semper contra

subota, 30.09.2017.

Početkom oktobra 1917.

Na povratku iz Zagreba, Maričić, učitelj sa Lošinja, hoće da uzme jedno hercegovačko dijete, dječaka od sedam godina, bezimenog, koji je od šoka izgubio dar govora. Dijete je zanijemjelo od šoka ugledavši truplo na vješalima, a sada bi srećnom prilikom moglo otputovati - na Lošinj. Na Lošinju se gladuje, ali ne tako kao u Hercegovini. Iz bolnice Milosrdnih Sestara predali bi dijete da ga se riješe, ali k. u. k. Passierscheingruppe za Kvarner ne izdaje „putovnice“. Učitelj sa Lošinja (Maričić) ne može dijete spasiti, jer „putovnicu“ treba da ispostavi nadležna kotarska oblast, a ne zna se koja je. Trebalo je uspostaviti telefonsku vezu s Rapcem, ali nije tehnički provedivo. Izgubio sam na to čitavo prije podne bez uspjeha.

Na temelju bogatog iskustva, militarizam djeluje na svoje stado auditivno: bubnjevi, trube, frule, muzike, sprovodi, svete mise, topovi, defilei, bataljoni u masama, signali, i tako dalje. Militarizam djeluje i teroristički: sjekire, vješala, puške, strijeljanja u masama, i tako dalje. On djeluje i religiozno, uvjeravajući masovne kandidate smrti da će im na onome svijetu biti bolje budu li poginuli za uzvišene ciljeve.

Srednjovjekovna teatralika ratne propagande njeguje se i po liberalnim građanskim zemljama kao i po feudalnim ili junkerskim satrapijama. Kažu: to je Ijudima potrebno. Po višem planu kvari se ukus na jednoj strani, da bismo se na drugoj pozivali na taj isti pokvareni ukus kao na stvarnu potrebu masa, to jest „naroda“, to jest narodnih tradicija i bojne slave. Onda se zbiva da jedno jedino dijete zanijemi od svega toga, i to je sve.

Trebalo bi ubijati ili se ubiti. Ovako: ni ovamo ni onamo.

(M. Krleža, „Dnevnik“, „Oslobođenje“/“Mladost“, Sarajevo 1981.,str. 275/276)

Zašto objavih taj ulomak iz „Dnevnika“ na blogu? Ne znam ni sam, samo znam da bi me u to vrijeme takav opis bacio u duboku depresiju u kojoj sam i sad iako situacija za sada nije (barem kod nas) takva.
Ili možda i jeste ako se tekst čita u širem kontekstu?

30.09.2017. u 18:51 • 9 KomentaraPrint#

četvrtak, 28.09.2017.

Ušteda

Šećem neki dan gradom, na trgu postavljene fotelje, stolice i stolovi. Prilazi mi mladić i tutnu mi u ruku nekakav propagandni listić. Strpah ga u vrećicu s provijantom kojeg kupih u samoposluzi. Došavši kući, izvadim ga i pogledam.


Bombardiraju nas ovakvim i sličnim oglasima danonoćno. Ostavljaju u predvorju stubišta, trpaju u poštanske sandučiće, kače za ograde, stavljaju ispod brisača pa se u slučaju kiše lijepe za vjetrobransko staklo. A ne možeš njima ni guzicu obrisati.

Kad ih vidite, što prvo pomislite:
1. Da mi je znati kakva je zaista prava cijena bila prije „uštede“?
2. Najviše ću „uštediti“ ako ne kupim ništa!
3. Super! Idem odmah u šoping!
4. Nešto četvrto.

28.09.2017. u 16:06 • 17 KomentaraPrint#

utorak, 26.09.2017.

Probranice 44

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Tako to radi Dežela

Igor Bavčar je junak slovenskog osamostaljenja, ministar policije u doba rata s JNA, a zatim je vodio i resor europskih poslova. Potom se bacio na biznis i krahirao: uspio je uništiti Istra - benz, jedno od najvećih slovenskih poduzeća. Zato je osuđen na pet godina zatvora i nakon što je godinama izbjegavao otići u zatvor pravdajući se bolešću, neki dan se sam prijavio u zatvor.


Komentar cinika: Koliko bi onda godina trebao 'odraditi' Todorić koji je 'sredio' Agrokor?
Ni dana jer on nije, kao Bavčar, bio 'junak hrvatskog osamostaljenja, 'ministar policije u doba rata s JNA' i 'voditelj resora europskih poslova'. Bio je 'lovac u mutnom'.


Nobela za Plenkija


Plenković u New Yorku: „Pozivamo Sjevernu Koreju da prestane s razvojem i testiranjem nuklearnog programa“.


Komentar cinika: Slika zorno pokazuje strah u očima korejskih vlastodržaca kad su čuli za ovu izjavu, a Plenkiju je zagarantiran Nobel za mir slijedeće godine.

Danke Deutschland

Uspjeh krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), koja se nametnula kao treća politička snaga na nedjeljnim izborima u Njemačkoj, bila je glavna tema svih informativnih emisija i okruglih stolova u izbornoj večeri, kao i u ponedjeljak u svjetskim medijima.


Komentar cinika: Sad nam je lakše, ni Njemačka više ne može bez, da se blago izrazim, ekstremne desnice. Sad možemo slobodno dozvoliti i 'ZDS' i 'Srbe na vrbe', mutti Merkel nam više ne može držati lekcije. Nekad su bili krivi Židovi (Srbi), danas izbjeglice (antifašisti).

