online

nulla dies sine XVL lineae




30.01.2008., srijeda

Kriptirana poruka ZIN HND-a, a uoči SO-a


Bio sam u utorak od 20 do 22 sata na vrlo zanimljivoj i odlučnoj sjednici Zbora istraživačkih novinara HND-a. S većinom glasova za i jednim suzdržanim, koji je svoju poziciju "ne bi se štel mešat" obrazložio isprikom da je on ipak fizički udaljen koju tisuću kilometara od nas okupljenih na jednom mjestu u maloj dvorani HND-a na 2. katu Perkovćeve 2, te kako nas nije sve razgovjetno čuo jer nismo svi govorili u mikrofon, odlučeno je da se spram sutrašnjeg sastanka Središnjeg odbora usvoje dosta oštri zaključci:

Središnjem odboru Hrvatskog novinarskog društva


Zaključci sa sastanka Zbora istraživačkih novinara, 29. siječnja 2008. godine


Podržavamo Zahtjev za sazivanjem izvanredne izborne Skupštine HND-a, koji je potpisalo 56 delegata te Skupštine i njegove točke:

*

da se izvanredna Skupštine održi u roku od šest mjeseci od održane redovne izborne Skupštine u prosincu 2007.
*

da se za izvanrednu Skupštinu pripremi izmjena i dopuna Statuta HND-a
*

da se po izmjenjenom i dopunjenom Statutu provedu izbori za predsjednika HND-a i za sva njegova tijela


Obrazloženje:

Zbor istraživačkih novinara Zahtjev za sazivanjem izvanredne izborne Skupštine, potpisan od strane 56 delegata Skupštine, tretira statutarnim zahtjevom po kojem Središnji odbor treba postupiti i primjeniti članak 27. Statuta HND-a, te u narednim mjesecima pripremiti sve potrebno da se izvanredna Skupština i održi u zahtjevanom roku. Ako Središnji odbor ne primjeni Zahtjev, riskira stvoriti ozbiljne podjele unutar HND-a, koje bi u konačnici mogle dovesti do raskola naše udruge, što nama članovima Zbora istraživačih novinara nije u interesu. Budući da je Središnji odbor za svoju 1. konstituirajuću sjednicu zakazanu za 31. siječnja kao 6. točku Dnevnog reda predložio raspravu o „Inicijativi za izvanrednu Skupštinu“, nadamo se da je netko omaškom statutarnu obvezu nazvao inicijativom. Iskreno se nadamo da će ta omaška biti ispravljena.


Nadalje, Zbor istražvačkih novinara smatra kako je najvažniji cilj izvanredne Skupštine izmjena Statuta, o čemu se i na redovnoj Skupštini raspravljalo kada je i iskazano nezadovoljstvo članstva postojećim Satutom i ustrojstvom HND-a, jer se nerijetko događalo da HND u slučajevima kršenja radnih i profesionalnih prava novinara nije na pravi način zaštitilo interese svojih članova, što mu je osnovna zadaća (čl. 7 Statuta HND-a).


Zbor istraživačkih novinara traži i da se za izvanrednu Skupštinu pripremi prijedlog novog Kodeksa časti, akta čije su izmjene predlagane i na redovnoj Skupštini, ali je njegovo donošenje ostavljeno za neka buduća vremena.


Zbor istraživačkih novinara trži od HND-a hitno otvaranje foruma zatvorenog tipa za članove HND-a na web stranici www.hnd.hr, najkasnije u roku od 30 dana. Internetski forum na koji bi pristup u aktivnoj i konstruktivnoj raspravi dobili svi članovi HND-a, omogućio bi transparentnu i višesmjernu komunikaciju posebice nužnu prilikom izrade prijedloga izmjena spomenutih ključnih akata našeg drutva: Statuta i Kodeksa časti, kako bi se oni kvalitetno mogli pripremiti za donošenje na izvanrednoj Skupštini HND-a.


Na sastanku Zbora istraživačkih novinara od 15 aktivnih članova prisutno je bilo osam. Za gore navedene zaključke provedeno je glasovanje s rezultatom: sedam glasova za i jedan suzdržan.


Za Zbor istraživačkih novinara

Renata Ivanović, predsjednica Zbora

30. siječnja 2008.



Sjednica Središnjeg odbora HND-a na kojoj će se odlučivati o sazivanju Izvanredne izborne skupštine u skorom roku i metnuti na dnevni red Statut i Etički kodeks HND-a, započeti će sutra u 11 sati u Perkovćevoj 2. Prema nekim insiderskim infoima poput Zbora istraživačkih novinara slično razmišlja dosta ogranak, vijeća i zborova, čiji će predstavnici, navodno, na sutrašnjoj sjednici nastojati da zaključak SO-a bude bitno određeniji od mlaka-voda tona koji je prevladavao na IO-u.

E sad, dok dečki iz SOA-e probiju naše metašifre, vi dragi posjetitelji možete poslušati dva dijela, ne znam gdje je zapeo treći, razgovora koji sam ima na Plavom radiju 07. siječnja u emisiji Vis-a-vis Tonija Volarića:



Drugi dio interviewa Plavom Radiju od 07. siječnja o.g.


Treći dio interviewa Plavom Radiju od 07. siječnja o.g.



- 23:18 - Komentari (0) Isprintaj #

29.01.2008., utorak

Slučaj nanbudo i SOA


Strašna je u nas isprepletenost politike, medija, tajnih službi, mafije. Evo vam najnoviji primjer tek sada podignute optužnice protiv Srećka Ferenčaka i Petra Turkovića u aferi nanbudo.

Kada smo se Ladislav Tomičić iz Novog lista i ja dotakli ove afere pišući o prekoveznim zapošljavanjima u SOA-i (Karamarko je zaposlio tajnika Hrvatskog nanbudo instituta Zijada Mahmuljina), specijalni odjel SOA-e za praćenje napisa na 45 lines krenuo je u protuofanzivu s diskreditiranjem Tomičića i mene.

Zato bi, u novim okolnostima, opet bilo zanimljivo vidjeti kako se taj specijalna bitka SOA-e odvijala na ovome blogu:


Karamarko ne bere brigu


Iz jučerašnjeg Novog lista stiže potvrda da je u SOA-i zaposlen Zijad Mahmuljin, tajnik nanbudo instituta. Vidi aferu: Mahmuljin, Turković, Ferenčak. Riječki dnevnik dodaje da je šef riječke SOA-e Nikola Mandekić prisilio deset djelatnika da potpišu zahtjeve za umirovljenje bez datuma. Više u tekstu Ladislava Tomičića:

U SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNOJ AGENCIJI I DALJE ZAPOŠLJAVAJU BEZ NATJEČAJA

Iz nanbudo instituta do SOA-e preko veze

U zagrebačkoj agenciji zaposlen je Zijad Mahmuljin, tajnik nanbudo instituta, čiji je dugogodišnji član šef »službe« Tomislav Karamarko

ZAGREB – Izvori našeg lista unutar Sigurnosno-obavještajne agencije potvrdili su informaciju da je ravnatelj »službe« Tomislav Karamarko u obavještajne redove primio Zijada Mahmuljina, tajnika Hrvatskoga nanbudo instituta. Tajnik nanbudo instituta Mahmuljin, tvrde naši izvori, zaposlen je u zagrebačkoj centrali agencije, gdje je, ističu, na raspolaganje dobio i vlastiti ured. Kako doznajemo, Mahmuljin je zaposlen bez natječaja, što u slučaju SOA-e nije ništa čudno, niti neobično, iako je ravnatelj službe Karamarko pri preuzimanju funkcije najavljivao da će zapošljavati vrhunski obučene i stručne ljude, i to putem natječaja.
Međutim, činjenica da je ravnatelj službe Karamarko dugogodišnji član nanbudo instituta, gdje su spomenutu borilačku vještinu trenirali i predsjednik Stjepan Mesić, visoki HNS-ov dužnosnik Srećko Ferenčak te za ovu priču bitan faktor Petar Turković, govori da se i u ovom slučaju može opravdano sumnjati na zapošljavanje preko veze.

Iako naši izvori tvrde da je Mahmuljin u sustavu naveden kao zaposlenik SOA-e, sam tajnik nanbudo instituta prije nekoliko tjedana ustvrdio je da u agenciji nije zaposlen te naveo da su postojali »nekakvi planovi da trenira pripadnike SOA-e« borilačku vještinu u kojoj je nositelj crnog pojasa. Našim izvorima nije poznato kako je novopečeni zaposlenik službe prošao sigurnosnu provjeru, što je uistinu intrigantno kad je poznato da se radi o jednom od sudionika, odnosno sudionika »afere nanbudo«, u kojoj su se HNS-ov Srećko Ferenčak i Petar Turković uz pomoć nanbudo instituta za 830 tisuća kuna dokopali gradskog zemljišta, koje su kasnije prodali Konzumu za više od 10 milijuna kuna.

U isto vrijeme, zaposlenici riječkoga odjela žive u neizvjesnosti jer njihov je šef Nikola Mandekić primorao desetak zaposlenika da potpišu zahtjeve za umirovljenjem bez datuma. S druge strane, Mandekić je u riječkoj podružnici, prije Karamarkovog imenovanja, zaposlio svoju sestru, profesoricu hrvatskoga jezika Metku Vešligaj. Zaposlenici koji su potpisali još uvijek neaktivirane zahtjeve za odlazak u mirovinu internoj kontroli ispričali su što su morali potpisati. Međutim, doznajemo, kontrolore njihovi problemi nisu zanimali. Prema našim informacijama, interne kontrole u SOA-i u posljednje vrijeme su zaokupljenje otkrivanjem novinarskih izvora, zbog čega je nekoliko zaposlenika bilo testirano i na poligrafu, a to ispitivanje je, tvrde izvori, vodio stručni suradnik Romeo Vrečko.

