Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konobarica123

Marketing

Blooming

Blooming je naziv za tehniku zagrijavanja začina u masnoći.
Zašto bi zagrijavali začine u masnoći? Pa vrlo je jednostavno. Većina začina raskoš svojih okusa i mirisa, svega onog radi čega ih upotrebljavamo "čuva" u obliku esencijalnih ulja. Ta se raskoš najbolje izvlači ukoliko se zagrijavaju u ulju, masti, gheeju ili kakvu već masnoću koristite. Nije ih dakako nužno otvarati u masnoći, bio kakvo zagrijavanje otvorit će im arome. Primjerice, bosiljak. Osobno ne da ga volim, već obožavam. Stavljam ga u mnoga jela, a posebno mi je otkriće bilo kada sam ga, ponukana odličnom harmonijom sa bobičastim voćem, prvi put stavila u voćnu salatu vulgaris. Jabuka, naranča, banana, bosiljak. Bam! Nova dimenzija. Doduše u slučaju bobičastog voća, radilo se o ljubičastom bosiljku koji ima jednu malo specifičnu blagu anis notu pa je spajanje tih sastojaka uz malo flambirane voćne rakije i dodatak tučenog vrhnja, na jeziku i nepcu upriličilo odu radosti. No da se vratim natrag. Bosiljak, koji se uzgred budi rečeno na svijetu pojavljuje u šezdesetak različitih vrsta, najskloniji smo spojiti sa umakom od rajčice koji prelijevamo preko tjestenine. Dodajemo ga pred sam kraj, ili ukuhavamo u umaku. Završni reski dodir svilenkastom kiselkasto slatkom vrućem toću kojim ćemo preliti najčešće špagete, iako mu neće umaći ni neka druga tjestenina koju skuhamo. Prava hrana utjehe.
Pomirišemo li busen bosiljka isti će nam reski dodir čestice arome bosiljka proputovati nosnicama. No, ako sa tog istog busena otrgnemo dva-tri listića bosiljka i protrljamo ih među dlanovima pa tek onda prinesemo nosu i pomirišemo, raskoš arome tek tada će progalopirati nam cijelim bićem. Osjetit ćemo bosiljak u njegovoj punoći, onako obilno i propisno. Drito u mozak.
Daleko je to od bloominga, no najbliži je prikaz kako se arome začina najbolje otvaraju. Zagrijavanjem.
Dakako, blooming se primjenjuje kod suhih začina. Ako naš prethodno opisani svježi bosiljak zveknemo u masnoću, dobit ćemo nezahvalnu hrpicu uvelih listića. Ako pak u istu tu masnoću uspemo sušeni bosiljak, ako primjenimo bloomig, on opet puca punoćom svoje arome.
Ako se netko pita zašto masnoća, a ne neka tekućina, opet slijedi jednostavno objašnjenje.
Masnoća bolje raspoređuje okuse u jelima od bilo koje tekućine.

Blooming je engleska riječ koja znači rascvjetavanje. U ovom slučaju rascvjetavanje je to začina i oslobađanje raskoši njihovih aroma. U punoj snazi.



Post je objavljen 20.01.2022. u 23:14 sati.