ONI i MI

Svečanom sjednicom Skupštine Istarske županije u Pazinu je u ponedjeljak, proslavljen dan te županije i 74. obljetnica donošenja Pazinskih oduka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom te 70. obljetnica Pariške mirovne konferencije.
Dok je govorila o doprinosu Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj Predsjednicu su iz publike izviždali i na sam spomen katoličkog svećenstva. Isto se dogodilo i saborskom zastupniku Antonu Klimanu, kao izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, koji je na spomen Katoličke crkve prekidan zvižducima, a Predsjednicu su na kraju ispratili pjevanjem partizanskih pjesama.
Komentar cinika: Ako mogu ONI, možemo i MI. Tragedija je samo u tome što smo svi ONI i svi MI građani iste države.

Čudna pitanja

Zgrožen naslovnicom novine na kojoj se nalazi Marko Skejo i poruka “Bit će ovo država po mjeri nas HOS-ovaca, a ne četnika” Bruketa je ocijenio kako je riječ o užasu na koji je stavljen pridjev “hrvatski” te pritom postavio nekoliko pitanja.
“Tko financira ovu tiskovinu? Strane tajne službe? Kaj je ovo? Zakaj to Spar ima na polici? Zašto “hrvatski” možeš staviti na svaki užas?”, napisao je.



Komentar cinika: Zato što je to po Zakonu o slobodi tiska dozvoljeno, kao što je dozvoljeno novine na kojima piše „srpski“ tretirati po Zakonu „fahrenheit 451“.


Vijest AD 2017.

ARHEOLOZI pronašli nove dokaze koji otkrivaju kako je izgrađeno najstarije svjetsko čudo, Keopsova piramida u Gizi, javlja Fox News.


Komentar cinika: Vijest AD 2217: ARHEOLOZI pronašli nove dokaze koji otkrivaju zašto nije izgrađen Pelješki most u Hrvatskoj, javlja Hrvatski tjednik.

Jedna lasta…

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u ponedjeljak (2017-09-25) u izjavi za Hinu kako je spreman snositi posljedice i napustiti stranku ako „sadašnji predsjednik i kolege iz stranke misle da Bernardić radi dobro svoj posao i da će se njegovim isključenjem iz SDP-a situacija popraviti“.


Komentar cinika: Jedna lasta ne čini proljeće, niti jedna ostavka spašava SDP.

Šutnja je zlato

Prenosim dio posta blogera @knjigoljuba:
Prije par dana Glasnović u sabornici izrazi svoje žaljenje što još uvijek ne živimo u državi u kojoj bi se moglo strijeljat one za koje on misli da bi trebali biti strijeljani... i nakon toga - muk.
Nitko da se javno oglasi protiv toga - ni saborska zastupničad, ni novinarčad, ni takozvani i samoproglašeni politički analitičari, pa čak ni tzv.obični narod na fejsu.

Umjesto da državom i gradskim trgovima i ulicama odjekuju protestni zvižduci svih spomenutih kako bi se postiglo da taj zadnji sramotni i zastrašujući Glasnovićev saborski istup zaista i bude njegov zadnji istup u Saboru, nigdje i ni od koga ni glasa protesta čuti nije.


Komentar cinika: Eto, da nema @knjigoljuba ne bih saznao za tu vijest usprkos postojanju nebrojenih masmedija. Nakon onih u Saboru koje bi Glasnović postrijeljao jer ne misle kao on, vjerojatno bi na red došle i plinske komore za sve građane Hrvatske koji ne misle kao on. Deja vu.

26.09.2017. u 15:52 • 17 KomentaraPrint#

nedjelja, 24.09.2017.

Otiš'o još jedan prijatelj


Vratio sam se u 'brlog'.
Razlog dvodnevnog izbivanja iz 'brloga' bio je odlazak prijatelja J., kolege s posla i pomagača u kreiranju moje serije postova pod nazivom Smijeh liječi.

J. je bio veliki ljubitelj viceva. S njim nisi mogao sjediti pet minuta a da ne 'opali' barem jedan vic. Bio je fenomenalan drug. Volio je putovati, između inih putošestvija zajedno sa suprugom (cimericom kako ju je zvao) šetao je i kineskim zidom. A neko vrijeme prije toga operirao je koljeno. I ne samo da je putovao, nego se sjećao vrlo dobro gdje je bio, što je doživio. I volio je o tome pričati toliko da mi je, bit ću iskren, znao pomalo ići na nerve. Ja, naime, baš i nisam neki ljubitelj putovanja.

Znao je ispričati takve detalje ili neke egzotične stvari da sam se uvijek pitao ma gdje ih je samo čuo ili našao. A da ne kažem, kako je sve to zapamtio. Bio je vrsni stručnjak za kompresore. Zajedno smo radili tvornici 'Trudbenik' iz Doboja, on kao konstruktor kompresora, ja kao projektant upravljačkih sklopova za kompresore i kompresorske stanice.

Jednom riječju bio je Čovjek.

U mojem lapu ostalo je još nešto 'misli' koje mi je poslao. Vjerujem da mi neće, čitajući tamo gore moj blog, zamjeriti što ću ih u ovom tužnom trenutku objaviti. Nema smisla da 'trunu' u marku memorije mog lapa.

Branili smo Evropu od Turaka, ali nismo uspjeli. Milioni su Turaka otišli na Zapad.

Radnici su stupili u generalni štrajk, ali to se ni najmanje nije odrazilo na proizvodnju i na vlast u našoj zemlji.

Prosvjetni radnici koji gladuju, trebalo bi da se stide. Kakav su oni primjer mladim generacijama?!

Naši generali su izuzetak. Oni ni poslije bitke nisu odveć pametni.

