U Makarskoj održana atletska Erste Plava liga

03.07.2020.

Prije nepuna dva tjedna u Makarskoj se održala Erste Plava liga, atletsko natjecanje za djecu od 9 do 13 godina. Ovo natjecanje održava se već 8 godina u 9 hrvatskih gradova( Makarska, Pula, Zagreb, Rijeka, Osijek, Knin, Zadar, Čakovec i Vukovar). Male atletičarke i atletičari željno su iščekivali svoj ovogodišnji nastup zbog cijele ove situacije s Covidom-19, ali ono što je najvažnije da se ovaj hvale vrijedni sportski događaj održao, unatoč svim problemima. Na tartan stazi GSC Makarska, natjecatelji su nastupili u raznim disciplinama, a pobjednici su izborili nastup na velikoj završnici u rujnu u Zagrebu. Također, po prvi put u sklopu ovog natjecanja održane su i dvije discipline za osobe s invaliditetom, što je od iznimne važnosti, i time ova liga dodatno dobiva na vrijednosti.

Ovaj fenomenalni sportski projekt pokrenut je s ciljem pojačavanja svijesti o važnosti bavljenja sportom već u ranom djetinjstvu. Fizička aktivnost jedan je od najvažnijih faktora zdravlja, a pogotovo u današnje vrijeme, kada „caruju“ mobiteli, tableti, laptopi i ostala „tehnološka čudesa“ zbog kojih djeca sve manje vremena provode na otvorenom. Nažalost, više se igraju sportske igre u virtualnom svijetu sa online igračima koje vjerojatno neće nikada upoznati, a premalo se trči, biciklira i „nabija balun“ sa vršnjacima. Upravo zato je ova liga dobra stvar, jer se na taj način pokušava aktivirati našu djecu da od malih nogu prepoznaju važnost bavljenja sportom, a ako se na to nadoveže talent, to je sjajno. Istraživanja su pokazala da se u Hrvatskoj vrlo malo osnovnoškolaca u dobi od 11 godina bavi sportom, i to je zabrinjavajući podatak. K tome, sve više djece ima problema s prekomjernom tjelesnom težinom, a razlog tome je izrazito mala fizička aktivnost. Nažalost, u tom segmentu Hrvatska je na europskom dnu, sve veći broj djece je (za svoju dob) na granici pretilosti, a jedan od najvažnijih načina da se to promjeni je uključivanje mladih u sportske aktivnosti, a sudeći po broju sudionika na dobrom su putu da riješe taj problem.

Finale lige na rasporedu je 11. rujna u Zagrebu, u sklopu Hanžekovićevog memorijala, pa će tako naši mališani dobiti priliku nastupati najvećim zvijezdama svjetske atletike. To će im zasigurno biti nezaboravno iskustvo, kojeg će se rado sjećati cijeli svoj život. Erste Plava liga odlično je natjecanje, te je uz Plazma Sportske igre mladih jedan od najvažnijih dječjih sportskih projekata u Hrvatskoj. Presretna sam što je i moja Makarska uključena u ovo natjecanje i što moji sugrađani i ja imamo priliku pozdraviti perspektivne atletičare i atletičarke iz svih krajeva Hrvatske, a tko zna, možda neki od njih za deset-ak godina ostvare i uspješnu karijeru.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.