Marko Čeko, novi hrvatski atletski wunderkind

09.07.2020.

Hrvatske atletičarke i atletičari godinama nižu velike uspjehe, te je njihovim zaslugama Hrvatska stekla renome u svijetu „kraljice sportova“. Najbolje rezultate postizali i još uvijek postižemo u tehničkim disciplinama, to je uvijek bio naš „forte“. Godinama nas je svojim medaljama uveseljavala Blanka Vlašić, a danas su tu Sandra Perković i Sara Kolak te Filip Mihaljević, naš mladi bacač kugle koji iz mitinga u miting sve bolji. Uz naše najveće uzdanice, tu su i neka nova lica, poput Klare Andrijašević, Marije Tolj, Paole Borović i Marka Čeke, čije vrijeme tek dolazi. Upravo Čeko je ovih dana neizostavna tema u hrvatskim atletskim krugovima. Naime, ovaj mladi Kninjanin prije nekoliko dana na mitingu u Mariboru u skoku u dalj osvojio je zlatnu medalju sa skokom 7,87!

To je fenomenalan rezultat za dečka koji je još uvijek tinejdžer. No, ono što je zanimljivo, je to da skok u dalj nije njegova disciplina. Naime, prošle godine istrčao je 100 metara za 10,70 sekundi, što je najbolji rezultat u posljednje dvije godine u Hrvatskoj! Iako je u svjetskim okvirima to poprilično beznačajan rezultat, u našim je itekako vrijedan spomena, a naročito kada ga istrči srednjoškolac. Osim u dvije ranije spomenute discipline, Marko se natječe i na 200 metara, te je i u njoj vrlo uspješan. No, udarna disciplina ipak mu je skok u dalj, te ima veliku perspektivu za velike stvari u istoj. Meni osobno je to najdraža atletska disciplina, te je uvijek „guštan“ gledat na velikim natjecanjima. Posebno sam se oduševila gledajući ovo natjecanje na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu u Dohi, kada su gotovo svi finalisti (njih 12) skočili osam metara ili više od toga. Također, uvijek mi je bilo žao što Hrvatska nema svog jakog aduta u ovoj disciplini, ali izgleda da će se i to uskoro promijeniti. Ove godine nema nekih velikih mitinga, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj daroviti mladić dobiti priliku da nastupi da nastupi na ovogodišnjem izdanju Hanžekovićevog memorijala. To bi mu bila velika šansa da se u punom „sjaju“ pokaže pred domaćom publikom, a uz to i zlata vrijedno iskustvo.

Jedno je sigurno, Marko ima ogroman potencijal. No, želi li jednog dana biti među najboljim svjetskim „daljašima“, morat će uložiti još puno truda i mukotrpnog rada. Jer, talent sam po sebi nije dovoljan, a to su na svojoj koži već osjetili brojni hrvatski sportaši koji su nakon jednog odličnog rezultata mislili da su već na vrhu. Zato je najvažnije da Čeko ostane čvrsto na zemlji, te da samo nastavi trenirat kao i do sada, a nagrada za takav pristup će jednom sigurno doći.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.