Luđaci kod nas ništa ne umišljaju. Oni su stvarno predsjednici, premijeri, ministri, generali, načelnici...

Oko zastave ne možemo se složiti. Ali, da smo usrali motku, svi se slažu.

Policija u stopu prati kriminalce. A neke je čak i stvarno pretekla.

Moram i da pohvalim našu vladu: Najviše je učinila na planu kriminala.

Doktore, da li sam daltonista? Ne vidim razliku između crvenih i plavih!

Obećali su nam švedski standard. Od tada se je stvarno mnogo Hrvata iselilo u Švedsku.

Udaje mi se prijateljica a nije trudna. Kažem joj neka stavi jastuk, da se ne blamira!

Svi smo mi isti, samo su nam plaće različite.

Želite redovan sex narednih 30 godina? Uzmite stambeni kredit.

Poslije razgovora sa nekim osobama, preostaje mi samo da pustim vodu!

24.09.2017. u 14:44 • 17 KomentaraPrint#

četvrtak, 21.09.2017.

Osmansko carstvo i kurikulum

Portal Index 20.rujna 2017. piše (neznatno skraćena verzija):


Darwin izbačen, džihad uveden u turske škole: "Erdogan pokušava otrovati umove male djece"
Teorija evolucije uklonjena je, a pojam džihada uveden u turske škole na početku nove školske godine.

Učenici su već dobili udžbenike u kojima se objašnjava ideja džihada. Ovaj potez doveo je do rastuće zabrinutosti kritičara da predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokušava "uništiti sekularne temelje države", a novi nastavni plan nazvali su "neznanstvenim".

Erdoganova vlada je pak optužila opoziciju da "širi propagandu i pokušava podijeliti građane uoči izbora u 2019. godini".

"Školarci ne mogu shvatiti evoluciju, treba je poučavati na fakultetima"

Ministarstvo obrazovanja izjavilo je da je opozicija "potpuno neupućena" zbog tvrdnje da je evolucija u cijelosti izbačena iz nastave jer se "na satovima biologije i dalje poučava mutacija gena, bez izravnog spominjanja Darwinove teorije".

Ministarstvo je također izjavilo da je "teorija evolucije previše zahtjevna za školarce i treba je poučavati tek na fakultetima".

Sve veći broj vjerskih škola, uklanja se sadržaj o Ataturku.

Promatrači su objavili da je Turska u posljednjih nekoliko godina u kurikulum uvela više religijskih sadržaja, dok je uklonila one povezane s osnivačem Mustafom Kemalom Ataturkom, a porastao je i broj vjerskih škola.


Kako bi citirano prilagodili situaciji u Hrvatskoj treba zamijeniti tek sliku i nekoliko riječi:


džihad – vjeronauk
turske škole – hrvatske škole
Erdogan – Duo KGK&AP
Erdoganova vlada – Vlada AP
Ataturk – Tito
Turska – Hrvatska

Ostali dio teksta može manje-više ostati nepromijenjen.

Komentar cinika: Utjecaj Osmanskog carstva tijekom nekoliko stoljeća u Hrvatskoj je vidljiv i danas.

21.09.2017. u 20:45 • 15 KomentaraPrint#

utorak, 19.09.2017.

Probranice 43

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Osveta Planeta

Četvrti veliki uragan ove godine, Maria, prerastao je u oluju pete kategorije, prolazeći kroz istočne Karibe na putu prema Portoriku, s maksimalnim udarima vjetra od 260 kilometara na sat, izvijestio je američki centar za uragane.

Maria se kreće približno istom rutom kao i razorni uragan Irma koji je ranije ovog mjeseca opustošio regiju.


Komentar cinika: po svemu sudeći Priroda je čula što američki Glupan misli o klimatskim promjenama.


Temeljna rekonstrukcija ostavštine arhitekte

Prema vijestima što kruže u arhitektonskim krugovima sprema se 'temeljna rekonstrukcija' interijera splitske Crkve od Zdravlja koji je projektirao poznati hrvatsko arhitekt Lavoslav Horvat (1901.-1989.).


Komentar cinika: Možda je tome razlog što je Lavoslav Horvat dobitnik svih najprestižnijih stručnih priznanja i nagrada u „mračnim vremenima“ među kojima i Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom, a uz to je još bio dopisnim članom tadašnje JAZU od 1951., a redovnim od 1963. godine.

Bogati mogu sve

Deseci tisuća eura bačeni su u WC školjku u toaletu u Ženevi. Švicarski istražitelji nemaju pojma o čemu se radi i tko je bacio toliki novac u zahodsku školjku banke UBS, ali i u zahode obližnjih ugostiteljskih objekata.

Novčanice od 500 eura otkrivene su u kanalizacijskom sustavu podružnice švicarske banke UBS u Ženevi, a u toaletima obližnjih bistroa pojavile su se još tri nakupine novčanica, piše Teh Guradian.

Komentar cinika: po tome se vidi koliko su Švicarci bogati, oni mogu guzice brisati i novčanicama od 500 eura.


Malo hoće, malo neće.

Vijest prvog dana: Ministar Marić pokušao je biti suptilan, no ovo je poanta: Vlada razmišlja o porezu na stare aute.
Vijest drugog dana: Neće biti uvođenje novog porezana motorna vozila. Dapače u intervjuu gdje je, navodno govorio o uvođenju zelenog poreza, on je reako „da imamo nešto (sic!) veće porezno opterećenje nego u zemljama EZ“.


Komentar cinika: Izgleda da naš ministar voli onu igru s cvijetom tratinčice: „voli me, ne voli me“.


