Deset mladih igrača koji bi u sljedećoj HNL sezoni trebali steći punu afirmaciju

28.07.2020.

Aktualna HNL završila je prije tri dana, no već sada je vidljivo koji bi igrači trebali igrati važne uloge u svojim klubovima nadolazeće sezone. Ovdje mislim isključivo na mlade igrače, koji su perspektivni, ali još uvijek „zeleni“. U hrvatskoj ligi je uvijek bilo talentiranih nogometaša, koji su kasnije ostvarili unosne (najčešće) inozemne transfere. Neki od njih su: Luka Modrić, Nikola Vlašić, Andrej Kramarić, Borna Barišić, Filip Krovinović. No, s njima nije sve stalo, jer, Hrvatska je pravi „rasadnik“ talenata. To je oduvijek bio naš „forte“, i po tome smo prepoznatljivi u svijetu. Najbolja potvrda toga stigla je na SP-u u Rusiji kada je Hrvatska osvojila srebrnu medalju. I danas u našoj ligi ima čitava plejada darovitih nogometaša, a više o njima reći ću u nastavku ovog teksta.

Indrit Tuci – sedamnaestogodišnji napadač Lokomotive koji je u njihove redove stigao na početku ove sezone. Iako još nije ni punoljetan, dobio je sasvim solidnu minutažu u ovoj sezoni, i sjajno je iskoristio. Svojim igrama je pokazao da se radi o velikom talentu, osobno me od svih igrača Lokomotive najviše oduševio i nastavi li marljivo trenirati i kontinuirano zabijati, predviđam mu veliku karijeru.

Antonio Marin – igrač je zagrebačkog Dinama, a prvoj momčadi priključio ga je bivši trener „modrih“ Nenad Bjelica. Marin je možda najveći talent kojeg Dinamo trenutno ima, a može igrati na poziciji krilnog napadača ili polušpice. U sljedećoj sezoni trebao bi potvrditi svoj veliki potencijal.

Bruno Goda – igrač je Slaven Belupa. Ovaj talentirani nogometaš igra na poziciji lijevog beka. Momčadi iz Koprivnice priključio se 2017., te se vrlo brzo nametnuo i postao standardni prvotimac. Upravo je on zabio spektakularan gol u polufinalu kupa protiv Lokomotive u Koprivnici, u prvoj utakmici u post – korona eri. Riječ je o jako zanimljivom igraču, i sigurno ćemo još puno čitati/slušati o njemu.

Sandro Kulenović - veliki je talent zagrebačkog Dinama. Ima 20 godina i igra na poziciji centralnog napadača, a već sa 16 godina otisnuo se iz Dinamovih kadeta u varšavsku Legiju. Također, jedno je kratko vrijeme nosio i dres mlađih kategorija Juventusa, no nakon dosta lutanja u ljeto 2019. vratio se u Dinamo. Bio je i član Hrvatske U-21 reprezentacije na europskom prvenstvu u lipnju prošle godine, a iako je bio rezerva, u ono malo minuta što je dobio pokazao je da je trebao dobiti puno više prostora na turniru. Odmah je reagirao Nenad Bjelica i doveo ga u Dinamo, ali nažalost ubrzo se teško ozljedio, te je mjesecima bio izvan terena. K tome, još je i imao status rezerve, jer je prvi izbor u napadu sjajni Bruno Petković. Iako je ova sezona za njega bila loša, ukoliko Petković ode( što je dosta izgledno), otvara se velika šansa za Kulenovića, čiji je talent neosporan, i koji bi, dobije li šansu, mogao biti najveće otkriće ne samo Dinamove, već i cijele HNL sezone.

Ivan Dolček – perspektivni lijevi bek kojemu je ovo prva sezona u dresu Hajduka, Doveden je prošlo ljeto iz Slaven Belupa za 500 000 eura, što dovoljno govori o kvalitetama dečka koji je još uvijek tinejdžer. Iako je dolaskom Tudora na klupu Hajduka izgubio mjesto u prvoj postavi, izgleda da se u ovoj pauzi od dva i pol mjeseca uspio ponovo nametnuti, i sada je opet standardni prvotimac. Riječ je o braniču koji ima izrazito napadačke sklonosti, a ako mene pitate, jedan je od najboljih Hajdukovih kupovina u posljednjih nekoliko godina. Njegova kvaliteta je neupitna, a već sljedeće sezone od njega očekujemo velike stvari.

