Toni Nimac – Korčulanin na ZOIM!

10.01.2020.

Danas su svečano otvorene zimske olimpijske igre mladih u švicarskoj Laussanei. Na igrama se natječu sportaši i sportašice iz cilog svita, u dobi od 15 do 18 godina. Hrvatska će imat ukupno deset predstavnika u šest sportova( skijanje, hokej 3x3 u nacionalno mješovitoj selekciji, skijaško trčanje, biatlon, monobob i brzo klizanje na kratkim stazama. Ono šta najviše privlači pozornost i mene osobno oduševljava, je da će u monobobu nastupit Toni Nimac, dečko iz Blata na Korčuli!

Toni ima 15 godina i sin je Nikole Nimca, koji je 2006. na olimpijskim igrama u Torinu predstavlja Hrvatsku u skeletonu. Član je Splita 2000, te vridno trenira pod paskon svog oca i Ivana Šole , hrvatskog bob izbornika. Proša je strašno teške kvalifikacije u Lillehameru, Königsseeu i Lake Placidu, te je na koncu izborio vizu za Laussaneu. Ovaj talentirani mladić, koji dolazi s jednog od naših najlipših otoka, budućnost je hrvatskog sporta. Tek šta je krenija u srednju školu, već ima priliku dokazat se na najvećoj svjetskoj pozornici , olimpijskim igrama.

Ovo je i iz sportske i iz zemljopisne persperktive impresivan rezultat. Otok Korčula, koji imalo vrlo malo kišnih dana u godini,dok snig padne jednom u desetljeću, ako i tada, imat će svog predstavnika u bobu na najvećen sportskon događaju na svitu! Svi istinski ljubitelji sporta znaju da su korčulanski vaterpolisti 1979. bili europski prvaci. I to je bilo iznenađenje, međutim ipak razumljivo s geografskog aspekta. S druge strane ovo je apsolutna senzacija, baš ka šta je bila i nastup njegovog oca Nikole u Torinu 2006. On je tada završija natjecanje u skeletonu na izvrsnon 26. mistu. Šta će Toni napravit, teško je prognozirat. On je još dite, tek počinje svoju karijeru i u Švicarskoj mu je najvažniji zadatak guštat i zabavit se. Već i sam plasman na igre ravan je čudu, dok je svaki rezultat koji postigne bonus.

Nažalost, bob staza u blizini je jako malo, šta je svakako otegotna okolnost, pogotovo u razvoju ovako mladog sportaša. Upravo to je razlog šta Nimac junior trenira gurajući utege u kolicima po tartan stazi. Također, bob je izuzetno skup sport. Toni nije u financijskoj mogućnosti kupiti bob, pa ga na natjecanjima iznajmljuje od latvijskih kolega. Uz lošu infrastrukturu, Toni ima još jedan veliki hendikep. Naime , on živi na Korčuli skupa sa svojon mamon , pa kada mora putovat u Split, dosta toga ovisi i o vrimenskin uvjetima. Ako dere bura , ili pak južina, trajekti ne voz i njegove obaveze na kopnu se momentalno otkazuju. To je problem koji imaju svi otočani, to je njihova svakodnevnica.

Tonijev nastup na rasporedu je 20.1. , ja mu želin svu sriću , te ću željno iščekivat njegov olimpijski nastup. Tek triba vidit kako će se razvijat njegova karijera, još je rano davat bilo kakve prognoze. Blato na Korčuli svitu je već dalo jednog velikana, pomorca Marka Pola, a ukoliko Nimac junior u budućnosti ostvari veliki rezultat, ovo malo otočko misto imat će još jednog svog asa, ovaj put sportskog. Sve je moguće, jer život je nepredvidiv.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.