Relikvije 1

Trenutačno je uz požare i poplave u Lijepoj našoj u žiži klanjanje pred relikvijama Leopolda Mandića.
Nadbiskup Marin Barišić, poznat kao 'tolerantan i skrušen' svećenik, naglasio je više puta u propovijedi kako je sv. Leopold svetac pomirenja i oproštenja, Barišić je istaknuo kako "svaki vrijednosni sustav koji u sebi nema dimenziju opraštanja i pomirenja ima pogrešan odgoj koji u sebi ne nosi klicu života. Ako nam je Gospodin oprostio, i mi smo pozvani biti produžena ruka pomirenja prema drugima," poručio je Barišić.

Komentar cinika: Koliko je cinik pratio razna izlaganje i propovjedi spomenutog Nadbiskupa, nije imao utisak da se pretjerano drži svojih propovjedi. Ili pak je krivo shvatio što po Barišiću znači pomirenje i oproštenje.

Relikvije 2

Poklonjenu relikvijama Leopolda Mandića, prirodno, nije mogla odoljeti i naša Predsjednica pa je i ona položila svoju ruku, u kojoj je držala rupčić kako bi sačuvala dodir i kad opere ruke, na sarkofag Sveca u nadi da će nam pomoći u prevladavanju svih naših muka i problema.


Komentar cinika: Iako je Svetac svoj život i djelovanje većim djelom proveo u Italiji (Padova) ipak je on, po shvaćanjima mnogih Hrvata, doprinio mnogo više stvaranju Neovisne Države Hrvatske od nekih 'izroda' koji nisu od Predsjednice zavrijedili povodom svoje smrti ni kurtoaznu izjavu sućuti, iako su tom stvaranju doprinijeli barem malo više nego Svetac.

Relikvija 3

Dogovor tima predsjednika SDP-a Davora Bernardića za 'spas SDP-a' s PR-ovcem Alexom Braunom, koji je prije radio za Zorana Milanovića (pa ga nije spasio), pred samom je realizacijom. Angažman će, između ostalog, biti plaćen kreditom od oko 800.000 eura koji je SDP podigao kod Erste banke.


Komentar cinika: Možda bi naš dragi Berni polučio ipak veći rezultat da je i on položio ruku na sarkofag Leopolda Mandića. I to bez dizanja kredita.

Založili i žigove

Nakon što su Agrokorove tvrtke založile svu preostalu fizičku imovinu kao koleteral za kredit, Jamnica i Ledo su 15. rujna založili i intelektualno vlasništvo, svoj 'logo'.


Komentar cinika: Samo da jednog dana ne ispliva kako je Agrokor založio i Lijepu našu.

19.09.2017. u 14:26 • 18 KomentaraPrint#

petak, 15.09.2017.

Postupili su OK

Čitam na portalu Telegram:
U jednom od sramotnijih poteza u mandatu, nitko iz Vlade nije došao Goldsteinu na pogreb
Delegaciju nisu poslali ni Sabor, ni Vlada ni Crkva


Komentar cinika: Sasvim u redu. Da su došli, obzirom na njegov lik i djelo a njihov svjetonazor, bio bi to znak čistog licemjerja.

15.09.2017. u 18:14 • 25 KomentaraPrint#

četvrtak, 14.09.2017.

Birokracija

Neki dan dobih od međimurske tvrtke koja se bavi distribucijom plina sljedeći letak:


i uz njega spomenutu Elektroenergetsku suglasnost.

Već površnim čitanjem spomenutog letka nije teško zaključiti da je ova odluka HERA-e čisti larpurlartizam, narodski rečeno: besposlen pop i jariće krsti.

Izdavati Energetsku suglasnost za nešto što se koristi već više od deset godina, a to je slučaj za moju plinsku instalaciju, je po mom sudu glupost par excellence.

Cinik bi rekao: kao da sanitarna inspekcija izda potvrdu da u mesu nema salmonele nakon što ste od tog mesa pojeli hamburger.

14.09.2017. u 22:58 • 23 KomentaraPrint#

subota, 09.09.2017.

Quo vadis, Croatia?

Madžarska
Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izrazila je u subotu nadu da će se problem s mađarskom blokadom ulaska Hrvatske u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) riješiti u bilateralnim razgovorima s Budimpeštom.
Cinik pita: zar nam nije dosta sukoba oko INA-e?

BiH
Međunarodna arbitraža mogući je ishod spora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske prouzročenog najavom gradnje Pelješkog mosta no to je krajnje rješenje i uslijedit će jedino ukoliko dvije zemlje same ne postignu dogovor o ovom pitanju.
Cinik pita: je li to problem za BiH kao državu ili pak samo za dio vlastodržaca Bošnjaka?

Slovenija
Nova blokada iz Slovenije: neće dopustiti ulazak Hrvatske u OECD!
Cinik pita: kao da i slovenski vlastodršci imaju problema u deželi, pa traže vanjskog neprijatelja.

Srbija
Pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova Goran Aleksić izjavio je u subotu da ade na Dunavu pripadaju Srbiji i da je Beograd spreman granični spor s Hrvatskom riješiti bilateralno, a ako je potrebno na arbitraži ili međunarodnom sudu.
Cinik pita: da li su krvna zrnaca bitna i za to tko će se sunčati na Adi?

Crna Gora
Spor Crne Gore i Hrvatske: Dogovor ili međunarodni sud
Cinik pita: Nema li Crna Gora još neke sporove s Hrvatskom za međunarodni sud osim oko toga gdje je granica?

