Sport u Velikoj Gorici: uz minimalna ulaganja do velikih rezultata

09.06.2020.

Kada bi Vas nego pitao iz kojih gradova dolaze najbolji hrvatski klubovi, većina bi sigurno odgovorila da su to Split, Zagreb, Dubrovnik, Makarska. Osim njih, u posljednjih nekoliko godina, sve više se kao novo sportsko središte nameće i Velika Gorica. U ovom gradu nedaleko od Zagreba, u posljednje vrijeme došlo je do prave sportske ekspanzije. U vrlo kratkom roku njihovi počeli su igrati važne uloge u nogometnom, rukometnom, i košarkaškom prvenstvu Hrvatske.

Taj nagli rast velikogoričkog sporta osim što je pravo osvježenje za hrvatski sport, plod je višegodišnjeg kvalitetnog rada. Također, klupska politika im počiva na zdravim temeljima. Dovode se mladi i kavalitetni igrači, ali nitko od njih nema „astronomski“ ugovor. Ipak, u velikogoričkim prvoligašima radi se u zdravom okruženju, za razliku od većine ostalih naših klubova. Njih ne potresaju gotovo nikakvi skandali, a ako se nešto i događa, sve se rješava unutar kluba, nećete nikada u medijima naići na nešto takvo. Po tome su pravi primjer svima u Hrvatskoj. Najveće iznenađenje svakako su nogometaši Gorice. Prije dvije godine, ušli u su u prvu ligu, te su već u prvoj sezoni sve do malo prije kraja prvenstva bili u borbi za pozicije koje vode u Europu. Sastavili su odličnu momčad, i to bez velikih zvijezda. Oni su koji su prije prvoligaške premijere pročitali prvih 11 Gorice, vjerojatno nisu čuli za većinu igrača koji su tog dana istrčali na teren u dresu „vukova“. Protivno očekivanjima javnosti, odradili su sjajnu sezonu pobijedivši sve klubove osim Dinama. Sezonu su završili na sjajnom petom mjestu, pa su ponijeli epitet hit momčad HNL-a. Ekipa Gorice je miks domaćih i inozemnih mladih talenata, uz ponekog iskusnijeg igrača. Neki od najzančajnijih igrača koji su „branili“ i još uvijek“brane“ njihove boje u prvoj ligi su: Lukas Zwolinski, Muhamed Musa, Kristijan Lovrić i Jiloan Hamad. Poljski golgeter Zwolinski ostvario je najunosniji transfer u povijesti Gorice, kada je ove zime potpisao za Lechiu iz Gdanjska za 500 000 eura. Trenutno najbolji igrač Gorice, Kristijan Lovrić, mogao bi ovog ljeta srušiti taj rekord, igra sjajno, a zainteresirani čekaju u redu.

Uz nogometaše, i rukometaši Gorice proživljavaju pravu „renesansu“. U trenutku kada je sezona prekinuta, bili su vodeći na ljestvici sa jednakim bodovnim učinkkom kao i Dubrava, ali uz bolju gol razliku. Kako je cijela sezona poništena, tako su ostali bez prilike da pokušaju pomutiti račune Zagrebu i Nexeu u borbi za naslov prvaka. Uz igrače i trenera Andriju Nikolića, za ovaj uspjeh Gorice zaslužni su i sportski direktor Dragutin Kovačević, te predsjednik kluba Neven Karas. Gorica je na pravom putu, što najbolje pokazuju njeni rezultati u posljednje vrijeme. Bilo bi lijepo da u budućnosti ponovo dobiju priliku igrati EHF kupu, jer mislim da bi uz pokoje pojačanje u njemu itekako imali što za pokazati.

I košarkaši Gorice su u zadnjih nekoliko godina iznimno podigli razinu svoje igre. U sezoni 2017./2018., Gorica je u drugoj ligi ostvarila 22 pobjede iz isto toliko susreta, čime su potvrdili prvoligaški status od sezone 2018./2019. U trenutku tog, za njih velikog rezultata bio je Josip Sesar, koji i dan-danas uspješno vodi „vukove“. Prošle sezone, u kojoj je klub proslavio 50. rođendan, osvojili su šesto mjesto u hrvatskom prvenstvu, te su igrali polfinale kupa, izbacivši favorizirani Split u četvrtfinalu Final Eight turnira na Gripama. I ove sezone momčad Gorice postizala je dobre rezultate, dijelili su treće mjesto na ljestvici sa Splitom , te su ostvarili pobjede protiv Cibone i Zadra. Također, njihov igrač Lovro Mazalin uvršten je u najbolju petorku hrvatskog prvenstva ove sezone, što je najbolji pokazatelj njihove vrijednosti. Šlag na tortu dvije odlične sezone na prvoligaškoj sceni je činjenica da će sljedeće sezone uz hrvatsko prvenstvo, igrati i regionalnu ABA 2 ligu. To će im zasigurno biti novo iskustvo, i nadam se da će ostaviti odličan dojam i postići što bolji rezultat u tom natjecanju.

Gorica je najbolji pokazatelj da se u našem sportu može uspjeti i bez prevelikih ulaganja. Potreban je samo trud i rad, te naravno odlična organizacija rada u klubu na svim razinama. Pravi su primjer dobrog poslovanja, te bi se na njih trebali ugledati ostali naši klubovi. Nije sve u novcima, to se još jednom pokazalo točnim.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.