Nikola Mektić: od challengera do Grand Slam naslova

06.02.2020.

Prije nekoliko dana hrvatska je dobila još jednog Grand Slam pobjednika. Riječ je o Nikoli Mektiću, 31-godišnjem Zagrepčaninu koji je zajedno sa Barborom Krejcíkovom , osvojio Australian Open u mješovitim parovima. Nikoli je to bilo drugo Grand Slam finale, i prva titula.

Nikola je još kao dječak pokazivao veliku perspektivu, na pionirskim natjecanjima redovito je pobjeđivao starije igrače. Još u tinejdžerskoj dobi natjecao se na futuresima, a potom i na challengerima, pokušavajući napraviti iskorak i plasirati se među 100 najboljih na ATP ljestvici. S godinama se ustalio na challenger razini , međutim nikako se nije uspijevao probiti do elitnog nivoa. U dobi od 22 godine, našao se u sastavu Hrvatske za dvoboj Davis Cupa u gostima protiv Južnoafričke republike. Hrvatska je pobijedila 3-1. Sustav natjecanja je takav da se i ti „nebitni“ mečevi moraju odigrati, pa je Nikola zaigrao u petom meču protiv Ravena Klaasena , kojeg je pobijedio u 2-0 u setovima.

Svi smo se nadali da će ta pobjeda Nikoli biti ogroman podstreh za daljnje napredovanje u singlu, međutim to se nije dogodilo. Nastavio je nastupati na challengerima s promjenjivim uspjehom. Paralelno uz singl nastupao je i u parovima, u kojima se dosta bolje snalazio.

Ključni trenutak u njegovoj karijeri dogodio u prvom kolu Davis Cupa protiv Španjolske u Osijeku , u veljači 2017. Marin Čilić i Borna Ćorić nisu bili u sastavu Hrvatske, pa su priliku dobili igrači iz drugog plana. Prvi dan natjecanja završio je senzacionalnom pobjedom Franka Škugora nad Pablom Carrenom Bustom i porazom Ante Pavića od Roberta Bautista Aguta. Tako je veliki teret pao na leđa parova, taj je meč dobio na važnosti. Za Hrvatsku su igrali Nikola Mektić i Marin Draganja, a za Španjolsku Feliciano i Marc Lopéz , pobjednici Roland Garrosa 2016. godine. Hrvatski par odigrao je fenomenalan meč i bacio na koljena favoriziranu braću Lopez. Osijek je „gorio“, atmosfera je bila sjajna. Nažalost, nedjelja se pokazala kobnom, jer je Španjolska pobijedila 3-2. Peti, odlučujući meč izgubio je upravo Mektić, ali pružio je odličan otpor.

Nakon te pobjede u parovima u Dvis Cupu, Nikolina karijera krenula je uzlaznom putanjom. Ustalio se na ATP razini te je vrlo brzo počeo osvajati titule. I na Grand Slamovima je igrao sve bolje i bolje, u paru sa Frankom Škugorom na Wimbledonu ima jedno polufinale, i jedno četvrtfinale. Najbolja godina u Nikolinoj karijeri je bila je 2018. Tijekom cijele sezone u paru sa Austrijancem Alexanderom Peyom pružao je odlične igre na turnirima, što je rezultiralo i nastupom na završnom Mastersu 8 najboljih parova svijeta u Londonu. Za Mektića je to bio premijerni nastup među teniskom elitom. Nažalost, sa dva poraza ( protiv para Cabal/ Farah i para Klaasen/ Venus) ostali su bez izgleda za prolazak, a uz to se još ozlijedio Peya te su tako bili onemogućeni nastupiti u posljednjem kolu skupine.

Prošle sezone Mektić i Škugor igrali su odlično, te im je za malo izmaknuo završni Masters u Londonu. Također, Mektić je u paru s Rosolskom nastupio u finalu US Opena, gdje su nažalost poraženi od Jamiea Murraya i Bethanie Mattek- Sands. Zanimljivo, upravo njih su Mektić i Krejcíkova pobijedili u finalu Australian Opena prije nekoliko dana.

Ova Grand Slam titula je velika stvar kako za Nikolu tako i za hrvatski tenis. Ovo je deveti Grand Slam naslov za hrvatske igrače u paru, što je za ovako malu zemlju nevjerojatan uspjeh. Hrvatska je posljednjih nekoliko godina postala prava velesila u igri parova, ima sve više svojih predstavnika u samom svjetskom vrhu. Nakon oproštaja Ljubičića i Ančića , nanizali smo jako puno poraza u parovima u Davis Cupu. Nikako nismo uspijevali pronaći pravi recept za pobjedu, bez obzira tko je bio s druge strane mreže. U posljednjih nekoliko godina , konačno smo uspjeli prekinuti taj negativni niz. Dapače, sada gotovo da ne možemo izgubiti, poraze smo sveli na minimum. Tko god da igra ( Pavić, Dodig, Mektić, Škugor) možemo biti mirni, jer svi su zaista sjajni.

Nikola je osim u Davis Cupu, svoj obol hrvatskim pobjedama dao i na ovogodišnjem ATP Cupu u Australiji, kada je u paru s Dodigom ostvario dvije vezane pobjede, protiv austrijskog i poljskog para.

Pratim Nikolu od samih početaka njegove karijere, i izuzetno mi je drago što su konačno njegove kvalitete došle do izražaja. Godinama sam pratila svaki njegov nastup na futures i challenger razini, i bila sam oduševljena kada je u Davis Cupu pobijedio Klaasena. Kada je konačno došao na svoje u parovima, bila sam presretna. Ovaj skromni i simpatični Zagrepčanin oduvijek je bio moj ljubimac , te sve njegove nastupe i rezultate pratim s posebnim emocijama. Želim mu od sveg srca da ovako nastavi i dalje, i da u budućnosti donese još puno veselja hrvatskom tenisu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.