L. TOMIČIĆ, Novi list, 23. 05. 2007.



- 07:30 - Komentari (13) Isprintaj #

# Namjerio se ludjak na ludjaka i sinergijski ucinak evidentan. Svakako mislim pri tom na cudnu simbiozu peratovic-tomicic (n list). Momci odlucili razotkriti tajne sluzbe i sprijeciti strasnog karamarka (samo ne znamo u cemu). Pritom se koriste vec iskusane metode - rekla kazala, cini mi se, moglo bi biti itd itd. Ima tu ponesto napabirceno dosaptavanja iz same sluzbe, ponekog kivnog ili otpalog turekovca ili slicnog govna. Taj Tomicic se odlucio pozabaviti mahmuljinom iako bas i nije siguran radili taj covjek u soa-i. A ako i radi, vrli tomicic nema pojma sta mahmuljin tamo zapravo radi...No, mahmuljina treba sotonizirati jer je sudionik afere nanbudo. A temeljiti nas tomicic bas i nije shvatio mahmuljinovu ulogu u svemu tome. Mozda da se informira u drzavnom odvjetnistvu i isprica mahmuljinu. No, naravno, to necemo dozivjeti od prosjecnog hrvatskog piskarala, cije su karakteristike neinformiranost, nestrucnost, destruktivnost i (uglavnom) - polupismenost. Pisem ovo jer o aferi nanbudo znam gotovo sve. O sluzbama manje, ali sasvim dovoljno da vidim koliko zapravo serete o svemu tome g tomicic i peratovic. I na kraju pitanje za g tomicica - kakvu strucnu spremu imas, sta si zavrsio i koje kvalifikacije imas za bavljenje tim temama (a da ipak krenes sa trznicom i cijenama kupusa i krompira)...I konacno, majstore, malo oko zaposljavanja - kako si, dosavsi nedavno iz Bosne, dobio posao u novom listu, pored toliko diplomiranih novinara, drustvenjaka, intelektualaca koji cuce po burzama. Vjerovatno si bio najbolji na natjecaju, impresivan diplomant (kojeg sveucilista)... Slicna pitanja bi se mogla uputiti i peratovicu... I na kraju - seratori prije nego sto pocnete pisati o bilo cemu, ili kome - pogledajte se u ogledalo i naravno, informirajte. (komentator 24.05.2007. 16:45)

# bok odlican blog svaka cast. (Admin 24.05.2007. 16:51)

# Željko svaka čast, čim komentator ovoliko komentira očito si pogodio cilj. Opće je poznato kako izgleda SOA-a ( Samo Obiteljska Agencija). Trebali bi se zvati Agencija za kriminal i korupciju. (Vuk 24.05.2007. 17:14)


# E moj Vuce... Sto si ti izgovorio? Poput tvog idolcica, kojem se divis ("svaka cast i pogodio si cilj"), imponiras argumentima. Ti baratas "opcim spoznajama", pa cak i o kriminalu i korupciji. Argumenti i dokazi bi trebali biti sastavni dio nekakve ozbiljne rasprave. Ali, naravno od toga nista. Vuk sere i ocito je jedan od bacaca govana na ovom septickajama blogu. (komentator 24.05.2007. 23:39)


# Eh, Komentatore, jel to boli kad se ubode? Vidim da imaš totalnu želju postati direktor Novog lista pa onda malo provjetriti tu redakciju. Možda ti je Đuretkova misija koju obavlja inspiracija? (zamiel 25.05.2007. 12:17)

# Šef SOA-e Tomislav Karamarko ne može si oprostiti što od svih dnevnih novina ne uređuje jedino Novi list. Kad ne uspije zaustaviti kritičko pisanje novinara Novog lista o prekoveznom kadroviranju u SOA-i, onda se javljaja njegov net trabant komentator, koji će po prokušanoj udbaškoj tehnologiji proglasiti Tomičića ludim. Za Peratovića smo vam već rekli da je lud, a vidite da je i Tomičić čim se s njim slaže, to je ta komentatorova udbaška logika. Šef SOA-e koji je u stanju istraživati u Banja Luci pripadnost djedova moje supruge ovoj ili vojnoj formaciji za 2. svjetskog rata, pa me tim infomacijama dobivenim od kolega udbaša iz Republike Mrske, pokušava preko djevojke svoga kuma Vladimira Fabera, ucijeniti, daje dobar primjer svojim net trabantima kako obračunati s neposlušnim novinarima. Zato se i komentator rasistički obrušava na Tomičićevo bosansko porijeklo. A kad kaže da bi se slična pitanja mogla postaviti i meni, nisam siguran misli li na porijeklo moje supruge (izbjeglica iz Banja Luke), na činjenicu da je obitelj moje majke 1940. doselila iz Tramošnica, Bosanska Posavina, ili da su preci moga oca pred 400 godina izbjegli iz Bosne (Rama, Ripač) i naselili se u Slavoniji - Hrvatska. A kako sam ja 1991. počeo raditi kao novinar u Vjesniku, neka se raspita kod Hidajeta Bišćevića, tadašnjeg glavnog urednika (nesvršenog studenta) novina koje spominje zamiel i današnjeg glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). (45 lines 25.05.2007. 14:09)

# Dakle, opet zamjena teza (po sistemu pravim se blesav). Dragi moj Peratovicu niti sam Karamarkov trabant (vidio ga jednom u zivo - bez razgovora) niti sam rasist. Zamisli rasisticki napadam Bosanca Tomicica braneci Bosanca Mahmuljina?! Nesto ti ne stima u tezi (zamisli jos i ovo - potjecem iz Bosne). Ja sam samo problematizirao tvoju i Tomicicevu kvalificiranost da se bavite (na javnoj sceni) odredjenim temama. Takodjer sam potencirao moralnu dimenziju citavog slucaju "peratovic-tomicic" koji uporno seru o nekakvim zaposlenjima, koristeci pri tome dvostruke kriterije. Ponavljam pitanje (bez rasistickog spominjanja Bosne) kako je Tomicic dobio posao u N listu. Kada je bio raspisan taj natjecaj, koji su bili uvjeti i koje je Tomicic imao prednosti nad drugim kandidatima... Takodjer, sasvim jednostavno, pitao sam na kojem fakultetu je diplomirao uvazeni, pretenciozni "novinar". Kako cujem, uskoro ce se i javno i formalno postaviti to pitanje.Navodno (koristim tomicic-peratovic sprancu) ce i neke druge zanimljivosti iz zivotopisa i djelovanja doticnog gospodina biti dostupne javnosti. Znas onu o "cackanju mecke"... Ali stovani seratori ja sam se htio samo referirati na "slucaj Mahmuljin", o kojem znam dosta i smete me da se izivljavate na jednom korektnom covjeku. Zasto? Sluzbe nebih komentirao...Ali rekose mi oni koji kuze vise i bolje da je projekt tomicic-peratovic spreman za septicku jamu. (komentator 25.05.2007. 20:23)

# @komentator, zato ja velim: osnujmo Zakladu 6969! Možda nam Bandić da prostor po povoljnoj cijeni. A onaj koji je postavljao "bube" po Kaptolu, sredi nam dokumentaciju ;) (45 lines 25.05.2007. 23:10)

# Ne kuzim bas sve sto si nadrobio. To su svakako duboka i slojevita znacenja (kao i ostalo iz tvoje male radione) koja razumije jedino dipl novinar sa misijom - tomicic i slicni. No ne vidim zasto brines za cijenu prostora kad to mozes lako rijesiti - drukaj i cinkaj za ove kao sto si to radio za tureka i primao mjesecni honorar. Uzgred zeljko, koji si ono ti fakultet zavrsio? (komentator 25.05.2007. 23:42)

# @komentator, vidim da ne možeš zaspati. A i furaš kabelski internet. Dobit će tvoj ISP Dcm D.o.o. - Zagreb sudski nalog da ti se otkrije identitet zbog klevete, pa ti kleveći u zaštitu Tomice Karamarka koliko te volja. Usosio si frenda, hehe. (45 lines 26.05.2007. 00:30)

# E, kometator, jebga, prošle je vrijeme kada su neki slojevi mogli bančiti po svim medijima ove države. Koliko sam upućen već par godina, Novi list je privatna tvrtka, koja može zapošljavati svakog koga želi bez bilo kakva natječaja. Koliko čujem, imaju oni nekoliko "Bosančina" i čak su jako zadovoljni njihovim radom. A nekima ni svi fakulteti ovog svijeta ne mogu dati pamet. (zamiel 26.05.2007. 13:29)

# 1. Zamiele u pravu si. Nekima ni svi fakulteti ovog svijeta ne mogu dati pamet...Povlacim se iz nemoguce misije - istage sta su zvrsila spomenuta gospoda, jer im doista nista ne moze pomoci. 2. ZP spominjes sudske naloge, klevete i sl...Odlicna ideja. Bit ce to prilika da se nesto papirnato i vrlo konkretno dokumentira. Laku noc. (komentator 27.05.2007. 01:29)

# @komentator, mijenjaj ti kompove. Svaki IP s kojeg si se javio je memoriran. Nisi ni svjestan koga si sve (sebi bliskog) ugrozio klevetanjem po 45 lines. Prijeti ti Karamarkovim papirima koliko te volja. Taj smo film na ovome blogu već gledali. Još traje sudski proces povodom moje tužbe protiv POA-e/SOA-e (RH), pa se možeš pojaviti i tamo. A obzirom da su mi se neki članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog Sabora sami ponudili da svjedoče, sve si razmišljam da pozovem Srećka Ferenčaka. Imao bi on puno toga zanimljivog ispričati na zadanu temu. Toliko za sada. (45 lines 27.05.2007. 10:44)


Pozivam DORH da si isprinta ovaj post ako im ga ranije nije dostavio "komentator"!

- 11:15 - Komentari (1) Isprintaj #

28.01.2008., ponedjeljak

Život u Gradištu je...

Život u Gradištu je opasan i tvrd. Gradište opet živi graničarsku pismu iako je 10 kilometara sjeverno od Save.

Prenosim dio izvještaja za 2008 o događajima u Gradištu sa www.gradste.com-a:

Posavski heavy metalci



Krajem godine sve manje i manje gasterbajtera je prionilo k domu svome jerbo su ekonomske prilike poskupile život pa se nema ko nekada. A da su se i vratili nisu imali bog zna kakvi izbor jer po bircevima tuku li tuku cajkare. Slika ispod govori sve. Svijetla točkica može biti jedino doček Nove 2008. i svirku Babilona u organizaciji moto kluba Gradište. Dio prihoda odlazi u humanitarne svrhe, a većina novca koristiti će se za nastavak izgradnje njihova doma u Gustim gredama. Vrijedno je istaknuti pojedinca (e) koji su im pokrali par vreća cementa pri ćemu su sigurno i svojim unucima osigurali budućnost. Dabog da vas izgrizli kerovi g. Tomeka !

Gradiste.com će ove godine napraviti mali redizajn, malo ćemo se komercijalizirati te ćemo zbog svoje prepoznatljivosti, kvalitete i tradicionalnog vonja dojenja ostati moralna vertikala u svim smjerovima ovoga uspavanog i relativno zatucanog djela lijepe naše i njihove.