Europska komisija
Zbog propisa o stambenim kreditima traže kaznu od 140.000 kuna dnevno.
Cinik pita: možda bi nas 140.000 eura naučilo da se držimo onog što smo potpisali kad smo ulazili u EU?

Češka
Hasanbegović o imenu ulice Tome Masaryka

“To je jedna povjesničarska rasprava. Masaryk kao veliki češki državnik treba imati ulicu u Pragu, treba imati ulicu u Beogradu kao pristaša srpsko-jugoslavenskih struja, no to ne znači da takvu ulicu treba imati u Zagrebu”.

Cinik se nada da Česi neće ipak ovu izjavu shvatiti kao stav hrvatskog naroda, a ni da će (barem za sada?) hrvatski vlastodršci podržati spomenutog povjesničara.

Ipak, kako je krenulo, cinik pita Quo vadis, Croatia? I zašto uvijek prepušta inicijativu oko bitnih stvari drugima dok sama apostrofira nebitne stvari.
Koja je država sada na redu?

09.09.2017. u 17:57 • 27 KomentaraPrint#

petak, 08.09.2017.

Pitanje No 2


„Hrvatska obrambena industrija pridonosi globalnoj sigurnosti i stabilnosti…Postali smo izvoznik sigurnosti i stabilnosti“ (sic!) izjavio je Premijer na velikoj konferenciji Jutarnjeg lista pod nazivom „Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend“.

Na istom je tragu, veličanju proizvodnje oružja, i general Krstičević koji je na tom skupu izjavio: „Ponosni smo jer je hrvatski vojnik opremljen hrvatskim proizvodima.“
Ja bih radije da smo, primjerice, ponosni što je hrvatski građanin opremljen hrvatskim automobilom, TV prijamnikom, lap-topom ili nekim od ostalih 'čuda' današnje tehnologije. A da ne govorimo o hrvatskoj hrani.

Nažalost u takvom ozračju u kojem se danas nalazi svijet, svaka država se treba naoružavati. Pri tome je svakako dobro da onu opremu koju može sama proizvesti i proizvodi.

No, tvrditi da se proizvodnjom oružja pridonosi globalnoj sigurnosti i stabilnosti je po mom skromnom sudu notorna glupost. To je nažalost samo nužnost koja u krajnjoj konzekvenci nikada neće pridonositi sigurnosti i stabilnosti ni u regiji a kamo li na globalnom nivou. Oružje koje se proizvede treba nekome prodati, a taj ga sigurno neće kupiti da s njim obrađuje, primjerice, oranice i proizvodi hranu.

Jednako tako nitko neće ni proizvoditi ni kupovati oružje a da ga ne misli upotrijebiti. Zašto? Zato što bi u tom slučaju to bio čisti gubitak, a uz to oružje se treba neprestano usavršavati. Zar ćemo ga baciti u smeće da bi imali mjesto za novo?

Da je tome tako, svjedoče svojim ponašanjem svjetske velesile koje svoje ratove za 'uvođenje demokracije' i vode između ostalog i zato da potroše staro, da bi mogli praviti i prodavati novo oružje.

Ostavimo ipak sva ova moralistička naklapanja i mudrovanja po strani i zapitajmo se: da li je pametno na sva zvona objavljivati da ćemo proizvoditi oružje (što to, koliko je meni poznato, radi samo ortodoksna komunistička zemlja – Sjeverna Koreja). Ne bi li bilo mudrije o tome šutjeti, proizvoditi oružje, koristiti ga za naoružanje hrvatske i tuđe vojske, zarađivati lovu kad je već takva 'belosvetska' situacija i sve to raditi u tišini bez halabuke.

Ili pak je sve ovo talambasanje samo jedna politička igra u stilu 'pelješkog mosta', 'reforme školstva', 'reforme zdravstva', 'reforme mirovinskog sustava', 'reforma pravosuđa' i inih 'reformi na papiru' koje vlast provodi već preko četvrt stoljeća?

Ili pak omogućavanje da ponovo i na tom području 'ljudske' djelatnosti ispili neki Veliki Boss (recimo Ivica Nekić), poput recimo Ivice Todorića (ili pak neka Marica), kojeg će onda morati od stečaja spašavati država (točnije građani te države) koja ga je ustoličila?

Ne znam, znate li možebitno vi?

08.09.2017. u 12:13 • 23 KomentaraPrint#

četvrtak, 07.09.2017.

Gospodin Nitko

U jučerašnjem RTL Direktu kojeg vodi, za mnoge kontroverzni, voditelj Zoran Šprajc upriličio je intervju s trenutačno najpopularnijim političarom u Hrvata koji je u posljednjem ispitivanju javnog mijenja zauzeo prvo mjesto s preko 23 posto glasova i na taj način po popularnosti preskočio Predsjednicu KGK koja je na drugom mjestu s 16 posto glasova. Radi se o političaru pomalo čudnog imena, gospodin Nitko.



Mnogi gledatelji su se vjerojatno pitali odakle se sad pojavio taj gospodin koji je doletio na rang listu kao svojevremeno gospodin Građevina, pa nakon njega gospodin Anemični.

Iako malo ljudi zna za njega, on je stanovnicima Varaždina i bliže okolice vrlo dobro poznat. Pače u gradu postoji spomen ploča u Pavlinskoj 6 postavljena u njegovu čast.



Cinik bi rekao: spomenuti gospodin izgleda da ipak nije umro, već se u neovisnoj Hrvatskoj počeo baviti politikom i nakon mukotrpnog probijanja kroz bespuća političke zbiljnosti konačno došao na prvo mjesto najpopularnijih političara. Pitanje je samo, obzirom na godine koje su prošle od njegovog prvog pojavljivanja, da se možebitno ne radi o gospodinu Vampiru. Ako je tako, pazite se dragi Hrvati da vam gospodin Nitko ne počne sisati krv više nego što su to činili svi dosadašnji popularni političari zajedno.