Kristijan Jakić – perspektivni veznjak ovu sezonu proveo je u Lokomotivi, no dogovorio je transfer u Dinamo, pa ćemo ga sljedeće sezone gledati u redovima "modrih". U metropolu je stigao 2017. iz redova RNK Splita, koji je tada ispao iz prvoligaškog društva. Riječ je o jednom iznimno talentiranom mladiću, koji je dugo bio u statusu rezerve u "lokosima", ali je u post-korona ciklusu konačno dobio pravu priliku, te ju je sjajno iskoristio. Nadam se da će i u sljedećoj sezoni nastaviti gdje je stao krajem netom završene, te tako potvrditi da je na dobrom putu da postane pravi igrač.

Filip Braut- mladi nogometaš Rijeke koji dobiva sve više prilika kod Simona Rožmana. Riječ je o darovitom desnom beku koji je ispisao povijest Rijeke, postao najmlađi igrač u povijesti koji je zaigrao za seniore, u dobi od samo 16 godina. Danas ima 18 godina te polako postaje standardan u momčadi s Kvarnera. Uz to, nastupa i za hrvatsku reprezentaciju do 19 godina, što je najbolja potvrda njegovog talenta. Iz utakmice u utakmicu igra sve bolje i bolje, i nastavi li tako, sljedeće sezone bi mogao pokazati svu raskoš svog talenta.

Deni Jurić – ovu sezonu proveo je u redovima Rudeša, no realizirao je transfer u Šibenik, koji će sljedeće sezone ponovno zaigrati u prvoj ligi. Deni je godinama nosio dres druge momčadi Hajduka, no nije se uspio probiti do prve momčadi, pa je odlučio sreću potražiti najprije u slovenskom Triglavu, potom u Solinu i Rudešu, u kojem je igrao odlično. Nagrada za to je stigla u vidu transfera u klub sa Šubićevca. Deni posjeduje veliki potencijal, i ukoliko nastavi s dobrim igrama i u dresu Šibenika, mogao bi biti jedno od iznenađenja sezone.

Mihael Žaper – mladi hrvatski reprezentativac i standardni član Osijeka. Postao je nezamjenjiv u prvoj postavi, fantastičan je igrač, te je jedan od boljih veznjaka u HNL-u. Pred njim je sjajna budućnost, a Osijek će već na ljeto zasigurno imati problema kako ga zadržati u svojim redovima. Iza njega je vrlo dobra sezona, a u onoj koja je pred nama, očekujem da će se potpuno razigrati i biti jedan od najboljih igrača ne samo Osijeka, već i cijelog HNL-a.

Mario Vušković – stoper koji od Tudorovog dolaska na klupu dobiva sve više prilika u prvih 11 Hajduka. Na utakmici protiv Varaždina zabio je pogodak, i to nogom sa ruba šesnaesterca, što je za HNL stopere složit ćete se , prava rijetkost. Od povratka nogometa na travnjake igra odlično, te je u razdoblje loše igre Hajduka, uz Caktaša, možda i najbolji pojedinac. Ova sezona je pri kraju, a u sljedećoj od njega možemo očekivati još bolje nastupe.

Svi ovi dečki su veliki talenti i od njih možemo očekivati velike stvari u budućnosti, ali prije nego se „otisnu“ u najjače lige, vrijeme je da se dokažu na domaćem terenu. Sljedeća sezona dat će odgovore na pitanje koliko oni zapravo mogu i u kojem će smjeru krenuti njihova karijera. Nadam se da će svi uspjeti te da će neki od njih igrati važne uloge u sastavu „vatrenih“ za nekoliko godina. Konkurencija je žestoka, i trebat će dobro „zapeti“ žele li uspjeti, jer svi znamo da sam talent nije dovoljan. Zbog takvog načina razmišljanja brojni hrvatski igrači su se putem „izgubili“, i nadam se da s ovim dečkima to neće biti slučaj. Samo neka oni i dalje vrijedno treniraju i „grizu“, a nagrada za to sigurno će doći.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.