Evo što se sluša za Božić u našim krajevima:



- 12:26 - Komentari (2) Isprintaj #

27.01.2008., nedjelja

Nedajmo gospićkoga viteza Josipa Perkovića njemačkim okupatorima!


Špijunskog profesionalca koji je organizirao sve ono što je SIS na početku rata napravio na terenima Gospića, Zadra, Šibenika, Splita, Kupresa, Mostara... (Josip Perkovića, na ovoj slici snimljenog na sastanku sa Tuđmanom i Šuškom u Gospiću, u desnom kutu) njemačko pravosuđe "neopravdano" sumnjiči da je sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća organizirao udbaška ubojstva. Hoćemo li imati snage zaštiti viteza koji je časno služio svim poznatijim hrvatskim predsjednicima antifašistima: Josipu Brozu Titu, Franji Tuđmanu i Stipi Mesiću?


Norčev suborac Miro Laco (stoji lijevo) i pomoćnik obrane za sigurnost Josip Perković odlično su surađivali. I danas, kada je Laco Bandićev pomoćnik pomoćnika za branitelje, a Perković, umirovljenik i ponosan otac savjetnika Predsjednika RH za sigurnost, njih dvojica čvrsto su povezana preko Bandića i Mesića. O sudbini Perkovića starijeg ne ovisi samo budućnost Hrvatske nego i njene metropole - Zagreba


Nastavak suđenja Krunoslavu Pratesu, na kojem se Perković za sada pojavljuje tek u ulozi neispitanog svjedoka, očekuje se 13. veljače 2008, ako SOA u međuvremenu, kao sredinom listopada ili sredinom siječnja o.g., nešto ne poduzme. Zašto je nacionalni interes štititi Josipa Perkovića, suprostavljen primanju RH u euroatlantske integracije, pogledajte iz priloga emitiranog u Dnevniku HTV-a 17. studenoga 1991., na dan kad je Vlada nacionalnog jedinstva, ne znavši gdje su Tuđman i Šušak, trebala donijeti odluku hoće li Marin Vidić-Bili kao njen povjerenik potpisati kapitulaciju Vukovara.




- 22:39 - Komentari (7) Isprintaj #

Svinje i ribe - najslađe šokačke životinje


deverike_zupanjske
Prvenstvo u pecanju na Savi, Žuoanjski bajer, 19. 02. 2008. Sretni ribič je Bosanac koji je zbunjenom reporteru govorio o poznatim šarananskim podvrstama u nazivima "prvi put čujem"


sokacka_krmaca
Crna krmača, zaštitni kulinarski znak Šokadije postavila se između nas i prasadi ne mrzeći nas odviše


- 17:20 - Komentari (1) Isprintaj #

26.01.2008., subota

Žrtva sam Karamarkove i Mesićeve urote!

Naslov je prenesen iz friškog intervjua zadarskom Narodnom listu iz kojeg za blog izdvajam dio, a ostalo pročitajte na siteu Narodnog lista ili kupite novine!

...
SOA lovi u mutnom

* Nakon prošlogodišnje premtačine i privođenja, imate li informacija da li Vas još nadziru?

- Da, apsolutno. Karamarko je riješio jedan veliki međunarodni problem jer je nagovorio Gotovinu da ode iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine jer je Gotovina boravio dijelom u Francuskoj, a dijelom u Hrvatskoj i BIH. Nagovorili su ga da ode te se preda jer će se braniti sa slobode, a da će na taj način Hrvatska biti oslobođena tog pritiska. Cijela vlast je bila sretna jer se on našao u Hagu. Time je Karamarko dobio odriješene ruke, a on je snimio njegov razgovor sa ženom prema priznanju Carle del Ponte. On je recimo zaposlio 15 osobnih čuvara i oni imaju zasebnu prostoriju u SOA-i na Kunišćaku gdje imaju ogroman plazma televizor i svaki od njih prima sve novine. Ovi djelatnici (policije, op. ž.p.) što su mene ispitivali dobivaju skenirani Globus. Dobili su instrukcije od SOA-e što da traže kod mene, a sami pojma nemaju. Oni pojma nisu imali da je vlasnik Blog.hr NovaTV. Kad su me pitali tko je vlasnik bloga, a ja rekao NovaTV, oni su pitali: „Kako znaš?“. Kao da je to neka tajna. Karamarko troši užasno velike novce. Napravio je SOA-u nalik na UDBU. Koja sad neometano radi svuda. Čak je uspio provesti pravilnik da mogu uhićivati (To je htio, kao i da mogu nositi oružje. Prethodna je rečenica krivo prenešena, op. ž.p.). On je za vrijeme lova na Gotovinu dobivao podršku od Amerikanaca i Britanaca. On je sagradio ogromnu tajnu službu, a istovremeno znamo da Amerika ima 17 tajnih službi. Amerikancima paše da ovdje ima samo jedna jer je tako lakše nadzirati. Istovremeno kako znamo on ima tri-četiri firme koje je prenio na neke treće osobe koje rade sa državom i zarađauje veliki novac i nitko mu ne smije ništa. Očito ima mnogo informacija o mnogim političarima. Vezan je za predsjednika Mesića. Iz svega toga se vidi gdje zapravo leži ta moć i tko upravlja sa političkim životom u Hrvatskoj. Vidimo to iz niza afera. Kad je ubijen Zečević, Karamarkova prijateljica Ivana Šikić, koja je bila djevojka od Zečevića, a koja je bila glasnogovornica Mesićeve kampanje, na čijem čelu je bio Karamarko, je prema mojim informacijama odmah otišla na razogovor sa Tomislavom Karamarkom. To je indirektno potvrdio i načelnik policije u emisiji otvoreno koji je potvrdio da je od prvog trena u istragu uključena i SOA. Zašto je trebalo govoriti da je uključena SOA? Ona špijunira i samim time je tajna. Osim što prisluškuju telefone i slično, imaju svoje ljude među kriminalcima i ostalima. Zašto to treba govoriti. Zato što to onda znaju oni koji su direktno uključeni u to, a to znači da će biti oprezniji. Ali to je sve tako smiješno jer postoji sprega tajnih službi, politike i kriminalaca, pa se onda radi predstava za javnost. Dakle na svom blogu razotkrivam, a pošto me financira obitelj ja u obitelji funkcioniram kao u patrijarhalnom sistemu. Dakle, brinem se o kući i djetetu. Oni drugog načina nisu imali da me onemoguće u radi osim toga da me pred obitelji hapse i maltletiraju. Psihički. Da mi vade pred suprugom slike od bivših cura, pokazuju supruzi. To nisu državne tajne, ali oni to vade pred suprugom i ispituju tko je to na slici. Uzimaju suprugine privatne slike i ispituju tko je tko.
...
Marin Lerga, Narodni list, Zadar, Petak, 25 Siječanj 2008

- 17:35 - Komentari (3) Isprintaj #

24.01.2008., četvrtak

Traže se...




Ubojice Milana Levara (lijevi s diktafonom) i odgovorni za nestanak Ibrahima Suljkanovića (desni s cigaretom)

Obrazloženje:

Milan Levar, zaštićeni svjedok ratnih zločina u Lici, ubijen je bombom iznenađenja u dvorištu obiteljske kuće 28. kolovoza 2000-e.
Iste te godine, neutvrđenog datuma, nestao je iz stana u Gospiću i iz Hrvatske (prema izviješću MUP-a dostavljenom Općinskom sudu u Zagrebu 2006-e) Ibrahim Suljkanović, svjedok i sudionik ratnih zločina na području Like 1991-1995).

Pojedinosti:

Slučaj Levar:

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću još uvijek vodi predistražne radnje. MUP nikoga nije osunjičio za sudjelovanje u Levarovu ubojstvu. Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel odao je službenu tajnu vezano za predistražni spis, a njegov šef Mladen Bajić nije ga kaznio ni suspenzijom. Provokatori SOA-e su komentarima na ovome blogu optuživali autora da je i on skrivio Levarovu smrt. Nakon nedavnog uhićenja i puštanja na slobodu optužio sam ravnatelja SOA-e Tomislava Karamarka i Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da opstruiraju otrkirivanje i procesuiranje Levarovih ubojica.

Slučaj Suljkanović:

Nakon što je dao intervju Globusu u Levarovu stanu 1999. ("Ibrahim Suljkanovic, früherer kroatischer Armeeangehöriger aus Gospic: Ich habe 1992 gesehen, wie der HDZ-Abgeordnete Miroslav Petry eine Flüchtlingsfrau vergewaltigt hat". (Reportage aus Gospic mit neuen Einzelheiten zu Kriegsverbrechen) , Ibrahim Suljkaović je od nadležnih državnih institucija smješten u Centar za liječenje od ovisnosti o alkoholu na otoku Ugljanu odakle je nekoliko puta nazvao Levara i požalio se da je na Ugljanu bilo nekoliko pokušaja da ga se ubije. Vesna i Milan Levar su ga posjetili u Centru kada je nastala ova fotografija i audio zapis koji se nalazi kod MUP-a kao i neka Suljkanovićeva vojna dokumentacija koju je ostavio na čuvanje Levaru. Ne vjerujem da je Suljkanović postao zaštićeni svjedok s promijenjenim identitetom i da je policija izuzela dokumentaciju o njemu kako bi ga zaštitila. Volio bih da je još živ.

Napomena:

Svatko tko ima saznanja o Levarovu ubojstvu i
i opstrukciji istrage te ako netko zna bilo što o sudbini Ibrahima Suljkanovića, neka mi se javi na način koji mu bude odgovarao. Korisne informacije biti će nagrađene sudjelovanjem u publističkom projektu kojim će na svjetlo dana izaći imena, funkcije i uloga osoba odgovornih za Levarovu smrt i Suljkanovićev nestanak.