07.09.2017. u 09:09 • 7 KomentaraPrint#

srijeda, 06.09.2017.

Pitanje

Desilo se da sam neki dan gledao na TV dva događaja.
Jedan je bio skup AHSP na kojem su članovi te, kako kaže premijer Plenković, marginalne stranke iskazivali na specifičan način svoj svjetonazor.


Drugi je bilo prijenos koncerta Bečke filharmonije s Waldbuhne na kojem su čuveni muzičari svirali djela čeških kompozitora.

Drugi dan slijedila je glazbena poslastica Martine Tomčić i Sandre Bagarić na Bundeku iz 2009. godine.


Gledajući ta tri događaja, postavih si pitanje: spadaju li sudionici tih događaja u istu vrstu živih bića koje obično tituliramo kao ljudski rod. Odgovor prepuštam na volju štiocima ovog bloga.

06.09.2017. u 14:45 • 14 KomentaraPrint#

nedjelja, 03.09.2017.

Smijeh liječi 37

Nema šampiona humora Eura, nema njegove zamjenice Eurice evo mene, iako mi u posljednje vrijeme nešto nije do humora. Pišući osjećam se kao program na našim dalekovidnicama, repriza reprizine reprize. Nažalost, ne mogu umjesto uplatnice za TV harač, glavonjama u HTV-u poslati kopiju kopije originalne uplatnice. A trebao bi.

Za zagrijavanje nekoliko 'mudroslova' koje mi je poslao prijatelj iz Zagreba.

Bit ćemo na konju, kada se konačno riješimo magaraca.

Ne iznosimo više prljavo rublje, jer smo ostali stvarno i bez gaća.

Ne stidim se da kažem da sam Hrvat. Mene ničega više nije sramota.

Nije dobro da bude više kandidata. Zato što uvijek izaberemo najgoreg.

Potrebno je povećati natalitet. Nema dovoljno naroda za ovoliki broj stranaka.


* * *

A sad nekoliko šala iz našeg lokalnog tjednika „Međimurje.

Dijeta

Razgovaraju dva oženjena muškarca:
-Moja je žena već mjesec dana na terapiji mršavljenja jahanjem!
-I, kakav je rezultat?
-Konj je izgubio osam kilograma!

Političar

Novinari pitali člana Vlade:
-Zašto ste političar?
-Iskreno, ne znam…, nisam pametan.

Turisti (crni)

Grupa turista razgledava pećinu. Jedan primijeti na dnu jedne provalije nekoliko ljudskih kostura.
-Što se dogodilo ovim ljudima, pita uznemiren vodiča.
-Htjeli su uštediti na vodiču.

Turisti (crni politički)
(moja obrada prethodnog vica)

Grupa turista razgledava pećinu. Jedan primijeti na dnu jedne provalije nekoliko ljudskih kostura.
-Što se dogodilo ovim ljudima, pita uznemiren vodiča.
-Nisu se slagali s režimom koji je na vlasti.

Pilana

Srela se dva prijatelja u birtiji pa kaže jedan drugom:
-I, kako je bilo s onom malom jučer?
-Ma, kao u pilani!
-Kak to misliš?
-Ona ravna ko daska, a ja pijan ko letva.

Ispovijed

Svećenik klekne pred oltar pa se ispovijedi:
-Oprosti mi Oče, i ja sam postao otac.

Lijek i plavuša

Plavuša uđe u ljekarnu:
-Dobar dan, imate li Sumamed?
Ljekarnik pita:
-Imate li recept?
Plavuša se kiselo nasmiješi pa reče:
-Da imam recept napravila bih ga sama.

Roda

Pita mali Ivica učiteljicu:
-Učiteljice, zašto vi nemate djecu?
-Još mi roda nije donijela dijete.
-Pa zašto niste spavali s nekom drugom životinjom?

Konobar


Razgovaraju dva muškarca:
-Čime se baviš?
-Pojim stoku…
-Aha, znači poljoprivreda, stočarstvo.
-Ne, ja sam konobar.

Slijedeći vikend prepuštam vas ponovo Eurici.

03.09.2017. u 10:38 • 12 KomentaraPrint#

subota, 02.09.2017.

Smijeh liječi nn

Kao što vidite, ova epizoda nema broj. Zašto?
Materijal za ovaj post poslala mi je @Lastavica alias Eurica i zamolila da ga objavim jer je spriječna objaviti ga zamjenjujući Eura koji pak je na godišnjem.
Ako ću biti u kondiciji sutra slijedi i jedan moj mali (originalni prilog).







Možete li ovo pročitati?







02.09.2017. u 10:55 • 10 KomentaraPrint#

petak, 01.09.2017.

Zakon linča

Linč ili linčovanje označava samovoljno protuzakonito izvršavanje ubojstva nad stvarnim ili navodnim prekršiteljem zakona ili nepoželjne osobe bez prethodnog suđenja ili sudskog postupka. (Wikipedia)

* * *
U noći s 31. kolovoza na 1. rujna AD 2017., u satima kad iz svojih rupa, grobova i pećina izlaze vampiri, vukodlaci i vještice, u gradu poznatom iz povijesti po Gričkoj vještici, grupa od 29 pripadnika političkog KKK po drugi puta je izvršila egzekuciju nad, po njima, najvećim zločincem koji se ikad pojavio u toj zemlji vještica i vukodlaka.



