Andrej Arshavin, ruski zlatni joker na „alpskom“ Euru

14.06.2020.

Europsko nogometno prvenstvo u Austriji i Švicarskoj 2008., osim po odličnom nastupu Hrvatske, pamtit ćemo i još nekim zanimljivim scenarijima. Jedan od takvih svakako je i činjenica da se u polufinalu sasvim neočekivano našla – Rusija. Na prvenstvo su se plasirali zahvaljujući pobjedi Hrvatske protiv Engleske na Wembleyu, no unatoč tome pokazali da su tu i više zasluženo, te da itekako imaju što za reći. Jedan od najzaslužnijih za njihov sjajan nastup na Euru je Andrej Arshavin, mladić koji je bio pravi virtuoz s loptom.

Bili su smješteni u skupinu sa Španjolskom, Grčkom i Švedskom, pa im javnost nije davala prevelike izglede za prolaz. Španjolska je uvijek jak protivnik, Grčka je bila branitelj naslova, a Švedska je na pogon Ibrahimovića izuzetno neugodna. U prvom kolu skupine D sastali su se Rusija i Španjolska, te je „zbornaja“ potopljena sa 4-1. Junak utakmice bio je David Villa, koji je zabio hat-trick(na kraju je upravo on dobio zlatnu kopačku). Nakon te utakmice gotovo nitko nije vidio Ruse u četvrtfinalu. Drugi susret u skupini donio je okršaj sa Grcima. Računica je bila jednostavna, Rusima je igrala samo pobjeda, nije bilo prostora za kalkulacije. Tako je i bilo. Gol vrijedan tri boda zabio je Zirjanov. Posljednje kolo u skupini donijelo je dvoboj Rusije i Švedske. To je bio dvoboj za drugo mjesto, a pobjedu je odnijela Rusija, zahvaljujući svojim velikim napadačkim adutima Pavljučenku i Arshavinu. Oni su bili pokretači Rusije, Roman Pavljučenko je bio „pakleni“ strijelac, a Andrej Arshavin je uz golove oduševlajvao i kompletnim nastupom, bio je vođa ruske igre, sve se vrtjelo oko njega. U četvrtfinalu, čekali su ih Nizozemci, koji su odigrali vrhunski u skupini. Ostvarili su sve tri pobjede, razbivši i Francusku i Italiju sa tri gola razlike! No, Rusi nisu bili nimalo impresionirani time, njihov izbornik Gus Hiddink (Nizozemac) je smislio savršenu taktiku za zaustavlajnje „oranja“. Nizozemske zvijezde Robben, Van Presie, Kuyt i Huntelar, bili su praktički nevidljivi. Nakon devedeset minuta bilo je 1-1. U produžecima, na scenu je stupio Andrej Aršavin, koji je preuzeo konce igre u svoje noge. Prvo je, u 112. minuti, sjajno asistirao Torbinskom za 2-1, a potom se i sam upisao u listu strijelaca četiri minute kasnije. To je bila točka na i , te su Rusi izborili nastup u polufinalu. Iako su tu po drugi put poraženi od Španjolske, sveukupno su ostavili sjajan dojam ne europskom prvenstvu.

Za odličan nastup stigla je i nagrada. Naime, čak dvojica ruskih igrača uvrštena su idealnu momčad Eura, Andrej Arshavin i Roman Pavljučenko. To dovoljno govori o ruskoj igri na ovom natjecanju. Pavljučenko je pravi „killer“, a Arshavin je tada odigrao savršeno prvenstvo. Imao je sve: odlično je barato s loptom, driblao, kreirao, asistirao i zabijao. Po svemu, trebao je postati svjetska klasa, ali nažalost, u tome nikada nije uspio. Trebao je biti u rangu Messija, ali nažalost nije ni prvi ni posljednji veliki talent koji nije uspio izgraditi karijeru kakvu je trebao. No, bez obzira na sve što se kasnije događalo s njim, ostat će upamćeno da je on bio ruski „motor“ na putu do polufinalu, na kojem su igrali prekrasan nogomet.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.