Maskote velikih natjecanja koje su nas najviše uveselile i nasmijale

16.05.2020.

Svako veliko sportsko natjecanje ima svoju maskotu, svoj simbol. Obično to bude neki životinjski lik karakterističan za podneblje u kojem se natjecanje održava, ali to može biti i biljka, ljudsko biće ili pak neki predmet ili pojava. Također, svaka maskota ima i svoje ime, koje bira publika. U ovom tekstu podsjetit ćemo se poznatih maskota koje su obilježile velika sportska događanja u regiji, ali i onih koje su nas svojom pojavom najviše razveselile i nasmijale tijekom održavanja natjecanja.

Gauchito – službena maskota svjetskog nogometnog prvenstva 1978. u Argentini. To je simpatični dječak odjeven u argentinski dres, a na glavi je imao šešir na kojem piše Argentina 1978. Gaučo je stočar koji se bavi govedarstvom , a simbolizira odvažnog velikodušnog i hrabrog čovjeka. Njegovo ime je umanjenica za riječ gaučo. Osim šešira na glavi, nosio je žutu maramu oko vrata, a ruci je imao bič.



Adriana – simpatična sredozemna medvjedica bila je službena maskota Mediteranskih igara održanih 1979. u Splitu. Njen tvorac je Oskar Kogoj, a ova kultna maskota svojom je pojavom nasmijavala i oduševljavala tisuće posjetitelja.



Naranjito – ova urnebesna naranča bila je maskota svjetskog nogometnog prvenstva u Španjolskoj 1982. godine. To je antropomorfna naranča koja je specifična za Španjolsku. Naranjito je bio odjeven u španjolski nacionalni dres. Također, bio je glavni lik edukativne animirane serije za djecu Fútbol en acción, koja se emitirala s ciljem promocije nogometa i svjetskog prvenstva.



Hidy i Howdy – medvjedi blizanci bili su maskota zimskih olimpijskih igara u kanadskom Calgaryju 1988. godine. Njihova imena opisuju veliku gostoljubivost Kanađana. Hidy je produžena verzija riječi „bok“ dok Howdy označava skraćenicu od „how do you do“ , pitanja kako ste, što je pozdrav karakterističan za taj kraj. Howdy je na sebi imao samo plavu majicu, bez hlača, a Hidy je imala izrazito kratku suknju. Oboje su na glavi imali šešire.



Hosuni i Hodori – simpatični mladunci tigra bili su maskote ljetnih olimpijskih igara u južnokorejskoj prijestolnici Seoulu. Vrlo kreativan i prikladan izbor, imajući u vidu da Južna Koreja spada u „azijske tigrove“. Hodori i Hosuni na svojim prsima imaju nacrtane olimpijske krugove, a oko vrata im se nalazi medalja. Iako ovi preslatki „tigrići“ izgledaju identično, Hodori je uvijek bio znatno popularniji od Hosuni, a razlog tome je nepoznat.



Vučko – legendarni vuk koji je obilježio zimsku olimpijadu u Sarajevu 1984. godine. Oko vrata je imao crveni šal, a na ramenu je nosio skije. Prema navodima međunarodnog olimpijskog odora, ova maskota pozitivno je djelovala na stanovništvo ovih prostora, te više nisu smatrali vuka isključivo opasnom i krvožednom životinjom, već su ga zavoljeli.



Pique – obilježio je svjetsko nogometno prvenstvo u Meksiku 1986. godine. To je bila antropomorfna jalapeńo papričica , sa sombrerom na glavi. Pique simbolizira sve ono po čemu je Meksiko prepoznatljiv, njihova kuhinja i sombrero, klasični meksički šešir. Ime Pique dolazi od španjolske riječi picante, koja označava ljute začine i umake, kakva upravo i je jalapeńo papričica.



Zagi – simpatična vjeverica koja je bila maskota Univerzijade u Zagrebu 1987. godine. Bio je svjetloplave boje, a imao je šareni rep. Uz to, na glavi je nosio šestinski šeširić, jedan od simbola Zagreba. Zagi je imao samo dva zuba, što mu je davalo poseban dojam, bio je „urnebesan“.



Zakumi – bio je maskota svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici 2010. Riječ je o , antropomorfnom leopardu koji je imao zelenu kosu i zlatno krzno, a upravo te dvije boje su tipične za nogometaše Južnoafričke Republike. Bio je odjeven u bijelu majicu i zelene hlače.



Pinocchio – ovaj popularni lutak iz bajke bio je maskota europskog nogometnog prvenstva u Italiji 1980. godine. Baš kao i Geppetov, i ovaj Pinocchio bio je izrađen od drveta, a imao je nos u bojama talijanske zastave i kapu u obliku papirnatog brodića na kojoj je pisalo Euro 80. Bio je prva maskota europskih nogometnih prvenstava, te je oduševio milijune gledatelja širom kontinenta.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.