- 16:34 - Komentari (3) Isprintaj #

23.01.2008., srijeda

Slikopizdice iz Posavine


Vjerujem da ćete razgledavanjem fotoreportaže sa brzinskog puta po Posavini razumjeti zašto sam bio ogorčen zbog otetog Canona ;)




kriz_i_minaret spaljeno_kukuruziste_1.6 posiceni_sljivik gradistanske_brazde Orasje_hotel auto_portret




- 03:04 - Komentari (7) Isprintaj #

22.01.2008., utorak

Mediji i mafija - slučaj Denisa Latina


Denis Latin na Wella Fashion Weeku


Od večerašnje Latinice Denis Latin je odlukom Programskog vijeća HTV-a postao podređen Hloverki Novak-Srzić, urednici Informativnog programa HTV-a. Prisavski kuloari već mjesecima trube kako su i Latin i Hloverka ljudi od povjerenja Predsjednika Stjepana Mesića, najnoviji događaji daju naslutiti da je Stipi potrebnija Hlo, pa se zadnjom Latinicom emitiranom pod kapom Mozaičnog programa "drznuo" posredno napakostiti "moralnoj vertikali s Pantovčaka" preko udara na svog bivšeg poslodavca Ivu Pukanića i njegova mentora Hrvoja Petrača. Kako mu nije uspjelo postati diplomatom u Španjolskoj jer ga Stipe nije dovoljno pogurao, Denis će morati nastaviti raditi na HTV-u, pa mu se nije uputno previše zamjerati šefici Novak-Srzić, šefu SOA-e Tomislavu Karamarku i Predsjedniku Stjepanu Mesiću. Fino se to moglo osjetiti u drugom dijelu emisije koji se bavio likom i djelom njegove kolegice Ivane Šikić. Čak štoviše, Ivana Šikić je ispala žrtvom, valjda da bi se kontriralo Hloverkinim i Latinovim zajedničkih neprijateljima predvođenih predsjednikom ogranka HTV-ova ogranka HND-a Nikolom Kristićem. Razumljivo jer se inače Ivanu Šikić dovodilo u specifične poslovne veze sa Dijanom Čuljak-Šelebaj, Hloverkom Novak-Srzić, Srećkom Ferenčakom i Tomislavom Karamarkom.

A i inače, emisija je uspjela čak ni ne spomenti ključnu kariku oba svoja dijela, šefa SOA-e Tomislava Karamarka, za kojeg je Nacional svojedobno objavio da je kao načelnik zagrebačke policije bio podstanar kod Hrvoja Petrača, poslije kao šef Stipinog predizbornog stožera bio nadređen Šikićki, pa ju onda kao predstojnik UNS-a brifirao o potrebi smjene šefa HIS-a Ozrena Žuneca, zatim 2005. kao jedan od čvrstih stupova Akcijskog plana "dostavio" Nacionalu i Hrvoju Petraču plan od devet točaka kako razbiti Gotovininu mrežu pomagača, i naposlijetku, kao gazda SOA-e, ispričao joj sve o pozadini mog uhićenja, a što je ona trebala preko Hloverkinog pokroviteljstva progurati u priloge Informativnog programa, kao neslužbene, ali pouzdane informacije vezane za državne radnje prema nekom tamo blogeru, kako bi se izrazio Hloverkin zamjenik Dražen Majić.

Ako ni zbog čega drugog, Latin je izbjegao Crnu špijunsku sponu između medija-mafije i politike jer je znao da ga premještaju kod Hloverke a da je kod nje "kažnjivo" spominjati Mesićeva špijunskog miljenika u negativnog kontekstu. Zar nije neki dan Novak-Srzićkina urednica Dnevnika Tončica Čeljuska potpuno prešutjela Karamarkov skandal sa zataškavanjem činjenice da je djelatnik SOA-e iz Karlovca Goran Blagajac službenim golfom usmrtio pješaka Milovana Malivojevića.

Groteskno je da je Denis Latin ostao neprijeporna novinarska zvijezda jugoistočnog dijela Zapadnog Balkana, poglavito u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Tamošnja javnost je kraćeg pamćenja od hrvatske, pa dok se kod nas još netko i sjeti da je Denis Latin kao HTV-ov urednik 1993. objavljivao huškačke priloge protiv Bošnjaka, u Sarajevu će vam svjetski poznati umjetnici reći da je Vodičanin sa slike, svakako tv zvijezda kojoj nema ravne na cijelome Balkanu. I dok se srbijanski novinari i intelektualci u rečenoj emisiji trude dokazati da je Nacional predvodio hajku na Zorana Đinđića, diveći se razini hrvatskog novinarstva koje je odvažno vlastiti prljavi veš iznositi na balkon, pa onda o nekim zmazanostima fino raspredati, tamo nitko da progugla Denisove kolumne u Nacionalu iz istih brojeva u kojima se sotoniziralo Đinđića. U vrijeme za koje je Ranko Ostojić kao ravnatelj policije znao da postoji veza između srbijanske mafije koja je ubila Đinđića i hrvatske koja je radila o glavi Račanu, Latin je potpisujući kolumne u Nacionalu preko 200 puta spomenuo Račana u negativnom kontekstu. A dvije ili tri kolumne je posvetio Mesićevu genijalnom planu kako pomoći Gotovini, a njegovi gosti Miloš Vasić, Dejan Anastasijević, Ranko Ostojić, Gordan Malić i Berislav Jelinić, siguran sam, jako dobro znaju da je međunarodna zajednica kao glavnog Gotovininog logističara navela Hrvoja Petrača, zabranila Mesićevu savjetniku Željku Bagiću putovati EU-om, a Ivu Pukanića prozrela kao čovjeka koji je dobio nagradu HND-a za intervju koji su mu pripremile mafija i tajne službe. Dakle, svatko bi služeći se samo zdravim razumom, odnosno tek lagano analizirajući javno dostupne podatke, indicije i sumnje, što bi po mudrom Zoranu Pusiću trebao biti profesionalni pristup novinarstvu, mogao zaključiti da je i Denis Latin svjesno, aktivno, koristeći svoj značajan utjecaj na javnost bio dio medijsko-političko-špijunsko-mafijaške mreže koja je onemogućavala napredovanje hrvatske prema EU "pomažući" Gotovini.
Ali, eto, nismo ni mi mnogo bolji od Bosanaca, Srba, Crnogoraca jer tom "zatvorenom krugu indicija", ni časni i zdravorazumski Zoran Pusić nije prozborio ni riječi.

P.S. Imate li vremena i zdravog razuma, dajte "lagano" proskrolajte priloženi pdf - zbirku Latinovih kolumni iz Nacionala (Elementa Latina, Nacional, brojevi od 321 do 399) koju bih, da sam na Pukijevu mjestu, tiskao kao knjigu. Mislim, Latin se neće moći pozivati na zaštitu autorskih prava jer ga je Pukanić, ili već tko drugi, za te tekstove isplatio.

P.P.S. Ako se pak Latin na ovu i ovakvu emisiju odlučio jer se Ivo Pukanić odmetnuo od Mesića u Sanaderov tabor, onda sam "fulao ceo fudbal". No, nećete mi zamjeriti jer kako vele dežurni SOA-ini komentatori poput novog nicka Olympusa, ionako ste navikli čitati moje poluinformacije i konstrukcije ;)

- 01:54 - Komentari (3) Isprintaj #

21.01.2008., ponedjeljak

Poklade su...


Jedva smo se sinoć bruder i ja probili kroz magluštinu na povratku iz Gradišta u Zagreb. Radije bi prespavo u autu nego se žurio na vlastiti sprovod po takom s.... od vremenskih uvjeta i okolnosti prometa autocestom A3.

A sad pogledajte kako su nas širokogrudno dočekali u zavičaju!

Poklade su i ludi su dani, pa imade i budala pijani


- 04:26 - Komentari (12) Isprintaj #

17.01.2008., četvrtak

Djelatnik SOA-e Goran Blagajac službenim golfom usmrtio pješaka Milovana Malivojevića


U naslovu postao odao sam još jednu brižno čuvanu državnu tajnu šefa Sigurnosno obavještajne agencije Tomislava Karamarka, a vi imajte strpljenja pročitati dosadašnje oskudne i filtrirane vijesti o tome događaju, pa ću vas na koncu nagraditi dodatnim, prešućenim pojedinostima.

Fotografiju mjesta ubojstva objavila je CROPRESS, neovisna novinarska agencije u kojoj rade moje bivše kolege iz "Arene" Željko Miličević, Bojan Stefanović te legendarni i već zamalo deset godina umirovljeni istražitelj Branko Lazarević, šef ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke.



Tragedija u predbožićno vrijeme

22. prosinca pregažen je naš mještanin, Milovan Malivojević (67), popularno zvani "Mile", dok je hodao po staroj karlovačkoj cesti, a nepoznati je vozač pobjegao s mjesta nesreće. Nesreća se dogodila u 7,30 sati, a 67-godišnji pješak od siline je udara na mjestu preminuo.

Prema izjavama svjedoka, nesreću je skrivio vozač crvenog golfa koji je nakon što je udario pješaka pobjegao prema Karlovcu. Zbog očevida promet je starom karlovačkom cestom bio zatvoren do 10,30 sati, a na teren je izašao i dežurni istražni sudac, kažu u policiji. Dodaju da se za odbjeglim vozačem intenzivno traga te da još ne mogu govoriti o drugim pojedinostima ovog događaja.

Posljednja informacija jest da je vozač crvenog golfa pronađen i da se radi o 54-godišnjem gospodinu. Registracijske oznake na njegovom automobilu su bile lažne što je otežalo potragu. Svjedok je izjavio da je tog kobnog jutra naišao na pješaka, te ga obišao s lijeve strane dok je u tom trenutku vozač crvenog golfa započeo pretjecanje s desne strane tijekom kojeg je udario pješaka.

Ispraćaj pokojnika će biti na sam Božić u 15:00 sati na groblju u Volavju.


administrator, novaki-petrovinski.hr, ponedjeljak, 24 prosinac 2007


POTRAGA Traga se za vozačem koji je u N. Petrovinskim naletio na Milovana Malivojevića

Pobjegao nakon što je usmrtio pješaka

NOVAKI PETROVINSKI – Pješak Milovan Malivojević (67) iz Novaka Petrovinskih preminuo je na mjestu nesreće nakon što ga je danas oko 7.30 sati udario automobil na Staroj karlovačkoj cesti između Jastrebarskog i Karlovca kod mjesta Novaki Petrovinski 3.

Hodao uz rub

Da nesreća bude veća, Malivojević stanuje nedaleko na kućnom broju 23. Vozač golfa se nakon naleta na nesretnog pješaka koji je hodao uz rub ceste nije zaustavio, već se nastavio kretati u smjeru Karlovca. Nesreću je policiji prijavio jedini očevidac, vozač automobila koji je vozio iza golfa.

On je krenuo za nesavjesnim vozačem, nakon što je primijetio da se ovaj nakon što je udario čovjeka nije zaustavio. Pratio ga je neko vrijeme i policiji javio tip i registracijske oznake vozila. Međutim, policija je utvrdila da ta registracija nije evidentirana.

Mole pomoć

Zasad je poznato da se radi o golfu 2 ili 3 generacije najvjerojatnije crvene boje te policija moli sve građane koji imaju bilo kakvu informaciju o nesreći da jave na broj 92 ili najbližu policijsku postaju.

