Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Kriptirana poruka ZIN HND-a, a uoči SO-a


Bio sam u utorak od 20 do 22 sata na vrlo zanimljivoj i odlučnoj sjednici Zbora istraživačkih novinara HND-a. S većinom glasova za i jednim suzdržanim, koji je svoju poziciju "ne bi se štel mešat" obrazložio isprikom da je on ipak fizički udaljen koju tisuću kilometara od nas okupljenih na jednom mjestu u maloj dvorani HND-a na 2. katu Perkovćeve 2, te kako nas nije sve razgovjetno čuo jer nismo svi govorili u mikrofon, odlučeno je da se spram sutrašnjeg sastanka Središnjeg odbora usvoje dosta oštri zaključci:

Središnjem odboru Hrvatskog novinarskog društva


Zaključci sa sastanka Zbora istraživačkih novinara, 29. siječnja 2008. godine


Podržavamo Zahtjev za sazivanjem izvanredne izborne Skupštine HND-a, koji je potpisalo 56 delegata te Skupštine i njegove točke:

*

da se izvanredna Skupštine održi u roku od šest mjeseci od održane redovne izborne Skupštine u prosincu 2007.
*

da se za izvanrednu Skupštinu pripremi izmjena i dopuna Statuta HND-a
*

da se po izmjenjenom i dopunjenom Statutu provedu izbori za predsjednika HND-a i za sva njegova tijela


Obrazloženje:

Zbor istraživačkih novinara Zahtjev za sazivanjem izvanredne izborne Skupštine, potpisan od strane 56 delegata Skupštine, tretira statutarnim zahtjevom po kojem Središnji odbor treba postupiti i primjeniti članak 27. Statuta HND-a, te u narednim mjesecima pripremiti sve potrebno da se izvanredna Skupština i održi u zahtjevanom roku. Ako Središnji odbor ne primjeni Zahtjev, riskira stvoriti ozbiljne podjele unutar HND-a, koje bi u konačnici mogle dovesti do raskola naše udruge, što nama članovima Zbora istraživačih novinara nije u interesu. Budući da je Središnji odbor za svoju 1. konstituirajuću sjednicu zakazanu za 31. siječnja kao 6. točku Dnevnog reda predložio raspravu o „Inicijativi za izvanrednu Skupštinu“, nadamo se da je netko omaškom statutarnu obvezu nazvao inicijativom. Iskreno se nadamo da će ta omaška biti ispravljena.


Nadalje, Zbor istražvačkih novinara smatra kako je najvažniji cilj izvanredne Skupštine izmjena Statuta, o čemu se i na redovnoj Skupštini raspravljalo kada je i iskazano nezadovoljstvo članstva postojećim Satutom i ustrojstvom HND-a, jer se nerijetko događalo da HND u slučajevima kršenja radnih i profesionalnih prava novinara nije na pravi način zaštitilo interese svojih članova, što mu je osnovna zadaća (čl. 7 Statuta HND-a).


Zbor istraživačkih novinara traži i da se za izvanrednu Skupštinu pripremi prijedlog novog Kodeksa časti, akta čije su izmjene predlagane i na redovnoj Skupštini, ali je njegovo donošenje ostavljeno za neka buduća vremena.


Zbor istraživačkih novinara trži od HND-a hitno otvaranje foruma zatvorenog tipa za članove HND-a na web stranici www.hnd.hr, najkasnije u roku od 30 dana. Internetski forum na koji bi pristup u aktivnoj i konstruktivnoj raspravi dobili svi članovi HND-a, omogućio bi transparentnu i višesmjernu komunikaciju posebice nužnu prilikom izrade prijedloga izmjena spomenutih ključnih akata našeg drutva: Statuta i Kodeksa časti, kako bi se oni kvalitetno mogli pripremiti za donošenje na izvanrednoj Skupštini HND-a.


Na sastanku Zbora istraživačkih novinara od 15 aktivnih članova prisutno je bilo osam. Za gore navedene zaključke provedeno je glasovanje s rezultatom: sedam glasova za i jedan suzdržan.


Za Zbor istraživačkih novinara

Renata Ivanović, predsjednica Zbora

30. siječnja 2008.



Sjednica Središnjeg odbora HND-a na kojoj će se odlučivati o sazivanju Izvanredne izborne skupštine u skorom roku i metnuti na dnevni red Statut i Etički kodeks HND-a, započeti će sutra u 11 sati u Perkovćevoj 2. Prema nekim insiderskim infoima poput Zbora istraživačkih novinara slično razmišlja dosta ogranak, vijeća i zborova, čiji će predstavnici, navodno, na sutrašnjoj sjednici nastojati da zaključak SO-a bude bitno određeniji od mlaka-voda tona koji je prevladavao na IO-u.

E sad, dok dečki iz SOA-e probiju naše metašifre, vi dragi posjetitelji možete poslušati dva dijela, ne znam gdje je zapeo treći, razgovora koji sam ima na Plavom radiju 07. siječnja u emisiji Vis-a-vis Tonija Volarića:



Drugi dio interviewa Plavom Radiju od 07. siječnja o.g.


Treći dio interviewa Plavom Radiju od 07. siječnja o.g.




Post je objavljen 30.01.2008. u 23:18 sati.