Slaven Belupo, skriveni hit proljeća

18.07.2020.

Još jedna sezona prve hrvatske nogometne lige bliži se kraju, pa je vrijeme da lagano počnemo podvlačiti crtu. Što se tiče rezultatskog dijela, jedina preostala nepoznanica je tko će s koje pozicije krenuti u novu europsku avanturu. No, baš kao što je prošle sezone Gorica bila apsolutni hit, i ova je sezona obilovala iznenađenjima. Najveća iznenađenja su Lokomotiva, koja je odigrala praktički savršenu sezonu, te Varaždin, koji je najugodnije iznenađenje proljeća, osobito ovog post-korona ciklusa. No, iako kada se priča o rezultatima u drugom dijelu sezone svi u prvi plan ističu Varaždin, tu je i jedna momčad koja također igra odlično, ali o njoj gotovo da se ni ne priča, što je žalosno. Riječ je o Slaven Belupu, koji je također postao „dark horse“ proljetnog dijela prvenstva, te se pokazao kao sklizak teren za favorite.

U prvom dijelu prvenstva nisu se baš proslavili, imali su dosta oscilacija, a kao najsvjetliji trenutak jesenskog dijela prvenstva svakako vrijedi istaknuti pobjedu na gostovanju u Gorici protiv istoimenog domaćina u četvrtfinalu kupa. Koprivničani su slavili sa 2-1, te pokazali da se na njih itekako treba ozbiljno računati. Nakon zimske pauze, dosta su podigli razinu svoje igre, a najveće zasluge za to idu treneru Tomislavu Stipiću. Uvjerio je igrače da se ne boje nikoga, već da samo igraju svoju igru, a nagrada za takav pristup će doći. Prva tri kola proljetnog dijela sezone donio je strašno težak raspored „farmaceutima“. Najprije su na svom stadionu ugostili Dinamo, ali su poraženi, bilo je 0-2. Tjedan dana kasnije slijedilo im je gostovanje na Rujevici, gdje su tijesno poraženi od Rijeke s 1-0. Potom je slijedila utakmica protiv Hajduka u Koprivnici, koju su igrači Tomislava Stipića dobili 2-1. Do korona-pauze odigrali su još četiri utakmice, u kojima su upisali jednu pobjedu, dva remija( protiv Varaždina i Istre), te poraz (od Lokomotive). Nakon više od tri mjeseca prisilne pauze, prva nogometna utakmica odigrana na hrvatskim travnjacima bila je ona između Slaven Belupa i Lokomotive u sklopu polufinala kupa, na stadionu Kušek Apaš u Koprivnici. Slaven je krenuo sjajno, poveli su u ranoj fazi utakmice, ali nakon niza propuštenih šansi za povećanje vodstva bivaju kažnjeni, pa Lokomotiva trima golovima preokreću utakmicu i prolazi u finale. No, to nije skresalo krila Koprivničanima, koji u prvenstvu pružaju dobre igre, a naročito na domaćem terenu. U prilog tome govori i činjenica da su u post-korona eri još uvijek neporaženi u Koprivnici, što je za klub iz sredine ljestvice fantastičan uspjeh. Grad na Dravi pognute glave su napuštali mnogi favoriti( Rijeka, Osijek, Lokomotiva i Gorica), dok su protiv momčadi iz donjeg dijela ljestvice popravljali gol razliku. Poraze su doživjeli na gostovanjima kod Hajduka, Dinama i Varaždina, iako su na Maksimiru i Poljudu imali priliku prirediti ugodno iznenađenje, ali ipak nisu uspjeli. Poraz od Varaždina baš i nije neki kiks, s obzirom da su Varaždinci „eksplodirali“ pod Toplakovim vodstvom.

Trener Stipić odlično je posložio „farmaceute“, igra ima glavu i rep, a ne manjka ni atraktivnih poteza. Najvažniji igrači Slavena su Ivan Krstanović( koji je na jučerašnjoj utakmici protiv Intera zabio svoj 100. gol u HNL-u), Lima, Paracki i Goda. Osobno mi je Paracki najugodnije iznenađenje, iako je već godinama u HNL-u, imam osjećaj da sada igra svoj najbolji nogomet karijere. Riječ je o veznjaku koji je u obrani čvrst kao stijena, a aktivno sudjeluje i u organizaciji napada, kojem svojom doprinosom daje dimenziju više. Kada je riječ o Brunu Godi, svatko tko detaljno prati HNL upoznat je s njegovim kvalitetama, odličan je nogometaš i jedan od najboljih lijevih bekova lige. Sve u svemu, Koprivničani mogu biti zadovoljni kako su odradili ovu sezonu, a ukoliko pobijede u posljednjem kolu na gostovanju u Velikoj Gorici, bio bi to odličan kraj jedne vrlo dobre sezone. Momčad Slaven Belupa spoj je mladosti i iskustva, i ukoliko ostanu na okupu već sljedeće sezone mogli bi konkurirati i za europske pozicije.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.