Zbog nesreće i policijskog očevida je promet Starom karlovačkom cestom bio zatvoren od Jastrebarskog do Novaka Petrovinskih od 7.30 do 10.30 sati.

Mladen Milčić, Večernji list, 22.12.2007 17:45


Pregazio 67-godišnjeg pješaka pa pobjegao

U Novakima Petrovinskim, na ulazu u Jastrebarsko iz smjera Karlovca, jutros je oko 6.40 sati na staroj karlovačkoj cesti, nedaleko svoje kuće, smrtno stradao 67-godišnji pješak Milovan Malivojević iz Novaka Petrovinskih. Njegovo tijelo je preko cestovnog kanala odbačeno desetak metara. Nepoznati vozač crvenoga golfa je odmah pobjegao s mjesta nesreće koju je prouzročio i policija za njim traga. Očevici kažu kako je riječ ili o "golfu 2" ili "golfu 3", koji se udaljio u smjeru Karlovca.

Na tom dijelu ceste nema nogostupa.

Promet je starom karlovačkom cestom i dalje obustavljen.

DOPUNA VIJESTI:

Nesreća se dogodila jer je G. B. (policija službeno, pa tako ni nijedan drugi medij nije objavio ni inicijale krivca, op. 45 lines), nepropisno pretjecao osobnim vozilom - priopćila je kratko policija u nedjelju ujutro.

CROPRESS, 22. prosinac 2007. 09:45,




Golfom pregazio pješaka i pobjegao

Bezobzirni vozač Golfa danas je ujutro pobjegao s mjesta nesreće nakon što je pregazio i usmrtio 67-godišnjeg Milovana M. na staroj Karlovačkoj cesti kod mjesta Novaki Petrovinski nedaleko Jastrebarskog.

Milovan M. hodao je oko 7.30 sati u smjeru Zagreba uz lijevi rub kolnika, kako je i propisano za pješake, kada je iz suprotnog smjera naišao crveni Golf “dvojka” ili “trojka”. Za sada nije poznato je li riječ o prebrzoj vožnji ili možda i alkoholiziranosti vozača koji nije išao ulijevo prema sredini kolnika, već je, ne smanjujući brzinu, nastavio voziti bliže desnom rubu kolnika ne ostavivši pješaku mjesta za uzmak.

Tako je prednjim dijelom vozila naletio na Milovana M. i odbacio ga nekoliko metara dalje na meki teren. Milovan M. na mjestu je poginuo. Nesavjesni vozač, koji u tome trenutku nije mogao znati je li pješak živ i bi li mu pružanje prve pomoći spasilo život, jednostavno je odjurio s mjesta nesreće bez zaustavljanja. No, neki su mještani vidjeli ovaj nalet i odmah su pozvali Hitnu pomoć i policiju te dali opis automobila koji je nakon naleta nastavio vožnju prema Karlovcu.

Zagrebačka i karlovačka policija odmah su pokrenuli potragu za odbjeglim vozačem koji je, kako neslužbeno doznajemo, poslije i pronađen na karlovačkom području. Osumnjičeni je uhićen i priveden u policiju, a ako se tijekom kriminalističke obrade potvrdi da je riječ o krivcu ove nesreće, biti će priveden u Istražni centar Županijskog suda.

Očevid je obavila ekipa PU zagrebačke kojom je rukovodio istražni sudac Županijskog suda Oliver Mittermayer. Promet ovom dionicom bio je prekinut od 7.30 do 10.30 sati.

Željko Petrušić, Jutarnji.hr, 22.12.2007 18:17



U subotu, 22. prosinca, oko 6,40 sati na području Jastrebarskog, Novaki Petrovinski, nepoznati je vozač upravljao nepoznatim vozilom i kretao se iz smjera Lučkog u smjeru Karlovca iza osobnog vozila Fiat Punto zagrebačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin (1957.). Dolaskom do kućnog broja 3, vozač fiata obilazio je pješaka koji se kretao uz zapadni rub kolnika u smjeru sjevera i tom prilikom djelomično prešao na kolnik namijenjen prometu vozila iz suprotnog smjera. U tom trenutku iza njegovog vozila naišlo je nepoznato vozilo s nepoznatim vozačem, koje ga je nepropisno preticalo s desne strane pri čemu je prednjim desnim dijelom vozila udarilo pješaka. Pješak je od siline udarca odbačen u putni jarak i na mjestu nesreće smrtno stradao, dok se nepoznati vozač udaljio s mjesta događaja. Očevidom je utvrđeno da je smrtno stradao hrvatski državljanin (1940.). Prikupljenim obavijestima i kriminalističkom obradom utvrđeno je da je nepoznati vozač hrvatski državljanin (1953.), koji je upravljao osobnim automobilom marke Golf zagrebačkih registracijskih oznaka, a za kojeg se osnovano sumnja da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće i kazneno djelo nepružanje pomoći osobi koja je teško ozlijeđena, te je doveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

Aleksandra Ljuba, glasnogovornica PU Zagrebačke, Načelnik : Marijan Tomurad, 22. 12. 2007


Dakle, da nije bilo vozača fiata koji je slijedio djelatnika SOA-e Gorana Blagajca iz Karlovca i nazvao policiju, možda "nepoznati vozač" nikada ne bi bio prepoznat kao hrvatski državljanin (1953.) te osnovano osumnjičen da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće i kazneno djelo nepružanje pomoći osobi koja je teško ozlijeđenate po istražnom sucu Oliveru Mittermayeru doveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

A da nije bilo savjesnih čitatelja 45 linesa vi nikada ne biste znali da je Goran Blagajac djelatnik SOA-e koji se kobnoga jutra vraćao sa SOA-inih bakanalija u restoranu «VELIKA KLET OBITELJI BUNČIĆ» u Dugom Selu i da je bio toliko uplašen jer ga je progonio vozač fiata, pa je došavši doma u Karlovac nazvao SOA-u i prijavio kako je imao lakši prometni udes, odnosno da je udario službenim golfom o stup.

Je li osumnjičenik za ubojstvo Blagajac sjeo za upravljač pijan pitajte glasnogovornicu PUZ-a Aleksandru Ljubu, glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića, vlasnika restorana Milan Bunčića i njegove djelatnike, ravnatelja SOA-e Tomislava Karamarka i njegove podređene, koji su sa vozačem SOA-inog crvenog golfa s lažnim tablicama slavili do jutra u Dugom Selu. Županijski sud možete pitati je li Goranu Blagajcu određen pritvor ili je pušten kući u Karlovac na triježnjenje? Uostalom, sva ova pitanja možete postaviti i urednicima medija koji su objavili samo jednu vijest o ovome događaju. Pitajte urednike je li im vijest bila nezanimljiva ili im je ravnatelj SOA-e osobno ili preko svojih ljudi savjetovao da ne čačkaju više po tome!

Moji savjesni čitatelji neslužbeno tvrde da je ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko zapovijedio da se Blagajca retroaktivno umirovi, kako obitelj ubijenog Milovana Malivojevića ne bi mogla tražiti odštetu od države. Dakle, ispast će da je umirovljeni djelatnik SOA-e službenim vozilom usmrtio čovjeka, ali kako je riječ o tajnoj službi koja se koristi lažnim registracijama, da on nju zaštiti Blagajac bi mogao izjaviti da nema pojma o čijem je vozilu riječ, odnosno, da je senilan pa se više ne sjeća gdje je bio tek da je u jednom trenu shvatio da bi se trebao vratiti kući, pa je sjeo u prvo otključano vozilo s ključem u bravi na koje je naišao i njime se zapičio starom karlovačkom. A možda još pati i od PTSP-a.

Mene SOA-a i dalje progoni iako je policijska krim obrada treći put završena i ne sumnjam da ću zbog ove vijesti doći pod još žešći udar Karamarkovih ljudi. Ali, ako će bilo tko, pa makar samo obitelj, pokojnikovi prijatelji i sumještani, saznavši za pozadinu priče, osjetiti minimalno olakšanje, ja ću biti zadovoljan i još odlučniji da se stane na kraj kriminalu povampirene UDBA-e kojoj danas od milja tepaju Sigurnosno obavještajna agencija.

- 23:37 - Komentari (7) Isprintaj #

14.01.2008., ponedjeljak

Kampanja – rano otkrivanje Hepatitisa C


Stigao mi mail prijateljice Ive Gruden Zdunić, tajnice udruge "ABC Hepatitis", a kako smatram da je javnost nedovoljno informirana (i osviještena) o problematici kojom se udruga bavi, objavljujem ga ovdje:

Prosljedjujem poziv na tiskovnu konferenciju povodom kampanje koju naša udruga provodi u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.

Nadamo se Vašem dolasku!



Iva Gruden Zdunić, tajnica




PREDMET: Kampanja – rano otkrivanje Hepatitisa C - tiskovna konferencija - obavijest



Poštovani, Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje na prijedlog i u suradnji sa Udrugom za prevenciju, pomoć i borbu protiv virusnog hepatitisa «ABC Hepatitis», zajedno sa domovima zdravlja i Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba pokreće i organizira kampanju ranog otkrivanja oboljelih od Hepatitisa C.

Prioritet akcije je rano prepoznavanje Hepatitis-a C kao važnog javno - zdravstvenog problema, kako bi se probirom (screening-om) na Hepatitis C omogućila što ranija dijagnoza i bolji pristup liječenju.

Udruga ABC hepatitis u cilju povećavanja stope testiranja predlaže edukativnu kampanju, uz orijentacijsko testiranje testovima niske osjetljivosti. Za utvrđivanje infekcije potrebno je napraviti serološko testiranje (iz pune krvi upotrebom ELISA testova), što je moguće obaviti u Zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba.

Početak kampanje ranog otkrivanja Hepatitisa C biti će najavljen na tiskovnoj konferenciji 15. siječnja 2008. u 13,00 sati u dvorani 372/III kat, u Zagrebu, Trg Stjepana Radića 1.

Na tiskovnoj konferenciji biti će nazočan pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, dr Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javo zdravstvo Grada Zagreba dr. Tihomir Majić, Voditeljica službe za prevenciju ovisnosti dr. Mirjana Orban, voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu prim. Marija Džepina, ravnatelji domova zdravlja, predsjednik Udruge «ABC Hepatitis», prof.dr.sc Rajko Ostojić pročelnik Referentnog centra za kronične bolesti jetre KBC Zagreb-Rebro i doc.dr. Adriana Vince, iz Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnog hepatitisa Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Lijepo Vas molimo za dolazak, kako bi građani dobili pravodobnu informaciju o samoj kampanji ranog otkrivanja Hepatitisa C, gdje se i na koji način mogu besplatno i anonimno testirati. Nakon predstavljanja kampanje u istom prostoru biti će javno testiranje.