Sve u maniri klasičnog linča, bez suđenja, bez sudske odluke koja bi optuženog proglasila krivim, pa makar i posmrtno, pripadnici te tajne skupine predvođene Velikim Meštrom, odlučili su da se spomenutom 'zlotvoru' zauvijek izbrišu bilo kakvi tragovi da je postojao.

Egzekucija je doduše izvedena na simbolični način, uklanjanjem njima mrskog imena s najljepšeg trga grada. To, međutim, ne znači da spomenuta grupa neće jedne noći otvoriti i njegov grob u tamo nekoj mrskoj im zemlji i u njenom glavnom gradu, na opće zadovoljstvo njihovih sljedbenika, probosti glogovim kolcem srce tog 'krvnika' naroda kojima pripadaju članovi spomenutog KKK.

Da se Vlasi ne dosjete, odlučili su da se trg koji je do sada nosio njegovo ime preimenuje u Trg Republike Hrvatske, umjesto njihovim srcima daleko dražeg naziva Trg NDH.

Cinik se u meni pita: Kako će trg u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti imenovati potomci KKK grupe ako jednog dana tu državu zbog prezaduženosti kupe neki novi, ovaj put financijski okupatori, primjerice Žutooki, i odluče da spomenuti naziv trga nije u skladu s njihovim svjetonazorom?

01.09.2017. u 14:16 • 21 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< rujan, 2017 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Srpanj 2020 (1)
Travanj 2020 (10)
Ožujak 2020 (12)
Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (3)
Studeni 2019 (3)
Listopad 2019 (1)
Kolovoz 2019 (3)
Srpanj 2019 (5)
Lipanj 2019 (3)
Svibanj 2019 (5)
Travanj 2019 (8)
Ožujak 2019 (3)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (2)
Prosinac 2018 (2)
Studeni 2018 (4)
Listopad 2018 (2)
Rujan 2018 (3)
Kolovoz 2018 (8)
Srpanj 2018 (14)
Lipanj 2018 (6)
Svibanj 2018 (10)
Travanj 2018 (5)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (7)
Siječanj 2018 (8)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (12)
Listopad 2017 (5)
Rujan 2017 (15)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (7)
Svibanj 2017 (13)
Travanj 2017 (12)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (6)
Prosinac 2016 (12)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (6)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (11)
Lipanj 2016 (9)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

opće teme protiv ljudske gluposti i još ponešto

prvi post objavljen 11.12.2007.

e-mail: semper_contra@net.hr

Ceterum censeo EU esse delendam!

LINKOVI

srebrozlato

demetra
zvijezda
NF
donabellina
vjetar
mecabg

smijehotvorine
umjetnost biti sam
tomajuda
tok misli
bellarte

japanka 3
grunf
pozitivka
geomir
dinaja
dinaja 2

huc
astro
ET
k.u.p.
sewen

skrpun
fra gavun
crna svjetlost
jedna žena
zvonka
k.moljac

vadičep
alexxl
in patria sua
gorkić
marvivall
Ross
inžinjer

Još uvijek se nadam da ću ih čitati na blogu

brod u boci
pametnizub
borgman
h_cenzuru
žena gaza
proglasi
iva
smisao života
modesti
salome
gosponprofesor
gosponprofesor 2
ET2

Nekad bili sad se spominju


lion
10. Ars
nema garancije
memoari
taradi
dona
zagreb
odmak
bromberg
neverin
effata
Pax et Discordia
kreativka
malo ti malo ja
alkion
ribafiš
cat
novapol
svijet u b
gordy
marchelina







"MUDROSLOVI" SEMPER CONTRE

(nađu li se slični to samo znači da nisam jedini "semper contra" na svijetu)
* * *
Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ga nitko silom nema pravo nametati drugom!

Sve je dobro kad se pomiriš da ništa nije dobro.

Glupo je biti živ a ne moći živjeti.

S osobama kojima je Religija iznad Razuma ne raspravljam o religiji. Jednako tako s osobama kojima je Nacija iznad Čovjeka ne raspravljam o Naciji.

Čovjek je nekad živio među ljudima, danas živi među strojevima, sutra će među robotima.

Narod koji sustavno briše prošlost pišući novu povijest, nikada neće imati budućnost.

Hrvatska je lijepa zemlja, ali ružna država.

Socijalizam/komunizam me naučio da ne vjerujem u ništa kao apsolutnu Istinu.

Najvrednije što je čovjek kao živo biće stvorio su: Umjetnost i Matematika. Bez njega njih ne bi bilo.

Smisao postojanja je stvaranje života. Svrha je naučiti potomke da prežive i naprave isto. I to je sve!

Hrvatska je mala zemlja velikog kriminala.

Zdravog ljudi posjećuju rijetko, bolesnog često, a na pogrebu se skupe svi znani i neznani.

Bolje je biti mrtav nego živ a ne moći živjeti.

Bethoven je svoju glazbu slušao, ali je nije mogao čuti.

Spomenici čovjeku lako se ruše, ali njegova djela ostaju.

Kapitalizam je savršen poredak za nesavršen ljudski rod.

Ateist/agnostik treba biti bolji čovjek od vjernika. Njemu nema tko oprostiti grijehove, dok će vjerniku oprostiti Bog.

Misliti je za mnoge ljude najteža aktivnost.

Kakav je ispao, možda je Bog čovjeka stvorio samo na svoju sliku.

Lako je djecu praviti ali ih je teško odgajati.

Među glupanima i pametan postane glup. Obrat ne vrijedi.

Vlast daje manje prava dajući veće obaveze. Puk traži veća prava tražeći manje obaveza.

