Katastrofalan debi „novog“ Davis Cupa

25.11.2019.

Kasno sinoć završeno je prvo izdanje Davis Cupa u novon formatu. Dosadašnji sustav obuhvaćao je igranje svako nekoliko mjeseci, petkom( dva singla), suboton (parovi) i nediljon(dva singla). Igralo se na tri pobjede. Novi sustav igranja , čiji je kreator poznati nogometaš Gerard Piqe, totalno je „ubio“ teniski duh. Najbolji pokazatelj toga su prazne tribine, koje su bile pune samo kad je igrala Španjolska, domaćin turnira. Turnir je trajao tjedan dana, a održa se u Madridu. Natjecalo se 18 država, koje su bile podiljene u 6 skupina, u svakoj po tri sudionika.

Hrvatska je bila smištena u skupinu sa Rusijom i Španjolskom, i doživila fijasko izgubivši sve mečeve. To ni ne čudi s obziron na sve ono što se događalo prije samog puta, kada su igrači doslovce smijenili izbornika Krajana. U to ne bi tila previše ulazit, Uz to , ekipu su zavatile i ozljede, Čilić je ozljedio kolino, dok je Ćorića satrala viroza, pa je nakon poraza od Kachanova u ponedijak otkaza nastup u utorak. U sastavu Hrvatske bili su Nikola Mektić, Mate Pavić, Ivan Dodig, Borna Ćorić i Borna Gojo. Upravo Gojo je naš najveći dobitak s ovog turnira. Ovaj 21-godišnji Splićanin osvojio je sveučilišni naslov s Wake Forestom, te ga je primio i Donald Trump. Na ovon turniru odigra je dva meča, protiv Nadala i Rubleva i oba izgubio, međutim ostavio je fenomenalan dojam, pogotovo protiv velikog Rafe. Ovo premijerno izdanje novog Davis Cupa osvojila je Španjolska.

Sami turnir nije prihvaćen kod većine zaljubljenika u tenis. Prominon pravila Davis Cup je izgubija dušu, sveden je na razinu prosječnog ATP turnira. Umisto dosadašnje fešte cilog vikenda, dobili smo jednodnevne obračune bez šušta i gušta, i još k tome na dva dobivena seta, umisto na tri , kako je bilo dosad. Ovo je jedna teška glupost, i nadan se da neće zaživit . Najsmišnije je šta je začetnik ove ideje stoper Barcelone Piqe, koji veze s tenison nema. Vjerojatno je silno isfrustriran u svon životu kad je iša uništit nešto najbolje od sporta. On je svojevremeno bio odličan stoper, ali u zadnjih nekoliko godina karijera mu je krenila silaznon putanjon. To ga zasigurno silno frustrira i teško se nosi s tin. Vjerojatno je i u privatnon životu jadan, bez prijatelja, barenko onih pravih, koji te vole i kad si na dnu i kad si na vrhu. Jer ako to nije istina, šta bi ga nagnalo da uništi kultno natjecanje koje se igralo dok se njegov šukundida još ni rodija nije?! Taj Piqe mi nikad nije "lega", a sad vidin da je još gori nego šta san mislial . Nek se on drži svoje Shakire, nek pleše kako ona piva i mani se ćorava posla! Tenison se tribaju bavit oni koji ga žive, vole i prije svega razumiju i poštuju .

Oće li ovaj novi sustav Davis Cupa zaživit vidit ćemo, ja se ka i većina ljubitelja tenisa nadan da je ovo bio samo propali eksperiment jednog porsnulog nogometaša, i da ćemo se uskoro vratiti na staro, da će Davis Cup vikendi bit praznici tenisa. Moramo se svi zajedno moliti da se to dogodi, pa da uskoro u dvoranama diljen svita ponovo čujemo huk s tribina nošen nacionalnin nabojen i željon za pobjedon. U konačnici, sport se i igra zbog navijača, ako se ne osjeća sinergija terena i tribina onda to nije to , ako nema zajedništva i emocija, sport gubi svaku smisao, te protiv toga tribamo ustat i borit se za ono što je jedino ispravno.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.