S poštovanjem,

PROČELNIK Dr. Zvonimir Šostar




- 16:32 - Komentari (5) Isprintaj #

13.01.2008., nedjelja

OSCE u listopadu 2007 izrazio zabrinutost ministarstvu vanjskih poslova RH zbog mog slučaja



Organization for Security and Co-operation in Europe

The Representative on Freedom of the Media
Miklós Haraszti

15 November 2007

Regular Report to the Permanent Council

...

Croatia

I sent a letter to the Minister of Foreign Affairs on 25 October, raising concern about the case of
journalist Zeljko Peratovic. He was detained on 17 October for one day, in connection with his
alleged revealing of state secrets. If charged, Peratovic will face up to three years of
imprisonment. I asked the Minister for details of this case, and reiterated the need for new laws
that can secure that criminal liability for disclosing secrets applies only to officials in charge of
protecting classified information.


Jest stara vijest, al ja sam je tek sada pronašao preko Yahoo search resultsa.

- 14:21 - Komentari (0) Isprintaj #

12.01.2008., subota

Povisit ću odštetni zahtjev od države s 800 tisuća na 8 milijuna kuna

Sjećate se da sam optužio šefa SOA-e Tomislava Karamarka da operativno stoji iza moga progona?! Sjećate se da sam bezbroj puta pisao da ja Vladimir Faber, savjetnik ministra policije, Karamarkov kum. Sjećate se da sam pisao da je Karamarko brifirao Jasnu Babić (dok je trajao prvi dio krim obrade) da sam ja neovlašteno snimao svoje kolege i političare kako bi ih ucjenjivao?! Sjećate se da sam pisao da je pokojni Vjenceslav Bill tvrdio da je istražni sudac 1991 u Osijeku Radoslav Armabašić sudjelovao u Glavaševim zločinima?! Sjećate se da je Radoslav Arambašić, umjesto da bude optužen, posato odvjetnik Gordane Getoš-Magdić, a da ga Faber na snimci Ane Marije Getoš spominje kao kolegu s faksa Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića!? Meni je policija zaplijenila pismena i usmena svjedočanstva Vjenceslava Billa o upletenosti Radoslava Arambašića u ratne zločine u Osijeku. To nisu nikakve državne ni službene tajne. Bill je naglo umro, a dan, dva prije smrti dao je iskaz istražnom sucu, pri kojem je nazočni državni odvjetnik zabranio pitanja o Radoslavu Arambašiću.
Usput, ja sam povezao pokojnog Billa, preko predzadnje cure Vladimira Fabera, Dijane Pajagić (lani završila u pritvoru na 3 tjedna, jedva ju izvukao Čedo Prodanović), sa načelnikom osječke policije Faberom.
Nit branim Glavaša, nit Gordanu Getoš-Magdić. Recite mi, zašto Mladen Bajić i Vladimir Faber nisu preko pokojnog Billa, prije pokretanja postupka protiv Glavaša, optužili Radoslava Arambašića za činjenje i prikrivanje ratnih tločina i ponudili mu pokajnički status nego su ga uvalili za odvjetnika Gordani Getoš-Magdić?!
Brrrr.... Je li to vladavina prava? Je li to zakonito procesuiranje ratnih zločina? Je li to zakonito procesuiranje novinara-blogera?
Dajte, molim vas. Povisiti ću odštetni zahtjev protiv RH za maltretiranje SOA sa 800.000 kuna na 8 milijuna kuna. A oni koji podržavaju Karamarka, Fabera, Bajića i Mesića (Faber je član Mesićeve komisje za pomilovanja o čemu sam također više puta pisao) neka se ne bune što ću se na njihov račun naplatiti za sva s..... koja proživljam da bi se na zakonit način raščistilo s ratnim zločinima i mafijom.

P.S. Hvala OI-u i CV-u za korisne opservacije ;)

- 12:46 - Komentari (9) Isprintaj #

11.01.2008., petak

Stipe Mesić i sindikat sudaca



Organizirajući prijem Hrvatske udruge sudaca na čelu s predsjednikom Đurom SESSOM, odnosno sindikata sudaca koji tako organizirani štite uglavno svoje interese, Predsjednik Republike Stipe MESIĆ, čuvar Ustava Republike Hrvatske, ugrozio je Ustav i trodiobu vlasti što je zapravo i bila njegova namjera.

Slučaj zastupnika Branimira GLAVAŠA je ekskluzivno domena Ustavnog suda te se Stipe MESIĆ, ako je uistinu htio pribaviti pravno mišljenje, trebao obratiti toj instanci.

Gore navedeni «sindikat» je često pružao usluge Stipi MESIĆU. Delegirali su mu člana GARCA glede oslobađanja notornog ubojice Marka NIKOLIĆA kojeg mu je u više navrata posuđivao prijatelj iz Njemačke Željko GOLUB. Sudac GARAC mu je priskočio u pomoć i u slučaju Ane JENDRIŠ-JELESIĆ. Da bi dao vremena zločinačkoj organizaciji, na čelu s Mesićevim šogorom Žarkom PAVLINOM, da opljačka i nesmetano proda cijelu imovinu Ane JENDRIŠ-JELESIĆ, protuzakonito je godinu dana držao u pritvoru tu nevinu žrtvu.

Od proglašenja samostalnosti i nezavisnosti Republike Hrvtske, Ustav te države mu je kao trn u oku. U cilju promjena ustavnih zakona okupio je na Pantovčaku, uz aktivnu pripomoć Josipa MANOLIĆA, Josipa PEKOVIĆA, Sašu PERKOVIĆA, Budimira LONČARA.....Godinama su planirali potpuno preuzimanje vlasti i u tom cilju su posredstvom svoje djece zauzeli sva mjesta u državnoj administraciji te u veleposlanstvima. Tijekom drugog i zadnjeg mandata Stipe MESIĆA vlast je trebao preuzeti sin njihovog sindikalca Zoran MILANOVIĆ......Njihov plan bi se najvjerojatnije i bio realizirao da Josip MANOLIĆ, uvjeren u pobjedu SDP-a na izborima, nije savjetovao MESIĆU da uhapsi novinara Željka PERATOVIĆA.

Ivo SANADER je upravo uspješno sastavio homogenu i stabilnu vladu koja je prva u povijesti nezavisne Hrvatske uistinu odraz težnjih velike većine hrvatskih građana. Ostaje još samo jedna prepreka na putu Hrvatske, odnosno povratak, u europski civilizacijski prostor – PRAVOSUĐE, KRIMINAL i KORUPCIJA.


Marin TOMULIĆ
, Pariz, 10, siječnja 2008.

- 08:33 - Komentari (1) Isprintaj #

10.01.2008., četvrtak

Francuski pravnik vs. hrvatski suci u slučaju Glavaš

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Hrvatske udruge sudaca predvođeno njenim predsjednikom g. Đurom Sessom



Suci Sanaderu: mi odlučujemo o Glavašu


Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa apelirao je na sve državne dužnosnike da svojim izjavama "ne stvaraju dojam u javnosti da su sudske odluke već donesene", misleći pritom na Sanaderovu izjavu o Glavaševoj prisutnosti na konstituirajućoj sjednici sabora.

Izjavama kojima se stječe dojam da su sudske odluke donesene, unaprijed ili pod nedozvoljenim pritiskom mimo nadležnog suda i za to predviđene procedure, oslabljuje se ionako krhki položaj koji sudbena vlast ima u javnosti i u odnosu na druge dvije grane državne vlasti, ustvrdio je Sessa u priopćenju.

Istaknuo je da se "odluke u nadležnosti sudova donose isključivo po sudovima (sucima) u za to zakonom predviđenom postupku".

Nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma s HSS-om i HSLS-om, Sanader je jučer izjavio da je Glavaš kao "izabrani zastupnik u Saboru dobio poziv i da će doći na sjednicu u petak, kakva je praksa i u svijetu".

H-Alter, 09.01.2008


Na aktualni Glavašev pravni položaj reagirao je i francuski odvjetnik Ivan Jurašinović pismom 45 linesu. Njegovo se mišljenje poklapa sa stavom premijera ive Sanadera, ali i sa svojedobnim pismom koje je 45 linesu na istu temu, iz Pariza uputio Marin Tomulić.

Ivan Jurašinović
Avocat
Angers - Francuska

45 LINES
Željko Peratović, novinar
Zagreb - Hrvatska


Poštovani gospodine Peratoviću,

budući da je slučaj zastupnika u Saboru RH Branimira Glavaša postao tema razgovora i u francuskim pravnim krugovima, odlučio sam se i ja uključiti u raspravu posredstvom vašeg bloga. U razgovorima sa mojim francuskim kolegama odvjetnicima i pravnim stručnjacima s područja ustavnog prava, izdvajavam mišljenje jednog od njih s kojim se u potpunosti slažem :

« L’election comme depute d’un citoyen incarcere pour des faits connus des electeurs le jour de l’election caracterise de la part du peuple un rejet d’une decision judiciaire pourtant rendue en son nom. La volonte du peuple souverain, eclairee par la connaissance du dossier penal que lui donne une presse generalement bien informee, vient annuler un acte de justice qui perd alors toute legitimite. En elisant Branimir Glavaš depute, le peuple souverain exerce directement par lui-meme la fonction de juger que les tribunaux exercent habituellement en son nom de maniere indirecte. La liberation immediate de Branimir Glavaš s’impose comme le respect de la volonte du peuple souverain qui a librement et democratiquement decide de lui redonner son immunite malgre les faits qui lui sont reproches. L’immunite dont beneficie desormais Branimir Glavaš couvre tous les elements relatifs aux dossiers pour lesquels il est poursuivi et son immunite ne doit pas pouvoir etre levee par le nouveau Sabor en l’absence d’elements nouveaux. Avec le cas Glavaš, a l’aube de l’adhesion a l’UE, la Croatie est confrontée aux limites de son systeme judiciaire et de sa démocratie. Si Glavaš reste en prison, l’Etat croate sera discrédité. Si Glavaš sort de prison, le procureur qui l’a poursuivi au nom du peuple et le juge qui l’a incarcere au nom du peuple devront ętre sanctionnes car l’independance de la justice ne veut pas dire irresponsabilite. Au contraire, la responsabilite du juge est la contrepartie necessaire du pouvoir important que le peuple lui confie et dont il ne doit pas abuser ».