Apsurd čovjekovog života: ako mu nije lijep ne želi živjeti, ako mu je lijep ne želi umrijeti.

Svi naši političari mora da su izučili molerski zanat. Farbaju nas već četvrt stoljeća.

Ratovi su dokaz da svijetom vladaju budale.

I u mraku totalitarizma kao i u bljesku demokracije narod ne vidi što radi vlast.

Svaki rat protiv budala je unaprijed izgubljen!

Pravi domoljub živi u inozemstvu, Hrvatsku nosi u srcu a euro ili dolare u džepu.

Ljudski rod evolucijski je vrhunac s kojeg će se survati u ponor kojeg je sam stvorio.

Pravi borci za ideale spremni su dati svoje živote. Je su li današnji borci za očuvanje okoliša spremni učiniti isto?

Da li je dilema tanjur - tanjir važnija od dileme je li on pun ili prazan?

Princip djelovanja političkih garnitura: „Prije njih nije bilo ničega, poslije njih neće ostati ništa."

Da ne proizvodimo komunjare i ustaše proizvodili bi automobile.

Na ono što je važno mali čovjek ne može utjecati, na ono što može nije važno.

Štuje Boga, al ga psuje, jer ga ne poštuje!

Revolucije pokreću idealisti, plodove beru karijeristi.

Nikako ne mogu shvatiti mentalni sklop mnogih religioznih ljudi: klanjaju se bogovima, poklanjaju mrtvima cvijeće i ubijaju žive. Sve u ime istih bogova.

U očekivanju da mu prođe ružan trenutak u životu prošao mu je neprimjetno cijeli život.

Vjera, religija i Crkva nisu jednoznačnice. Mnogi to ne znaju ili ne shvaćaju.

Vjenčanja sve glamuroznija, trajanje brakova sve kraće.

Nije sve u novcu, ali u svemu je novac.

U prošlosti ljudi su znali jesu li robovi ili slobodni. Danas ljudi misle da su slobodni iako su robovi.

Naporno je biti s ljudima, ružno je biti sam, ali najteže je među ljudima biti sam.

Čovjek treba biti ili Einstein ili čobanin na Vlašiću.

Hrvati gledaju u prošlost jer ne vide budućnost.

Lažući, lašci na kraju prevare samo sebe.

Teist u Kristu traži Čovjeka, ateist/agnostik u Čovjeku traži Krista.

Strah da će nuklearna bomba uništiti svijet je neopravdan. Svijet će uništiti – smeće.

I politika i religija obećavaju raj a donose pakao.

Mlade treba liječiti. Starima omogućiti da umru dostojanstveno.

Poznanstvo, prijateljstvo, ljubav, brak, dosada.

Čovjek je čovjeku – čovjek. Ono drugo je uvreda za vuka.

Nedostaju mi Ljudi. A tako ih je malo.

Čovjek ne dolazi svojom voljom na svijet niti mu je dozvoljeno da ga svojom voljom napusti.

Nikad nisam sâm. Uz mene je uvijek moje drugo ja. Ponekad mi je teško s njime.

Dok hrvatska se srca slože i pluto potonut može.

Nedostaje mi ljubavi jer je ne znam ni davati ni primati.

Lojalnost i poltronstvo dijeli tek tanka linija.

Glup čovjek nije opasan, ali postaje ako toga nije svjestan.

Umjetnost je dar Boga, politika Sotone.

Da bi čovjek gledao trebaju mu oči, a da bi vidio treba mu vizija.

Čovjek snuje, Bog određuje...a žena naređuje!

Nije li neobično da se oni koji vjeruju u vječni život boje smrti?

Da je zemlja od zlata ljudi bi se tukli za šaku blata.

Domoljubi Domovinu brane i izgrađuju a ne prodaju i potkradaju.

Domoljublje se čuva u srcu, a ne na srce položenom rukom.

Istina je da jabuka ne pada daleko od stabla ali se ipak može daleko otkotrljati.

Mnogi će lakše pokrenuti planinu nego usne i reći: oprosti!

Tražeći djetelinu s četiri lista izgubio je sreću.

Pravilo spokojnog življenja.
Prigušeno govoriti, prigušeno raditi, prigušeno slušati radio, prigušeno misliti, prigušeno živjeti!

Komunisti su zakonom oduzeli imovinu pojedincu, demokrati narodu.

Vrag nije crn kako se riše, crnji je.

Čovjek odlazi, samo njegova djela ostaju. Dobra ili loša.

Vojnici su školovani ljudi s diplomom za ubijanje.

Nuklearna bomba može uništiti čovjeka, komunikacijska bomba njegovu privatnost. Obje njegovu slobodu.

Pojedini roditelji svoju djecu doživljavaju kao kućne ljubimce. Kad im dosade prepuste ih ulici.

Država ne daje ništa. Samo uz proviziju prebacuje iz džepova jednih u džepove drugih.

Borac protiv tiranije istovremeno je i heroj i terorist.

Golemo materijalno bogatstvo može se steći samo pljačkom banke ili pljačkom naroda.

Samo ljubav može probuditi Čovjeka u čovjeku, ali ona je tako rijetka kao biser u školjci, dijamant u tamnim njedrima zemlje ili zrnce zlata u rijeci.

Ništa se ne mora osim umrijeti i sve se može osim izbjeći smrt!

Kao što jedno zrno tvori hrpu, tako i jedan čovjek tvori čovječanstvo!

Umjetnost je jedino što čovjeka razlikuje od životinje!

Ubiješ li čovjeka ubio si jedan od milijardi svjetova.