Konobarica s tastature

četvrtak, 20.01.2022.

Blooming

Blooming je naziv za tehniku zagrijavanja začina u masnoći.
Zašto bi zagrijavali začine u masnoći? Pa vrlo je jednostavno. Većina začina raskoš svojih okusa i mirisa, svega onog radi čega ih upotrebljavamo "čuva" u obliku esencijalnih ulja. Ta se raskoš najbolje izvlači ukoliko se zagrijavaju u ulju, masti, gheeju ili kakvu već masnoću koristite. Nije ih dakako nužno otvarati u masnoći, bio kakvo zagrijavanje otvorit će im arome. Primjerice, bosiljak. Osobno ne da ga volim, već obožavam. Stavljam ga u mnoga jela, a posebno mi je otkriće bilo kada sam ga, ponukana odličnom harmonijom sa bobičastim voćem, prvi put stavila u voćnu salatu vulgaris. Jabuka, naranča, banana, bosiljak. Bam! Nova dimenzija. Doduše u slučaju bobičastog voća, radilo se o ljubičastom bosiljku koji ima jednu malo specifičnu blagu anis notu pa je spajanje tih sastojaka uz malo flambirane voćne rakije i dodatak tučenog vrhnja, na jeziku i nepcu upriličilo odu radosti. No da se vratim natrag. Bosiljak, koji se uzgred budi rečeno na svijetu pojavljuje u šezdesetak različitih vrsta, najskloniji smo spojiti sa umakom od rajčice koji prelijevamo preko tjestenine. Dodajemo ga pred sam kraj, ili ukuhavamo u umaku. Završni reski dodir svilenkastom kiselkasto slatkom vrućem toću kojim ćemo preliti najčešće špagete, iako mu neće umaći ni neka druga tjestenina koju skuhamo. Prava hrana utjehe.
Pomirišemo li busen bosiljka isti će nam reski dodir čestice arome bosiljka proputovati nosnicama. No, ako sa tog istog busena otrgnemo dva-tri listića bosiljka i protrljamo ih među dlanovima pa tek onda prinesemo nosu i pomirišemo, raskoš arome tek tada će progalopirati nam cijelim bićem. Osjetit ćemo bosiljak u njegovoj punoći, onako obilno i propisno. Drito u mozak.
Daleko je to od bloominga, no najbliži je prikaz kako se arome začina najbolje otvaraju. Zagrijavanjem.
Dakako, blooming se primjenjuje kod suhih začina. Ako naš prethodno opisani svježi bosiljak zveknemo u masnoću, dobit ćemo nezahvalnu hrpicu uvelih listića. Ako pak u istu tu masnoću uspemo sušeni bosiljak, ako primjenimo bloomig, on opet puca punoćom svoje arome.
Ako se netko pita zašto masnoća, a ne neka tekućina, opet slijedi jednostavno objašnjenje.
Masnoća bolje raspoređuje okuse u jelima od bilo koje tekućine.

Blooming je engleska riječ koja znači rascvjetavanje. U ovom slučaju rascvjetavanje je to začina i oslobađanje raskoši njihovih aroma. U punoj snazi.

20.01.2022. u 23:14 • 27 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< siječanj, 2022 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2024 (3)
Travanj 2024 (6)
Ožujak 2024 (8)
Veljača 2024 (8)
Siječanj 2024 (9)
Studeni 2023 (9)
Listopad 2023 (8)
Rujan 2023 (6)
Kolovoz 2023 (9)
Srpanj 2023 (4)
Lipanj 2023 (9)
Svibanj 2023 (9)
Travanj 2023 (8)
Ožujak 2023 (9)
Veljača 2023 (8)
Siječanj 2023 (9)
Prosinac 2022 (9)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (9)
Rujan 2022 (9)
Kolovoz 2022 (7)
Srpanj 2022 (9)
Lipanj 2022 (9)
Svibanj 2022 (4)
Travanj 2022 (8)
Ožujak 2022 (9)
Veljača 2022 (8)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (9)
Studeni 2021 (11)
Listopad 2021 (13)
Rujan 2021 (12)
Kolovoz 2021 (21)
Srpanj 2021 (14)
Lipanj 2021 (12)
Svibanj 2021 (13)
Travanj 2021 (12)
Ožujak 2021 (12)
Veljača 2021 (11)
Siječanj 2021 (8)
Prosinac 2020 (10)
Studeni 2020 (9)
Listopad 2020 (9)
Rujan 2020 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog! Blog! Moraš otvorit blog...
Pa eto, blog.
Priče za čitanje.
Priče za uživanje.
Jer priča je život...
...i život je priča.
Uživajte!

Linkovi

Loading

Arhiva