Izbor građanina, pritvorenog iz razloga poznatih biračima u vrijeme izbora, za zastupnika u Sabor, zapravo predstavlja odbacivanje, odnosno neprihvaćanje od naroda sudske odluke donešene u njegovo ime. Odluka suverenog naroda, upoznatog sa sadržajem kaznenog predmeta putem inače dobro informiranih medija, upravo je poništila pravni akt koji time u potpunosti gubi svoj legitimitet. Izabravši Branimira Glavaša za zastupnika u Saboru, suvereni narod izravno u svoje ime preuzima funkciju sudca što u normalnim uvjetima neizravno vrše sudovi u njegovo ime. Poštivanje volje suverenog naroda koji je slobodno i demokratski odlučio vratiti imunitet Branimiru Glavašu usprkos djelima koja mu se stavljaju na teret nalaže njegovo neodložno oslobađanje. Imunitet koji danas uživa Branimir Glavaš pokriva sve elemente sadržane u kaznenom postupku protiv njega, te mu imunitet niti jednom odlukom novog saziva Sabora nemože biti oduzet bez novih dokaza. U godini zaključivanja pregovara sa EU, slučaj Glavaš ukazuje na nedorečenosti pravosudnog sustava i demokracije. Ako Glavaš ostane u pritvoru, RH će biti diskreditirana. Ako Glavaš izađe iz pritvora, državni odvjetnik koji je protiv njega podigao optužnicu u ime naroda, te sudac koji ga je pritvorio u ime naroda, trebaju biti sankcionirani iz razloga što nezavisnost pravosuđa neznači neodgovornost. Odgovornost suca mora biti recipročna velikim ovlastima koje mu je narod povjerio i on njih nesmije iznevjeriti.

- 00:52 - Komentari (8) Isprintaj #

09.01.2008., srijeda

Dijelovi kopija nezakonito uništenog intervjua s Josipom Majerskim

Intervju sa Josipom Majerskim službeno nije označen državnom tajnom, ali je nezakonito presnimavan, a dio koji se nalazio na "sprženoj" memorijskoj kartici Canona je uništen. Što je to uništavalački smetalo progonitelje možete pogledati na dijelovima sačuvanih kopija!

- 05:14 - Komentari (1) Isprintaj #

07.01.2008., ponedjeljak

Interview autora 45 lines na Plavom radiju u 12,45

Za sat vremena, 12,45, na Plavom radiju, na frekvencijama 89,1 i 98,0 MHz u emisiji Tonija Volarića Vis a Vis dati ću intervju o progonu kojem sam izložen zbog vođenja ovoga bloga. Svakako, poslušajte! Ako ne stignete, nadam se da ću dobiti mp3-icu, pa ću razgovor postati nešto kasnije.

SVIM VJERNICIMA PRAVOSLAVNE VJEROISPOVJESTI ŽELIM SRETAN BOŽIĆ


MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!

- 11:52 - Komentari (5) Isprintaj #

06.01.2008., nedjelja

Treći dio pravosudno-policijskog rašomona


U četvrtak oko 16 sati, nakon drugi put "okončane" krim obrade, policijski službenik Z. M. izvijestio me da mi osobno računalo, laptop "toshiba" i 2,5 do 3 tisuće papirnatih dokumenata neće biti vraćeno, već da će biti, ili da već je proslijeđeno Državnom odvjetnišvu kao dokazni materijal uz kaznenu prijavu protiv mene, a što se policije tiče "da Bog da, da se više nikad ne vidjeli".

Odvjetnik Krešimir Škarica je u četvrtak prije podne preda mnom nazvao istražnog suca Zdenka Posavca i zatražio ga uvide u spise u mom predmetu jer do tada uopće nismo znali ni pod kojim se brojevima vode i što konkretno piše u kaznenoj prijavi. Istražni sudac Posavec mu je odobrio uvid i kopiranje spisa i u petak su vježbenice iz odvjetničkog ureda Škarica trebale kopirati spise. U četvrtak u noćnim satima primijetio sam da mi je vraćena uništena memorijska kartica za Canon na kojoj su bile osobne fotografije i intervju s Josipom Majerskim svjedokom njemačkog tužiteljstva za udbine zločine u Njemačkoj. Obavijestio sam o tome odvjetnika Škaricu, koji mi je kazao da ćemo o tome napraviti u petak podnesak čim dobijemo uvid u spis.

U petak prijepodne sam se dogovorio s odvjetnikom da dođem u njegov ured oko 17 sati kada će on na stolu već imati kopije spisa, pa ćemo pristupiti izradi podneska.
Oko 16,30 u petak sam se nalazio u automobilu na putu u odvjetnički ured. Zvao je odvjetnik da me obavijesti kako se on razbolio, da me ne može primiti, da istražni sudac Posavec nije dopustio uvid i kopiranje spisa, ali da je njega upravo zvala policijska djelatnica D. V. i da traži neka joj se odmah javim kako bih odmah došao u Heinzelovu preuzeti osobno računalo i laptop. Iznova sam bio šokiran. Odvjetnik je kazao da mi on, obzirom na svoje zdravstveno stanje ne može pomoći, a ja neka sam odlučim što ću napraviti.

Nazvao sam policijsku službenicu i rekao joj da sam ljut na policiju radi uništenog intervjua i memorijske kartice i da mi nije jasno zašto mi odjednom žele vratiti stvari koje su dokazni materijal na Državnom odvjetništvu. Ona je pripomenula da sam u četvrtak trebao provjeriti je li mi kartica ispravna prije nego sam potpisivao zapisnik o preuzimanju stvari, a ako se na to hoću žaliti neka pišem podnesak istražnom sucu, ali da me oni u policiji očekuju s računalima. Nije mi htjela reći tko je i zašto naložio da mi se vrate i računala, obzirom da je dan ranije priča bila "okončana"

Kako sam bio već u automobilu za 15 minuta sam se našao u Heinzelovoj. Službenica mi je rekla da mi policija nudi trenutno vraćanje računala uz moju suglasnost da će s njih sve biti obrisano. Rekao sam da ne pristajem i da odoh doma. Onda se ispravila i kazala da bi bili izbrisani samo oni sadržaji koji su već kopirani kao dio dokaznog materijala. Na to sam kazao da može, ali neki drugi dan jer kraj mene nema ni odvjetnika, a imam i obiteljskih obaveza. Potom se išla konzultirati i navela da tu stvar može napraviti samo jedan jedini MUP-ov stručnjak u državi L. Lj. kojeg od subote neće biti tri mjeseca u Zagrebu i da je on već na putu "ovamo", te da čitav postupak neće trajati više od sat vremena.

Pristao sam jer nisam imao izbora. Postupak stvarno nije dugo trajao. Bili su gotovi u 20 sati. Brisali su iz roota fileove koji su, zapisnički, bili kopirani s računala. Još mi je službenica pomogla odnijeti računala do porte, a mogao sam parkirati automobil pred sam ulaz u policiju.

Naravno, na kraju opet nisam saznao zašto se policija naglo predomislila vezano za vraćanje računala, a tokom "brisanja" u prostoriju su navraćala, po odijelu i stavu, očito dva MUP-ova načelnik, i obazrivo, obraćajući se podređenima, pitali je li sve u redu.

O ovome sam htio pisati sutra, ali kako su me danas kolege iz Novog lista, Radija 101 i s Nove TV zvale da pitaju ima li novosti, prepričao sam im gornji sadržaj, a evo i objaviti ću post.

Sutra ću vidjeti je li odvjetnik ozdravio i tražiti uvid u spis te pokušati sastaviti podneske.

Očito je da Državno odvjetništvo manipulira istražnim sucima i policijom. Nedvojbeno je da su nalogom od četvrtka izazvali kontraefekt jer su pritisak na mene htjeli predstaviti kao uslugu, ali je javnost shvatila da mi nisu vratili glavne stvari, a obznanio sam i nezakonito dokazivanje oštećivanjem memorijske kartice, pa je u petak trebalo "sanirati štetu". Najvjerojatnije su radili telefoni na relaciji Sanader - Bajić - Posavec - policija.

Tajne službe i Državno odvjetništvo rade mi štetu godinama, pa da sutra i odustanu od daljnjeg postupanja i uz ispriku mi vrate i preostale stvare koje su još na DORH-u ( tisuće dokumenata i nekolicina CD-a), ne samo da ću nastaviti pravnu bitku s državom, nego ću i internacionalizirati slučaj do zadnjeg svjetskog uha kojeg ovo sustavno državno maltretiranje bude zanimalo.

- 15:37 - Komentari (5) Isprintaj #

04.01.2008., petak

Ipak me policija naljutila - obraćam se HHO-u


"Djelomice sretan" što sam dobio barem dio svojih stvari danas od policije, važnije su ipak poslali DORH-u kao dokaze uz kaznenu prijavu, nisam do maloprije ni primijetio da mi je PU Zagrebačka vratila Canon PowerShot S3 IS s ispražnjene 4 baterije Sanyo AA H6 2500 mAh, te ispražnjenom i oštećenom memorijskom karticom SanDisk Ultra II 2.0 GB. Pogledajte iz priloženog:

Nisam samo materijalno oštećen. Policija je uništila (vjerojatno prilikom kopiranja, koje nije obavljeno na današnjoj krim obradi, dakle nezakonito, i deset minuta video intervjua s Josipom Majerskim koji su se nalazili na memorijskoj kartici moga aparata (snimljeno Nokiom N95)


Stavio sam nove baterije ali nisam mogao fotografirati. Ponavljam, kartica je bila ispravna i na njoj je bio intervju sa svjedokom protiv Josipa Perkovića i obiteljske fotografije (snimljeno Nokiom N95)


Ne samo da ću tražiti naknadu štete od policije već je to još jedan dokaz o nezakonitom dokazivanju tako da me ne bi začudilo da se ostavari prognoza predsjednika HHO-a, dobro informiranog Ive Banca (od Sanadera ili Bajića):

»Jest,zanimljivo je da je on u više navrata saslušavan, medjutim imam informaciju da je ovaj najnoviji slučaj jednostavno odluka istražnog suca da ga se sasluša prije vraćanja njegova računala, tako da izgleda da je cijela stvar zapravo pri kraju. Očito ne postoje neki razlozi da se njega kazneno goni.»

