socijalnu distancu i nošenje maski i rukavica. To se moglo i moralo bolje organizirati i ranije nastaviti, ovako je bilo najgore vozačima, jer dugo nisu znali hoće li opće biti nastavka, a nema gore stvari nego kad treniraš bez da znaš kad ćeš i hoćeš li se uopće vratiti na stazu u ovoj godini.

I ova kriza je pokazala da nisu svi sportovi ni sportaši jednaki, već da postoje jednaki i jednakiji, što je u 21. stoljeću sramotno. Dok se u NBA ligi mora završiti sezona, gotovo da na prste jedne ruke možemo nabrojati europske lige u kojima se košarkaško prvenstvo nastavilo. Ako su Amerikanci mogli dogovoriti nastavak sezone, zašto isto nisu učinile i sve europske zemlje? Tko je tu lud? Američko inzistiranje na nastavku natjecanja je velika pljuska Europi. Zanimljivo, upravo oni su se prvi „uskokodakali“ i sasuli drvlje i kamenje po Đokoviću nakon Adria Toura, jer se malo zaigrala košarka, pa „hello frajeri“ vi se upravo spremate igrati tu istu košarku i to na veliko! Ironija na najjače, nažalost. To je još jedna potvrda da se sve vrti oko sportova u kojima se okreće velika „lova“, dok su ostali tek „sitne ribe“. No, usprkos svemu, tenis će se nastaviti, a muška sezona se nastavlja ni manje ni više nego u New Yorku! Karma je čudo, a tenis se ipak izborio za nastavak natjecanja, što je njegova velika pobjeda. Iako mu je Azija „zatvorila vrata“, igrat će se u Europi i „preko bare“, pa će ljubitelji ovog sporta konačno doći na svoje.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.