Vraća nam se HNL!

05.06.2020.

Konačno! Nakon dugih 88 dana bez nogometa, danas se utakmicom Hajduka i Intera na Poljudu nastavlja hrvatsko prvenstvo. Svi istinski zaljubljenici u ovaj sport zasigurno jedva čekaju da se lopta ponovo zakotrlja travnjakom. Iako će tribine biti prazne , pa samim time neće biti ni adekvatne atmosfere, najvažnije je da se opet igra.

Što se tiče same utakmice, tu je Hajduk veliki favorit. Iako igrači neće čuti huk Torcide, neupitna je njihova kvaliteta u odnosu na Zaprešićane. Hajduk je u „mrtvoj trci“ za drugo mjesto( koje donosi kvalifikacije LP-a) s Lokomotivom i Rijekom , a tu je i Osijek koji također svima može pomrsiti račune. Inter se pak, s druge strane nalazi u grčevitoj borbi za ostanak , a najveći konkurenti su mu Varaždin i Istra. Upravo zato im je svaki bod zlata vrijedan, ali večeras su im šanse svedene na minimum. Hajduk je daleko kvalitetniji i sve osim pobjede „bilih“ bilo bi ogromno iznenađenje.

Sutra su na rasporedu dvije utakmice, i to Varaždin – Dinamo i Slaven Belupo – Gorica. U „baroknom gradu“ Dinamo je veliki favorit, a svakako će bit zanimljivo vidjeti kako će snaći Igor Jovićević , kojemu će to biti debi na klupi Zagrepčana. Što se tiče Varaždina, oni će dat sve od sebe da ponove izdanje iz ovoljetnog susreta istih momčadi na istom mjestu, kada je Varaždin iznenađujuće slavio sa 1-0. Odnijeti bodove iz Varaždina nikada nije bilo lako, ali bez obzira na to, sve osim pobjede Dinama bilo bi iznenađenje.

Okršaj Slaven Belupa i Gorice bi trebao ponuditi dosta dobrog nogometa i rezultatske neizvjesnosti. Koprivničani su na domaćem terenu uvijek „tvrd orah“, a Gorica preferira napadački nogomet uvijek težeći pobjedi. Također, zasigurno će se htjeti revanširati „farmaceutima“ za poraz u četvrtfinalu kupa u Gorici prije nekoliko mjeseci. Očekuje nas zanimljiv dvoboj, u kojem obje ekipe imaju ravnopravne izglede za uzeti puni plijen.

U nedjelju su na programu još dvije utakmice, Lokomotiva – Osijek i Istra – Rijeka. Dvoboj za Europu u Kranjčevićoj, koji je ujedno i derbi kola, gotovo je nemoguće prognozirati. Ono što je specifično je da momčadi ovaj susret dočekuju u dijametralno suprotnom raspoloženju. Lokomotiva je ulaskom u finale kupa dobila veliki podstreh za dalje, dok je Osijek uz puno „bure“ eliminiran iz kupa. Hoće li „ferata“ nastaviti u dobrom ritmu, ili će pak Osijek doći do iskupljenja za ispadanje u kupu, saznat ćemo uskoro.

Još jedan važan dvoboj igra se u nedjelju na pulskoj Aldo Drosini. Nogometaši Istre dočekuju favoriziranu Rijeku. Ova utakmica u nogometnim krugovima još se naziva i Derby della Učka, sve osim pobjede Riječana bilo bi iznenađenje. Rijeka trenutno drži drugu poziciju , koja vodi u kvalifikacije lige prvaka, te želi tamo i ostati, no to im neće biti nimalo lako. Istra je za sada , u sigurnoj zoni, ali ima samo dva boda više od pretposljednjeg Intera i posljednjeplasiranog Varaždina. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Rijeka nastaviti s pobjedama ili će igrači Ivana Preleca na domaćem terenu uspjeti otrgnuti bod(ove) dečkima s Kvarnera.

Sve u svemu, očekuje nas zanimljiv nastavak sezone, u kojem ćemo dobiti odgovore na nekoliko ključnih pitanja: tko će u kvalifikacije za ligu prvaka i europsku ligu, te tko će ispasti iz lige. Naslov prvak praktički je u Dinamovim rukama, i samo je pitanje vremena kada će ga i matematički potvrditi. Hajduk, Rijeka , Osijek i Lokomotiva vode veliku borbu za drugo mjesto, a uz to ostaje za vidjeti i može li se Gorica uključiti u borbu za mjesto koje vodi u pretkolo EL. Također, bit će zanimljivo pratiti borbu za ostanak, u kojoj se nalaze Istra, Varaždin i Inter. Razlika između navedenih klubova je samo dva boda i tu je sve moguće, pa čak i to da odluku o ostanku dobijemo tek u zadnjem kolu. Ono što je sigurno, to je da će Šibenik sljedeće sezone igrati prvu ligu, a tko će uz njega kompletirati elitni rang našeg nogometa saznat ćemo početkom kolovoza. O tome će odlučivati pobjednik između Orijenta( ukoliko dobiju licencu za 1. HNL), te pretposljednja momčad na prvoligaškoj ljestvici na kraju sezone. Očekuje nas zanimljiv nastavak sezone, a kako će se sve rasplesti saznat ćemo početkom kolovoza.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.