Ankica Barbir-Mladinović, Slobodna Evropa, 03. januar/siječanj 2008, 21:43


Dragi gospodine Banac,danas prijepodne pisat ću pismo HHO-u s molbom da me uzmete u zaštitu jer dobro znate da nisam neka nesretna, slučajna žrtva, predsjednika Mesića, šefa SOA-e Tomislava Karamarka, Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i njihovih ljudi u policiji koja bi trebala biti sretna ako ju se nakon svega neće kazneno goniti.

Istina, priopćenje HHO-a o započinjanju postupka protiv mene, a koje je potpisao akademik Vlatko Silobrčić, odaslano je mjesec dana prije nego ste Vi postali predsjednik HHO-a, ali ne vjerujem da se ne slažete s navodima iz njega poput ovih:

...
Hrvatski helsinški odbor nedopustivim je danas ocijenio uhićenje novinara Željka Peratovića zbog, kako kažu, posjedovanja dvije godine starih i već višestruko objavljivanih "državnih tajni".
...
U HHO-u problem vide i u tome što je državno odvjetništvo dopustilo da povod za policijsku intervenciju bude stara i stoga dvojbena prijava Sigurnosno obavještajne agencije.
...
Proglasi li se svako odavanje državne tajne povredom pravnoga poretka težom od povrede privatnosti osobe, prihvati li se pravo "obavještajne zajednice" da nameće represivne mjere, a istovremeno ne odgovara za to što iz nje "cure" informacije, rehabilitiraju se zapravo totalitarni koncepti zajedničkoga života, zaključuje se u Izjavi HHO-a.

Vlatko Silobrčić

HHO, 23.10.2007.



- 01:29 - Komentari (16) Isprintaj #

03.01.2008., četvrtak

Pismo EU Komisiji o Karamarku, Bajiću, Mesiću i Perkoviću

Iz pisma kojega sam 05. 11. 2007. odaslao na adrese u EU donosim karakterističan izvadak:


...By my arrestment it is wanted to scare those who couldn’t be scared on some other way by Mesic, Karamarko, Bajic and Josip Perkovic. They wanted to break me to eventualy I reveal myself who are my sources and to present me in public as betrayer, sneaker…

And when they didn’t succeed, now they unofficially are trying to defame me as some lunatic, private spy, unauthorised recorder and so on…

It is interesting that criminal interrogation finished on Friday 19 October, and my confiscated materials arrived to State attorney’s office yet 23th October, Tuesday.

It is beyond every procedure and it is to suppose that it meanwhile were illegaly in SOA and where, not only were copied, but also probably mounted, that in later continuation of process they could charge me for something, for example illegal recording. I remind that President of Croatia Stjepan Mesic said that State attorney’s office should start a procedure against Vladimir Zagorac because he unauthorisedlly was recording meeting with President’s counselor Sasa Perkovic in Vienna...


45lines.peratovic.net, January 3rd, 2008

- 07:20 - Komentari (5) Isprintaj #

02.01.2008., srijeda

Nastavlja se kazneni progon autora 45 lines


Upravo mi je odvjetnik Krešimr Škarica rekao da je obavješten iz PU Zagrebačke da je je policija od Županijskog državnog odvjetništva dobila "valjani" nalog za nastavak krim obrade nada mnom pregledom preostalih stvari i materijala koje su mi zapljenili, pa ili ću doći sutra u 09 u Heinzlovu ili će me opet uhititi.
Naravno da ću se odazvati nastavka krim obrade, ali moram priznati da sam iskreno šokiran. Ponajprije jer je premijer Sanader oštro reagirao na policijski postupak protiv mene i najavio da će ispitati stvar te da je na strani novinara, a iz MUP-a su tada priopćili da su bavljenje samnom završili te da:

"MUP očekuje da mjerodavne institucije koje traže postupanje
policije, unutarnja pitanja poput curenja informacija rješavaju unutar svojih sustava bez posredovanja policije, za što imaju sve mehanizme i zakonske ovlasti", ističe se u priopćenju MUP-a.

Dnevnik.hr, 20.10.2007,


Iznenađen sam zato što je i DORH neslužbeno poručio:

DORH: Peratović uhićen 'iz gluposti'

MUP je još prije priopćio da je kriminalistička obrada Ž. Peratovića završena, Državnom odvjetništvu ne pada na pamet kazneno progoniti novinara, a kako sada svi peru ruke od prošlotjednog skandala, Peratović bi još mogao dočekati i javnu ispriku.


Deana Knežević, Večernji list, 21.10.2007



Opet ne vjerujem da se premijer Sanader naljutio na mene (slučaj njegova prijatelja Mladena Barišića o kojem neki kuloari spekuliraju kao novom ministru policije) i da on stoji iza ovoga slučaja kao što to sugeriraju Mesić-Karamarkovi krugovi, a o čemu sam nedavno pisao: Sanaderovo pospremanje u MUP-u.

Najvjerojatnije iza nastavka zastrašivanja stoji SOA i njen ravnatelj Tomislav Karamarko koji nije mogao podnijeti činjenicu da sam nakon prvog maltretiranja nastavio kritički pisati o njemu i krugovima kojima pripada:

Veći dio medija na koji Karamarko ima utjecaj prešutio je da je šef SOA-e na stanoviti način izdao još jednu Sanaderovu prijateljsku obitelj (Turić-Sulić).

U postupku protiv policajaca optuženih za reket Zorana Košutića i Bože Vučkovića, Karamarko je kao svjedok optužbe svjedočio u korist optuženih.

Isto je s ucjenom Leona Sulića, osuđenoga direktora Croatia busa, koji je probleme svojedobno povjerio Tomislavu Karamarku. Sulić je rekao kako je Stipan Tojčić od njega tražio mito za Vučkovića i Košutića. Karamarko je taj dio demantirao, tvrdeći da mu je Sulić govorio samo o nekim policajcima, ali se nije mogao sjetiti jesu li spominjana imena i iznosi.


Marin Dešković, Vjesnik, 22. prosinca 2007



Moji raniji napisi o vezama Sanader-Turić-Sulić-Karamarko:

Leon Sulić i POA




Vezano za ubojstvo Davora Zečevića Zeca već sam pisao da je riječ o mogućoj poruci predsjedniku Stjepanu Mesiću. Postoje vrlo ozbiljne indicije da je Ivana Šikić, bivša glasnogovornica Mesićeve prve predsjedničke kampanje, s mjesta ubojstva svog nevjenčanog supruga odvedena na saslušanje šefu SOA-e Tomislavu Karamarku.

45lines, 28.12.2007.

Svjesno kršeći zakon opet objavljujem objavljene državne tajne

Zbijmo redove "drugarice i drugovi"!

Policija se oglušuje na zahtjeve da mi se vrate stvari

Korupcija u SOA-i! Koga briga

Miljuš, Novak-Srzić, Čuljak-Šelebaj ili novinarstvo i mafija



Zašto javnost šuti o Mesiću i Petraču u slučaju Zečević?!



Zna li Mesić zašto je ubijen Petračev čovjek?!


Mesić ne čita moj blog, al' njega čitaju u Europi

Multimedijalne poruke predsjedniku Mesiću, tužitelju Bajiću i špijunu Karamarku

i tako dalje...

Podsjetio bih i na priopćenje HHO-a povodom mog slučaja:

...
Hrvatski helsinški odbor nedopustivim je danas ocijenio uhićenje novinara Željka Peratovića zbog, kako kažu, posjedovanja dvije godine starih i već višestruko objavljivanih "državnih tajni".
...
U HHO-u problem vide i u tome što je državno odvjetništvo dopustilo da povod za policijsku intervenciju bude stara i stoga dvojbena prijava Sigurnosno obavještajne agencije.
...
Proglasi li se svako odavanje državne tajne povredom pravnoga poretka težom od povrede privatnosti osobe, prihvati li se pravo "obavještajne zajednice" da nameće represivne mjere, a istovremeno ne odgovara za to što iz nje "cure" informacije, rehabilitiraju se zapravo totalitarni koncepti zajedničkoga života, zaključuje se u Izjavi HHO-a.

Hina, TotalPortal, 23.10.2007.


Naravno, predsjednik Mesić nema nikakve veze s mojim slučajem jer on ne nadzire policiju već samo SOA-u i VSO-au, a neki mu prigovaraju da pritišće i DORH. Ali policiju ne:


* Novinar Željko Peratović završio je u zatvoru. Mnogi su vam zamjerili što ste u slučaju Puljiz išli do kraja u istraživanju istine, a kod Peratovića niste pokazali interes. Je li to zato što vas Peratović često kritizira na svom blogu?

- Ja čak i nisam znao da on ima blog i da se bavi mnome. Možda je to propust moje savjetnice Danijele Barišić, koja mi nije rekla da on piše o meni. Ja ne pratim blogove, ali i da sam znao, ne bih protiv njega poduzeo ništa. Mislim da je pogrešno bilo uhapsiti ga. Policija je trebala na drugi način doznati tko pomaže da cure informacije i reagirati prema tome, a ne prema novinaru. A što se tiče slučaja novinarke Puljiz, nju nije privela policija da bi dala iskaz. Nju su priveli organi obavještajne službe na nedopušten način i ja sam zato reagirao.


Jasmina Popović, Ured Predsjednika, Večernji list, 17.11.2007.


Sretna vam Nova, gospodine Predsjedniče!

- 12:21 - Komentari (10) Isprintaj #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2012 (1)
Svibanj 2010 (1)
Svibanj 2008 (16)
Travanj 2008 (19)
Ožujak 2008 (11)
Veljača 2008 (22)
Siječanj 2008 (22)
Prosinac 2007 (15)
Studeni 2007 (16)
Listopad 2007 (19)
Rujan 2007 (14)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (14)
Lipanj 2007 (24)
Svibanj 2007 (17)
Travanj 2007 (33)
Ožujak 2007 (37)
Veljača 2007 (32)
Siječanj 2007 (29)
Prosinac 2006 (26)
Studeni 2006 (34)
Listopad 2006 (31)
Rujan 2006 (29)
Kolovoz 2006 (25)
Srpanj 2006 (17)
Lipanj 2006 (18)
Svibanj 2006 (24)
Travanj 2006 (28)
Ožujak 2006 (34)
Veljača 2006 (35)
Siječanj 2006 (42)
Prosinac 2005 (26)
Studeni 2005 (33)
Listopad 2005 (33)
Rujan 2005 (31)
Kolovoz 2005 (18)
Srpanj 2005 (24)
Lipanj 2005 (34)
Svibanj 2005 (32)
Travanj 2005 (45)
Ožujak 2005 (15)



45 lines © 2005, Zeljko Peratovic